Skapa torparstilen!

Det finaste jag vet är gamla sommarstugor med ett hopplock av allt möjligt. Så långt från tillrättalagda smakfulla inredningsbloggar och tidningar som man kan komma! Lite så vill jag att mitt hem ska kännas på sommaren. Som ett rart gammalt ratigt sommartorp där en mormor plockat ihop sånt hon gillar och sånt som blev över. Här följer några av ingredienser som skapar stilen.

Plåtburkar. Och en gammal handukshängare med en broderad bonad utanpå.  En skruttig liten vas/urdiskad konservburk med några pelargonkvistar eller ängsblommor.

Ett gammalt smörkrus för blommorna. En kammarljusstake i mässing, emalj eller tenn. Och en tidningshållare på väggen. Och blommiga tapeter. Eller tapeter med rutor.

Massa ängsblommor och förstås massa trasmattor! Gärna skomakarlampor och färgglada gamla retrokök

Brickor och brickband på väggen. Smårutiga gardiner och bröstpanel i köket.

Tunna spetsgardiner

Eller gardiner av vackra gamla lakan. Och trägolv. Eller linoleum!

Massa emaljgrejer. Och fotogenlampor. Och gamla kockumtrattar och silar. Och ägg och smör som står framme.

Gamla pappersbonader eller hötorgskonst och gärna placerad på lite udda ställen. Som ovanför en ytterdörr eller inuti en garderob. Så där som min farmor skulle ha gjort det!

Ett sprucket krus eller mjölkkkanna för blommorna

Skafferiburkar för mjöl eller salt eller socker. Och stringhyllor!

Inte att förglömma – praktiska gamla förvaringsfickor för alla ens tio korkar och snören…

En vedspis för varmvatten eller regniga dagar. Gärna en korgstol och en hund också

Blommiga kaffekoppar och sju sorters småkakor. Och förstås gärna en skön gungstol att sitta i eller en mysig kökssoffa. Kommer ni på något mer? Jag vet då i alla fall en sak jag glömt nämna och det är en väggklocka som tickar högt och ringer varje hel och halvtimme. En sådan som hängde hos mormor och som drogs upp varje kväll innan läggdags. En sådan vill jag ha. Det står näst på tur tänker jag!

Min lathund för att hitta rätta torpkänslan

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

42 kommentarer på “Skapa torparstilen!”

 1. Det skulle i så fall vara öppna dörrar och fönster, barnaspring och koråmande i fjärran. I övrigt så fick du nog med det hela. 🙂
  Härliga sommar!!!!

 2. En skopa hängandes på väggen vid vattenkranen så en slipper ta ett nytt glas varje gång…Det hade min mormor och morfar alltid. 🙂

  1. Vi har det!!!!
   Har alltid funnits hos mina föräldrar, fick en av pappa när vi flyttade till vårat torp.
   Vi bor i Östergötland

  2. Ja, precis! Fanns och finns i Roslagen också! Gissar att det hörde ihop med tiden då man var tvungen att bära in färskt vatten från brunnen och förvara vattnet i en vattentunna i köket. Tänk vilket lyft med indraget rinnande vatten och avlopp! Lätt att vi glömmer bort den självklara “lyxen”!
   Anna

 3. En kexburk/ karamellburk på lämpligt avstånd från små barn. Souvenirtavlor från vänner som varit till typ Jerusalem.

 4. En kökssoffa där man kan ligga och lyssna på tystnaden och klockan …och reta sig på den rackarns ensamma myggan som låter så nära men är så svår att se.

 5. Jag tycker att det plastiga saknas för riktig torparkänsla, och inte enbart romantiserande. Så som en evighetsklibbig vaxduk från 70-talet, och “praktiska” engångsartiklar.

  1. Haha, ja det stämmer! Farmor hade alltid en vaxduk och sedan en mindre tygduk ovanpå. För att inte slita på bordet? Vem vet!

 6. Så fint ,får mig att tänka på min mormor och morfar! Jag vill lägga till en sån där kaffekokare man kan ha på spisen, perkulator! Och rutiga golv.

 7. Vilken längtan efter mormor och hennes hus som föddes nu! Du har verkligen fångat essensen i min barndom. Min mormor var en bestämd och envis kvinna som bakade om kakor och bullar när de blev för torra… Det bästa hemma hos henne var att hon hade ett sådant skafferi man kan gå in i, och jag längtar efter ett eget såfant.

 8. Precis så resonerar vi, att vårt permanenta hus ska kännas som en sommarstuga. Det är en medveten strategi. Inte för mycket grejer, inte för mycket teknik, inte för perfekt. Just nu är vår diskmaskin sönder, vilket ger en riktigt autentisk känsla.

 9. Broderade dukar! Helst från olika generationer i familjen. Blir en smutsig har man alltid en till att lägga på och naturligtvis olika för olika högtider och årstider.

 10. å kan pricka av typ av allt från min familjs stuga som är ifrån slutet av 1600-talet (!) med bjälkar i taket, jäättehöga trösklar och gamla fina dörrar, älskar det huset!!

 11. Det måste finnas lite fiskeutrustning i den lilla hallen. Det är onödigt att gå till den redskapsboden 25 meter bort då man ska fiska eftersom sjön ligger åt andra hållet.

 12. Tips: det som du kallar bonad där i början kallades ofta paradhandduk förr. Och handdukshängaren hette paradhanddukshängare. Det finns säkert massor av broderimönster till sådana.

 13. Förlåt, men blir det inte väldigt fel att medvetet skapa en stil som från början var väldigt omedveten? Du skriver själv att det var ett ihopplock av sånt som fanns och sånt som blev över. Att medvetet skapa detta tycker jag känns väldigt tunt. Blir lite illamående.

  1. Är du möjligtvis gravid. Då kan man bli illamående för alla möjliga konstiga saker 🙂

  2. Hehe nä inte gravid. Inte vad jag vet iaf. Har bara svårt för när det känns för tillrättalagt. Som att sminka sig massor för att se osminkad ut. Fixa med håret i en timme för att det ska se naturligt rufsigt ut…

 14. Jag saknar spiselhäll/spiselkransen med små pryttlar, vaser och diverse småbråte. 🙂

  Det är verkligen många som ser en charm i att kliva in i en sommarstuga och slungas bakåt i tiden vad det gäller såväl inredningen som bristen på moderna faciliteter. Men måste sommarstugor alltid präglas av extremt prylöverflöd och gammalt bråte? Varför har så många en tendens att flytta prylar de inte längre trivs med eller behöver hemma till sitt sommarparadis?

  http://minimalisterna.se/sommar-stuga-och-prylar-overallt/

 15. Sommarstugor… Hmm .. I fönstren gamla flaskor med vissna fjolårsblommor och uråldriga döda flugor på rygg bredvid. Heltäckningsmatta, eller plastmattor. 70-tals furumöbler. Pytteliten tv med inbyggd VHS för det inte fanns kanaler. Råttfällor i skrymslen och vrår. Galonkläder och gummistövlar i hallen i storlek enorm som inte tillhör någon men alltid hänger på samma plats. Plastblommor i solblekt plastkruka. Dricka vatten från dunk i köket man fyllt på i byn. Och mardrömmen som var att bli kissnödig på natten och behöva ut på dass haha!

  Mycket kul har jag haft i sommarstugor men det har mer varit vad man gjort där. Grillat, badat, varit uppe sent och läst kalle ankatidningar, äta frukost utomhus, lyssna på regnet, skjuta luftgevär, åka båt, fiska, bygga koja och tända i kaminen. Sånt 😉

  Den vilda blandningen av spindelnät, 70-tal, inga morderniteter och annat som styrde estetiken i dom stugor jag varit i var väl det tråkiga.

 16. En hattsamling, korkmattor, sjökort, en barometer på väggen, en vedtrave, rutiga dukar, några sirligt skrivna “kom ihåg” som nålats upp och blivit kvar, klädnypor i en handflätad korg, morakniv om man vill tälja lite späntor, kartböcker, fem-böcker, bitsocker, hårda gröna tvålar, brädgolv, noppiga yllefiltar, solblekta badrockar, träskor, oljelampor, solblekta fotografier med årtal och namn på baksidan. Luften ska gärna smaka lite salt också!

  1. Precis som mormor och morfars torp fast det låg i skogen, inte vid havet. Fint beskrivet, flyttades dit i minnet.

 17. Den” broderade bonaden” på handukshängaren kallas paradhandduk hälsar en tant som heter Agnet