Mjuk kardemummakaka

Rektangulär sockerkaka med pärlsocker på toppen.

Här kommer recept på en riktig mormorskaka – nämligen Kardemummakaka!

En sådan där kaka som man tänker sig att mormödrar ställer fram till trefikat.

Kakan kräver inget finlir utan är robust och rejäl.

Ja till och med lite oansenlig till utseendet. Men förstås riktigt smarrig!

Serveras med fördel till kall mjölk.

Till sockerkaka med kardemumma behöver du:

100 gram rumsvarmt smör

3 dl rårörsocker

1 ägg

1 msk kardemummakärnor

1 tsk äkta vaniljpulver

5 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

2 1/2 dl mjölk

Pärlsocker eller kokosflingor att dekorera med

Så här bakar du kardemummakaka:

Vispa smör och socker poröst.

Blanda i ägget.

Stöt kardemummakärnorna och blanda dem med vaniljsocker, vetemjöl och bakpulver i en separat skål.

Rör sedan ner mjölblandningen i äggsmeten. Tillsätt därefter mjölken.

Häll smeten i en smörad och bröad form eller en form klädd med bakplåtspapper.

Strö över pärlsocker eller kokosflingor.

Grädda på 175 grader i ca 45 minuter.

Bland mina recept finns många fler kardemummatips – till exempel de här goda kardemummabullarna!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

11 kommentarer på “Mjuk kardemummakaka”

  1. Åh, jag som älskar kardemumma, varför har jag aldrig bakat någon sån förut? Det blir det imorgon!

    Elin // mellanskogochgard.blogspot.se

  2. Mmm, min mamma gör en så himla god kardemummakaka i långpanna. Det är nog dags för mig att göra likaledes!

  3. Vad händer om jag byter ut socker mängden till hälften.
    Sen undrar jag om det funkar att byta ut vit mjöl
    emot bovetemjöl?