Jordbruksåret som kommer

Jag ser verkligen fram emot att odlingssäsongen ska starta om några veckor (ja det som ska försås börjar man ju med tidigt på året). Jag gick ju miste om nästan all odling i somras när jag var höggravid. Orkade inte ens plantera några fina krukor utmed huset som jag alltid gör.

Men i år blir det kul att utveckla jordbruket ytterligare. Förfina det vi redan gjorde bra och ta revansch på misslyckandena. Bland annat har vi införskaffat ett 300 kvadratmeter stort växthus där vi ska ha gurka, tomat, kryddor, chili och paprika. På vintern ska våra höns få bo därinne i en ombyggd husvagn. Då kan de ha tillgång till snöfri utomhusmiljö att gå omkring och sprätta i!

Att skaffa höns var faktiskt en succé och något av en milstolpe för mig som drömt om detta sedan vi köpte hus.  Ja, vi lyckades till och med få fram egna kycklingar. Däremot insåg vi behovet av ett bra och praktiskt hus för hönsen att bo i. Så att det går enkelt att hålla rent och snyggt.

Våra ägg var faktiskt bland det populäraste i vår gårdsbutik Marstorps Mat. Så nu har vi bestämt oss för att utöka hönseriet. Vi har beställt hem några dussin ägg från rasen Australorp som både är en bra värpras och köttras. Vi ska kläcka fram dem i källaren här under våren och jag ser verkligen fram emot att ha fullt med kycklingar där nere.

Det tror jag även att Bertil gör! Eftersom vi skalar upp hönseriet kommer vi ordna det lite mer praktiskt än vi haft tidigare. Tror dock att jag vill behålla min lilla hönsflock här nere på gården samtidigt. Älskar verkligen att ha höns så nära inpå att man hör dem gala och ser dem från köksfönstret.

Vi siktar på att ha öppet gårdsbutiken längre på säsongen i år och även ha större volymer att sälja. Det var ju så många kunder så vi känner verkligen att underlaget finns. Kanske ska vi också börja leverera till en restaurang vilket vore lite extra roligt!

Grisar ska vi också ha förstås. Kanske fem stycken som vi hade i år.

För bökhjälp, gödsling…

…och för mat.

Det blir spännande med en ettåring på gården i sommar. Tror inte att jag kommer få göra annat än att plocka jord ur munnen på honom. Storkille däremot börjar ju vara rätt självgående så han kanske vi kan leja som dräng.

Vi funderar också på att skaffa får som kan går här och hålla åkrarna öppna. Men vi har inte bestämt oss riktigt då det skulle innebära en hel del extra arbete och ansvar.

Ja det blir roligt att plantera och planera inför odlingssäsongen och jordbruket och inte minst vår lilla gårdsbutik i soldattorpet. Ändå är jag mest med på ett hörn för huvudsakligen är det Jakob och Albins projekt. Men när man gör något sådant här så blir det lite av en livsstil för hela familjen. Och när jag tänker på Odlingsåret 2015 så finns det väldigt mycket fint att se fram emot!

Att odla morötter – en liten guide

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

63 kommentarer på “Jordbruksåret som kommer”

 1. Det är så underbart med odlingsdrömmar och planer! Vad roligt att det går bra med gårdsbutiken. Och fantastiskt med nya växthuset! Kycklingar är verkligen mysigt att ha. Våra hönor värper massor av ägg fast det är mitt i vintern. Jag är så glad när jag slipper köpa ägg, det är snart ett år sedan. Trevlig helg önskar jag dig och familjen!
  http://kammebornia.se

 2. Gud så härligt! Vilken dröm med ett sådant växthus. I år blir första året vi hinner odla i lite större omfattning och det är så inspirerande och läsa om era projekt. Lycka till!

 3. Åh så roligt. Jag hoppas verkligen att gårdsbutiken går ännu bättre i år. 😀 Jag tänkte också odla lite men för mig blir det inte så stort. Tomater, kanske morötter och så ska jordgubbslandet bli större. Massor med blommor vill jag ha också!
  http://hannafialotta.blogg.se

 4. Era planer låter som våra visioner för framtiden… Har några höns och en tupp och två kaniner, vill skaffa lite fler djur till våren och fortsätter att utöka våra grönsaksodlingar i år. Tanken är att kanske ha en gårdsdag öppet för försäljning i år, för att testa på och förhoppningsvis kunna ha mer öppet nästa… Vi får se – hur som helst följer jag era planer med spänning, roligt att vi får vara med och se ert fina arbete! Själv har jag också en blogg där jag försöker dela med mig av vårt arbete och strävan efter att leva lite mer enklare – http://www.anniesenkla.se
  Allt gott till dig!

  /Annie – Annies Enkla

 5. Tittar du på 100%bonde Clara? Supermysigt program! Just nu är det uppehåll men jag längtar till nästa säsong.

 6. Jag önskar så att jag bott närmare så jag kunnat handla i er gårdsbutik! Men jag får helt enkelt odla själv så gott det bara går 🙂

 7. Tack för din fina blogg Clara och tack för allt gott arbete du gör! Jag undrar om du eller någon annan läsare här på bloggen har tips på var man kan beställa lite mer unika fröer? Jag har hållit mig till fröpåsarna i affären hitills men vill gärna prova på något nytt. Det är särskilt betor, morötter och lök jag är intresserad av.

    1. I år kommer vi nog köpa det mesta från Lindbloms frö. De har ett fint utbud för oss som odlar lite större.

  1. Jag tycker Impecta är bra också, det är inte ekologiskt men en kan ju odla med ekologiska metoder ändå 🙂 De har också en bra sökfunktion på sin hemsida där en kan söka efter växtläge (soligt/skuggigt osv) och kategori växt. Ett litet tips!

 8. vill inte låta som en bitch men snälla tänk på hur du håller i hönan och var försiktig med vingarna. höns är flockdjur och det ska mkt till innan de visar smärta eller obehag.

  1. Hejsan A! Jo, jag vet hur man håller en höna. Jag fångar in dem regelbundet och håller dem för att de ska bli handvana och kunna undersökas ifall de skulle vara sjuka eller liknande. Just när den här bilden togs flaxade hönan till och då hamnade vingen utanför istället för inuti greppet. Det är alltså inte så här jag brukar hålla hönorna hela dagarna.

 9. Härligt det låter, jag blir riktigt inspirerad. Håller på att dra igång mitt hushållsodlande till större skala än några odlingslådor men det har gått lite trögt. 🙂 Hoppas på att komma iaf ett litet steg längre i sommar.

  Angående får-planerna! Jag måste bara få slå ett slag för getter! Överväg det istället, suveräna på att hålla marker öppna, de älskar sly och trevligare och socialare djur får man leta efter, mina går med på promenad ute i skogen och är följsamma som den trognaste hunden. Dessutom kan man ju köra på någon av våra svenska utrotningshotade raser, jämtget, lappget eller göingeget om man inte vill ha vanlig “lantras-get”.

  Utöver mysfaktorn och markskötsel skulle ni ju få mjölk till gården, kunna göra getost osv och get köttet om man slaktar killingarna är jättegott (påminner om renkött).. Det enda (som alla säger så fort man nämder getter) är att de rymmer lätt, men om man är proaktiv och fixar bra staket från början (fårnät plus eltråd högt så de inte hoppar över) så är det inga problem.. Jag har aldrig ångrat att jag skaffade getter så det vill jag tipsa alla som är intresserade av djur och självhushållning..

  Med vänlig hälsning,/ Olivia

  1. Tack för tipset Olivia. Vi har faktiskt funderat på getter men är lite i valet och kvalet ännu…dock är de ju väldigt söta och kan dessutom få gå i vår lilla skog och gnaga bort all sly….hmm svårt beslut det där =)

  2. Fast man kan tänka på att getterna verkligen äter ALLT de kommer över, min morsa har tagit hand om tanter som haft lappgetter i yngre dar (under 80 i deras fall) och som berättat om att de åt kläder som hängde på tork, plast som låg olägligt osv. Ja, you name it and they’ll eat it helt enkelt.

   1. Mina har då aldrig ätit några kläder eller plast. Men de är förstås snabba på att hitta grönsakslandet och vinbärsbuskarna om de kommer lösa. Har man rhododendron ska man se upp för de kan äta på den även om den är giftig och bara lite kan döda. Rhododendron är föresten dödlig för får med, hade en kompis vars bagge strök med efter bara några tuggor. 🙁

 10. Ser fram emot att följa med på resan! Ett tips till alla oss som tycker det här är spännande och intressant – kanske vi kan få regelbundna uppdateringar? Typ odlings-onsdag? Vad har ni gjort senaste veckan? Hur ser det ut? Vad fick ni kämpa med, vad har gått bra? Jag har knappt krukväxter för tillfället med drömmen “när jag blir stor” är att ha småskaliga odlingar hemma. Kram på dig!

 11. Härligt med självhushållning!
  Som tips på hur ni kan ta vara på allt är boken “Salt, socker & vinäger” av Olle Cellton superbra! Handlar om inläggningar på olika vis. Allt från kött och grönsaker till marmelader gås igenom. Jag älskar den varmt!

  Tack för en toppen blogg!
  Kram

 12. Hej! Jag tycker det är bra, och det enda rätta egentligen, att folk som äter kött kan äta det från djur de vet har haft det bra, som ni som verkligen vet hur de haft det 🙂 Men, min fråga är, hur känns det att slakta sina egna djur? Jag förstår att det inte är som att slakta sina husdjur, en ser matdjuren på ett lite annat sätt, men ändå, något måste en ju tänka om det? Hur känns det? Ni har ju ändå haft någon slags relation. Kanske kan några läsare också svara på detta? Vore intressant att veta.

  Mvh / Fd veganen som köper fisk i paket och skulle inte vilja döda själv eller se det hända

  1. Jag tänker inte så mycket på det faktiskt. I livet så har de ju det väldigt fint hos oss och döden de går till mötes är betydligt mer smärtfri än någon “naturlig” död kan vara. Men visst är själva dödandet ingen trevlig del. Dock inget jag hymlar med heller. Barnen vet att grisarna ska bli mat till vintern och har också varit med och sett när vi slaktat hönsen. Det blir en naturlig del helt enkelt

 13. Vad roligt det låter! Följer med glädje era odlingar och hoppas på riklig skörd!

 14. Åh vad härligt det ser ut. Ni har inte funderat på att bli ett CSA (COmmunity supported agriculture)? Dvs knyta till er ett antal familjer som betalar i förskott och är med och delar risken med odlingen? Om du vill ha mer info får du gärna maila: jag skriver mitt examensarbete om denna modell.

  1. Vi har funderat en del i de banorna men kommit fram till att vi gärna håller det lite mer flexibelt än vad ett CSA tillåter. Och nu i början står vi gärna själva för risken om det blir dålig skörd. Men det är absolut en intressant modell.

 15. Det ser helt underbart ut..här kliar det i fingrarna och jag är jättesugen på att sätta igång med förodlingen. Och höns är ju helt underbart att ha och de gör sådan nytta..man blir av med matrester..får fantastiska ägg..det blir liv på gården och de är så roliga att titta på!

 16. Gud vad underbart! Du lever verkligen drömmen som jag bara drömmer om men inte gör verklighet av. Den livsstilen är så ÄKTA. Lycka till med allt!

 17. Kan läsa detta flera flera gånger. Får sån harmoni i kroppen. Du är så bra. Vacker innifrån och ut.

 18. Låter ljuvligt! Det enda haken jag tänker med sånt här är att man blir rätt bunden till platsen, framförallt om man utökar. Min mammas grannar var lantbrukare och de jobbade så oerhört mycket, hade så svårt att vara lediga. Slet, även om de i stort verkade trivas. Jag antar att det livet blir en livsstil och då har man inga problem att leva i den “bundenheten”. Hur gör ni om ni vill fara på semester sommartid? Ser ni till att den andra familjen alltid är hemma och kan vattna, sköta höns osv? Eller har ni hjälp av ytterligare andra?Nyfiken.
  Hoppas ni en dag kan skicka mat till Stockholm….

  1. Åh – jag håller med. Man blir ganska bunden. Men vi är ju två olika familjer som hjälps åt så det gör HELA skillnaden. Man får bara checka av resor och ledighet med varandra så att man inte bokar in det samtidigt. I övrigt är det inga problem. I somras hade vi dessutom Jakobs lillebror som hjälpte oss och bodde här när vi var bortresta och skötte djuren =) men rent spontant så gillar jag inte att resa så mycket på sommaren utan är gärna hemmavid

 19. Förstår glädjen i att vara självförsörjande, men förstår inte överhuvudtaget hur man kan ta död på ett oskyldigt djur!? Vad ger människan rätten att hålla djur i fångenskap och sedan ta död på dem och äta dem? Det är så fel det bara kan bli.

   1. Äter endast ekologisk mat. Frukt och grönt. Frön, nötter, linser, bönor och kikärtor bland annat.

    1. Vet du kanske var (eller om?) man kan hitta närodlade linser och kikärtor? Och nötter? Har bara hittat såna som är odlade i Kina eller Nordamerika och liknande.

    2. Och hur tror du att den mat du äter framställs? Jo, med gödsel från djur. Djur som någon äter upp. Att just du är så priviligerad att du kan välja bort kött och bara äta grönsaker som är ekologiska beror på att någon annan har köttdjur. Då tycker jag att det är ganska galet att förespråka att man INTE ska äta djur. Slutar vi äta djur kommer vi inte kunna odla ekologiskt och småskaligt och håller heller inte landskapen öppna så att andra djur – till exempel insekter, humlor och bin – har en omväxlande flora att leva i.

     Stora konventionella jordbruk och monokulturer leder till utarmning av marken så att maskar och insekter inte längre lever i jorden – och att bin och fåglar inte kan leva på åkrarna. Det är också att döda djur.

     1. Clara: Det kommer väl aldrig vara så att hela jordens befolkning slutar äta djur, för det första. Därför kommer det finnas gott om gödsel och annat som behövs för att odla. För det andra: påstår du att du har behövt ha djur för att kunna odla all din egna ekologiska mat?

     2. Ja, precis. Det kommer finnas gott om gödsel till grönsaker för att människor fortsätter äta kött. Därför är det helt ologiskt att som vegetarian vara ARG över att andra äter kött när deras köttätande faktiskt möjliggör deras odling

      Och nej. Jag har inte behövt ha djur för att odla all vår ekologiska mat. Vi har köpt gödsel från andra som har djur. Men hade vi inte gjort det hade vi varit tvungna att ha djur eller konstgödsla

     3. Gödseln räcker inte på långa vägar ens idag. En stor del av näringen kommer från handelsgödsel.

     4. Det finns ju alternativ till gödsel från djur (så som alger, nässlor, kompost, biogasrester m.m.). Skulle fler (eller alla) äta vegetariskt skulle vi troligtvis sluta använda gödsel från djur, men så länge vi håller boskap på det här viset gör vi också rätt i att nyttja gödslet det producerar för att undvika övergödning.

      Om ett samhälle prioriterar öppna landskap får man väl helt enkel hålla dessa öppna på annat vis, t.ex. genom att hålla djur utan att tjäna pengar på dem. Det handlar förstås om hur högt detta i slutändan prioriteras.

      Köttindustrin leder till utrotning av hundratusentals djur när skogarna skövlas för att göra plats för foderodlingarna. Visst, man kan argumentera för extremt småskalig köttproduktion på lokal nivå, men det tär fortfarande mycket mer på miljön än om vi skulle äta växterna direkt (utan att de går omvägen via djurens magar), och det innebär fortfarande ett onödigt dödande. Frågan är hur många humlor och insekter (och människor) det kommer att finnas i framtiden om vi fortsätter förstöra miljön genom att äta kött. Vi blir ju bara fler och fler så vår matproduktion behöver bli mer effektiv och mer miljövänlig på samma gång för att det ska fungera. Då går kött bort.

     5. Fast nässlor och kompost räcker inte på långa vägar för att gödsla odlingarna. Dessutom kan vi inte leva enbart på vad jorden ger här uppe. Det skulle bli en kost baserad på huvudsakligen råg.

      Att som vegetarian äta grönsaker och frukter innebär också att man bidrar till att djur dödas. Så är det bara. Förutom att mycket av gödslet till odlingarna kommer från köttdjur så odlas grönt idag alldeles för ensidigt. Stora monokulturer slår ut bisamhällena och insekternas levnadsmiljöer. Hela industrin kring konventionellt storskaligt odlade grönsaker är ohållbar. Däremot inte sagt att vanlig köttindustri är att föredra. Jag anser att den är ännu sämre.

      Jag är övertygad om att det miljövänligaste och snällaste mot hela ekosystemet är en återgång till fler småskaliga odlare som håller djur i liten skala för egen förtäring och sedan odlar. Tycker att det är bra att många väljer en allt mer vegetarisk kost men tycker det är sorgligt att många vegetarianer inte förstår hur deras egna grönsaker hamnar på bordet och vad som krävs för att det ska ske.

     6. Anledningen till att bättre icke-animaliskt gödsel inte finns är för att vi inte har haft något behov av det och vi bör inte heller använda något annat så länge animaliskt gödsel finns. Det där fixar marknadskrafter om folk går över till vegetarisk kost i större utsträckning.

      Vem säger att vi bara ska äta det som odlas här? Transporter står för mycket mindre del av miljöförstöringen än köttätandet. Globalt kommer det att bli mer mat, inte mindre, om vi blir vegetarianer.

      Vi behöver ju storskaligt odlade grönsaker redan nu för att föda boskapen vi sedan äter. Det blir ett dubbelt slitage på vår planet. Ska vi ha såpass små mängder boskap att ingen skorskalig foderodling behövs så kommer ju i slutändan bara att de allra, allra rikaste att ha råd med kött och då måste resten av oss (majoriteten av befolkningen) att äta vegetariskt i alla fall.

     7. Ja, det är väl lite det som är tanken? Att vi ska minska på köttätandet. Mängden kött vi åt förr i tiden när vi var självförsörjande innebar inte något klimatproblem. Och det tycker jag att vi ska återgå till. Jag ser inte alls poängen med att köpa grönsaker som fraktats över halva jordklotet när jag kan äta upp min egen gris som haft ett gott liv på åkern min. Och det dessutom hjälper till att hålla marken öppen, den biologiska mångfalden i balans samt innebär ett minimum av klimatpåverkan vad gäller transporter. Jag tror nämligen inte att det är fel att vi människor ska äta kött. Jag tror bara att sättet som majoriteten av oss idag äter kött är helt uppåt väggarna fel. Och där går väl den stora skiljelinjen

     8. Mm, jag förstår att våra grundläggande värderingar skiljer sig på den punkten, i hur vi värderar djurliv, och det är ju inget konstigt i sig. Men vad jag inte förstår är varför du ser gödselfrågan och öppna-landskaps-frågan som problem om vi alla skulle bli vegetarianer nu, men inte som ett problem om 99,9% av jordens befolkning blir vegetarianer per automatik när kött blir för dyrt?

     9. Jag ser inte något problem alls med att folk är vegetarianer. Jag ser bara ett stort problem med att vegetarianer inte förstår att de kan göra de val de gör på grund av att någon annan har valt att ha djur och odla.

      Sedan håller jag verkligen inte med dig om att våra bönder inte behöver pengarna? Har du hängt med i debatten senaste tiden? Mjölkpriset är så lågt att våra svenska bönder inte kommer finnas kvar 2050 ifall det fortsätter så här. För sextio år sedan var de 270 000 – idag färre än 5 000.

     10. Mm, då får de väl sysselsätta sig med annat, då? Och det säger jag som dotter till två bönder. Svenska bönder idag lever på bidrag som kostar oss alla dyrt eftersom efterfrågan inte är stor nog. Satsa dessa bidrag på människor i u-länder istället, och köp maten från dem, så slipper de svälta som läget är nu. I Sverige finns skyddsnät samt mycket större möjligheter att utbilda sig och byta bana.

      Det är så konstigt att säga att vegetarianer kan göra de val de gör för att andra har valt att ha djur. Om alla vore vegetarianer skulle vi hitta andra sätt att gödsla på. Det krävs inte en köttindustri för att upprätthåll ett vegetariskt samhälle.

     11. Du tycker alltså att vi ska lägga ner svenskt jordbruk för att istället börja importera maten från fattigare länder Vad ska de äta där då? Och vad ska de gödsla marken med? Och hur funkar djurskyddet i dessa länder? Och sedan ska vi med fossila medel hålla åkrar och ängar öppna här? Eller ska djuren hålla åkrarna öppna? Vad ska de äta på vintern då? När det inte växer något? Importerat foder från andra länder? Soja kanske? Gödslat med vadå?

      Vi har uppenbarligen väldigt olika syn på både miljöfrågor och djurhållning. Nu sätter jag punkt för mig tror jag.

     12. En annan poäng med att köpa grönsaker från andra länder är att deras bönder antagligen behöver pengarna mer än våra bönder.

 20. Jag läser till agronom med inriktning på landsbygdsutveckling, och detta är min stora dröm! Blir så fantastiskt (BRA) avundssjuk på det du har, längtar efter att själv bli ”stor” och kunna skaffa något liknande!

 21. Wow. Blir så imponerad och avundsjuk. Önskar så väldigt mycket att få flytta upp till norr med lagom mycket mark att kunna ha höns och grönsaksodlingar på. Nu bor jag och min lilla familj i ett parhus i Göteborg så någon mark att tala om finns det inte. Jag ska försöka odla lite kryddor och små grönsaker i lådor här till sommaren men mer än så blir det tyvärr inte. Men man ska ju aldrig ge upp sina drömmar. Det ser otroligt fantastiskt ut. Jag tycker ni är jätteduktiga som gör allt detta trots att ni har andra arbeten och småbarn 🙂

 22. Hej!
  Vad roligt att ni tänkt utöka med fler höns. Ni har inte funderat på att ha lite olika raser på höns för att få fina äggfärger?

 23. Hej Clara, det här är Johanna, jag vill bara säga att utifall att ni bestämmer er för att skaffa får så anmäler jag mig som frivillig att hjälpa till att ta hand om dem och allt som hör till!

 24. Å vad härligt det låter, nu blev jag pepp på att skriva vår årsplanering. Har precis skrivit en sammanfattning om allt som hunnits med här på gården under förra året och det är så himla roligt att ta sig tid och tänka tillbaka på allt man gjort, ofta är det mer än man tror, och vara lite stolt över sig själv. Sen att få planera för året som kommer är minst lika härligt, ta sig tid att drömma upp allt fantastiskt man ska göra 🙂

 25. När det gäller grönsaksodling är gräsklipp det bästa sättet att tillföra näring. Gräset multnar snabbt och näringsämnena forslas ned till växternas rötter med hjälp av maskarna.

  Ett problem är att gräsmattan så småningom utarmas på växtnäring. Ett sätt om man vill odla ekologiskt är att gödsla med mänsklig urin. Man behöver inte ha urinseparerande toalett. Man kan samla urinen i plastdunkar. Man gödslar tidigt på våren och efter midsommar. Man späder med vatten 1 på 10 om det är torrt och 1 på 2 om det är vattenmättat som på våren.1 liter urin per kvadratmeter och gång är lagom. Det luktar ungefär ett dygn efter gödslingen. Det är onekligen enklare att använda konstgödsel men vem sa att det skulle vara lätt att odla ekologiskt på ett uthålligt sätt om man inte har egna kor.
  Källa: odla.nu
  Sedan kan man ju också påpeka att vegetarianer och veganer helst ser att grisar kan få finnas utan att slaktas. Att ta deras bajs skadar dem inte.
  Enligt Livsmedelsverket är kött det livsmedel som påverkar miljön mest.
  Tack för mig – jag återkommer inte till din blogg

  1. Vad ska korna och grisarna äta då? Vad ska deras mat gödslas med? Vi använder förresten stora mängder gräsklipp i våra odlingar och det räcker inte på långa vägar tyvärr.