Vlogg med Q&A – del 2

 

Oj, jag har inte haft tid att ens titta åt datorn senaste dagarna. Vi reste till min syster igår och det har varit så mycket som ska ordnas. Packas, tvättas och planeras. Och så städas förstås – för Jakobs bror bor här och sköter djuren när vi är borta, men han ska ju inte behöva damma runt i vårt kaosiga, lortiga hem.

Jag hann i alla fall spela in en liten vlogg där jag fortsatte svara på några av alla frågor som ni har ställt. Första delen hittar ni här. Och detta må vara mina första riktiga vloggar – alltså där jag sitter rakt upp och ner och pratar in i kameran. Men redan förra våren började jag experimentera lite med youtube och la upp lite videos – på hur man kan putsa silver enkelt och snabbt, två fina varianter av kanelbullar, lite olika filmer från vårt hem och annat smått och gott. Kika in på min kanal Underbaraclaras för att se alltihop och prenumerera för att inte missa några klipp!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

64 kommentarer på “Vlogg med Q&A – del 2”

 1. Det har varit sååå många gånger som jag läst å tittat och blivit inspirerad av dig på mer än ett vis. Tänkte det var dax att utrycka min tacksamhet för de, för de har jag nämligen varit mindre bra på. Tack för dig och de du delar fina du. Å du, trevlig semester 🙂

  1. Varför skulle det vara oproffsigt att föra sin lugg åt sidan? Jag har en tung snedlugg som jag älskar men som lätt faller i ansiktet. Jag får alltid föra den åt sidan och jag kan inte se vad som är problemet med det.

  2. Själv tycker jag att Clara är väldigt mänsklig, intressant – och proffsig. Hennes kroppsspråk bidrar till att det känns som om man sitter mittemot en (proffsig) kompis 🙂

  3. Dumheter, framförandet var proffsigt och hon fixade med luggen ett par gånger. Vad bryr sig?

  4. Urban, du är modig som ställer en fråga som kan uppfattas som negativ 🙂 Clara, ditt svar är ändå ganska bra utan att du blir alltför ilsken som du kan bli periodvis. Det måste som sagt finnas utrymme även för dessa frågor. Se här t ex alla har bara bra att säga 🙂

  5. Hej hej, jag skulle vilja komplettera den konstruktiva kritiken och hoppas att jag inte avfärdas som en näthatare som bara vill pika.

   Jag vet inte Urbans intentioner, men även om det inte var så mjukt framfört (“ser inte så proffsigt ut” etc) så är jag benägen att hålla med honom. Inte så mycket i denna vlogg, men i första vloggen med Q&A.

   Allt var i övrigt mycket bra, enligt min mening; både innehållsligt och i framförandet. MEN, det var en sak som störde mig och som också gjorde mig en smula distraherad – och det var just tillrättaläggandet av luggen.

   Att få det “tips” du fick av Urban även om det kanske inte var efterfrågat, kan hjälpa dig att bli ännu bättre på att agera framför kameran. Även om det kanske svider för stunden.

   Jag är sångerska och under min utbildning fick vi en gång i veckan uppträda inför varandra i klassen, för att därefter få och ge saklig kritik. Jag blev då medvetandegjord om kroppsliga saker som jag hade för mig som jag inte hade en aning om själv, bl.a att jag “fipplade” med fingrarna lite då och då, samt ibland stod och gungade medan jag framförde vissa sånger.
   Ingen av grejerna var stora störningsmoment, mer sånt som skedde liksom i periferin (och jag själv tänkte ju inte på det alls), men det var tillräckligt för att eventuellt störa helhetsupplevelsen hos åskådaren.

   Jag menar inte att man ska ta bort mänskliga drag och ett levande kroppsspråk, men vissa mer “tics”-artade och ständigt upprepande rörelser kan vara bra att öva bort – såvida man inte tycker att det aktivt tillför något till framförandet.

   Därför tycker jag visst att man kan ta Urbans synpunkt som just vad det var: konstruktiv kritik som kan vara befogad och som definitivt inte förtjänar att avfärdas som “dumheter”.

  6. Detta leder vidare till nästa fråga; ska Clara behöva klippa av sig luggen sen för att det stör vissa att den hänger framför ögonen på henne då hon inte får dra den åt sidan?

  7. Till Kajsa.

   Alltså Kajsa, om du vill hålla det på en tramsnivå när jag uppriktigt försöker förmedla vad jag erfarit som nyttiga kunskaper inom området “berättande/framförande/artisteri” så visst – gör det, det kanske roar någon.

   Men jag menar uppriktigt att ja, precis som man korrekturläser ett manus många gånger innan det går i tryck eller framförs som föredrag, så kan man “korrekturläsa”/reflektera över det kroppsspråk, medvetna och omedvetna rörelser etc man har.

   I det ingår såklart också klädsel, håruppsättning mm. Vad vill man att tittaren/åhöraren ska lägga fokus på?

  8. Det var inte alls meningen att du skulle ta min kommentar personligt, Liv. Jag förstår absolut vad du menar, det är intressant hur det vi vill förmedla landar olika hos åhörarna beroende på kroppsspråk, tonfall och gester. Det är ju positivt om en kan utveckla sitt framförande så att det leder till en mer uppmärksammad publik, då når en ju ut till flera! Men även om jag håller med dig kan jag också tycka att det är synd att en person med snabb, ljus och osäker röst (t.ex) inte blir tagen på samma allvar som någon med lugn, stabil röst, trots att de säger exakt samma sak! Oftast är den förstnämnda en kvinna och den sistnämnda en man, vilket gör mig så arg när jag kommer på mig själv att falla i den fällan som lyssnare! Vissa saker kan en ändra på (antar att det var dessa du syftade på), men andra tillhör ens personlighet. Med detta i åtanke brukar jag tänka på att lyssna på vad personen säger mer än på vilket sätt den säger det. Oavsett, med min kommentar syftade jag mer på de som enbart hittar något att störa sig på, för om en ändrar på något så kommer garanterat det nya att störa någon annan… Men du framförde däremot intressanta reflektioner, som jag tror är viktigt för alla som då och då ställer sig inför en publik.

  9. Alltså folk som er!
   Det där var knappast ett tips, typisk förminskande kommentar. Förstår inte varför folk håller på så som ni, ger “tips” som ingen frågat efter, och speciellt till en person ni inte känner.
   Clara – sånt här förstår jag om du skulle välja att blocka direkt.

   Jag tycker iaf att vloggen var supermysig precis som den förra!

 2. Så mysig vlogg. Jag blir alldeles lugn i själen av dig. Vilken inspiration du är!
  Och vacker.
  Fortsätt med allt det fantastiska!

 3. Så fin vlogg och så mysigt du har runt omkring där du sitter. Jag längtar redan till nästa vlogg.
  Ha en fin dag!

 4. Du är så oerhört klok! Du är verkligen en stor och viktig förebild eftersom du visar på att unga kvinnor klarar av att gå sin egen väg! Lycka till! Forsätt vara du!

 5. Hej Clara! Jag är en sån där trist läsare som sällan kommenterar men ska försöka bli bättre! Vill i alla fall säga att jag har läst din blogg superlänge, och att jag har lärt mig massor av dig. Citerar dig ofta (bland annat när jag föreläser men också privat), så tack för sällskap genom livet 🙂

 6. Hej,
  Jag tycker dina vloggar är jättebra! Jag uppskattar verkligen att få höra rösten till den jag läser. Att få höra rösten och se kroppsspråket hos någon gör att det känns väldigt mycket mer personligt, och det uppskattar jag! Jag blev väldigt glad när jag lyssnade på sig idag, att du inte alltid gör övervägda val i alla situationer, gör dig mer mänsklig och en stor inspirationskälla! Jag skulle vilja höra dig prata lite om relationerna mellan närodlat-ekologiskt-rättvisemärkt. Vilket är bäst egentligen? Ska jag välja svensk vanlig gurka eller ekologisk spansk gurka till exempel? Hur ska man tänka där?
  Tack för en fin blogg!

 7. Jag brukar oftast kommentera när jag blir irriterad, därför tänkte jag göra ett undantag och nu skriva en positiv kommentar. Jag tycker du gör ett superjobb och gillar verkligen din blogg. Vloggen känns rolig och tillför något extra, det var väldigt intressant att höra dina tankar om reklam, otrevliga kommentarer (obs jag är inte den “sara” som nämns) och vad som är jobbigast med att blogga. Vi har ofta olika åsikter, men helt ärligt är det en av anledningarna till att jag gillar att läsa vad du skriver. Keep up the good work :)!

 8. En viktig sak som jag inte tror att du nämnde angående reklam: Om du inte skulle ha inkomstbringande samarbeten vore det väl omöjligt att ha en så pass omfattande blogg, så vida publiken inte betalade för den, vill säga. Så som läsare kan man ju välja om man vill ha bloggen flera dagar i veckan med lite reklam då och då, eller om man faktiskt skulle kunna tänka sig att betala för den, plus alla andra bloggar (och tex poddar) man tog del av. Personligen föredrar i alla fall jag att se lite väl vald reklam, som du har, och att få bloggen gratis. Sen är det klart att det är viktigt att det hela görs med finess, vilket jag tycker att du gör, för annars tappar man kanske intresset för bloggen. Så har det varit i mitt fall ned andra bloggar.

 9. Vad trevligt med en vlogg! 🙂 Jag har gjort en liknande resa o flyttat ut från Ume t riktiga landet, har en massa djur, odlar o njuter av livet här,,Då jag gillar bild o foto är jag sugen att prova göra en blogg! Tänkte fråga om tips på dator, då min börjar va så gammal o seg,,Vad har du för dator, vad krävs för bildredigeringsprogram osv? Ser framemot nästa vlogg! 😀

 10. En väldigt fin vlogg Clara, med härlig miljö! 🙂 Kul också att du tycker att Malmö är en så pass fin stad, en snnan (i och för sig inflyttad) Malmöbo blir ju rent av tuppig 😉

 11. Du har verkligen världens finaste blogg! <3 blir glad varje gång man går in & ser att det finns ett nytt inlägg att läsa!

 12. Det är så intressant att höra om “bakom-kulissen” berättelser, som det här med vad du tänker på att fota eller inte fota och att det får konsekvenser för dig att lägga upp bild på vissa saker som för många andra anses vara helt normalt. Fina, fantastiska Clara!

  En fråga:

  Har du några bra tips för att komma igång/utveckla sitt fotograferande?

 13. Vad glatt överraskad jag blev när du svarade att Malmö är den stad du skulle välja om du flyttade till en storstad. Själv har jag bott i Malmö i många år men sen flyttade jag till min hemby. Jag brukar själv säga samma: skulle jag flytta till någon stad så skulle det bli Malmö. En fin stad på många sätt.

 14. Hej Clara! Åh vad glad och inspirerad jag blev av att titta på din fina vlogg(och den förra). De känns så genuina, ödmjuka, proffsiga och raka, alltihop.
  Stor kram, Caroline

 15. Hej Clara!
  Står nu i valet och kvalet och väljer mellan att bli läkare eller gymnasielärare. Innerst inne vet jag nog hur jag ska göra, men så börjar jag fundera på vad alla andra tycker m.m. och börjar då att tvivla på mig själv. Just det där att tro på mig själv och gå min egen väg har jag svårt för, men blir gärna bättre på det. Har du några tips angående detta? Hur gör jag för att lyssna mer på mig själv och att skärma av omgivningen? Sedan undrar jag om du ofta har fått kommentarer från folk i din närhet som ska lägga sig i och tycka till om ditt liv? Stort tack för hjälpen 🙂 Kram Cecilia

 16. Så himla himla härligt att höra en röst och se den vars blogg man läser.
  Super!
  Jag har dig inte på en piedestal (har nog ingen där) men ser dig som någon form av superkvinna och nu blev du, lite mer mänsklig men med ett jäkla driv, så skönt att se/höra att du är som du är.
  Ser framemot fler vloggar!

 17. Bästa frågestunden på en blogg någonsin! Jätteroligt att titta på, jag tycker att du ger väldigt genomtänkta och uttömmande svar. Undrar som någon annan vad det är du har på dig?

 18. härligt clara! kul att du börjat vlogga 🙂 väldigt rolig omväxling och du gör det jättebra verkligen. kram!!

 19. Jag har läst din blogg i flera år, men aldrig kommenterat. Jag tycker att du gör ett jättebra jobb och är otroligt karismatisk och proffsig. Skulle också vilja bo mer som ni, ha egna höns och grisar. Skulle också bli bättre på att odla.. Tycker det är jättetråkigt, även om resultatet är roligt. I år blir det bara potatis för mig!

 20. Hej Clara!

  Har följt din blogg i flera år och tycker den är jättetrevlig! Jag älskar att det är så stor variation på ämnena och att man får ta del av erat liv på ett så fint sätt genom så fina bilder mm:)

  Dock har jag en fråga som du säkerligen har svarat på förut (eller?!) men hur kommer det sig att du nästan aldrig har byxor? Det är ju så ovanligt nuförtiden att se en tjej som alltid har kjol/klänning:) Tycker det är nästan fascinerande att se och det väcker alltid min nyfikenhet runt dina klädval…:)

  Själv har jag så gott som alltid byxor eftersom jag tycker att mina ben är så fula. Hade jag varit nöjdare med min kropp så hade jag definitivt haft kjol/klänningar mera…Ganska sorgligt, eller hur…?
  Kram!

 21. Hej Clara!
  Tok-älskar vloggarna du börjat lägga upp!

  Jag undrar om du vill berätta mer om den utmattningsdepression du drabbades av nyligen? Hur visste du när det var dags att söka hjälp och vad var det som fick dig att må bättre? Hur mår du idag? Jag har själv drabbats av två depressioner och tampades med en oerhörd skam och ett fruktansvärt dåligt samvete över vad min depression innebar för mina nära, framförallt min sambo. Var det något du också upplevde?

  För övrigt vill jag bara säga att jag beundrar ditt mod att tala öppet om det här på bloggen. Tack för allt du delar med oss läsare, jag blir alltid lika glad när jag ser att du uppdaterat bloggen! kram

 22. Hej Clara! Såå intressant att höra dina tankar om läsarnas förväntningar och att bli satt på piedestal! Vet att du skrivit om det tidigare men det gav mig en tankeställare om mig själv nu. Jag har väldigt höga krav på mig själv, men också omgivningen, vilket lett till en utmattning. Du fick mig att inse att man faktiskt inte måste ha en analys eller gjort ett genomtänkt val in i minsta detalj. Minns tillbaka på den tiden när man gick på affären och bara kunde köpa random vara utan att tänka, ekologiskt/fair trade/utarmning av naturen/politik/närodlat…… Ja vissa saker var nog faktiskt bättre, eller i vart fall enklare förr 🙂

  Pepp på dig och kram!

 23. Vilken bra och mysig vlogg! Tycker du gav jättebra svar, det var verkligen intressant höra hur du tänker kring de lite svårare/tyngre frågorna du fick! Vill även tacka för påminnelsen om att man inte behöver vara en superkvinna som har analyserat och gör supermedventa val samt vikten av tålamod, att saker tar tid. Tack för en bra blogg!

 24. Åh, du ger verkligen känslan av att vi sitter och pratar med varandra (även om jag är helt tyst och bara lyssnar) Så mysigt!

  1. Precis vad jag tänkte skriva! En pratstund med Clara. Jag känner mig uppmuntrad och glad och inspirerad! Tack Clara!

 25. Jättebra vlogg! Tycker det är intressant att höra hur du resonerar om stort som smått. Du har även en väldigt behaglig röst att lyssna på.

 26. Blev så glad när jag såg att du lagt upp en till vlogg! Och ännu gladare när jag såg att den var så lång som 20 minuter. Sedan blinkade jag och så var det slut – det går fort när man har roligt! Och vilka bra svar du gav!

  1. Ja, de minutrarna gick alldeles för fort! Ser fram emot nästa Q&A, det är jätteroligt att få se och höra dig resonera Clara. Intressant att höra om de förväntningar du känner att du har på dig, fick mig att förstå inlägget om att du säger upp dig som förebild ännu bättre.

 27. Så kul att se din vlogg! Du har många kloka och intressanta svar. Jag förstår verkligen att du känner att du har många förväntningar att leva upp till. Men en av de bästa sidorna med din blogg tycker jag är att du vågar visa att du bara är människa ibland också. Ingen kan vara på topp jämt. Samtidigt tycker jag att du levererar en himla massa proffsiga inlägg, snygga bilder och som sagt kul med vloggarna nu också. Det är alltid ett nöje att gå in på din blogg Clara.

 28. Nu känns det som att ha varit på besök hos dig och haft en pratstund! Jag menar redan din blogg är ju en väldigt nära skildring av ditt liv, ditt kreativa arbete och din familj och det är lätt att känna att man redan känner dig, vilket jag tycker är jättekul. Nu blev det ännu mer personligt och trevlig och man fick ännu mer den känslan att det verkligen är dig du bjuder på, rätt på, när du resonerar fram och tillbaks som om man verkligen satt där och ställde frågorna 🙂 Sen att du är reflekterad och ger intressanta svar, ja, det gör det ju inte mindre intressant, men det är själva tilltalet som är så personligt och fint som t.ex. när du beskrev din “relation” till dina läsare. Så himla fint!

 29. Hej Clara,
  Såg både din förra Q&A och denna och inser att jag absolut är läsartypen som inte kommenterar när saker är bra utan kanske mer om jag blir irriterad. 😉
  Jag tycker att din blogg är enormt proffsig och ändå personlig och med ett hållbarhetstänk och en medvetenhet, men uttrycker sällan det. Som läsare blir man lätt bortskämd med bra blogginnehåll från dig och jag inser att jag sällan ger respons på alla de bra sakerna som du gör och delar med dig av.
  Men stort tack Clara för en rolig och innehållsrik blogg som jag läst i säkert åtta år nu. Bakar fortfarande julgodis efter recept från din gamla jultidning, har gjort alla möjliga pyssel och goda recept efter idéer från din blogg, och inspireras av ditt hållbarhetstänk. Och tyckte att din respons på att bli tillfrågad som krönikör var så himla härlig!
  Apropå Malmö (är malmöit så sympatiserar till fullo med att du skulle vilja bo här om du var tvungen att bo i en storstad :)) tror jag även att du skulle gilla Berlin. Alla hipsters till trots finns det sååå många loppmarknader, vintageaffärer och möjligheter att uppleva historien. Plus ett stort hållbarhetstänk med ekologiska matkedjor, mataffärer utan förpackningar, marknader och uppfinningsrika berlinare som återanvänder, upcyclar och skapar konst av allt som går.
  Men i alla fall.. TACK för en underbar blogg!

 30. NÄR ska du få ett tv-program?! Äger inte ens en tv men vill så himla gärna se mer av dig!

 31. Har precis tittat på bägge dina vloggar. Å älskart! Mer sånt! Mer Clara! ❤️❤️❤️

 32. Hej! Du är grym!

  Hur tänkte/tänker du kring att vara ung och ta det steg du gjort? Alltså köpa hus, skaffa barn osv. Är själv 22 år och längtar efter att bo på landet, skaffa djur och odla. Leva ett i min syn mer hållbart och balanserat liv där jag tror att min rastlöshet och oro skulle minska på grund av mer meningsfullhet i vardagen. Men är samtidigt rädd att missa saker som andra i min ålder gör, tex resa runt, prova att bo i andra städer, tvingas stå på egna ben i en ny stad osv. och växa på det sättet. Hur tänkte/kände du när du var i 20 års åldern? Också kopplat till samhällets förväntningar på hur en som ung ska leva kontra hur en själv drömmer om att leva.