Lathund – så skapar du rätta torparkänslan

Högsommar. Den här tiden på året vill många förverkliga sina torpardrömmar.  Du kanske är en av dem som just nu letar drömtapeten,  kaffepannan eller den där sommarduken som ska ge den rätta känslan. Jag har satt ihop en lathund för dig som vill ha enkel inspiration. Enkelhet är just tricket. Att inte göra det för svårt, inte för krångligt eller dyrt. Kanske finns det du behöver redan i en ihopknölad påse längst in i klädkammaren?

Tänk på torparna själva. De var fattiga satar som fick göra så fint de kunde utifrån det lilla de hade.

Jag bor hela året i mitt hem så därför är min egen torpardröm formad för att livet ska funka alla dagar på året. Men mycket av min inredning skulle fungera lika bra i ett sommarhus.

Gammal trästol, målad i blått som tappat färgen på sitsen, vackert nött.

Nötta möbler som varit med förr. I torp och sommarstugor får livet och tiden sätta spår. Den här bilden är från ett inredningsreportage jag gjort och jag älskar den här blå stolen som säkert har mycket skvaller att berätta om vad folk som suttit på den sagt och gjort.

sommarkök i torparstil med kökssoffa och pinnstolar, blommiga tapeter och krukväxter.

Trasmattor är ett måste. De kan lika gärna ligga på sofflocket som på golvet.

Bottendelen av kritvit spetsgardin som hänger ner på trägolv.

Dukar, gardiner och draperier ger stor effekt. I  torpets fönster är det förstås fint med skira spetsgardiner men också tyngre långa gardiner som går ända ner till golvet. Finns ofta till bra pris på loppis. Kolla gärna in min loppisguide.

Gammalt träskåp med gammalt porslin, travar av tallrikar och koppar.

Gamla träskåp fullproppade med tallrikstravar och underbara koppar för kaffestunderna.

Köksbord med bunke och nygräddade våfflor.

I torp ska man fika ofta. Spröda kakor, nygräddat bröd eller somriga våfflor med säsongens bär.
Här är ett av mina bästa våffelrecept.
Har du inget våffeljärn – satsa på en ugnspannkaka till middag – kolla gärna in mitt recept på pannkaka med hjortronsylt.

Blått porslin i udda mönster i diskställ.

Handdisk på tork. I mitt kök har jag diskmaskin. Men i en sommarstuga kan det kanske räcka med ett bra diskställ? Snyggt är det i alla fall när vackra tallrikar, fat och koppar får synas.

Sommarbukett med prästkragar, blåklockor och rödklöver i gammal emaljkanna.

Blåklockor, prästkragar och rödklöver. Plocka vad som finns runt husknuten istället för att köpa dyrt i butikerna.

Skafferi med orginaldörr i grått, färgen lätt avskavd.

Skrymslen, kattvindar och hemliga vrår – den här bilden är från Ninas hus, ett hem fullt med inspiration.

Vallmomönstrad tapet i sovrum

Vänliga tapeter. Mönster med blommor och rankor gör det mysigt att somna och härligt att vakna sådär lite lagom långsamt.

Broderad väggbonad

Broderade bonader med budskap ger verkligen torparkänsla.

pelargon i regnigt sommarfönster.

Och förstås massor av pelargonior. Gärna så många att du måste trava upp dem på lite oväntade ställen.

Blommor i krukor står i grupp på järnspis.

En svårslagen klassiker – den gamla järnspisen. Här på bloggen finns inlägg om hur du enkelt och snabbt svärtar spisen.

Lampa och tänt ljus i skymningsljus.

Ofta är det för varmt att elda i spisen mitt i sommaren men tänd ljus när det är oväder ute. Trots att den norrländska sommaren är ljus både dag och natt är det mysigt att ha en ljuslåga att fästa blicken på när det ljumma regnet smattrar mot rutan.

Min torparvrå – tankar om att komma hem

Här kan du läsa tidigare inlägg jag gjort om hur man fixar torparstilen och mina drömmar om ett torp fast jag redan bor på landet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

25 kommentarer på “Lathund – så skapar du rätta torparkänslan”

 1. Vilka toppentips! Strävar själv efter torparkänslan i mitt hem! Har precis startat en blogg om loppis och inredning! ihusetmitt.blogg.se Kika gärna in 🙂 Tack för en underbar blogg. Btw så håller jag på att baka mig igenom er bok Glad sommar, så goda recept!

 2. Jättebra tips och fina bilder! Jag undrar en sak; hur gör man ett överdrag över kökssoffssitsen av en trasmatta. Känns lite klurigt att få fast en trasmatta så, men det var så himla fint. Har du eller någon annan ett bra tips? Tack på förhand!:)

  1. Jag la bara min över sitsen och klämde fast den med locket. Under den ligger liggunderlag och ett dubbelvikt gammalt täcke som vaddering 🙂

 3. Så många fina och värdefulla inlägg du gör, Clara. Det känns så gott att få sin Clarados varje dag.
  Kram och tack! <3

 4. Roligt att jag kan checka av allt på denna lista i min lägenhet i Stockholms innerstad, utom vedspisen då men det syns i köksgolvet var den stått, och pelargonerna står utomhus där även smultronen växer och mognar för fullt mellan stenarna – som du säger alltså Clara, en måste inte köpa det där torpet för att bo i samma tillvaratagande mys 🙂

 5. Så bra tips ? Hoppas äga ett torp nån gång i framtiden. Älskar att baka o plocka in blommor och fynda på loppisar ☺

 6. Blev helt BESATT av den bruna väskan i bilden längst upp. Finns den att köpa någonstans? Ditt hem är verkligen just ett hem tycker jag, älskar!

 7. Nydelige bilder. Elsker å feriere i torp vi har hatt tilgang til gjennom familie i t par år nå. Har en drømm om et eget torp en eller annen dag. Det er så utrolig koselig å hente vann i brønnen, lage mat på peisovnen og bare sommerstemningen av gamle tapeter, møbler og porselen. God sommer!

 8. Jeg elsker stilen din Clara 😉 Du gjør den så gjennomført. Og det aller beste er at du bruker alle de gamle tingene du har rundt om i huset. Jeg syns så mange kjøper ting for at det skal se fint ut, men ikke er så flinke på å bruke de. Det er mitt mål når jeg kjøper gamle brukte ting. De skal brukes 😀

 9. I buketten ser det ut att vara ängsklocka? Fick lära mig skillnaden på blåklocka och ängsklocka av en “blomvetare” denna sommar?
  Fint inlägg!!
  Ville briljera lite med mina nya kunskaper ?

 10. Jag har en fundering kring diskmaskin och gammalt porslin… Brukar köpa mitt porslin på loppisar, borde fara ut på jakt efter fler nu (en efter en har de en tendens att åka i golvet.. ??). Men hur vet jag vilka tallrikar som funkar i diskmaskin och inte. Är inte på jakt efter några märkesgrejer utan bara det jag hittar som jag tycker är fint… Några tips? 🙂

 11. Blir lite avundsjuk på hur fint ni har det. Har som mål att få till något liknande här på gården men tiden vill inte riktigt räcka till. Särskilt nu under odlingssäsongen. Ha e underbar sommar.

 12. Underbart Clara!
  Vad heter tapeten med de röda blommorna? Älskar mönster med slingrande rankorna.