Rött guld

plocka lingon 036A1440

Vi tog hink och plockare och alla barn i släptåg och gick bakom mormors hus idag. I skogsbacken bakom gården finns lingon och blåbärssnår.

r036A1329

Magiskt ljus i trollskogen

plocka lingon036A1447

Lingon är mitt bästa bär – nyttigare än gojibär! Här snackar vi riktig superfood. Det bär vi äter mest av alla. Snabbt att plocka, enkelt att rensa. Och går att ta rätt på ända fram till snön lägger sig. Desto bättre för att man slipper myggen när det blivit kallt!

plocka lingon036A1458

Små barnhänder var snabbt framme och försåg sig när vi kommit in.

plocka lingon 036A1479

Nu har vi lingonsylt till vinterns alla havregrynsgrötar. Känns som vi fick tag i flera liter guld i skogen idag –  inte bara lingon!

En efterrätt som jag tycker mycket om är klappgröt med lingon och självklart vill jag alltid ha en vanlig hederlig lingonsylt i skafferiet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

14 kommentarer på “Rött guld”

 1. Så vackra bilder! Önskar så att jag tyckte bättre om lingon än vad jag gör.. Det kanske går att lära sig? För nyttiga, det förstår jag att de är.. ?☺️

 2. Underbart med skogens rika skafferi och så fina bilder ♥ tack för att du delar med dig av din fina vardag, din blogg berör. Ha en fin lördag/Ingrid

 3. Sá vackra bilder pá din nya blogg – jag fár hemlängtan! Va roligt att du hittat hem igen, det känns rätt. Lycka till med alla kommande projekt. Hälsningar/Lina

 4. Får sån hemlängtan så det värker i hjärtat på mig när jag ser dina vackra bilder! Bor i Umeå, men har mina rötter i Kiruna och Tornedalen och just nu är min hemlängtan nästintill outhärdlig! Tack för en fin och inspirerande blogg <3

 5. Åååå vad härligt! Finns inget bättre än att ge sig ut i skogen och plocka bär, svamp och allt annat möjligt.

  Jag har dock börjat dra mig för att hitta på sånt de senaste åren på grund av de förbaskade älgflugorna (eller snedspringarna som vi kallar dem) som det fullkomligt vimlar av, i alla fall i Smålands mörka skogar. Har ni det där uppe – och i så fall har du något särskilt tips för att kanske undgå dem? Om någon annan som läser har tips – snälla dela med dig! Jag skäms så löjlig blir jag när jag får de där rackarna på mig…. Hu!

 6. Härligt med lingon! Tror jag ser att du har en plockare med “tygpåse”. Har lånat en sådan en gång. Den var så mycket bättre än de där vanliga i plast. Men den är svår att få tag på. Har du något tips?

  Allt gott
  Kristina