Ett alternativ till lussebullar är att baka en saftig saffranskaka i långpanna eller ugnsform.

Ingen advent utan doften av saffran! Denna söndag gick i långsamhetens tecken. Lite trötta efter gårdagens fyrtioårskalas. Tack och lov vaknade barnen inte förrän vid niotiden så vi fick ändå sova ikapp ganska bra. Ute var himlen tung och någon utlovade snöblandat regn. Och ja, på eftermiddagen kom det. Ett tunt flor snö som gjorde värden lite ljusare. Längtar efter snön så att det inte är riktigt klokt. Efter doften, de dämpade ljuden och ljuset som följer med.

En saftig saffranskaka lockar stora som små till fikabordet.

Min älskade moster kom förbi på besök och jag bakade en saffranskaka till fika. Otålig Bertil ville äta på en gång…

Hunden Saga vilar sin vita päls mot trägolvet i köket.

Saga däremot, hon låg lika lugn som vanligt på golvet och snarkade.

Den här saffranskakan är så otroligt saftig och god och inte svår att göra. Egentligen är det vanliga saffransbullar som gräddas tillsammans i en form. Vid servering kan man hyvla över lite smör och värma på hela kakan. Då blir den ännu saftigare och godare! Beroende på hur stor form du använder räcker den här degen till två saffranskakor.

Du behöver:

2 kuvert saffran

3 dl mjölk

50 g färsk jäst för söt deg

1 1/2 dl strösocker

1/2 tsk salt

150 gr  smör, rumsvarmt

1 ägg

ca 11-12 dl vetemjöl

Fyllning:

100 g smör, rumsvarmt

1 dl strösocker

en påse flagad mandel

ett ägg till pensling

Så här bakar du kakan av saffran:

Mortla saffran med lite socker. Häll mjölken i en kastrull och värm till 37 grader tillsammans med saffranssockret. Häll över mjölken i en bunke. Smula ner jäst i mjölken. Rör sedan ner smör, socker, salt och ägg i bunken. Tillsätt lite vetemjöl i taget tills degen går att arbeta ihop. Knåda den ordentligt och jäs sedan under bakduk ca 60 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.

Ta upp degen och kavla ut den till en stor rektangel. Rör ihop smör och socker. Bred över hela degen och rulla ihop den till en lång korv. Skär den i mindre bitar. Smörj en form och stoppa ner bullarna ganska tätt i formen.  Låt jäsa ihop på en plåt i ca 60 minuter. Pensla dem med ägg och grädda ca 12 minuter på 200 grader.