Mitt bästa matbröd är ett morotsbröd med honung jag ofta bakar. Men eftersom vi har mer squash än morötter just nu så testade jag att byta ut morötterna mot lite riven gul squash (grön funkar precis lika bra såklart). Det blev väldigt lyckat!
Dessutom är det ett stort plus med recept som hjälper en att använa zuccini. För det är ju något man kan få enorma mängder av ifall man odlar själv – men som ibland kan vara lite svårt att använda upp. Här kommer receptet på det enkla squashbrödet med honung.
Du behöver:
5 dl mjölk
50 g jäst
0,5 dl rapsolja
2,5 tsk salt
2 rejäla matskedar honung
1 normalstor zuccini (den storlek som säljs i affärerna)
1 dl havregryn
9-11 dl vetemjöl
Så gör du zuccinibrödet:
Värm mjölken fingerljummen och smula sönder jästen i en burke.
Häll över mjölken och vispa tills jästen löst sig. Häll sedan över rapsoljan, saltet och honungen.
Riv sedan zuccinin på ett rivjärnt. Gärna finrivet. Blanda ner i smeten.
Häll sedan på havregrynet och mjölet lite åt gången och blanda till en kletig deg.
Låt jäsa i ca 30 minuter.
Lägg sedan ett bakplåtspapper på botten av en plåt och platta ut degen ovanpå. Degen ska vara aningens kletig. Låt jäsa ytterligare 30 minuter.
Skåra sedan försiktigt brödet i rutor och nagga ytan.
Grädda i ca 15 minuter på 220 grader.
Stänk gärna lite saltvatten på brödet på slutet så får det en salt och krispig skorpa.
Ta ut och stjälp upp brödet på en bakplåtspapper. När det kallnat skärs det i lagom stora bitar.
Dela bitarna rakt över vid servering så får du två mackor. Då blir brödet precis lagom tjockt. Ät och njut!
42 svar
Jättegott kan jag intyga – brukar använda ditt morotsbrödsrecept som grundrecept och byta ut morötterna mot allt möjligt tex äpple, rödbetor, potatis etc och just squash är en storfavorit här hemma, blir ännu godare om man lägger i ett par- tre matskedar solrosfrön också.
Men vad roligt att höra =)
Min förra svärmor hade ett underbart recept med squash: en falsk ostkaka som nästan smakade bättre än originalet. De brukade få mycket squash och hon rev den och frös ner i lagom portioner så att det räckte till en sats av den där ostkakan. Smart!
Hej! Tänkte tipsa om en grej du kan göra med squash, nämligen sill! Hyvla skivor på längden med osthyvel och koka sen en liten stund med lite vatten och ättika. Blanda grädde, rödlök, tångrom och salt o peppar. Lägg allt i burk och du har världens godaste squashsill! Kram
Fast en grönsak kan ju aldrig bli en fisk….. Vad är det för fel på att kalla det för inlagd squash? 😉
Absolut!
Åh så gott det ser ut! http://www.joseefiinb.devote.se
Har ni provat att mjölksyra grönsaker? Jag gör det med lök, morötter, rödbetor, gurka och vitkål, zuccini har jag inte provat men det borde ju gå eftersom det funkar fint med gurka! Lite knöligt innan man får in rutiner tyckte jag, men sen funkar det hur fint som helst!
Ja, det är toppengott! Och galet nyttigt efter vad jag har hört
Hej Clara!
Om du har mycket zucchini kan jag tipsa om att det är väldigt användbart som bas till soppa. Jag använde det mycket när jag bodde i Jordanien där zucchini är billigt, gott och lättillgängligt. Man kan smaksätta med en mängd olika andra grönsaker, en favorit för mig är blomkål och koriander.
Tack för en superblogg som ger mycket inspiration 🙂
Gott! Fler squash-tips; Hyvla den på “lången” med osthyvel, gör små rullar med valfri fyllning (skinka, ost, feta, spenat, allt är möjligt..), täck med god tomatsås – tadaaa, underbara squash-cannelonis! Supergott och superlätt! Ett annat bra tips är också att skära squashen i bitar motsvarande pastaplattor – perfekt att byta ut i lasanger och gratänger!
Mücver (stavning?) är annars ett supergott zucchini-recept! Nog det godaste jag vet som har den grönsaken i sig.
Tack för squashtipset – både ditt och alla andras fina! måste provas!
Gott! Du är duktig och skapande! : )
Tack Mian <3
Åååååhhhh, älskar lättbakat bröd!!! Så himla bra!!! Tack Clara<3
Ser gott ut! Vilken vacker kopp!!
Tack snälla =)
mm det lätt gott 🙂
Jag äter ju inte mjöl och dyl så jag brukar göra zucchinivåfflor med mandelmjöl. Det är supergott! Äter det som en vanlig macka med allt möjligt pålägg.
http://www.enklicksmor.se/2015/05/gomda-agg-och-vaffelkalas/
Lät ju fantastiskt! måste prova
spännande med grönsaker i bröd sådär. Nybakat bröd vore förövrigt jäääkligt gott nu <3
Ser gott ut! Kan man utesluta honungen? Jag försöker dra ner på sockret just nu.
Honung och sirap i jäsdegar: det används mest för jäsningens skull, och du får inte i dig så mycket av det eftersom det mesta förbrukas i jäsprocessen.
Så gott det är med hembakt!
Oj shit vad ni alla kan..fast morot har jag också använt då när jag råkat baka.. för längesedan..
Bra recept! Det ska jag använda snarast. Om en inte vill använda så mycket mejeriprodukter så går det lika bra (om inte bättre) att använda havremjölk vid bakning!
Jättegott det lät! Skulle du vilja lägga upp ett eller några recept på matiga sallader, som du ibland visar bilder på? Det skulle jag uppskatta 🙂
http://doersmagazine.se/ – läsa om hur Frida Ramstedt som driver Trendenser och andra företagare har kommit på sina idéer och startat sina företag!
Självklart! Ska se vad jag kan göra =)
Hej Clara, jag skulle vilja baka med morötterna. hur mycket morötter är det? tack också för bästa bloggen!
Kul! 2-3 stycken ungefär
Hej Clara!
Vilket bra tips! Jag älskar att fylla squashen med svamp eller bara rosta den i ugnen. Men i bröd, kul idé!
Kram Anna i Skåne
Jag bakade detta nu på förmiddagen och oj vad gott det blev! Barnen åt berg av mackor med smör och ost och vi har kvar till helgen med. En ny favorit!
Men åh vad glad jag blir =) precis så ska det vara
Jag kan tipsa om att cannelloni med zucchini, skinka och färskost i tomatsås är fantastiskt gott!
Hoppas det blir bra även utan honungen ! Har köpt hem jäst för att baka idag eller imorn 😀
Det blir det säkert – addera lite sirap så hjälper du till med jäsningen
Ett sen kommentar: grilla den i skivor eller riv med hyvel för att smörsteks (har jag istället för vanlig pasta då jag inte äter gluten
Nu ska vi snart smaka hur bröden blev. Men du, en fråga från en som inte är så van bakare: Man skulle ha kramat ur squashen va? Vi fick ha vääldigt mycket mer mjöl än det stod… Så nu vet jag det. 🙂
Blev så glad när jag hittade ett bra brödrecept med zucchini. (Som jag fått massor av) Bakade det. Det blev supergott.
Men min ena dotter är glutenintolerant och jag vill gärna bjuda henne på samma goda bröd när hon kommer på besök.
Idag gjorde jag det glutenfritt genom att byta ut vetemjölet mot, motsvarande mängd glutenfritt mjöl samt, 1 msk husk och 1 msk pofiber. Det blev precis lika bra.
Men så kul att höra! Fint att du delade med dig av en glutenfri variant =)