Smurfigt

Jag är inte jättemycket för att bygga pepparkakshus. Tycker faktiskt mest att det är dekorerandet som är roligt – inte sjävla byggandet. Men ett år gick jag loss totalt och gjorde detta kitschiga hus till smurfarna. Inte så mycket jul – däremot kul!

I år köper jag nog en färdig byggsats och lite godis och låter Bertil gå loss och göra det precis hur smaklöst han vill! Det dumma är bara att färdiga pepparkakor och pepparkakshus (och även degen man köper och bakar själv med) nästan alltid innehåller en massa palmolja. Som är bland de miljödummaste livsmedel man kan förtära. Inte mycket julstämning över det pepparkaksbaket.

Kolla gärna in mina bästa tips för julens sockerbagare och om du vill skratta medan du själv bränner dig på smält socker – lyssna gärna på poddavsnittet där jag bryter ihop när Erica och bakar pepparkakshus. Ett gyllene poddögonblick som många lyssnare brukar referera till som det roligaste någonsin!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

37 kommentarer på “Smurfigt”

 1. Tips på palmojefri pepparkaksdeg är citygross ä-märkta. Den innehåller smör istället 🙂

 2. I dagarna blir det lag på att man måste skriva ut palmolja i innehåll, (inte bara skriva vegetabilisk olja), vilket innebär att rätt många kommer sluta med palmolja. Men det är inte helt oproblematiskt heller eftersom annan olja också kräver arealer att odla på och smör inte är helt klimatsmart heller. Jag tror mer på certifierad palmolja från småsamhällen, vilket många stora inköpare jobbar med nu. Så det händer rätt mycket under ytan ändå. / Mvh Johanna – http://www.caminomagasin.se

 3. Ett litet tips, det går att köpa pepparkaksformer som är utformade efter ett hus. Fungerar jätte bra! Litet litet kanske men väldigt smidigt. Har sett liknade i flera butiker, men vet att det finns på Lagerhouse.

  1. Den har vi sedan förra året! Blir världen gulligaste lilla hus. Helt lagom att dekorera med barnen, de kan t o m få varsitt om det skull evara så..

 4. Måste tipsa om Ica Maxis egna pepparkaksdeg. Med smör istället för vegetabilisk/palmolja. Sen kan det ju skilja mellan handlare, men jag hörde att Maxi i sthlm-området också hade ok deg. Som dessutom smakade utmärkt (om man nu får för sig att äta upp pepparkakshuset)

  1. Köpte också icamaxis pepparkaksdeg, gudomligt gott om man jämför med andra köpesdegar.
   Det var helt klart värt att köra på det! 😀

 5. Om pepparkakorna är bakade i Sverige är palmoljan nästan helt utan undantag certifierad. Karlshamns mejeri (eller vad de nu heter) är den enda svenska importören av palmolja, dvs allt som görs i Sverige som innehåller palmolja, innehåller palmolja från dem. Och de importerar sedan ca ett halvår sen tillbaka enbart certifierad palmolja. Som är ett riktigt bra livsmedel och de odlare som odlar den är mycket väl värda att stödja.

  1. Vad bra om det är så beträffande produkter som tillverkas med sådan palmolja, men hur ska man veta det som konsument? En del tillverkare skriver ut medan andra väljer att inte göra så, kanske p.g.a att de byter leverantör av palmolja nu och då? Tyvärr är ju palmoljan trots allt ett onyttigt fett! Bättre med rapsolja t.ex. Men det kostar lite mer…

 6. Hej Clara! Kan inte du skriva lite om att du tror du är en högkänslig person pch vad det innebär för dig? Jag tror själv jag är högkänslig och det skulle vara intressant att läsa dina tankar kring det. Kram

 7. Gud, vilket fint pepparkakshus.

  Önskar dig en riktigt suverän fredag! Själv sitter jag och jobbar så här en fredagskväll för jag startade julrean i min webshop nu i veckan och det blev tydligen väldigt populärt så jag har fullt upp med att svara på mail och fixa med det.

  http://klokegard.se/blogg

  You Rock!!!

 8. Som sagt, över 500 kommentarer på ditt inlägg från i förrgår. När kommer en ursäkt?

   1. Hade jag skrivit att du förtjänar att spikas upp på ett kors och dö på det bara för att vi har olika syn på barnuppfostran hade en ursäkt varit det minsta att begära.
    Men det är bra att du har visat ditt rätta ansikte då. Ett ansikte av en djupt osympatisk person.

     1. Men gud vad bråksjuka ni är i denna tråden. Man kan undra om ni själva är så perfekta i erat sätt att behandla andra, ni som är så sårade.

     2. Men det var väl ändå Clara som var bråksjuk i det här fallet i sitt tidigare inlägg. Att förklara hur mycket man hatar någon/något tycker jag är bråksjukt.

     3. Nej Engla, nu har jag sett dig kommentera på fler ställen och du verkar faktiskt bråksjuk

   2. Oj, där gick min gräns. Du har en intressant blogg som jag läser ofta och reflekterar över. Nog trodde jag att du kunde förstå att du sårat många med ditt tidigare inlägg.
    Tydligen inte…

    Tack för mig

   3. För att ditt inlägg var otrevligt och oförskämt och för att många av dina läsare blev sårade. I min värld är det inget konstigt att be om ursäkt då.

   4. Min kommentar hamnade fel, det var här den skulle hamna….
    För att du har sårat många av dina läsare genom att generalisera grovt och dessutom avslutade du inlägget med att skriva att alla som inte delade din åsikt kunde fara till helvetet! Tycker du verkligen att det är ok att uttrycka sig på det viset?

    1. Jag har inte sagt att alla som inte delar min åsikt kan fara till helvetet. Jag har sagt att alla som inte vill behöva samsas om samhället med barn kan bosätta sig där det inte finns några barn. Och så gav jag några förslag på sådana ställen.

     Precis som det inte är ok att säga att man inte tycker om romer, bögar, kärringar eller någon annan grupp i samhället är det inte ok att uttrycka att man inte tycker om barn och därför också menar att det ska finnas allmänna platser där barn inte är tillåtna.

     Det jag gjorde var att vända på argumentationen kring barn och använda den mot vuxna. Och många blev jättarga vilket bevisade hela min tes – nämligen att det är riktigt dåligt att generalisera kring grupper.

     Jag skrev för övrigt ingenting om barnuppfostran i inlägget. Det har du A nedan tolkat in helt själv.

 9. För att du har sårat många av dina läsare genom att generalisera grovt och dessutom avslutade du inlägget med att skriva alla som inte delade din åsikt kunde fara till helvetet. Tycker du verkligen att det är ok att uttrycka sig på det viset?

 10. Min son, Mille, som är fem år är helt inne på att skippa palmoljan. De har utbildat väldigt mycket om det på borås djurpark och han suger åt sig som en svamp. Sedan att vi föräldrar är noga har ju också sin betydelse. På förskolan säger de att “det är väldigt mycket prat om palmolja nu”. Han har bestämt att han ska bli uppfinnare när han blir stor och uppfinna en maskin som gör palmolja på ett bra sätt så att man inte behöver ta ner träden och förstöra schimpansernas hem.

  En kväll skulle vi ha spontant adventsmys med glögg och pepparkakor hemma och då gick vi för att köpa pepparkakor. Mille frågade i vanlig ordning om det var palmolja i, vilket det var. Vi köpte pepparkakor till slut men det ville egentligen inte han. Han gick fram till personalen och sa till att det inte är bra med palmolja i pepparkakor för då försvinner de träd som schimpanserna bor i. Då blir man lite stolt,

 11. Om en väljer smör istället för palmolja bör en väl kontrollera hur kornas foder har odlats? Betydligt mer regnskog skövlas för att odla foder till djur i animalieproduktion än för att odla oljepalmer. (Dessutom, genom att välja mer resurskrävande animaliskt fett (och andra animaliska produkter) minskar en tillgången på odlingsmark, vilket leder till skövling av regnskog – oavsett om just djuren som står bakom den här specifika produkten ätit foder odlat på mark där det tidigare stod regnskog eller ej.)