85 sorters grönt

Något av det lyxigaste med att odla sin egen mat är det stora utbudet man får. Som att ha nio olika sorters tomater att välja på när man lagar mat. Några stora, biffiga som är bra till tomatsås. Några söta platta som är goda i sallader. Några små som vindruvor som smakar godis när de plockas solvarma ur växthuset. Några svarta, några gula, några djupröda och några helt ordinära som doftar så mycket i bladfästet att man nästan trillar baklänges.  I år odlar vi mer än någonsin – ungefär 40 olika slags grönsaker och närmare 85 olika sorter totalt. Vi beställer fröerna främst från Lindbloms frö och Runåbergs fröer.

Nu försöker jag också räkna på vad vi behöver av grönsaker och bär för att klara hushållet. Hur många liter blåbär ska vi plocka? Räcker hundra liter för ett helt år? Och hjortron då? Hur många liter hjortron vill man ha? Sånt tänker jag på nu när jag har tid att planera.

I höstas var jag inte supereffektiv med en nyfödd spädis – men i år tänker jag bli bättre på att ta vara på allting. Bevara alla tomater genom att koka en sjujäkla massa tomatsås inför vintern och göra saft och sylt och mjölksyrat och inläggningar.

Vi hade ju planerat för en jordkällare på tomten för att kunna vinterförvara maten. Men det är ett lite för stort jobb i dagsläget, så en kompromiss blir att vi inreder ett hörn av vår källare till jordkällare. Om vi isolerar väggarna in mot rummet så stänger vi ute värmen därifrån och stänger inne kylan som kommer ifrån ytterväggarna. Tror att det kan bli helt okej faktiskt om än inte lika charmigt som en jordkällare.

Så soltorkar du tomater

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

16 kommentarer på “85 sorters grönt”

 1. Åh jag verkligen önskar att jag kan ha ett sådant grönsaksland och kunskapen att ta vara på all mat! Jättebra att ta vara på allt och göra det själv så man slipper allt tjafs som är i våra matvaror nu för tiden. Tack för en bra blogg 🙂

 2. Så spännande med all odling! Imponerad av all energi Du har för syltning, saftning och inläggningar!

  Kram
  -Hedvig.

 3. Åh så härligt! Själva drar vi igång odlingsbäddarna i år. Jag hoppas få ut en hel del ätbart därifrån. Känns tyvärr som att jag har några säsongers startsträcka innan jag har kunskap att ta tillvara på allt. Förra året gick en hel del äpplen åt för att jag inte visste bästa sättet att förvara dem. I år blir det mer mos, fryst och saft. Men så kul det är med egenodlat!

 4. För några år sedan köpte jag en svamp och frukttork som jag tidigare mest torkat svamp i. I höstas torkade jag blåbär och hallon också, så enkelt att plocka fram och använda, eller bara småäta i soffan en fredagskväll! Nu kan jag inte sluta fundera på hur mycket bär jag måste plocka i år för att kunna njuta av de torkade bären hela året!

 5. Åh vad härligt! Fylls av så mycket energi och inspiration efter besökt din blogg.

  Varma kramar från Gotland

 6. En sån “jordkällare” hade min mormor och morfar i sitt hus. visst är det mindre charmigt än en riktig jordkällare, men den gjorde sitt jobb och mycket mer praktiskt än att behöva skotta sig fram i snöstorm och ruskväder när de skulle hämta potatis och morötter.
  De hade även ytterligare ett mindre utrymme där de hade en extra frysbox och där de förvarade saft och sylt som klarade av den spillvärmen som frysboxen gav.

 7. Låter fantastiskt. Älskar de här inläggen om din gård och livet i Norrland. Som små fönster in i ett annat liv som, om än inte under exakt samma förutsättningar, kanske kan bli verklighet en dag.

 8. Jag blir så inspirerad av att läsa inlägg som det här på din blogg! Vill dra upp mina rötter, köpa ett charmigt hus någonstans i obygden och bli självförsörjande. Sen blir jag frustrerad för jag inser att jag inte kan göra det nu… Jag planerar i alla fall att anlägga en miniträdgård på vår uteplats i år, känns rätt okej det med 🙂

 9. Älskar verkligen att läsa din blogg och längtar riktigt mycket tills att jag köper min egna gård eller hus!
  Tänkte bara fråga om det är så att du har något tips på saker att odla när man inte bor så stort eller har så stor uteplats? Jag bor i en studentlägenhet på 25kvm och har en liten uteplats men vill helst inte odla så speciellt mycket på den pga läget/stöldrisk så mest saker som går att odla inomhus/på fönsterbräde med hyfsat mycket sol. 🙂

 10. Vilken fantastisk idé! Att jag inte tänkt på det innan trots att farmor faktiskt förvarade potatis hela året på det sättet. Har en liten gård och försöker odla så mycket som möjligt trots att vi bor i stan 20 mil bort. Inte så lätt att få arbete närmre tyvärr annars hade vi bott på gården permanent. Det är så underbart att bara gå ut och gräva upp det man behöver till middag och sen blir det ett lika brutalt uppvaknade varje år när vi är tillbaka i stan. Ingenting finns hemma och man måste på affären för att laga mat…
  Tack för en härlig blogg men så fin blandning av roliga saker att läsa om!
  Kram!
  Anette

 11. Men åh, det där låter ju som en dröm. Jag kanske aldrig kommer leva sådär fullskaligt med egen odling men en del vill jag verkligen ha i framtida trädgårdar!

 12. Det är verkligen mycket godare med odlat och jag ska också odla mer i år. Jag har en sådan tur att det finns en skog utanför mitt hem som har proppfullt med blåbär samt en hallonbuske. Det kommer bli många pajer och smoothies i sommar för vår del 😀

 13. Hej Clara, oavsett ämne så blir jag alltid glad och på gott humör av att läsa din blogg. Och nu blev jag peppad att planera för lite frösådd, tack!