• Inlägget är ett annonssamarbete med Boråstapeter •

Lilla tapetskolan

Att ändra väggarna är en av de mest effektfulla förändringar man kan göra i ett hem. Tapeten sätter tonen och påverkar upplevelsen av ett rum totalt.  Jag tycker att vi ska våga mer med våra väggar! Mer färger och mer mönster. Med en lyxig och arbetad tapet behövs inte många andra åthävor. Här har jag tapetserat med personliga favoriten Ornaments 5944 från Boråstapeter. Ett bra exempel på att en stormönstrad tapet kan upplevas som väldigt lugn och stilren.

En annan personlig favorit är den blommiga tapeten Karlslund 2922 som även den kommer från Boråstapeter och som baseras på en gammal svensk tapet från 1862.

Eftersom jag verkligen har dille på tapeter kommer här mina 7 bästa tips för ett lyckat tapetval

1) Beställ hem tapetprover. Att stå och bläddra i en tapetbok i butik är jättesvårt då ljuset i butiken inte stämmer med det ljus du har hemma. Dessutom vill du kunna jämföra färger i tapeten med till exempel soffa, sänggavel eller andra textilier och möbler du har hemma. Glöm inte bort att kolla tapeten när det blivit mörkt också! Hur ser den ut ihop med en glödlampas sken?

2) Tänk på hur tapeten samspelar med övriga rum. Visst kan man använda olika tapeter i alla rum men välj tapeter i en liknande färgskala/med ett liknande formspråk så att det ändå harmonierar.

3) Lite mer “galna” tapeter kan upplevas som påfrestande i ett stort utrymme där man vistas mycket. Men testa att tapetsera till exempel en liten toalett eller hall med en riktigt mönstrad tapet! I mindre utrymmen kan man vara lite mer vågad.

4) Stormönstrade tapeter i två färger är lugnare för ögat än en småmönstrad tapet i massor av färger. Var inte rädd för stora mönster – färgskalan är minst lika avgörande för helhetsintrycket!

5) Har du hittat en tapet som du älskar men som du är rädd ska ta för mycket plats i rummet? Addera textilier! Långa, enfärgade gardinlängder som bryter upp mönstret skapar ett lugn i rummet. Det gör även tavlor model XL. Tänk på att höga möbler som bokhyllor, skåp och sänggavlar också funkar dämpande på en dominant tapet.

6) Våga tapetsera ett helt rum och inte bara en fondvägg. En ensam fondvägg upplevs ofta som mer dominant än om hela rummet hade tapetserats.

7) Tänk utanför boxen! Varför inte sätta tapet i taket, på en möbel eller låt två av fyra väggar ha tapet istället för att endast ha en fondvägg? Och vill du ha målade väggar till tapetfonden är det fint att plocka upp en nyans ur tapeten istället för att bara köra vitt.

Idag har det blivit betydligt enklare att tapetsera. Framförallt med så kallade easy-up tapeter. De sätts kant i kant och inte överlappande. De har dessutom hög opacitet så den underliggande färgen eller mönstret lyser inte igenom. Och tapetklistret rollas direkt på väggen istället för på tapeten så man behöver inte ens äga ett tapetbord!Det räcker med penna, tapetkniv, roller, vattenpass, svamp och en linjal. Och så lim och tapet förstås! (Här på bilden syns tapeten Soft Surface från ECO Wallpapers.)

På många moderna tapeter finns denna sax-symbol på baksidan. Den visar var tapetens mönster upprepar sig och det är där du ska skära av tapeten för att få rätt mönsterpassning. Att räkna ut tapetåtgången är heller inte så komplicerat som det en gång varit. På Boråstapeters hemsida kan man räkna ut åtgången av en viss tapet med hjälp av tapetkalkylatorn. Där finns också en alldeles utmärkt tapetskola, med en instruktionsfilm,  att kika på ifall du går i tapetserartankar.  Dessutom finns många bra tips kring underarbetet och hur man undviker de vanligaste tapetmissarna.

Och nu kan man beställa hem 5 tapetprover för 49 kronor. Gäller på Boråstapeter, ECO wallpapers, Cole & Son och Mr Perswall. Tapetprovet är en A4 av den riktiga tapeten och kommer hem i brevlådan inom två arbetsdagar.

Har ni några funderingar kring tapetsering eller tapetval så ställ dem nedan ska jag svara så gott jag kan!

Inlägget är ett annonssamarbete mellan Underbaraclara och Boråstapeter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

35 kommentarer på “Lilla tapetskolan”

 1. Detta inlägget kom fantastiskt lägligt då vi till våren ska tapetsera för första gången ever! Ett litet gästrum med två fina fönster i olika vädersträck (vågar mig inte på att gissa vilka) ska få en fondvägg. Steg ett blir så klart att läsa länken “tapetskolan” för att sedan beställa hem lite prover.

 2. Håller på att rusta en vind där kommer det bli ett sovrum, ett allrum och ett extra rum. Synliga takbjälkar (omålade) och snedtak i princip hela vägen ner till. Vill gärna få till en lugn och harmonisk övervåning som stämmer väl överens med nedervåningen. På nedervåningenen dominerar ekparkett, ekköksskåp, bruna vitvaror. Gardinerna är också mörkbruna nu vintertid. Men här finns gott om fönster.
  Jag har liksom “fastnat” i att det enda vi kan göra på vår lilla vind är att måla taket (alltså väggarna) vita och försöka matcha golvet med takbjälkarna och om det går med ekparkett en på nedervåningen. Och försöka hålla den “rustika” och det naturliga i möblemanget på samma sätt uppe som nere.
  Men man kan kanske trolla fram lite mer rymd och ljus med någon bra tapet? För vi har inte lika mycket ljusinsläpp på ovanvåningen.
  (Ursäkta om komentaren upplevs som osammanhängande, skriver från mobil och kan därför inte se hela min komentar innan jag publicerar)

  1. Hejsan Anja! Vad fint det låter med takbjälkar och snedtak. Vilken stil gillar du? Mer modernt eller äldre? Tror att en fin tapet skulle kunna ge värme till rummet. Har du sett att man faktiskt kan tapetsera snedtak? Väldigt vanligt i England till exempel, även om det kanske inte är aktuellt i just det här fallet. Eftersom att det är just en övervåning tycker jag inte att du behöver förhålla dig allt för mycket till nedervåningen. Det är “värre” när man står i ett rum och ser in i ett rum bredvid som missmatchar helt. På olika våningar är det helt ok att köra lite annorlunda tycker jag. Eftersom du har så lite “väggar” att spela med skulle jag antingen välja en tapet som är randig på höjden (för att öka känslan av rymd i ett rum med snedtak) eller en småmönstrad tapet med en del färg som bara är på fönsterväggen och den korta väggsnutten under snedtaket. Det kan behövas lite färg och värme. På snedtak som målas vita kan man ju inte fästa så mycket roligt, tavlor etc, så därför tycker jag att det kan vara en poäng att låta tapeterna ta lite plats. Hoppas jag var begriplig =)

  2. Tackar! Tänk att jag inte ens tänkt tanken att “bara” tapetsera fönsterväggen:-) (den lilla väggsnutten existerar oftast inte…)
   Vi gillar det rustika med naturmatrial och enkla färgskalor i jordens färger med rena linjer. Huset (en liten lantgård) är ett litet hus där timmerstommen är från slutet av 1800 så vi vill gärna behålla den gamla charmen utan att det blir allt för “mormors-aktigt”:-)

 3. Vi har fått höra att papperstapeter är ett bättre val än non woven/easy up med avseende på miljö/emissioner till inomhusluften. Du som verkar mycket insatt och engagerad sådana frågor, vad vet du om det?

  Första gången jag kommenterar här. men har följt dig länge. Så vill passa på att säga tack för en inspirerande och vacker blogg med så många fina, tänkvärda inlägg.

  1. Tack Teresa =) vad fint att höra.

   Jag vet inte riktigt hur de skiljer sig. Det jag vet är att i princip alla moderna tapeter har en tunn plastfilm över sig som ska göra tapeten mer hållbar och även delvis avtorkningsbar. Så lite plast finns i alla tapeter som jag har förstått det. Men jag vet faktiskt inte hur det funkar med non woven/easy up. Om man är nojig kan man såklart välja bort Easy Up – långtifrån alla är så utan det finns ju gott om fina papperstapeter att välja på!

 4. Hej! Vi har den översta tapeten i den lite mörkare beiga i vårt vardagsrum. Det är ett lugnt och jättemysigt rum men vi har helt kört fast när det gäller att hitta en tapet till det angränsande matrummet. Har du några förslag? Det är ljusa lackade furu/grangolv och vita snickerier i rummen. Vi har lantlig stil med genuina trämöbler och en howardsoffa står på inköpslistan.

  1. Det låter ju superfint! Med trägolv och ljusa snickerier har ni ju en bra grund. Vad ni ska ha till beror på vad ni gillar för stil men också att få en färg som inte bryter av för mycket. Jag provade att söka på alla Boråstapeter som går i samma färgskala som er http://www.borastapeter.se/sv/alla-tapeter/?color=1,5,7&brand=4&pattern=10,11,12,13,14,15,16,17,18,19&max-price=2725&min-price=172&collection=287& här ser du resultatet. Kanske kan någon av alla dessa passa?

 5. Hej!
  Jag och min pojkvän ska snart flytta in i en tvåa. Vi ska få vårt första barn i maj och april kommer gå åt till att göra om och fint i hela lägenheten!
  Vi är trötta på allt vitt som har varit så länge, både inredning och väggar. Vi är sugna på att gå åt det rustika hållet. Trä, sten och naturmaterial! Vi vill därför måla om alla väggar. I köket tänker vi en ganska ljus granitgrå färg som vi funderar på att ha samma även i hall och sovrum, är det tråkigt eller blir det bra “enhetligt”? Vardagsrummet är vi däremot sugna på en mörkare grå/grön färg. På en vägg som syns från vardagsrummet och hallen och är som en ensam vägg mellan två “gluggar” från köket funderar vi på en naturtrogen tapet i trämönster.
  Vad tror du? Klarar en så liten lägenhet på 54kvm dessa “modiga” val? Tänker främst på den mörka färgen i vardagsrum, ska vi måla alla väggar eller enbart kanske två?
  Tack på förhand
  Med vänlig hälsning, Lovisa

  1. Tycker absolut att du ska våga gå på med lite murrigare färger! Med så pass dova nyanser tror jag intrycket kan kännas enhetligt och lugnt. Det är ju liksom inte limegrönt, illrosa och knallgult ni kombinerar. Testa att måla två väggar först och se hur det känns och gillar ni det så kan ni ju smacka på lite mer =)

 6. En annan snygg grej är att tapetsera golvet. Min kompis hade det i sitt kök som var nyrenoverat, när hon flyttade in, och väldigt vitt. Några lager lack på bara så höll det jätte bra!

 7. Hej! Jag följer bara en blogg, gissa vilken! Jo, jag har som vanligt inne i mitt huvud bestämt hur min nya tapet i sovrummet ska se ut och nu hittar jag den såklart inte :-). Sovrummet är med snedtak, ena sidan är i huvudsak fönster (med storslagen utsikt över Siljan) och andra väggen är (blir) garderober. Det är alltså inte så mycket väggyta som ska tapetseras så då tänkte jag slå till med mörkt och mönstrat. Min önsketapet är svart och småmönstrad. Gärna mönster av blommor/växter /fjärilar i färg. Gärna även vita inslag då det är så fint när man har vitt tak och vita möbler. Har du Clara eller någon läsare något bra tips? Tack!

  1. Tack vad kul =) det låter ju helt fantastiskt fint ditt rum! Kommer tyvärr inte på någon tapet på rak arm. Men gillar du mer mustiga grejer tycker jag Cole&Son har fina tapeter. De är lite dyrare men eftersom du ska tapetsera en så liten yta behöver det ju ändå inte bli så dyrt

  2. Tack Clara för att du tog dig tid att svara. Cole & Son hade jag inte tittat på. Dock hittade jag ingen där, men väl en tapet av ett annat märke som i princip motsvarade mina önskningar. Plötsligt händer det!

 8. Hej Clara. Tack för världens bästa blogg! Nu har vi precis flyttat in i ett gammalt gästgiveri från sekelskiftet som vi varsamt ska renovera. Har du något bra tips på tapeter till stora rum? Och då menar jag gigantiska… Jag har lite svårt att hitta en tapet till vårt jättestora matrum med intilliggande bibliotek. Rummen är separata men med ett stort valv emellan. Några bra förslag?Tack än en gång för all inspiration och information som du delar med dig av!

  1. Jadå! Absolut. Gilla du äldre elegantare stilen så tror jag att http://www.borastapeter.se/sv/kollektion-283/ eller Karlslund http://www.borastapeter.se/sv/kollektion-201/ om du gillar lite mer gammelsvenskt skulle passa. Bildgoogla Karlslund eller sök på pinterest för att få se hur fina många av dessa tapeter är i lite större rum. Ditt hus låter helt fantastiskt btw! Det fina med Karlslund är att många av tapeterna baseras på gamla tapeter som suttit i sekelskifteshus. Det blir väldigt genuint!

 9. Hej Clara.
  Jag är sugen på att tapetsera om vardagsrummet. För närvarande är det vita väggar och det ger ett så kallt intryck. Jag har varmvita gardiner och stora mörkgrå soffor, möblerna är mörka. Kuddar och plädar är färgglada; orange, rosa,cerise,turkos (orientaliska/marockanska mönster).
  Jag tänker mig en tapet med mönster men som inte är för dominerande. I en dov färg som upplevs varm. Kan du hjälpa till med tips snälla?

 10. Åh herrejösses vad glad jag blev av ditt inlägg. Jag är en trogen följare av din blogg och ÄLSKAR dina bilder av speciellt huset och inredningen. Fantastiskt fina tapeter! Jag har problem: Flyttade in i ett 80-tals hus för 1.5 år sedan. I korta drag:
  2-plans tegelvilla från 87 som ligger tätt intill grannar. 122 kvm, praktiskt med 4 sovrum och 2 badrum. Det jag har svårt för är; “hur gör man med ett 80-talshus?” Mkt vita tapeter i klassisk 80-tals-struktur. Vet inte vad som man inte bör göra med ett hus från 80-talet? Jag älskar det lantliga, lite mer vilsamma som du har i ditt hus. Men jag bor ju inte på landet 🙂 Tips mottages tacksamt!

  1. Vad kul att höra =) Det fina med ett åttiotalshus är att du kan göra lite som du vill. Jag skulle satsa på en ganska neutral bas och försöka få bort den typiska åttiotalsstrukturen. Sedan addera modernare tapeter. Vill man inte ha sådär bonn-romantiskt som jag har så tycker jag att Boråstapeters kollektion Wallpaper by scandinavian designers är toppen http://www.borastapeter.se/sv/kollektion-254/ – eller Hanna Wenrnings fina kollektion http://www.borastapeter.se/sv/kollektion-90/ – funkar i ett moderna hus lika bra om i ett gammalt. Tror hemligheten i mitt hus är mönstermixen och att jag vågar använda färger – sedan måste man inte ha just samma stuk på tapeterna som mig för att ändå får en ombonad känsla =) Lycka till

 11. Tack så mycket för bra tips! Jag har varit sugen i många år på att tapetsera men inte vågat, det var ju så krångligt förr. Men nu tror jag att t.om jag kanske kan fixa det 🙂

 12. Hej Clara!

  Passar också på att ställa en tapetfråga!

  Jag har precis köpt en lgh och flyttar in på torsdag :). Har börjat fnula på att tapetsera vardagsrum och sovrum – men jag vet inte hur jag ska tänka!

  Lite “basfakta”:
  Lgh är en 2:a från 40-talet, kök som har kvar lite av sin original inredning vilket jag gillar. Luckorna är målade i grönt. Inte skogsgrönt, men kanske mer åt lindblomsgrön (?).

  Vardagsrum och sovrum har kvar ursprungs fiskbensparkett och i dagsläget vitmålade väggar.

  Nu undrar jag hur jag kan tapetsera sov och vardagsrum så att jag skapar nån slags harmoni med de gröna i köket? (Har alltid gillat grönt :))

  Jag har varit inne på rutiga tapeter i sovrummet..men vardagsrummet? Har tänkt ha min farfars och farmors gamla
  skänk i trä och deras gamla “finfotöljer” som är vinröda i vardagsrummet. Tänker mig att du om nån kan ge mig lite inspiration och vägledning 🙂

  Tack för den inspirationen jag får när jag läser din blogg! 🙂

  Anneli

  1. Gud det låter ju hur fint som helst! Rutiga tapeter är ju toppen – det har jag i mitt kök! Fina rutor finns här http://www.borastapeter.se/sv/kollektion-415/ och här http://www.eco.se/sv/kollektion-196/

   Och i vardagsrummet skulle jag välja något lite mer klatchigt och arbetat. Tex fina femtiotalstapeter (om det nu är det du gillar) tycker jag är http://www.borastapeter.se/sv/kollektion-254/ eller någon av de här http://www.eco.se/sv/kollektion-251/

   Att plocka upp lite grönt i tapetvalet för att knyta ihop det med köket kan vara fint men inget måste. Lycka till

 13. Att välja mönster är ändå den roliga biten. Enda problemet där är väl den enorma mängden som finns att välja på. Lutade ett tag åt att klä en vägg med fototapet som avbildade gården som man sett den utan vägg. Men jag sansade mig. Annars tycker jag det stora jobbet är förarbetet… Spruckna väggar, lutande väggar – hur många tapetlager ska man jobba sig igenom inan man är nöjd? (Lite kulturhistoria borde man spara.) Och hur hanterar man dessa eviga strukturtapeter från förra århundradet? Riva, spackla eller tapetsera över?

 14. Hej, här kommer en fråga trots att inlägget är gammalt som gatan så hoppas jag ändå på svar. 🙂 Bor i hyresrätt och är därför begränsad av utbud när det gäller tapeter. Jag gillar gamla saker och inreder gärna med teak och gamla fina fotogenlampor, ja en mix från olika årtionden helt enkelt. Vardagsrummet ska tapetseras om och jag funderar på fondvägg alternativt en mönstrad tapet i hela rummet. Tänker mig gammal stil på tapeten. Tapetkollektionerna som man får välja mellan är Boråstapeter Borosan easy up och Eco tapeter Decorama easy up. Hoppas du kan hjälpa mig.

 15. Hej!

  Jag har kört fast och behöver lite råd. Jag gillar den klassiska, tidlösa stilen , men kan inte bestämma mig om jag ska ha randiga ljusa tapeter eller ljusa lugna medaljongtapeter. Har ett litet rum med lågt i tak, så vill inte att det ska upplevas rörigt eller att jag inte kan ha mönster på textilier eller övriga saker i rummet.

  Mvh Caroline

  1. Randiga tapeter kan öka känslan av rymd i rummet och fungerar fint med alla andra sorters mönster 🙂