Rött och hett – mina bästa chilirecept

Mörka torkade chilifrukter på skärbräda.

Mörka kvällar kräver pigg mat!  För ett par år sen skulle jag svara på frågan – “Vad är gott?” Det första jag kom på var:  grillade majskolvar rullade i chili, smör, salt och riven peccorino! Ett svar jag fortfarande står för.

Chili är svingott så därför har jag samlat ihop mina bästa chilirätter till dig. Oftast är det röd chili i recepten men det går förstås med andra sorter också. Håll till godo – och ha gärna en skål svalkande creme fraiche nära till hands när du testar min chilimat!

Lunchsmörgås i två delar med skaldjur, avokadoröra och tomat på. Ligger på tallrik som står på en träpall.

Avokadotoast. En smakrik macka som man kan äta till lunch, middag eller göra i mindre bitar som snittar till en förrätt. Du bestämmer själv styrkan genom doseringen av chili. Supergott till handpillade räkor! Mitt recept hittar du här.

Blåvit porslinskärl med ljus krämig soppa.

Potatissoppa med het chili ancho. Den här soppan är ett möte mellan hetta och sötma. Mitt recept utgår från sötpotatis och rostad chili ancho som har en söt fruktig smak och självklart hetta!

Ett annat favoritsoppa den här tiden på året är Nikkaluoktasoppa med älgkött. Du kan självklart använda annat kött om du vill, jag blandar gärna i älgfärs i min soppa. Älg är en ju klassiker på svenska matbord, jag tycker att mötet med chili gör älgen ännu godare. Mustigare. Den här soppan kan man också göra grövre med mindre vätska för att få en gryta.

Mörk mustig gryta på blåvit tallrik med sval klick av gräddfil och en bit ljust bröd.

När det gäller grytor vill jag tipsa om min heta böngryta med chili chipotle. Den här blir bäst om den får innehålla många olika grönsaker och en riktigt mustig buljong. Ett tips för helgen när matlagningen får ta längre tid.

Det betyder inte att du ska syssla med onödigt finlir! Nä nä, grytor ska hanteras som grytor. Lite grovt uppslevade med en klick creme fraiche eller gräddfil till. Skär en bit bröd och du är klar. Det bästa med den här är att den är som godast dagen efter!

Blå gjutjärnsgryta som Clara håller i händerna.

När vi nu är inne på helgmat vill jag tipsa om en lite mer arbetad tacorätt. Hemma hos oss gör vi gärna taco på bogstek eller på griskött i gryta med lock. Låt det stå och puttra ett par timmar så köttet blir mört. Jag lovar det här receptet  är väldens godaste med chili och många andra kryddor som ger mycket smak!

 

Frukt och grönt hackat i bitar i liten skål med sked.

Till sist, här är en enkel salsa jag brukar göra till våra tacos.

Bland mina recept finns fler tips på chilirätter – njut av hettan och tvätta fingrarna innan du kliar dig i ögat!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

3 kommentarer på “Rött och hett – mina bästa chilirecept”

  1. Hej Clara! Vill bara säga att den här temaveckan med rött är en fullträff! Så spännande att se vad du gör av den och så kul att läsa!

  2. Alltså den här temaveckan. Wow. Kanske inte varje vecka en en gång ibland. Du bryter alla klassiska inlägg och rör runt i grytan och lägger fram allt på ett nytt sätt. Kanske hade du skrivit ett matinlägg ändå. Men nu utifrån chili som är röd. Love it. Det känns som att vi fått komma in i ditt huvud på riktigt denna vecka och fått se vad du tänker på… Och din kreativitet och fantasi har verkligen lyst igen detta temat! ROLIGT!!