Påskbakelser som smakar kladdkaka

Påskliljor på bordet.

Jag har verkligen gått all in med påsken i år. Det är som att alla traditioner och högtider blir hundra gånger roligare när man har barn. Det var samma sak i julas – den bästa hittills!

Men det fina med påsken är att man kan göra precis som man vill med firande och hitta på helt egna traditioner.

En tradition vi har haft i min familj är att gömma påskägg. Sedan gjorde mamma alltid en rebus som vi var tvungna att lösa för att hitta påskäggen.

Hon gömde lappar med kluriga ledtrådar där den ena lappen ledde till den andra och man samtidigt var tvungen att utföra vissa uppdrag – typ hoppar runt huset på ett ben eller göra tre kullerbyttor. Och när den sista ledtråden klurats ut så kunde man slutligen hitta ägget.

Bertil är lite för liten för det ännu – men nästa år ska jag göra en sådan där lurig skattjakt åt honom

För mer påskinspiration, recept och pyssel kan ni kolla i kategorin Claras Påsk här på bloggen.

Påskbord med bakelser som smakar kladdkaka och godis.

Och här kommer recept på söta små påskbakelser i form av kladdkakemuffins. Några med vit choklad och några med nötchoklad. Följ recepten nedan och garnera sedan muffinsen med Anton Bergs mandelägg och en klick vispgrädde

Vita kladdkakemuffins – du behöver:

2 ägg

2 dl socker

100 gr smör

100 gr vit choklad

Skalet och saften av en lime

2 1/2 dl vetemjöl

Så gör du vita muffinsen:

Smält smöret. Bryt chokladen i bitar och lägg i det varma smöret.Rör tills det smälter.

Vispa ägg och socker pösigt. Häll ner det smälta smöret i äggsmeten.

Riv skalet av en lime (endast det gröna skalet ska komma med) och pressa ut saften och blanda i bunken.

Sikta därefter i mjöl och rör till en slät smet.

Häll smeten i småbrödsformar och Grädda i ca 10 minuter i nedre delen av ugnen.

De ska inte få färg utan kännas kladdiga i mitten.

 

Mörka kladdkakemuffins – du behöver:

125 gr smör

2 ägg

3 dl strösocker

2,5 dl vetemjöl

5 msk kakao

1 krm bakpulver

100 gram mörk nötchoklad

Så bakar du kladdkaksmuffins:

Smält smöret och låt svalna.

Vispa ägg och socker fluffigt. Rör ner smöret i äggsmeten.

Blanda mjöl, kakao och bakpulver och sikta ner.

Häll upp smeten i småbrödsformar.

Bryt en ruta nötchoklad och tryck ner i varje form.

Grädda i 175 grader i ca tio minuter.

De ska kännas kladdiga  i mitten när du plockar ur dem.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

19 kommentarer på “Påskbakelser som smakar kladdkaka”

 1. Klart han inte e för liten! Du kan bara anpassa den lite. Jag gjorde en sån i somras till min då 3,5åring. Jag ritade platser i trädgården tex brunnen, tarzanrepet och torkvindan. Ok, lite hjälp på traven men det var jättes

 2. Såg på din instagram att du har en dröm om en nordsvensk häst till jordbruket, där delar vi samma vision. Jag undrar om lösdrift kan vara ett alternativ för dig eller om det också är ett hopplöst fall? Du skulle mer än gärna fått testa och umgås med mitt brukssto och mitt varmblod som jag har på lösdrift på vår gård, att vara hästtjej och inte få leva ut det i vardag skulle vara min största mardröm..

 3. vi gör skattjakt med ledtrådar och det är superkul. Bertil är inte för liten- gör bara enklare ledtrådar. Vi började när vårt barn var 2,5, då ritade vi olika saker som kändes igen, tillexempel lekstugan eller sandlådan och väl framme så satt nästa lapp väl synligt, med en ny plats ritad på. Det blev 6 olika tror jag och det var riktigt roligt!

  1. Åh såhär gjorde vi också när vi var små! Rita bara lappar och göm på olika ställen, både inne och ute så blir det extra kul (typ från källaren, ut till hönshuset, upp på vinden, ut under trappan etc). Jättekul (även för vuxna kan jag intyga) och bertil är inte för liten! Lycka till och glad påsk!

 4. Jag älskar julpynt men hatar påskpynt. Det enda pynt jag gillar är min tupp och höna i trä som min faster gjort, de får dottern ha i sitt rum och hon verkar gilla dem också. Vi kommer vara borta i påsk så jag tror inte det blir något påskris men hade vi varit hemma hade jag haft ett sådant. Jag kommer ha lite godis i en glastupp också men mer än så blir det nog inte för oss i påskpynt. Hade vi varit hemma hade vi som sagt haft påskris och troligen tulpaner eftersom de är mina favoritblommor och de passar bra på våren. Tyvärr är jag lite allergisk för dem men tar jag en tablett så är det OK… I min familj lägger påsktuppen äggen och det är ingen skattjakt eller ledtrådar osv utan de dyker upp i sängen när man vaknar och det har jag och min man tagit över. I år kommer det visa sig att påsktuppen i dotterns rum har värpt ett extra ägg som hon får se när hon kommer hem. Jag ska nämligen köpa lite playdoh och förbrukningsmaterial som pennor osv och stoppa i ett ägg härhemma som vi inte tar med och som hon får hitta när vi är hemma och ett litet vi tar med som jag nog stoppar något kinderägg och lite andra godsaker i.

 5. Åh, de verkar himla goda, men jag misslyckas alltid med muffins. (Minst hälften brukar välta, bli brända eller ojämna). Kan man göra dem som vanliga kladdkakor i springform istället, tror du?

 6. När jag var liten knöts ett långt snöre (garn) fast i det gömda påskägget och sedan fick jag följa garntråden kors och tvärs över hela huset och i trädgården tills jag hittade mitt ägg. Mycket spännande och rätt lagom för en treåring!

  1. Vi har dem uppe någon gång om dagen för att de ska bli handtama – men däremellan är de i sin kaninbur i källaren =)

 7. när min tös var liten gjorde jag en sån skattletarlek. Hon kunde inte läsa så jag ritade av grejer, ex kudde, duschslang, kastrull osv och när hon hade hittat stället kunde hon se var hon skulle gå härnäst. Hon ÄLSKADE det!
  Prova gärna!

 8. Bertil är inte för liten – det är bara att rita bilder på var nästa ledtråd är gömd. Så har vi gjort sedan barnen var typ 2 år…

  Lycka till!

 9. Ett tips om du ändå vill göra en klurig skattjakt redan i år är att ta foton på olika platser/saker i huset & så får han titta på fotot & klura ut var nästa kan finnas. Vår mamma gjorde också sådana skattjakter fast på julaftonsmorgnarna. Underbart barndomsminne (& även en bra bit in i vuxenlivet)! 🙂

 10. Vad förvånad och glad jag blev när jag såg att du pyntat med “mina” porslins -tuppar och -hönor. Jag fick mina av min morbror när jag var liten på 1960-talet. En kär ägodel som alltid plockas fram till påsk.