Q&A del 1

Phu! Nu har jag gjort min första vlogg där jag svarar på era frågor. Det är första gången jag klipper något med ljud och det var lite svårt så det blev lite hoppigt ibland. Be kind please – jag lär mig snart!

I den första vloggen beskriver hur jag träffade min man (en naken överkropp var inblandad) berättar om den enda sport jag inte känner aggressivt motstånd mot i tevesoffan, varför jag skäms när jag presenterar mig i telefonen och vad jag egentligen känner för alla kritiska läsare. Och förstås lite annat smått och gott! Hoppas ni ska tycka om.

Och glöm inte att prenumerera på min youtubekanal Underbaraclaras

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

151 kommentarer på “Q&A del 1”

 1. Åh hurra, vad kul att se! Jättebra video och ser fram mot nästa klipp. Älskar att se sånt som man mest ser på bild “live” liksom. Skulle vara intressant att höra mer om hur det funkar att bo på landet med barn och lekkamrater och utbud av förskolor och fördelar/nackdelar.

 2. Så roligt att se och höra dig live! Ett bra och intressant inlägg (som alltid i och för sig)!
  Varma hälsningar
  Jenny

 3. Jag tyckte det var superkul att få se och höra dig live 🙂 Gillade speciellt när du tänkte tillbaka till när du och Jacob träffades och liksom kom av dig lite, det var gulligt. Och tyckte verkligen att det var proffsigt gjort!

 4. Haha, nu känner jag verkligen att jag måste passa på att kommentera positivt, jag som nästan aldrig annars kommenterar. Jätteroligt format! Du är väldigt mysig att lyssna på!

 5. Måste hålla med om det där med skrivandet på nätet.. Det är grymt sorgligt, att orken till skrivandet minskar.. Det positiva skrivandet alltså. För det gäller även samtal med vänner, mail som ersatte brev och telefonsamtal.. Allt blir kortare och därmed opersonligare.. Jag kan verkligen sakna kilometerlånga mail från vänner.. Men inte skriver jag några själv heller.. Tack för en ständigt läsvärd blogg!!

 6. Kul att få se och höra dig. Blir mer personligt än att bara läsa dina ord.. Ser fram emot nästa.

 7. Toppenbra och lagom långt. Fint att få höra din röst och se lite vardag i rörliga bilder.

 8. Vad fin du är, naturlig och söt, men också stark och integritetsfull. Fick lite Sommar-med-Ernst-stämning av klippet (enbart positivt menat) och tänkte att Sommar med Clara ju skulle vara underbart!

 9. Superhärligt format och ett bra komplement till textinlägg. Bra längd på frågestunden. Ser fram emot att se mer!

 10. Hej Clara! Vill egentligen bara säga att jag började dölja dig när du väntade Bertil! Var just själv nyförlöst och älskade att krypa in i din värld! Tack för att du skriver och inspirerar mig!

 11. Jätteroligt med vlog – det blir så levande på något sätt! Vad använder du för program för att redigera vlogen? P.s. tycker också att Sommar med Clara är en fantastisk idé! D.s.

 12. Jättetrevligt med en vlogg! Jag skulle gärna höra dig prata om hur dina förlossningar var. Kram!

 13. Så kul med rörligt material, jag tycker att du lyckades alldeles utmärkt! Mer youtube skulle vara så himla kul 🙂

 14. Jag tyckte det var helt ljuvligt att se och få höra dina resonemang! Fint och charmigt att du delar med dig! Önskar dig en fin söndag!

 15. Men så levande och personligt det blev med videoblogg. Uppskattas verkligen och dessutom var den så fint och proffsigt gjord. Hoppas det är något vi läsare får se mer av framöver.

 16. Hejsan! Alltså måste bara säga att min bild av dig ändrades helt efter att ha sett dig “live” i vloggen! Till det positivare då. Har haft en bild av dig som prutthurtig och pryd, kanske till och med lite snobbig. Nu märker jag ju att du istället verkar väldigt ödmjuk, “vanlig” och trevlig 🙂 väntar med glädje på nästa vlogg! En liten fråga på det; går du nånsin hemma med mjukisbyxor, slarvig tofs (alltså inte SNYGGslarvig, utan “jag-orkar-inte-bry-mig-om-håret-idag-slarvig”) och en noppig t-shirt? 🙂

 17. Hej Clara! Stämmer in i kärleksvågen, jättekul att se.
  Det är så himla kul att läsa en fin och smart blogg med ett starkt norrlandsperspektiv 🙂

 18. Kul!!!
  Ser fram emot mera vlogg! Reagerar på att du inte har mer dialekt, tycker du har mer norrländskt textspråk än tal om du fattar 🙂

 19. Så himla proffsigt och fint gjort! Jättekul! Skönt att slippa se där vloggarna gjorda med webcam och burkigt ljud..

 20. Åh vad roligt med en vlogg, ser gärna fler! Har du några bra skönhetstips (för huden eller håret tex)? Vore kul att höra från dig då du verkar ha så många nyttiga och miljövänliga husmorstips 🙂 sen vill jag tillägga att du verkar precis lika härlig, rolig och trevlig i video som du verkar när du skriver!

 21. Superfint klipp 🙂 tyckte det var väldigt fint när du pratade om hur du och Jacob träffades. Personligt att få se dig live. Har följt din blogg i alla år den funnits, älskar hur du tar plats och ryter ifrån. Nu upplevde jag dig som väldigt Varm och charmig var kul att se en annan sida som inte kommer fram i text på samma sätt om du förstår vad jag menar.

 22. Hej Clara!
  Blev jättenyfiken på era höns! Vet att du har visat en hel del förut, men jag hade tyckt det var roligt med ett lite större och”djupare” inlägg om att ha höns, t ex hur ser hönshuset ut inifrån, hur hanterar ni ev räv- eller duvhöksbesök, hur många slaktar ni, vad är vinsterna med att ha höns, hur mycket luktar det, hur förnyas flocken, vad är svårt etc! Och hur ser de ut när de blir “fula” som du beskrev i filmklippet!

  Tack för en rolig blogg!

 23. Jättekul att se din vlogg! Ser fram emot fler:) Tänkte på det där du sa att folk skriver oftast när de har något kritiskt att säga. Jag brukar aldrig kommentera på bloggar, men tänker att jag borde göra det lite oftare. Började läsa din blogg för 5 år sen och tycker lika mycket om den idag som jag gjorde då. Det du skriver och alla fina bilder ger mig mycket inspiration.

 24. Hej! Kul att få se dig i rörlig bild igen. Jag tycker inte alls att du behöver ursäkta att du ännu inte kan klippa som du själv önskar. 1. Ingen kan allt från början. 2. Det såg superproffsigt ut! Tyckte du var personlig på ett positivt sätt, särskilt som du valde att ta upp frågor som handlar om ditt privatliv. Och en tanke och förslag när du presenterar dig, du kan ju säga “Hej, det är Clara Lidström, det är jag som driver bloggen UnderbaraClara!”. Det tycker jag signalerar seriositet eftersom det också blir en slags påminnelse om att UnderbaraClara är ditt företag… Bara ett tips, som du kanske redan tänkt på 🙂 Ha det bra!

 25. SÅ mysigt klipp! TACK!
  PS. Nu måste vi ju börja kommentera mer, ge tillbaka lite pepp eftersom ni fantastiska bloggare ger oss så mycket!! 🙂

  Kram Hanna

 26. Så fin vlogg! Jag har läst din blogg i massa år och jag tycker att du är så himla bra på alla sätt och vis! Ditt liv på landet och dina åsikter inspirerar mig 🙂

  1. Hej Clara! Efter att ha tittat på din vlog bryter jag nu min livslånga handlingsförlamning gällande inlägg och insändare. Många, många gånger har jag tänkt att skriva till dig men av en eller annan anledning har det bara inte blivit av. Ända tills nu! Det är få bloggar som har fångat mitt intresse, din och Malin Wollins är väl de enda egentligen (extra kul att ni är vänner nu 🙂 så jag kan inte ens skylla på att jag följer för många för att ha tid. Anyhoo. Att följa en blogg under en lång tid, som skrivs av en klok person man beundrar, är som att ha en extra vän. Det har faktiskt skett mer än en gång i livet stannat upp och tänkt, vad skulle Clara gjort i det här läget? På samma sätt som man tar stöd av sina “riktiga”, fysiska vänner, tar man också stöd av sin bloggvän. Jag jobbar i en mansdominerad bransch så jag lider inte direkt brist på situationer där jag behöver steppa upp min vardagsfeminism, vilket blir lättare när man har sin bloggvän som står bakom en. Det är helt enkelt lättare att inte låta sig köras över när man vet att man inte står ensam.

   En annan sak som måste nämnas är att jag, tack vare din blogg, ändrat min syn på religion. Jag tror inte på gud själv, men du har fått mig att gå från att vara väldigt negativ till tro överhuvudtaget, till att acceptera och förstå.

   Så med dessa ord vill jag skicka ett stort TACK och säga att jag älskar din blogg!

 27. Vad fin och proffsig du är! Skulle vilja bli din vän, så trevlig verkar du hihi.. Well done!

 28. Här kommer ett hejarop från en som läst bloggen länge men ALDRIG kommenterar! Kul och mysigt med videoblogg, mer av dev varan! Ha en underbar(aclara) dag!

 29. Bra där Clara, jag önskar mig ditt tydliga lugna sätt att prata på när jag ska prata inför folk framöver. Härligt med kycklingar.Ska bli kul att följa din vlogg.
  Kram Maria

 30. Men åh Clara! Jag skriver i stort sett aldrig men kände mig nu manad! Vilken fin blogg å vilken fin person du verkar vara! Blev alldeles glad av din video å hoppas det blir fler gånger! Ha en fin söndagskväll! Kram

 31. Kul med videon och snyggt jobbat med produktionen!
  Med tanke på det du nämnde på BBcon – att du funderade på hur du skulle föra över din stil till rörlig bild – så tycker jag du träffat jätterätt!

  Rörlig bild kommer ju inte bli några problem för dig! Heja på!

 32. Supertrevligt!!! Tack för allt du bjuder oss läsare på. Tröttnar aldrig på att läsa din blogg. Så variationsrik, kloka o tänkvärda texter, underbara bilder m.m. Sådana bloggar växer inte på träd precis.

 33. Hej! Inser när jag tittar på detta att jag nog är en sån som kommenterar när jag tycker olika och inte så mycket när jag håller med (som jag ju gör oftast). Ursäkta för det!
  Jag reagerade på att du uttalar ditt efter namn med så start betoning på LID-. Jag kommer från södra Sverige och där är trycket i stavelserna mer lika hårt “LIDSTRÖM” (eller kanske mer “lijedströöhm”, hehe). Dialekter är kul.

 34. Åh, jag är en sådan som slutat kommentera pga att man numera sitter med mobilen/plattan och då lixom bara blir det inte av. Tack för jättemysigt Q&A! Tyckte det var proffsigt gjort 😀 och tack för en bra blogg som håller ständigt häl kvalitet på ALLT! Kram!

 35. Hej!
  Ett så fint inlägg. Roligt att höra din röst, det blir lite annorlunda än att läsa, då har jag typ min egen röst 😉 ¨
  Jag fick en spark i baken också, jag är en av de som sällan kommenterar trots att jag nästan alltid tycker någonting. Jag behöver den där sparken!
  En anledning att jag inte kommenterar så mycket är att jag kollar bloggen kanske varannan dag och då kan väldigt mycket ha hänt i kommentarsfältet så att det känns konstigt att hoppa in i en diskussion alldeles för sent. Jag ska försöka bli bättre på att kommentera.

 36. Hej! Jag kommenterar faktiskt aldrig men läser allt i din blogg och tycker den är jätterbra och inspirerande! Tack! Roligt med filmen!

 37. Så jättekul att få se en film med dina svar! Jag undrar hur stort ert hus är? Tack för en väldigt inspirerande blogg!

 38. Å, det här var jättekul! Mera mera! Och superproffsigt och fint. För att genast inspirera till fler kommer här några frågor:
  – Du nämnde någon gång att det var ganska svårt att få ditt första barn, har du lust att prata lite om det? (Jag har själv haft en lätt förlossningsdepression och undrar hur andra upplevt sina barnafödslar.)
  – Hur hanterar du slitningen mellan ett jobb du älskar och en strävan efter att inte jobba så mycket? Du pratar ofta om att det lätt blir lite för mycket, men jag tänker att det måste vara svårt när du (uppenbarligen) också har väldigt kul när du jobbar. Eller är det mer en typisk frilans “måste springa på bollen när den finns”-grej?

  Visst var det korta en-menings-frågor? 😉

  1. Alltså inte svårt som i att du hade svårt att bli gravid, utan omställningen när Bertil väl hade kommit.

 39. Inte skall du skämmas för ditt bloggnamn, det står ju precis för vem/hur du är UNDERBAR!!!

 40. Hej Clara! Vad trevligt med ditt nya sätt att förmedla dig på bloggen. Jag tycker att du känns som en person som är lätt att ha att göra med. Spontan livfull och rolig bla. De sidorna har inte kommit fram på samma sätt i den vanliga bloggform som jag ändå tycker är väldigt bra och följer dagligen. Detta blir ett toppenkomplement!

 41. Tyckte det var roligt att höra om pojkarnas namn. Jag har nämligen själv en Knut, som skulle hetat Majken om han blev en flicka. Dessutom heter han Bertil i andranamn!
  Till andra barnet hade vi Folke som förslag, men det blev en Vera.
  Vi har helt enkelt samma namnsmak.
  Tack för en fin blogg.

 42. Hej! Jätteroligt med ett videoinlägg. En sak som jag funderar på ibland när du lägger upp alla fina bilder på ert hem är hur rummen förhåller sig till varandra. Därför skulle det vara roligt om du tog med oss på en videovisning av ert fina hus och gick genom rum till rum så får man en bättre uppfattning av det. Jag är både nyfiken på över- och nedervåningen

  1. Ja! Tycker också att vloggen var ett kul inslag och vill också se mer av huset och trädgården och djuren! Hur bor de? Jag går själv med både trädgårds och hönsplanering och skulle gärna inspireras!

 43. Hej! Jätteroligt med ett videoinlägg. En sak som jag funderar på ibland när du lägger upp alla fina bilder på ert hem är hur rummen förhåller sig till varandra. Därför skulle det vara roligt om du tog med oss på en videovisning av ert fina hus och gick genom rum till rum så får man en bättre uppfattning av det. Jag är både nyfiken på över- och nedervåningen

 44. Så kul med vlogg! Härligt att höra och se dig, förstår att det ligger en del jobb bakom en sådan fin film med musik och allt möjligt

 45. Älskar din klänning! Är den loppad (gissar att den är det men håller tummarna för att den går att köpa någonstans

 46. Bra gjort! 🙂 Ger 10 poäng! Storgillade buketten på bordet, öppet dörrhål bakom, ljus direkt till ansikten osv. Du hadde säkert funderat bakgrunden i förhand. Lugn och harmonisk känsla. Kom på att tänka Sommar med Ernst; somrig inredning, musik..:-)

 47. Kul inslag med en film! Jag är en av alla dina läsare som typ aldrig kommenterat, även om jag följt dig i flera år. Tycker verkligen att du gör en fin och bra blogg! Vackra bilder, bra innehåll och variation! Hoppas att du orkar fortsätta blogga nu när flera av dina bloggande kollegor tar paus eller övergår till podcast. Tack för en riktigt bra blogg!

 48. Vilket roligt och bra inlägg! Kul med en vinkel till på UnderbaraClara parallellt med dina vackra bilder och inspirerande texter. Tycker också om äldre namn, har en Björn och en John som heter Bertil i andranamn 🙂

 49. åh så kul att se! det kändes som du var mycket mer dig själv och avslappnad än när jag till exempel sett dig i tv-inslag osv. ser fram emot nästa!

 50. Underbart!! Du är en stjärna som lyser genom rutan⭐️ Tack för den bästa bloggen

  Kram från en lång och trogen läsare som är alldeles för dålig på att kommentera

 51. Kul att se kycklingen på film, såå söt! Och du med såklart 😉 Jag hängde inte riktigt med i början, visste du att det var just jakob när du skrev till honom på chatten eller förstod du det när ni sågs? 🙂

 52. Heja! Underbart att se och höra 😀 Jag har försökt att bli bättre på att kommentera och blev så där fånigt superglad av att du svarade på en av mina kommentarer *haha*

 53. Wow! Så himla välgjort, snyggt och fint! Det var väldigt mysigt att titta på måste jag säga 🙂 Ser så fram emot nästa vlogg <3

 54. Jättetrevlig video! Följer dig på instagram, men så roligt att få se en rörlig bild och höra din röst 🙂

 55. Hej Clara! Jag är en sådan läsare som bara skriver kritik. Så nu tänker jag ändra på det.
  Du är extremt lik min man till personligheten. Extremt. Varje gång du öppnar upp om något och berättar något personligt tappar jag hakan för att det så ofta är en spegling av min man. Iallafall, till honom säger jag ofta ungefär: “haters gonna hate! Du är en störig person, jag förstår inte hur du vågar vara så störig men ändra dig inte. Ditt koncept funkar ju uppenbarligen utmärkt.”
  Och eftersom att jag tror du är precis som min man tror jag att uppmuntrande kommentarer betyder mer än de skriver dem anar.
  Du är fantastisk.

 56. Jättekul med videoformat! På något sätt känns det som att man får lära känna dig på ett nytt sätt. I vilket fall, grymt jobbat och tack för en fin och inspirerande blogg!

 57. Tillhör dem som ofta läser dina inlägg men har nog aldrig kommenterat. Blev nu påmind om hur viktigt det är! Jättetrevlig video och jag tyckte den var riktigt bra klippt och producerad =) Så du behöver inte skämmas! Du har en sån trevlig blogg med massor av inspiration, och jag lyssnar med glädje på din mans podcast. Ha en underbar sommar! /Erik

 58. Kul med en vlogg! Älskar din blogg och blandningen mellan lantlig vacker inredning, trädgård,djur och odling, familjeliv och kloka reflektioner om livet. Dessutom är du fenomenal när du ryter ifrån! Såg dig på bokmässan förra året när du och AnnaKarin pratade om sociala medier-boken och blev jätteimpad över den delen av ditt arbete också. (Den boken har förresten jag använt mycket i mitt jobb på gymnasiebibliotek under året som gått).
  //Mödosamt skrivet på bråkig mobiltelefon

 59. Jätte snyggt inlägg. Har alltid tyckt att UnderbaraClara är ett så bra namn på bloggen. Det visar att du vågar vara dig själv på ett coolt och feministiskt sätt, fortsätt med det!

 60. Tack för fin vlogg och blogg! Jag mår så bra av att läsa din blogg, den utstrålar lugn och harmoni och ett fokus på vad som är viktigt. Mitt Västerbottenlängt blir dessutom bara ännu större!

  Jag har två pojkar i samma åldrar som dina och undrar hur du hanterar höga ljudnivåer? Har för mig att du skrivit att du är ljudkänslig och detsamma gäller mig. Även om mina barn inte uppfattas som ‘stökiga’ har jag en känsla av att jag hela tiden får anstränga mig för att ljudnivån ska hållas på en rimlig nivå. Inte så att barnen ska vara tysta, men jag hoppas du förstår hur jag menar.

  Hoppas du får en riktigt härlig och ljus sommar!

 61. Vad roligt att få se dig i rörligt format här på bloggen ! Har ju sett dig i Tv-rutan några gånger 🙂 Du är så duktig på att filma snyggt.

 62. Fint inlägg och trevligt med ett lite ledigare format på frågestunden! Det fantastiska med din blogg är att den är en röst som utmanar det som många gånger ses som konventionellt och normativt och istället visar på ett alternativt sätt att leva. Jag vet att du någon gång tidigare sagt att du inte strävar efter att vara någons förebild men du är definitivt en inspirationskälla!

 63. Hejja vilken bra video! Som allt annat på din blogg – väldigt proffsigt! Är en av de som aldrig kommenterat men har följt din blogg flera år och uppskattar verkligen att det känns som du lägger ner så mycket tanke, tid och kärlek på dina inlägg! Tack för en underbar blogg o all inspiration du ger (i allt från inredning till politik ;-))!

 64. Tack Clara 🙂 Du er verkligen underbar! Dette vlogginnlegget var bare så kjempekoselig (jättemysigt). Helst siden jeg oppdaget bloggen din for et halvt år sedan, har du gitt meg massor av inspirasjon och mysiga stunder foran pcen. Jeg tycker att du er en förebild for oss lesare for ditt sätt att leva. Du er en entreprenör som tror på dig själv. Du er tacksamma för allt du har i livet. Lever i pakt med naturen. Er kreativ och ärligt. Allt jeg uppskattar. Ser fram emot massor mysiga blogginnlegg. Beklagar svorsket 😀

 65. Tack för fin video! Jag är också en av dem som läst och uppskattat din blogg i alla år men sällan kommenterat. Men här kommer ett högt PEPP-rop och ett tack för all visdom och inspiration. Fortsätt lysa upp världen!

 66. Var stolt över ditt varumärke: Underbaraclara! Blev lite förvånad över att du relation till ditt varumärke: Jag tycker det finns en kommunikativ styrka i det, att du vågar vara rak, orädd och så där lite hur ska jag skriva i likhet med att Sara Lidman och andra författare beskrivits som melankoliska, så finns det även en form av nakenhet, eller rättframhet i denna kultur. Kanske man kan se detta som något i relation till “barhet aka underbara” i tänkandet bakom orden som är en styrka. Att kunna sätta ord på det uppenbara, men även det dolda, samt det lite obekväma ibland. Ditt görande under 10 år av ditt liv som ligger i VM underbaraclara tycker jag förtjänar pondus/respekt/vördnad/omtanke! Hoppas du förstår min andemening i textform.

 67. Hej Clara! Jag är heller ingen av dem son någonsin kommenterar men jag tycker så mycket om att gå in på din blogg och läsa. Tyckte att vloggen var jättebra och hoppas på fler :). Hade varit roligt om du hade filmat några klipp under en dag så man får följa den en vanlig dag i ditt liv. Hälsa familjen och ta hand om varandra. Kram/Malin

 68. Håller med många avfördgående, jag läser men kommenterar mycket sällan. Tycker så mycket om din blogg varm,ödmjuk,rak och ärlig och härlig inspiration. Tack för att du delar! Kram

 69. Jag läser ofta men kommenterar sällan då jag tycker det är lite krångligt och tar tid. Men det är klart att alla uppskattar även positiv kritik! Så här kommer det: jag älskar dina blogginlägg och djur i vloggar är underbart fint! Heja heja!

  1. Jag har märkt att jag ibland struntar att kommentera från mobilen just pga att det är krångligt så där var du mitt i prick iaf när det gäller mig.

 70. Jättebra ju!!!
  Fnissade lite när du berättade att du inte tänkt att du kunde föda en pojke, preciiiiiis så var det för mig oxå, helt övertygad om att det var en tjej , å inte för att jag egentligen tyckte att det spelade någon roll, kunde liksom bara inte förstå hur jag skulle kunnat huserat något annat än en flicka, därinne, minns att jag var tvungen att påminna mig under graviditetens gång att det faktiskt SKULLE kunna bli en pojke, det händer ju faktiskt … 😉
  Nu e Humlan fem år, tack för att du påminde mig om fina preggotiden, kram!

 71. Jag har läst din blogg i många många år, men aldrig kunnat föreställa mig hur du låter och pratar! Jättekul att få veta, blev väldigt överraskad, men enbart till det positiva! Ser fram emot att få höra mer 🙂

 72. Hej Clara! Jag är en icke-kommenterare men såg din vlogg och ska börja kommentera lite mer. Så härlig film – fortsätt så! Kul att se dig live, lagom långt och “snabbt och effektivt” (bra jobbat med klippningen!). Jag slås av hur bra du är på att prata, lätt att hänga med och du låter så smart. Blir så impad – ska genast börja retorikträna!

  Angående kommenteringen brukar jag klicka mig vidare till kommentarsfältet men det är så jobbigt att i telefonen gå tillbaka till att fortsätta läsa där man var.. så jag läser hellre vidare 🙂 kanske fler som tänker som jag, snabbare kommentarsfunktion vore något att skicka som förslag till Amelia alltså!

  Stor kram!

 73. Vad roligt det är att du börjat lägga upp videor. Det är alltid lite speciellt och liksom intressant att få höra rösten och se minspelet hos någon man följt länge men tidigare bara sett på bild.

  Kram på dig!