Här kommer recept på en riktig mormorskaka – nämligen Kardemummakaka!
En sådan där kaka som man tänker sig att mormödrar ställer fram till trefikat.
Kakan kräver inget finlir utan är robust och rejäl.
Ja till och med lite oansenlig till utseendet. Men förstås riktigt smarrig!
Serveras med fördel till kall mjölk.
Sockerkaka med kardemumma
Portioner
ca 8 – 10 bitar
Tid
ca 80 minuter
Ingredienser
100 gram rumsvarmt smör
3 dl rårörsocker
1 ägg
1 msk kardemummakärnor
1 tsk äkta vaniljpulver
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 1/2 dl mjölk
Pärlsocker eller kokosflingor att dekorera med
Gör så här
- Vispa smör och socker poröst.
- Blanda i ägget.
- Stöt kardemummakärnorna och blanda dem med vaniljsocker, vetemjöl och bakpulver i en separat skål.
- Rör sedan ner mjölblandningen i äggsmeten. Tillsätt därefter mjölken.
- Häll smeten i en smörad och bröad form eller en form klädd med bakplåtspapper.
- Strö över pärlsocker eller kokosflingor.
- Grädda på 175 grader i cirka 45 minuter
Bland mina recept finns många fler kardemummatips – till exempel de här goda kardemummabullarna!
12 svar
Åh, jag som älskar kardemumma, varför har jag aldrig bakat någon sån förut? Det blir det imorgon!
Elin // mellanskogochgard.blogspot.se
Den har ska jag provbaka i morgon. Jag gillar inte kardemumma, men tanker att det gar lika bra att byta ut den till kanel – som jag alskar 🙂
Det här ska jag prova! 🙂
emmasterners.devote.se
Kardemumma är ju riktigt gott, och ihop med rabarber blir kakan en riktig hit 🙂
http://minlillakokvra.blogspot.se/2014/05/rabarberkaka-med-kardemumma-pa-mors-dag.html
// Birgitta http://minlillakokvra.blogspot.se/
Kardemummakaka får mig alltid att tänka på min mormor <3
åh det ser ju helt fantastiskt ut! blir genast nostalgisk.
http://fannydarling.devote.se/
Alltså mums så gott det ser ut! Den här vill jag testa:)
Mmm, min mamma gör en så himla god kardemummakaka i långpanna. Det är nog dags för mig att göra likaledes!
Bakade och bjöd fikagäster som berömde och berömde. Tack!
Vad kul =)
Vad händer om jag byter ut socker mängden till hälften.
Sen undrar jag om det funkar att byta ut vit mjöl
emot bovetemjöl?
Älskar den här, så stort tack för receptet!