Ett alternativ till lussebullar Àr att baka en saftig saffranskaka i lÄngpanna eller ugnsform.

Ingen advent utan doften av saffran! Denna söndag gick i lÄngsamhetens tecken. Lite trötta efter gÄrdagens fyrtioÄrskalas. Tack och lov vaknade barnen inte förrÀn vid niotiden sÄ vi fick ÀndÄ sova ikapp ganska bra. Ute var himlen tung och nÄgon utlovade snöblandat regn. Och ja, pÄ eftermiddagen kom det. Ett tunt flor snö som gjorde vÀrden lite ljusare. LÀngtar efter snön sÄ att det inte Àr riktigt klokt. Efter doften, de dÀmpade ljuden och ljuset som följer med.

En saftig saffranskaka lockar stora som smÄ till fikabordet.

Min Ă€lskade moster kom förbi pĂ„ besök och jag bakade en saffranskaka till fika. OtĂ„lig Bertil ville Ă€ta pĂ„ en gĂ„ng…

Hunden Saga vilar sin vita pÀls mot trÀgolvet i köket.

Saga dÀremot, hon lÄg lika lugn som vanligt pÄ golvet och snarkade.

Den hĂ€r saffranskakan Ă€r sĂ„ otroligt saftig och god och inte svĂ„r att göra. Egentligen Ă€r det vanliga saffransbullar som grĂ€ddas tillsammans i en form. Vid servering kan man hyvla över lite smör och vĂ€rma pĂ„ hela kakan. DĂ„ blir den Ă€nnu saftigare och godare! Beroende pĂ„ hur stor form du anvĂ€nder rĂ€cker den hĂ€r degen till tvĂ„ saffranskakor.

Saffranskaka

Portioner

ca 12 – 16 bitar

Tid

över 120 minuter

Ingredienser

 • Till kakan
 • 2 kuvert saffran

 • 3 dl mjölk

 • 50 g fĂ€rsk jĂ€st för söt deg

 • 1 1/2 dl strösocker

 • 1/2 tsk salt

 • 150 gr  smör, rumsvarmt

 • 1 Àgg

 • ca 11-12 dl vetemjöl

 • Till fyllningen
 • 100 g smör, rumsvarmt

 • 1 dl strösocker

 • en pĂ„se flagad

 • ett Àgg till pensling

Gör sÄ hÀr

 • Mortla saffran med lite socker. HĂ€ll mjölken i en kastrull och vĂ€rm till 37 grader tillsammans med saffranssockret. HĂ€ll över mjölken i en bunke. Smula ner jĂ€st i mjölken. Rör sedan ner smör, socker, salt och Ă€gg i bunken. TillsĂ€tt lite vetemjöl i taget tills degen gĂ„r att arbeta ihop. KnĂ„da den ordentligt och jĂ€s sedan under bakduk ca 60 minuter. SĂ€tt ugnen pĂ„ 200 grader.
 • Ta upp degen och kavla ut den till en stor rektangel. Rör ihop smör och socker. Bred över hela degen och rulla ihop den till en lĂ„ng korv. SkĂ€r den i mindre bitar. Smörj en form och stoppa ner bullarna ganska tĂ€tt i formen.  LĂ„t jĂ€sa ihop pĂ„ en plĂ„t i ca 60 minuter. Pensla dem med Ă€gg och grĂ€dda ca 12 minuter pĂ„ 200 grader.