Bästa jeansguiden

r036A0284 jeansguide

Nu tänkte jag dela med mig av den ultimata jeansguiden till er som förtvivlar! Under några år där kring tjugo jobbade jag i klädbutik. Det var väldigt roligt att hjälpa kvinnor att få fina kläder som satt perfekt. På den här tiden hade jag ju jeans ganska ofta och blev himla bra på att hitta rätt modell till rätt tjej. Idag har jag faktiskt bara ett enda par jeans. De används inte ofta men jag är väldigt nöj med modellen!  Här kommer mina bästa tips för att hitta och sköta jeans.

 • Alla jeans går ut sig. Regeln är ju mer stretch, desto större blir de 
 • Köp aldrig jeans som sitter lagom. De kommer garanterat att bli för stora. Köp den minsta jeansstorleken du kommer i. Då går de ut sig ca en storlek, beroende på mängden stretch.
 • Jeans krymper mest på längden i tvätten. Var noga med att inte ta dem för korta.
 • Tänk på att storleken på jeans varierar enormt mellan märken och modeller. Lägg på minnet att märken från t.ex. Italien är små (som exempelvis Fornarina). Italienskorna är ju så små!
 • Om dina jeans sitter bra i midjan men är för stora i benen tycker jag att du ska prova en högre modell. Jag måste ha jättestorlekar när jag har låga jeans, för de knäpps vid höften där jag är som bredast. Men då blir de istället för stora över ben och rumpa. När jag började med höga jeans, som knäpps där jag är som smalast, ovanför naveln, kunde jag minska flera storlekar. Ha faktorer som dessa i åtanke när du handlar. Det är inte dig det är fel på! Men den jeansmodell du provar kanske bara inte passar din kroppstyp.
 • Har du köpt ett par jeans som är snortighta, och vill töja ut dem snabbt? Spraya dem lätt fuktiga med vatten och bär dem tills de torkar. Då går de ut sig ordentligt. Tvätta dem inte heller förrän du använt jeansen ordentligt. Då sitter de bäst.
 • Har du köpt jeans som blivit för stora.? Tvätta dem absolut inte varmt, eller torktumla för att krympa dem. Risken är att du förstör stretchfibrerna. Detta gör att jeansen blir ännu större. Lägg dem istället i riktigt kallt vatten någon timma. Ta sedan upp dem och låt de plantorka. Då brukar de krympa ihop igen.
 • Har du köpt mörka jeans utan slitningar? Vänta med tvätten några månader. Ja, jag vet det låter sunkigt men tro mig. När du sedan tvättat dem framträder fantastiska slitningar.
 • Tvätta alltid jeans ut och in.
 • Knäpp alla knappar och dra igen alla dragkedjor vid tvätt
 • Tvätta aldrig stretchjeans med sköljmedel, det förstör stretchen (sköljmedel är förresten dumt för miljön så skippa det helt).
 • Torka byxorna hängande – tumla inte och använd inte torkskåp.
 • Tvätta inte jeansen för ofta. Häng ut dem på vädring istället. Gnugga bort fläckar med lite yes på en trasa. Det vanligaste sättet att förstöra jeans är att tvätta sönder dem.
 • Om gylfen är trasig och glider upp, fäst en metallring (sådana som sitter på en nyckelknippa) i metallbiten du drar med. Haka sedan fast ringen runt den knapp som sitter överst i alla jeans. Knäpp den och du har nu låst dragkedjan! Funkar även med riktigt stark tråd.
 • Slutligen och viktigast: Alla kvinnor får en fettvalk eller tio (i varierande storlek) ovanför byxlinningen. Det är meningen. Vi är byggda så. Se till att handla jeans i en butik med bra provrum och trevlig hjälpsam personal. Att köpa jeans kan vara ett riktigt helvete om man ska göra det helt själv.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

75 kommentarer på “Bästa jeansguiden”

 1. Har inte du skrivit nån gång att du tycker det var helgalet att du sa åt kvinnor att klämma sig in i för små jeans när du jobbade i butik?

  1. jo det sa jag. I mitt sommarprat i P1. Faktum kvarstår dock att om jeansen är tighta och ska hålla formen så behöver man göra så. Själv väljer jag ju bort jeans av precis den anledningen 😉

   1. Besviken? Så länge jeansmodet ser ut som det gör, där tjejjeans oftast är tight passform och jeanstyget är konstruerat på samma sätt är det väl bara ett tråkigt faktum: ska byxorna passa och behålla den tänkta modellen även efter någon veckas användande så behöver man ta minsta storleken. Innan jag fattade det köpte jag så många DYRA jeans som gick ut sig och blev för stora och oanvändbara.

    Byxorna på bilden köptes precis så äckligt tighta. Nu är de perfekta i storleken. Men som sagt – av just denna anledning står jag inte ut med jeans någon stor utsträckning. För de som föredrar vidare byxmodeller är det såklart lättare för där töjer sig byxorna mindre.Själv väljer jag i regel klänning 😉

  2. Jo så ser det ju ut idag men jag tycker inte vi behöver befästa det ytterligare med att kvinnor emellan tipsa om att ta på oss blöta jeans. Tycker det är sorgligt och jag skulle aldrig för mitt liv göra så själv eller uppmuntra någon av mina medsystrar att göra det heller.

  3. Håller med dig M. Det här inlägget gjorde mig ledsen. Tyckte det var befriande och upplyftande det som Clara sa i sitt sommarprat och jag har ofta tänkt på det i stunder då jag känt mig fel när inga slimmade jeans passat eller känts otroligt obekväma. Nu dessa “tips” om för små och blöta jeans till kvinnor! Fattar inte varför..

   1. Den här guiden handlar om att hitta ett par jeans som sitter perfekt! Massor av kvinnor vill göra det. Det finns löst sittande jeans och så finns det ett mode med tighta jeans. För att man inte ska slänga pengar i sjön och få ett par tighta jeans som efter några användningar inte längre sitter bra berättar jag här hur man kan göra för att komma förbi det.

    Självklart ska ingen gå omkring i blöta byxor en hel dag. Det var heller inte det jag menade. Jag brukar gå in både nya skor och byxor hemma. Trånga skor kan få en fuktig socka och tighta byxor sprayas fuktiga med blomspruta. Efter någon timmes användande kan man ta av sig dem och låta dem torka och nästa gång man tar på sig dem är de mer lagom i storleken.

    Att ni blir besvikna på mig är tråkigt men inget jag kan göra någonting åt, eller någonting som överhuvudtaget har med mig att göra. Själv är det av precis anledningar som dessa som jag själv oftast väljer bort jeans. Tycker både löst sittande och tighta jeans (ja alla sorters byxor faktiskt) är fruktansvärt osköna jämfört med kjol. Men det här inlägget handlar ju inte om fördelen med kjol, utan hur man kan tänka med jeans.

    1. Jag vet inte hur jag hittade till detta inlägg nu ett år senare, men jag blir tokig på hur folk håller på och skriver till dig. För det första är det helt sinnes att de ska hålla på och ha förväntningar på dig och bli besvikna av såna här saker. Det är ju inte direkt som att du gått och blivit nazist. För det andra måste väl vi kvinnor kunna ha olika preferenser när det kommer till jeans utan att döma varandra för det. Jag är en kurvig tjej som älskar tajta jeans för det får mig att känna mig snygg. Och så tycker jag att det är rätt praktiskt med jeans som sitter på plats och inte fladdrar eller åker ner över rumpan.
     Att vara en medsyster är att vara tillåtande mot varandra.

  4. Bra & sakligt inlägg – för tighta jeans! “Ståbyxor” som min gudmor kallar dem. Köpte nya tighta, mjuka & grymt sköna jeans nyligen – kom i en strl mindre men köpte de som passade skönt. Snyggt utan valk & mysiga att krypa upp i soffan med en kopp te. Välj efter hur och när du använder dina jeans 🙂

  5. Men jag förstår verkligen inte resonemanget. Bara för att det ÄR så idag med modet så kan väl vi intelligenta feminister välja att sträva mot något annat. Tex genom att låta bli att skriva ett sånt inlägg som en hejdundrande drös kvinnor läser. Låter så bakåtsträvande att resonera som att modet är så och därför ger jag mina tips utifrån det. Vart hade kvinnorörelsen varit idag med såna resonemang?

   1. Förklara för mig hur jag skulle skrivit en jeansguide för att du skulle vara nöjd och den skulle vara att betrakta som feministisk? Och hur ska man tänka på andra plagg som kvinnor bär, bhar, stringtrosor, klackskor? Sådant som kvinnor i vissa tider velat befria sig ifrån och som många finner extremt obekväma? Får man prata om/tipsa om dem överhuvudtaget?

  6. Nej jag tycker inte att du behöver tipsa om stringtrosor eller andra plagg som du tycker är begränsande för kvinnor. Förstår inte poängen med det överhuvudtaget.

   1. Du svarade ju inte på min fråga? Förklara för mig hur jag skulle skrivit en jeansguide för att du skulle vara nöjd och den skulle vara att betrakta som feministisk?

  7. Visst kan jag skriva en jeansguide från mitt perspektiv som jag hade betraktat som mycket mer sund än din. Men det är inte mitt jobb att göra. Jag förstår på dina svar att du överhuvudtaget inte förstår min poäng så nu lämnar jag den här diskussionen.

   1. Du tycker att det är fel att berätta för kvinnor att om de vill ha tighta jeans som håller passformen ska de de köpa den minsta storleken som de kommer i? Men när man köper BH får man samma råd – köp en BH som känns riktigt tight runt ryggen, för den går ut sig och då blir den för stor och ger inte brösten stöd. Oskönt i början men tråkigt att lägga 700 kronor på en BH som sedan blir för stor runt ryggen. Precis som med jeans.

    Visst kan man ifrågasätta modet med klackar, tighta byxor och bhar som sitter åt. Det kan man visst det. Det gjorde jag i mitt sommarprat och har gjort många gånger på bloggen. Så väl flickors som kvinnors kläder är ju betydligt mer rörelseinskränkande än mäns. Men däremellan kan man väl också berätta hur man ska tänka om man som vuxen kvinna ändå har tänkt köpa just denna typ av plagg?

 2. Usch jag hatar att prova jeans. Blir aldrig bra. (Kanske för att jag inte visste om dina super tips) men jag har inte jeans speciellt ofta längre. Förr hade jag de jämt men kämnen mig så instängd. Nu mera kör jag mest leggins. Så skönt! Kram

 3. Prova jeans är ju så tråkigt! Jag va inne och testade 20 olika par på jc en gång och INGA satt bra. Slokörad gick jag därifrån….

  1. Försök gå när det inte är så mycket folk i butik och se till att få en säljare som hjälper dig. Avskyr också att prova jeans men nör man hittar nån som förstår det och lyssnar på vad man är ute efter så blir det så bra!

 4. Vilken modell ska man välja när man har det omvända problemet att alla jeans sitter som korvskinn runt låren men midjan är alldeles för stor? Detta har verkligen fått mig att sluta köpa jeans, så om någon har tips tas de tacksamt emot.

  1. Jag var nyss ute efter ett par “mom-jeans”, (för de som ej vet, såna som sitter som äkta 90-talare, tight och rätt högt i midjan men relativt löst i benen) vilket är helt jävla omöjligt om en har smalare midja än lår och rumpa (alltså i “normala” mått mätt). Men hittade modellen Kimono på monki som är nya favoriterna, så det är helt klart mitt tips!
   Annars har Levis ett par högmidjade med mediumstretch och raka ben som brukar säljas på JC för cirka 500 och som jag alltid köper direkt jag slitit ut mitt gamla par (har även kanske 5m kompisar som har samma m,odell) så de är mer som ett klassiker-tips!

  2. Jag har precis samma problem, och brukar lösa det med lite slappa jeans med låg midja. Men Carlings har några (tror Levi’s) med hög midja som de sa passade om man är “kurvig” och de funkade för mig! Lager 157 har också helt okej jeans för mig.

 5. Alla kvinnor får inte en fettvalk. Att vara så smal att inga jeans passar är minst lika jobbigt som det måste vara med tio fettvalkar. Har personligen aldrig förstått varför kvinnorna i reklamerna, för bla jeans, anses som smala. Vilken dröm att ändå få ha så mycket fett på kroppen som de har…

  1. Du är väl kanske underviktig då? Eller smalare, bara. Människor kommer i alla storlekar och former vettu 🙂

 6. Goda râd är inte alltid dyra 😉 De här borde jag ha läst igâr, innan jag gick min butiksrunda i stan för att hitta bra jeans utan att ha fâtt myror i skallen. Äldre damer har det inte lätt, men med hjälp av Underbara Clara, kanske de hittar rätt i tillvaron 🙂

 7. Så snyggt med välsittande jeans! Men själv har jag sällan på mig det för det är så sjukt obekvämt med trånga byxor. Klänning eller kjol är en dröm av komfort i jämförelse.

 8. Hej, brukar inte kommentera men vill ge mig in i debatten. Jag jobbar idag med jeans och det har hänt en del sen du jobbade tror jag bestämt. Idag är det en annan stretch i många jeans som håller formen mycket bättre så man ska inte tränga sig i det minsta man kan utan köpa dem som sitter lagom tight. Man sliter oerhört på jeansen och stretch trådarna när man drar på och av jeansen som sitter snor tight och hållbarheten blir betydlig kortare så ett tips, ta hjälp av kunnig personal och köp storlek/ modell efter kropps typ. Ulrika

  1. Tänkte också att det kändes lite gammalt att klämma i sig i för små storlekar. Håller med om att jeansen idag inte töjer sig speciellt mycket.

  2. Hitta ett par perfekta Acne på Tradera eller blocket, ex acne skin pocket, sitter perfekt och köps bäst i lagom storlek, töjer sig icke, möjligtvis gjorde jeansen det förr (typ tio år sedan)men inte så ofta längre om man satsar på kvalitet. Ingen människa ska väl gå runt och ha ont, inte bra för magen heller. Näpp jeans sitter perfekt när de är sköna och lagom, ett fint plus, valken blir mindre synlig i rätt storlek. Kram

 9. Tips är att använda ättika istället för sköljmedel, kläderna blir mjuka och mer miljövänligt än sköljmedel.

 10. Vilken bra och oväntad guide! Här blandas allt mellan himmel och (mat)jord, det gillar jag.
  Jag har själv problem med den klassiska “luckan” vid svanken. Jeansen kan sitta som ett smäck överallt, även framtill på magen, men just vid ryggen kan man ibland pula ner en mindre kudde eller fem. Blir överlycklig när jag hittar en modell som sitter bra även där och jag slipper ta fram symaskinen. 😀

 11. Bra inlägg! Grymma tips som jag kommer ha väldigt bra användning för då jag bär jeans alla dagar i veckan typ 🙂

 12. Måste bara säga att du är så galet snygg i håret på den här bilden! Det ser så tjockt och välskött ut!

 13. Super bra tips, tack! Men jag lyckas alltid få en “fett” kant nedanför rumpan, där låren är som bredast på baksidan…. Vad göra åt det när man trivs bäst i jeans med hög midja o de alltid är i modell slim legs??
  Tack för en bra blogg, ljuvliga bilder!

 14. Men är det inte bättre att köpa ett par jeans som passar? Är det verkligen så dumt om de blir lite stora? Det är väl skönt. Jag vill inte gå runt med blöta byxor…

  1. Det är väl upp till var och en 😉 Det finns ju de som vill ha det riktigt tight, och vill en inte det så behöver en inte gå med blöta jeans 🙂

 15. Bra råd, men jag skulle nog personligen vilja tvätta nya jeans då just jeanstyg innehåller väldigt mycket kemikalier, om inte bomullen är ekologiskt odlad och framställd.

 16. Åh tack för guiden! Hade svårt att hitta jeans förut, och efter graviditeten blev det snudd på omöjligt. Har provat några högmidjade men det är alltid samma skit – perfekt i knäppningen men för stora i benen. Ska ge mig ut med lite mer tid och tålamod, mitt enda par har jag slitit på sedan 2012 😉 Tack Clara!

 17. Bra guide! Läste nyligen en bloggare som berättade att hen tvättar byxor inklusive jeans efter varje användning. Skönt att höra att det inte bara är jag som tycker det verkar galet och extremt onödigt.

 18. Hur gör jag för att bli av med känslan av att vara instängd i en bur där alla fisar fastnar i tarmen och växer och växer och aldrig tar sig ut för att magen är instängd i nåt för trångt och människofientligt?

  Och hur gör jag för att hitta jeans som passar till en stor, stor rumpa men helt “normala” ben och midja

 19. Vänta lite nu Clara. Du har ju gjort ett halvt sommarprat på detta tema. Låt mig citera:

  ”Jag förstår att många känner sig fula och tjocka när de handlar kläder. Modet är gjort för det. Ta det här med jeansen till exempel. Jag fick lära mig att alltid sälja den minsta möjliga jeansstorleken till de kvinnliga kunderna. Det ska man göra för att stretchjeans går ut sig och blir för stora efter ett tag. Alltså ska man ta den minsta storleken man någonsin kan pressa sig i så att jeansen går ut sig så snyggt som möjligt efter ens egen lilla stjärt. Hur man ska bära jeansen innan de gått ut sig hade jag också ett bra svar på. Blöt byxorna, då går det fortare! Där stod jag alltså på fullt allvar och hjälpte andra tjejer att få igen gylfen på alldeles för trånga jeans som till på köpet skulle bäras blöta. Misstroget såg de på mig. Ska det verkligen vara såhär? Jajjebox svarade jag med skavsåret brännande i baken”

  ”Själv tröttnade jag till slut på jeans som skar in i baken och började istället använda generösa kjolar med 50-tals silhuett. 50-tal, hur befriande är det? Jo det kan jag tala om. Under en puffig kjol får rumpa och lår vara i fred och dallra i all sin härlighet”

  Har du glömt det? Hur kommer det sig att du nu helt vänt i den här frågan? Ser fram emot att höra förklaringen för det här inlägget gjorde mig både förvirrad och ledsen på samma gång.

  1. Jag skulle ge samma råd idag till den som vill ha dessa tighta jeans. Precis som jag skulle säga “Härda ut” till den som vill ha höga klackar. Vissa plagg gör ont. Modebilden kan gör ont. Speciellt för kvinnor och det är naturligtvis bedrövligt. Men vill folk klä sig så ändå så fine by me! Jag har både osköna jeans och höga klackar som jag plågar mig med ibland för att det är ett mode jag kan tycka är himla fint. Men jag säger ju till och med i ingressen till den här texten att jag själv bara äger ett enda par jeans och att de inte används ofta. För i regel använder jag klänningen som är både skön och luftande där magen kan puta fritt under linningen. Men om jag gör ett inlägg om jeans kan jag ju inte skriva “ta en skön storlek” om min erfarenhet är att tighta jeans i en skön storlek inte förblir snygga och välsittande efter några användningar. Det vore ju ett ganska dåligt råd i sådana fall. Alternativet vore ju att aldrig göra en jeansguide.

   Mitt generella klädråd till kvinnor är att de ska klä sig precis hur de vill! I stringtrosor, jeans och superhöga klackar. Eller pösiga mjukisbyxor och en hood om de föredrar det. Vissa plagg kräver fysiska uppoffringar. Om man inte har lust med dessa uppoffringar – välj andra plagg och var lycklig! Om uppoffrandet är värt det enligt dig – så kör hårt!

  2. Men Clara, du måste ju medge att det är väldigt motsägelsefullt att du i ditt sommarprat tar avstånd från att du ens gav dessa råd till dina kunder och jag citerar igen: “Där stod jag alltså på fullt allvar och hjälpte andra tjejer att få igen gylfen på alldeles för trånga jeans som till på köpet skulle bäras blöta.”

   och sen ger du dessa råd igen? vad är det som ändrats? det har gått fem år sedan dess, har din åsikt i frågan ändrats, det är vad jag undrar?

   1. Min åsikt är detsamma som då: det är hemskt att klädmodet är så begränsande och ofta oskönt för kvinnor. Då precis som nu är det fantastiskt fånigt att det ska finnas plagg som är så tighta att man knappt ska kunna knäppa igen dem. Och dessa råd – de jag ger nu och gav då – är ju egentligen ganska bisarra. Dock väldigt effektiva om man vill ha jeans som sitter bra ur estetisk synpunkt.

  3. Jag håller faktiskt med Ida här. Jag brukar inte kommentera “negativt” för det ger inget bra. Men i detta fall så var jag bara tvungen. Blev helt förvirrad när jag läste inlägget och trodde först att det var ett skämt. Sedan blev jag lite ledsen. Jag kommer så väl ihåg Claras tankar om för små jeans förut. Och det var så befriande på nåt sätt när jag fick höra det. Jag slutade köpa för små jeans och har inte ångrat mig en sekund! Nu kan jag andas ordentligt, slipper få ont i magen, slipper knäppa upp en knapp när jag ätit, slipper få valkar och få ont i knäna för att de är för tighta. Som många andra har skrivit så finns det bra stretchjeans idag som inte går ut sig så mycket. Jag har tighta jeans som sitter snyggt utan att vara för små eller för stora. Sen så är trixet att tvätta dem väldigt, väldigt sällan, som Clara också skrev.

 20. Precis det här hade jag i bakhuvudet när jag läste texten. Jag satt och väntade på en knorr i stil med “april april” men den aldrig. Sedan tänkte jag att jag kanske blandat ihop Clara med någon annan. Jaja. Det kanske var så att det tidigare inlägget syftade till folk som faktiskt köper för små jeans till sig själva, jeans som inte kommer att töja ut sig…

  För övrigt skitbra tvättråd! Jag hade helt glömt bort att jag borde vränga jeansen, inte använda sköljmedel och inte torktumla. Bjussa gärna på mer sånt.

  1. Äsch. Min kommentar skulle vara som svar till signaturen Ida.

   btw Amelia borde se över sin kommentarfunktion. Jag tycker ofta det blir fel.

 21. Så himla bra med en jeansguide! Jag har alltid blivit nedstämd när jag provat jeans. Så skönt att höra att det faktiskt finns modeller som kan funka. Nu ska jag ge mig ut och testa jeans med hög midja. Tack clara!

 22. Gamla råd som inte stämmer längre! Köp inte för trånga jeans, de krymper inte så mycket längre! Eller skit i tighta jeans, utsvängda eller raka är ju faktiskt lika estetiskt tilltalande.
  Tycker överlag att man får bra hjälp om man frågar i jeansbutiken (och jag har korta ben och platt rumpa men skiter högaktningsfullt i att jag inte har någon tränad jeansrumpa, skönt att inte bry sig).

 23. Naturligtvis kan man välja att resonera att “vill någon ha tighta obekväma jeans så är det upp till dem, jag bara talar om för dem hur de ska göra om de nu vill det”.
  Istället kan man dock fundera på varför personen vill bära dessa plagg och om det är något man vill uppmuntra. Är det för att modetidningar talar om för oss att det är så man ska se ut? För att kända personer man ser upp till publicerar bilder på sig själv i tighta jeans och skriver om det i sin blogg? Det är ju trots allt inte så hälsosamt och bekvämt att bära för tighta byxor, tex ökar risken för svamp i underlivet.

  1. Däremot är det väl jättebra med råd om hur man bäst vårdar sina favoritjeans och får dem att hålla riktigt länge.

 24. Filosofen Adorno: “Es gibt kein richtiges Leben im falschen”, “Wrong life cannot be lived rightly”, “Ett felaktigt liv kan inte levas på rätt sätt”.

  Tyvärr måste jag ansluta mig till kritikerna här. UnderbaraClaras försvarsargument gör saken tyvärr bara värre. Varför tipsa om saker som man själv inte skulle drömma om göra eller bära – väldigt bisarrt. Och som Adorno menar: bara för att ett system är vida spritt betyder det inte att man måste underkasta sig dess regler. Knasigt resonemang – speciellt från en feminist.
  Sen tillkommer ju det faktum att UnderbaraClara är en produkt som följs av stor mängd människor och då har man ett visst ansvar. Men det är klart … bloggar man för en känd tidskrift kanske det fokuseras mer på vad de vill ha med i en blogg. Låter kanske hårt men det är möjligt.

  När UnderbaraClara har lugnat sig och slutat vara defensiv hoppas jag att hon inser hur knäppt det inlägget är. Alla gör och tänker fel ibland. Det är okej och mänskligt. Huvudsaken är att man lär av sina misstag. Jag kommer ändå att följa bloggen även i fortsättningen.

 25. Hej Clara. Bra tips. Du skriver att du nu hat ett par jeans. De ser jättefina ut. Vad är det för märke? Jag är ute efter nya och har samma jrav och kroppsform 🙂

  1. Tack =) Köpte dem på H&M förra hösten – finns säkert liknande kvar i sortimentet. Kommer tyvärr inte ihåg ifall de hade något särskilt namn eller så. Med hög midja och utsvängda ben. Har två kompisar till som köpt precis samma modell. De är kortare och har större rumpor men den sitter ursnyggt även på dem – verkar passa flera kroppstyper alltså =)

 26. Tilläggstips: väljer man att tvätta jeansen sällan kan man lägga dem i en plastpåse i frysen något dygn för att få bort lukt. Vet ej om det kan påverka stretch negativt dock.

 27. Håller på och försöker hitta bekväma jeans, kan vara så svårt att hitta ett par! Förut köpte jag jeans som var lite för små pga de stretchar ju ut sig, säger de i butiken. Men pga att de kändes för tighta så blev det inte att jag använde dom så de stretchade ju inte ut sig då… så nä, nu ska jag köpa såna som passar! 🙂

 28. Tack för en toppenbra jeansguide som jag kommit tillbaka tillbaka till flera gånger! 😀

 29. Hej, mina jeans har inte förändrats i storlek, däremot har jag blivit smalare i midjan så de sitter löst. Jag vill därför krympa jeansen och den där kallvatten tekniken verkar bara vara effektiv om det är så att jeansen töjts ut och man vill få dem att återgå till originalskick? Jag vill ju krympa dem från originalskick till mindre. Är varmtvätt och torktumling ett alternativ då eller hur ska jag göra?

  Tack på förhand
  Patrik

 30. Hej,
  Jättebra guide tycker jag med många bra tips.
  Håller med om att man behöver köpa en storlek som känns för liten för att få en bra storlek som sitter fint framöver. Har också precis som du gjort det misstaget flera gånger att köpa ett par jeans som känns bekväma och sitter fint i affären och sedan har dem töjts nästan två storlekar, hängt i rumpan och sett jättetråkiga ut.
  Inget fel tycker jag att man vill bära jeans som är tighta, jag tycker också att det är fint och känner mig bekväm när allt sitter på plats.

 31. Köper en rätt modell, som passar på kroppen behöver en inte klämma in sig i för små storlekar. Ju mindre jeansen är desto mer töjer de sig faktiskt. Och jeans som sitter åt hämmar andningen. Så, nä jag köper aldrig mer ett par för små jeans i mitt liv. Slutade med den dumheten i millenieskiftet.