Hemlagade köttbullar med lingon är ett av mina bästa middagstips. Idag gjorde jag mig till lite extra till middagen för att fira att trädgården snart är färdig! Tjiho vilken lättnad. Det blev en favoriträtt – köttbullar med brunsås och potatismos – och förstås massa lingonsylt. Färsen kommer från våra egna grisar, potatisen från vår åker och lingonen plockade jag förra året.
Så här gör du mina köttbullar:
Mina köttbullar följer min mormors eminenta recept. Inget ströbröd eller liknande behövs eftersom färsen håller ihop av sig själv.
Tricket är att använda riktigt kall färs – typ fyra grader.
Jag smaksätter sedan den med kryddpeppar, salt och ansjovisspad (de färdiga köttbullarna smakar inte ansjovis men spadet är rikt på umami så det blir extra gott).
Sedan steker jag dem i en stekpanna med mycket smör så att de får färg – därefter får de efterstekas på låg temperatur i en kastrull under lock. Jag har inga exakta mått på någonting utan höftar bara – men provsteker alltid lite färs för att veta att den är lagom kryddad.
När köttbullarna är färdiga häller jag köttspadet i en kastrull och spär med lite grädde och soja och reder av med maizena.
Då får man rekordgod brunsås!
Efter en sådan här middag hamnar man i matkoma och så även barnen. Folke åt tolv köttbullar. Det ni!
7 svar
hemmagjorda bullar är så underskattat ju<3
MEN VAD SMART! Har alltid problem med att krydda köttfärs, vill inte smaka den rå. Men att stecka pyttelite har jag inte ens tänkt på? Och 12 köttbullar är verkligen inte illa! Bra betyg 🙂
Å, det är ju så gott! Kan tänka mig att det smakar ännu godare när allt kommer från ens egen gård (eller skogen)
Kramar
wow gott hoppas kunna leva på landet som ni vid pension vem vet?
Min mormor lärde mig att ha malen ingefära i köttbullar. Sååå gott. Blir inte bättre!
Havregryn, mjölk, dijon, kalvfond, lite kryddpeppar, salt, vitpeppar, malen ingefära, köttfärs, lite strösocker och ett ägg
Oj hjälp vad gott! Detta måste jag testa någon gång
Åh, måste prova! Men ska man inte ha någon lök i?