Krämig soppa i soppskål av blåvitt porslin.

Torskad chili på skärbräda av trä med lök intill.

Mörka torkade chilifrukter.

Låt sötma möta hetta i en potatissoppa.
Tre fjärdedelar av världens befolkning äter chili varje dag. Men trots att Tex Mex-mat varit populärt ett bra tag i Sverige är det fortfarande svårt att få tag på annat än vanlig malen chili och rödpeppar. Fastän chili är så mycket mer än så!

De olika chilisorterna kan vara rökiga, söta, fruktiga och har förstås väldigt olika styrka. Och visst kan man laga mat med färsk eller färdigmalen chili – men testa att laga mat med en hel torkad chili någon gång.

Skillnaden är stor och går att jämföra med när man torkar frukt. Hur mycket förändras inte smaken på fikon, plommon eller vindruvor som torkats till russin? På samma sätt utvecklas smaken på chliifrukter som fått torka.  Alla nyanser blir mycket mer framträdande!

För att råda bot på chilibristen lanserar Santa Maria i sommar tre hela, torkade chilisorter! Chili Chipotle Morita – en stark och rökig chili som passar för grytor och såser,  Chili Guajillo – en mild chili med en ton av grönt te som gifter sig fint med både kyckling och fläskkött.

Och så min favorit Chili Ancho som är en söt och fruktig chili som passar utmärkt i desserter och tillsammans med choklad. Kolla gärna in mina bästa chilirecept!

På Santa Marias hemsida kan du lära dig mer om hur du maler, förväller och rostar den hela torkade chilin.

För Santa Marias räkning har jag dessutom tagit fram recept speciellt lämpade för varje chilisort.

Mitt första recept är på en underbar sötpotatissoppa som både funkar fint som förrätt – men så klart även huvudrätt. Soppan är söt i smaken men får hetta av rostad  chili ancho. Receptet räcker till 4 portioner

Till het sötpotatissoppa behöver du:

2 scharlottenlökar

3 vitlöksklyftor

500 gram sötpotatis

1 msk smör

1/2 liter kycklingbuljong

3 dl grädde

En halv, urkärnad Chili Ancho.

Honung

Salt och peppar

Basilika

Så lagar du min soppa av sötpotatis:

Hacka all lök och fräs den gyllene i lite smör i en kastrull.

Skala och skär sötpotatisen i bitar och lägg ner i kastrullen.

Slå på buljong och grädde och låt koka upp.

Skär itu chilifrukten och plocka ut fröna.

Lägg halva chilifrukten i en het panna och rosta någon minut.

Hacka den rostade chilin i mindre bitar och låt koka med i soppan.

När sötpotatisen mjuknat mixas soppan slät.
Om den känns tjock kan du spä med lite grädde eller vatten.

Smaka av med salt och peppar och en aning honung.

Nyp några blad basilika att dekorera soppan med och servera gärna tillsammans med ett gott bröd.

Inlägget är ett samarbete mellan Underbaraclara och Santa Maria

Mina bästa chilirecept!