Att Àndra vÀggarna Àr en av de mest effektfulla förÀndringar man kan göra i ett hem. Tapeten sÀtter tonen och pÄverkar upplevelsen av ett rum totalt.  Jag tycker att vi ska vÄga mer med vÄra vÀggar! Mer fÀrger och mer mönster. Med en lyxig och arbetad tapet behövs inte mÄnga andra ÄthÀvor. HÀr har jag tapetserat med personliga favoriten Ornaments 5944 frÄn BorÄstapeter. Ett bra exempel pÄ att en stormönstrad tapet kan upplevas som vÀldigt lugn och stilren.

En annan personlig favorit Àr den blommiga tapeten Karlslund 2922 som Àven den kommer frÄn BorÄstapeter och som baseras pÄ en gammal svensk tapet frÄn 1862.

Eftersom jag verkligen har dille pÄ tapeter kommer hÀr mina 7 bÀsta tips för ett lyckat tapetval

1) BestÀll hem tapetprover. Att stÄ och blÀddra i en tapetbok i butik Àr jÀttesvÄrt dÄ ljuset i butiken inte stÀmmer med det ljus du har hemma. Dessutom vill du kunna jÀmföra fÀrger i tapeten med till exempel soffa, sÀnggavel eller andra textilier och möbler du har hemma. Glöm inte bort att kolla tapeten nÀr det blivit mörkt ocksÄ! Hur ser den ut ihop med en glödlampas sken?

2) TÀnk pÄ hur tapeten samspelar med övriga rum. Visst kan man anvÀnda olika tapeter i alla rum men vÀlj tapeter i en liknande fÀrgskala/med ett liknande formsprÄk sÄ att det ÀndÄ harmonierar.

3) Lite mer “galna” tapeter kan upplevas som pĂ„frestande i ett stort utrymme dĂ€r man vistas mycket. Men testa att tapetsera till exempel en liten toalett eller hall med en riktigt mönstrad tapet! I mindre utrymmen kan man vara lite mer vĂ„gad.

4) Stormönstrade tapeter i tvĂ„ fĂ€rger Ă€r lugnare för ögat Ă€n en smĂ„mönstrad tapet i massor av fĂ€rger. Var inte rĂ€dd för stora mönster – fĂ€rgskalan Ă€r minst lika avgörande för helhetsintrycket!

5) Har du hittat en tapet som du Àlskar men som du Àr rÀdd ska ta för mycket plats i rummet? Addera textilier! LÄnga, enfÀrgade gardinlÀngder som bryter upp mönstret skapar ett lugn i rummet. Det gör Àven tavlor model XL. TÀnk pÄ att höga möbler som bokhyllor, skÄp och sÀnggavlar ocksÄ funkar dÀmpande pÄ en dominant tapet.

6) VÄga tapetsera ett helt rum och inte bara en fondvÀgg. En ensam fondvÀgg upplevs ofta som mer dominant Àn om hela rummet hade tapetserats.

7) TÀnk utanför boxen! Varför inte sÀtta tapet i taket, pÄ en möbel eller lÄt tvÄ av fyra vÀggar ha tapet istÀllet för att endast ha en fondvÀgg? Och vill du ha mÄlade vÀggar till tapetfonden Àr det fint att plocka upp en nyans ur tapeten istÀllet för att bara köra vitt.

Idag har det blivit betydligt enklare att tapetsera. Framförallt med sÄ kallade easy-up tapeter. De sÀtts kant i kant och inte överlappande. De har dessutom hög opacitet sÄ den underliggande fÀrgen eller mönstret lyser inte igenom. Och tapetklistret rollas direkt pÄ vÀggen istÀllet för pÄ tapeten sÄ man behöver inte ens Àga ett tapetbord!Det rÀcker med penna, tapetkniv, roller, vattenpass, svamp och en linjal. Och sÄ lim och tapet förstÄs! (HÀr pÄ bilden syns tapeten Soft Surface frÄn ECO Wallpapers.)

PÄ mÄnga moderna tapeter finns denna sax-symbol pÄ baksidan. Den visar var tapetens mönster upprepar sig och det Àr dÀr du ska skÀra av tapeten för att fÄ rÀtt mönsterpassning. Att rÀkna ut tapetÄtgÄngen Àr heller inte sÄ komplicerat som det en gÄng varit. PÄ BorÄstapeters hemsida kan man rÀkna ut ÄtgÄngen av en viss tapet med hjÀlp av tapetkalkylatorn. DÀr finns ocksÄ en alldeles utmÀrkt tapetskola, med en instruktionsfilm,  att kika pÄ ifall du gÄr i tapetserartankar.  Dessutom finns mÄnga bra tips kring underarbetet och hur man undviker de vanligaste tapetmissarna.

Och nu kan man bestÀlla hem 5 tapetprover för 49 kronor. GÀller pÄ BorÄstapeter, ECO wallpapers, Cole & Son och Mr Perswall. Tapetprovet Àr en A4 av den riktiga tapeten och kommer hem i brevlÄdan inom tvÄ arbetsdagar.

Har ni nÄgra funderingar kring tapetsering eller tapetval sÄ stÀll dem nedan ska jag svara sÄ gott jag kan!

InlÀgget Àr ett annonssamarbete mellan Underbaraclara och BorÄstapeter