Plättar till sommarlunch i skuggan

Jag går igång på att återskapa barndomsminnen. Som när mormor stekte lagg efter lagg med småplättar.

Så gott och så enkelt!

Sommardukning med plättar, sylt och strösocker.

Jag har varit på loppisjakt efter en egen plättlägg och blev så glad när jag hittade en och äntligen kan göra som mormor gjorde.

Idag åt vi plättlunch i värmen.

Med socker, sylt och grädde som tillbehör så klart.

Tallrik med plättar, sylt och grädde.

Någon frågade var jag hittar allt mitt porslin – om det är någon bra sajt på nätet eller så.

Men det mesta är loppis faktiskt, eller saker jag ärvt.

Bara den blåa blommiga skålen på bilden är ny och kommer från Cath Kidston.

Minisockerskål i silver med stöar-sked.

Har ni sett den söta sockerskålen med ströare förresten?

Fick den för 15 kronor på en gårdsloppis.

Både skålen med lock och skeden med de finurliga små hålen – det kallar jag för ett klipp!

Här hittar du ett bra recept på plättar och såna får man gärna äta med händerna – här kan du se hur det ser ut hemma hos mig när fingrarna får vara bestick.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

17 kommentarer på “Plättar till sommarlunch i skuggan”

 1. Härligt med plättar, det sitter alltid rätt! Min favvo är att äta dem med färska jordgubbar eller blåbär och grädde… Mums…

 2. Jag undrar; är det en silverskål du har för sockret? Eller någon annan metall eller så? Har nämligen läst att det ska vara nyttigt att äta med/ur silversaker!

 3. Jag kan inte låta bli att undra hur du rengör loppisfynden du gör? Som plättlägget, något i mig tycker det är äckligt. Har du något specialknep, desifektion?

  1. Gjutjärn diskar man med hett vatten, torkar av och smörjer in med olja. Man kan öven bränna in oljan på hög värme eller värma salt i pannan och sen snöra bort saltet- grovrengörning. Det finns inget i en plättpanna som behöver desinfektion. Bara grädda på och njuta.

   Tycker man loppis är äckligt kan man ju gå och köpa nya laggar för riktigt bra priser. Allt behöver inte vara märkes**
   Själv kör jag bara gjutjärn från second hand. Gärna stekgrytor.

   1. Om man tycker att det behövs så kan man även tvätta med vanligt handdiskmedel eller vid rost med tvålull, och smörja in noga efteråt med matolja. Värm upp, låt svalna lite och torkar av överflödig olja.

    Det viktiga med gjutjärn (ej emaljerat) är att det ska hållas torrt (förutom vid matlagning) så att det inte rostar. Diska direkt i bara varmvatten, ställ tillbaka på plattan och låt det bli varmt så att det torkar. Gjutjärn kan lätt se fult ut om man har kokat något syrligt (krossade tomater t.ex.) men det fixar man också med matolja.

    I övrigt så har jag aldrig funderat på det där med att loppisfynd skulle vara smutsigt på något sätt, brukar köra både nya och gamla nyinköp i diskmaskinen eller tvättmaskinen. Eller handdisk/tvätt om det är ömtåligt. Ofta är det ju så att det man ska ha på kroppen eller ha till malagning/äta på tål rengöring, hur ska det annars kunna användas? 🙂 Brukar inte köpa saker som luktar där jag misstänker att lukten inte går att få bort.

    1. Kanske ska tillägga att jag brukar chansa när det gäller kläder som jag är osäker på om man kan vattentvätta. Kör en försiktig handtvätt med fintvättmedel. Om plagget inte klarar sig så har det inget i min garderob att göra, jag kemtvättar inte. OBS! Köper billigt och det är inga fina Vintage-klenoder jag riskerar på detta sätt! Brukar gå hur bra som helst.

     1. Tack för tipsen, man är väl lite “skadad” av att ha jobbat i hemtjänsten o sett hur äckligt vissa har det i köksskåpen

 4. Låter helt underbart och jag känner verkligen igen mig! Den där lukten som sprider sig i köket när mormor gräddar plättar och att alla dörrar ska hållas stängda så oset inte sprider sig. Det finns få saker som slår det! Tack för att du väckte minnet och för ett mysigt inlägg!

 5. Fick köpt ett fint plättjärn i gjutjärn på loppis, och testade med att bränna in oljan. Trodde sen att jag skulle få fina plättar, men allt bara fastnade 🙁 så det blev inget….
  Skulle gärna vilja ha mer detaljerade tips på hur du gör dina – vad du använder för smet, matfett och temperatur – för jag vill också lyckas med mina nån gång!

 6. Jag älskar också att göra plättar, dock inte just nu för plättlaggen är hemma och vi är i stugan så det får bli våfflor istället ( jag kan inte göra pannkakor).
  Pudding: jag använder bara smör när jag steker plättar, ingen olja i pannan alls. Jag har inget smör i smeten utan använder det vid stekningen istället. Sen diskar jag den aldrig utan torkar bara av den när den svalnat. Den används aldrig till annat än plättar och när den inte diskas så behöver den inte återfettas och det behövs mindre smör när jag steker plättarna.

 7. Småplättar är gott! Perfekt att göra en varm dag när man kan ha fönstret öppet, för få saker osar så mkt som att grädda småplättar. Det är nog bara när man tar fram rullrånsjärnet som det osar mer. Jag gräddade faktiskt plättar till middag idag ( helt emot min klass 2-diet). Då drog jag på mig en toppluva för att skydda håret mot oset. Använd din plättlagg ofta, för den sprider en mysig stämning i hus och hem:)
  bullarochbusiness.blogspot.com