Matbröd med squash

Nygräddad gyllene zuccinibröd.

Mitt bästa matbröd är ett morotsbröd med honung jag ofta bakar. Men eftersom vi har mer squash än morötter just nu så testade jag att byta ut morötterna mot lite riven gul squash (grön funkar precis lika bra såklart). Det blev väldigt lyckat!

Dessutom är det ett stort plus med recept som hjälper en att använa zuccini. För det är ju något man kan få enorma mängder av ifall man odlar själv – men som ibland kan vara lite svårt att använda upp.  Här kommer receptet på det enkla squashbrödet med honung.

Du behöver:

5 dl mjölk

50 g jäst

0,5 dl rapsolja

2,5 tsk salt

2 rejäla matskedar honung

1 normalstor zuccini (den storlek som säljs i affärerna)

1 dl havregryn

9-11  dl vetemjöl

Så gör du zuccinibrödet:

Värm mjölken fingerljummen och smula sönder jästen i en burke.
Häll över mjölken och vispa tills jästen löst sig. Häll sedan över rapsoljan, saltet och honungen.
Riv sedan zuccinin på ett rivjärnt. Gärna finrivet. Blanda ner i smeten.
Häll sedan på havregrynet och mjölet lite åt gången och blanda till en kletig deg.
Låt jäsa i ca 30 minuter.
Lägg sedan ett bakplåtspapper på botten av en plåt och platta ut degen ovanpå. Degen ska vara aningens kletig. Låt jäsa ytterligare 30 minuter.
Skåra sedan försiktigt brödet i rutor och nagga ytan.
Grädda i ca 15 minuter på 220 grader.
Stänk gärna lite saltvatten på brödet på slutet så får det en salt och krispig skorpa.
Ta ut och stjälp upp brödet på en bakplåtspapper. När det kallnat skärs det i lagom stora bitar.
Ljust zuccinibröd med ost och gurka.
Dela bitarna rakt över vid servering så får du två mackor. Då blir brödet precis lagom tjockt. Ät och njut!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

40 kommentarer på “Matbröd med squash”

  1. Jättegott kan jag intyga – brukar använda ditt morotsbrödsrecept som grundrecept och byta ut morötterna mot allt möjligt tex äpple, rödbetor, potatis etc och just squash är en storfavorit här hemma, blir ännu godare om man lägger i ett par- tre matskedar solrosfrön också.

  2. Min förra svärmor hade ett underbart recept med squash: en falsk ostkaka som nästan smakade bättre än originalet. De brukade få mycket squash och hon rev den och frös ner i lagom portioner så att det räckte till en sats av den där ostkakan. Smart!

  3. Hej! Tänkte tipsa om en grej du kan göra med squash, nämligen sill! Hyvla skivor på längden med osthyvel och koka sen en liten stund med lite vatten och ättika. Blanda grädde, rödlök, tångrom och salt o peppar. Lägg allt i burk och du har världens godaste squashsill! Kram

    1. Fast en grönsak kan ju aldrig bli en fisk….. Vad är det för fel på att kalla det för inlagd squash? 😉

  4. Har ni provat att mjölksyra grönsaker? Jag gör det med lök, morötter, rödbetor, gurka och vitkål, zuccini har jag inte provat men det borde ju gå eftersom det funkar fint med gurka! Lite knöligt innan man får in rutiner tyckte jag, men sen funkar det hur fint som helst!

  5. Hej Clara!

    Om du har mycket zucchini kan jag tipsa om att det är väldigt användbart som bas till soppa. Jag använde det mycket när jag bodde i Jordanien där zucchini är billigt, gott och lättillgängligt. Man kan smaksätta med en mängd olika andra grönsaker, en favorit för mig är blomkål och koriander.

    Tack för en superblogg som ger mycket inspiration 🙂

  6. Gott! Fler squash-tips; Hyvla den på “lången” med osthyvel, gör små rullar med valfri fyllning (skinka, ost, feta, spenat, allt är möjligt..), täck med god tomatsås – tadaaa, underbara squash-cannelonis! Supergott och superlätt! Ett annat bra tips är också att skära squashen i bitar motsvarande pastaplattor – perfekt att byta ut i lasanger och gratänger!

    1. Honung och sirap i jäsdegar: det används mest för jäsningens skull, och du får inte i dig så mycket av det eftersom det mesta förbrukas i jäsprocessen.

  7. Bra recept! Det ska jag använda snarast. Om en inte vill använda så mycket mejeriprodukter så går det lika bra (om inte bättre) att använda havremjölk vid bakning!

  8. Jättegott det lät! Skulle du vilja lägga upp ett eller några recept på matiga sallader, som du ibland visar bilder på? Det skulle jag uppskatta 🙂

    http://doersmagazine.se/ – läsa om hur Frida Ramstedt som driver Trendenser och andra företagare har kommit på sina idéer och startat sina företag!

  9. Hej Clara, jag skulle vilja baka med morötterna. hur mycket morötter är det? tack också för bästa bloggen!

  10. Jag bakade detta nu på förmiddagen och oj vad gott det blev! Barnen åt berg av mackor med smör och ost och vi har kvar till helgen med. En ny favorit!

  11. Jag kan tipsa om att cannelloni med zucchini, skinka och färskost i tomatsås är fantastiskt gott!

  12. Ett sen kommentar: grilla den i skivor eller riv med hyvel för att smörsteks (har jag istället för vanlig pasta då jag inte äter gluten

  13. Nu ska vi snart smaka hur bröden blev. Men du, en fråga från en som inte är så van bakare: Man skulle ha kramat ur squashen va? Vi fick ha vääldigt mycket mer mjöl än det stod… Så nu vet jag det. 🙂