Ridån

Hela vintern har jag varit på loppisjakt efter fina gamla gardinstänger. Tycker att det är svårt att hitta nya som är riktigt fina och tidstypiska – och märkligt nog är det också rätt svårt att få tag i på second hand. Men nu har jag funnit till alla fönster i hela huset samt några extra till dörröppningarna där jag vill ha draperi.

Älskar dessa fina gamla stänger med sina smarta, enkla fästen och fina gardinringar.

Förutom ett helt gäng trästänger har jag också hittat några extra fina i mässing. Återstår att se vilket rum de ska få pryda.

I matrummet agerar ett spetslakan draperi – men ett sammetstraperi eller ett möbeltyg med lite tyngd i fungerar också som en ljuddämpare mellan rummen. Dessutom stänger de ute drag! För att minska kylan från ytterdörren har vi vintertid ett rejält ylledraperi som vi drar för på insidan. Ett smart sätt att minimera värmeläckaget från huset.

Vackra fönster med sammetsgardiner

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

10 kommentarer på “Ridån”

 1. Ajajaj, så vackert!
  Innan du tapetserade med Veratapeten trodde jag aldrig att du var förtjust i blått. Trodde mer du gillade varma färger. Glad att jag hade fel. Dina blå, grå och mintgröna toner är såå fina. (Älskar kalla färger ; )

 2. Vi har haft draperi för ytterdörren innan, men det blir lite trångt i vårt nya hus så till vintern ska vi testa att sätta en rullgardin ovanför dörren istället, som man kan dra ner på morgonen när man går till jobbet och likaså på kvällen när man går och lägger sig. Håller tummarna för att det sla funka lika bra!

 3. Detta är ju det bästa jag sett! Har tagit ned mina dörrar för att få en luftigare känsla, det medför dock att allt matos kommer in i hela mitt rum… Har tidigare sett lakan som gardiner, men har inte velat ta dem jag fått av min mormor som hon sparat från gamla släktingar, men nu måste jag verkligen leta efter lakan!
  Tack för en så inspirerande blogg!

 4. Tack för bra tips! Själv blev jag så förvirrad över IKEAS gardinstänger att jag åkte hem utan, sist jag var där.

 5. Riktigt fint med det mörka emot tapeterna. Jag älskar det mörka träslagen som användes mycket innan sekelskiftet och som hängde kvar i några år efter åt. Det är så vackert.

  De i mässing var också väldigt vackra!

 6. Hej har liknande stänger men inte lyckats Lise ut hur de ska fästas i väggen. Hur har du satt upp dina?

 7. Närjag pluggade till sjuksyrra gjorde jag primärvårdspraktik på Husums vårdcentral i västernorland som hade hand om tre stora distrikt, Trehörningssjö, Björna och Husum. Det var UNDERBART att åka runt med distriktsslöterskan och hälsa på patienter i hemmen för att ta prover, blodtryck, lägga om sår och fylla dosetter.

  I dessa trakter är det cirka hur många gamla hus som helst, många byggda på 40-talet och tidigare och seniorerna som bor där har givetvis inte renoverat sönder dem utan de är i stort sett originalskick.

  En man hade en tapet i taket i hallen som var som en blekt kompass och sjökarta, fantastiskt.

  En grej som många hade som gardinstång var en slags tunn sarg, kanske en dm hög och bakom sargen var gardinerna fästade i klämmor men det syntes ju inte utan bara det vackra träet ovanför fönstrena och så gardinerna, älskar detta passionerat! Nästan värt att vidareutbilda sig till DSK bara för att gå husesyn 🙂