Fruktsallad och en komplett måltid

Banan, äpple, vindruva och andra frukter i skålar på rosa och vit duk.

Sommarblommor och frukt på köksbordet.

När jag var liten gjorde mamma nästan alltid fruktsallad till efterrätt. Vardag som helg.

Jag minns hur less jag blev på att först behöva äta en massa sallad och grönsaker till middagen och sedan avsluta allt med en enorm fruktsallad.

Men nu som vuxen tänker jag på att det var rätt bra gjort! Det tar ju ändå en stund att hacka fruktsallad varenda dag. Plus att det är trevligt att få en efterrätt.

Måltiden känns mer komplett då och så lurar man ju i barnen mer frukt än de annars skulle fått i sig.

Bästa fruktsalladen tycker jag blir med:

– Frukten skuren i små bitar (saftar sig och blandar sig bättre än med större bitar)

– Minst 4-5 olika sorters frukter

– Olika sorters textur på salladen. Strö över lite russin, kokosflingor, hackad mandel eller andra nötter

– Det är också gott att dofta över lite kanel eller vanilj över fruktsalladen för lite smakvariation.

– Vill man göra det lite festligare kan man servera med lättvispad grädde (också bra om man likt oss har spinkiga barn man vill trycka i lite extra kalorier.)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

31 kommentarer på “Fruktsallad och en komplett måltid”

 1. Hej Clara! Undrar om ni har ngn slags värme på i växthuset, och hur gör ni med tomaterna vid frost? Mvh Maria

  1. Vi har byggt ett miniväxthus inne i växthuset med några lager fiberduk över. Där inne står tomaterna och en värmefläkt slår på ifall det blir för kallt på natten. PÅ dagarna är problemet snarare det omvända =)

 2. Här är tips om man vill lyxa till fruktsalladen lite. Gör en sockerlag – blanda sedan lika delar sockerlag och färskpressad apelsin. Riv sen i färsk ingefära i blandningen. Häll blandningen över fruktsalladen och låt den gotta i sig. Servera med lättvispad grädde. Supergott!

 3. När jag var yngre åt vi alltid efterrätt på helgerna, och under en period när jag var undernärd även på vardagarna. Saknar det mycket idag! Har i alla fall gjort pannacotta i helgen, det är ju så gott 🙂

 4. Vaknade dyster till sinnet. Utan större anledning. Somliga dagar bara är det så. Vilken mysig känsla jag fick av din blogg. Nu har jag bestämt mig för att gå ut och köpa en blomma. Tack Claes, du gjorde skillnad för mig. / Hanna

  1. Clara ska det givetvis vara o inte Claes. Ibland blir det fel när man trycker fel på tekniken. Förlåt!

 5. Har en plastkniv till femåringen så han kan hjälpa till själv. Perfekt på alla sätt och vis. Fruktsallad är mycket bra.

 6. Känner igen mig! Fruktsallad åt vi jämt när jag var liten och det funkar ju faktiskt alltid. Perfekt som ett litet mål på kvällen när man vill lyxa till det efter träning! Vi brukar då köra med keso och nötter!

 7. Jag har en dröm. Som den tant jag är säger jag den dumt nog. En dröm är att Clara skulle gå in och skriva en kommentar på min blogg. Hallo…. vem har inte det? 🙂 Ursäkta men jag var tvungen att få drömma en stund för livet har inte gått som på räls direkt och tja, ingen mer ömkna.. Det var ju bara en dröm.. Våga du också drömma. Kram alla

 8. Älskar fruktsallad! men är alltid för lat för att ställa mig och skära till. Jättedumt, måste ändras på! 😉

 9. Åhh jag har inte ätit fruktsallad på såååå länge! Brukade äta det jämt. Blev så inspirerad nu, måste gå och göra fruktsallad

 10. Jag älskar också fruktsallad, men blir så nojig över alla bekämpningsmedel och sånt. Försöker köpa ekologisk frukt när jag kan men det är så dyrt. Och det är dessutom sällan som jag hittar tillräckligt med ekologisk frukt för att få ihop till en fruktsallad. Hur gör du?

  1. Jag köper nästan bara ekologisk frukt! Vår lilla ICA i byn har ett bra sortiment men en mil bort finns en större COOP och de har typ ALLT ekologiskt! Tror det handlar om att gå på rätt affärer. Sedan kan man ju fylla ut salladen så man har mycket av en billig frukt så behöver det inte bli så himla dyrt ändå

 11. Jätte gott att pressa lite limesaft och en nypa vaniljpulver över och blanda runt. Hackade dadlar och färska hallon är ett annat tips!

 12. Hur gör du om det blir över? Eller det kanske det aldrig blir? Har försökt göra smoothie av fruktsallad med russin i en gång för mycket…

 13. Jag brukar smälta vit choklad och ringla över fruktsalladen. Det är löjligt gott och blir genast festligt. Passionsfrukt gifter sig fint med vit choklad, pressa ut sån över frukthögen innan chokladen. Passar utmärkt att bjuda på när magarna är mätta efter en middag.

  Och HEJ Clara förresten! Det är jag som skrev ett mail till dig som du så fint har svarat på. De om att jobba sig in i väggen och bli riktigt sjuk.. och att hitta inspiration i dig och din fina blogg. Om du minns :)?

  Kram Karin

 14. För mig är det viktigt med fileeade apelsiner, avskyr hinnan så jag skalar med kniv och fileear dem 😉

 15. Åh vad gott! Så enkelt att göra, men himla lätt att glömma bort den här klassikern när man står och bläddrar i receptboken. Jag hade en period när jag åt fruktsallad till kvällsmat nästan varje dag, med lite russin i får man (nästan) sin sockerfix också!