Badrum före och efter

Nu ska ni få se lite före och efterbilder på mitt badrum. För att det inte finns något roligare än före och efterbilder.

 renovera gammaldags badrum toalett äldre hus

Det här är en mäklarbild från när vi köpte huset. Badrummet är pyttelitet och egentligen inte avsett för att vara badrum utan endast toalett. Som så ofta i gamla hus. Men vad ska man göra? Man får utgå från de förutsättningar som finns. Första åren använde vi inte detta som badrum utan duschade i en gammal duschkabin i vår kalla, oisolerade källare. På den tiden drog jag mig för att gå och duscha…

 renovera gammaldags badrum toalett äldre hus

Här har vi påbörjat rivningen av badrummet. Sjukt jobbig renovering trots att det är pyttelitet utrymme. Så många svettiga beslut och det svettigaste av allt var ifall vi skulle rymma badkaret vi fått av en granne. Vi hade typ två centimeter att spela med.
 renovera gammaldags badrum toalett äldre hus byggnadsvård

Men det gick! Gjutjärnsbadkaret passade perfekt. Här badar vi massor och fördriver många långa eftermiddagar med barnen.

 renovera gammaldags badrum toalett äldre hus byggnadsvård

Utsidan av badkaret strök vi med linolja för att det skulle få en skyddande hinna och inte fortsätta rosta. Insidan var det inget fel på så den behöll vi som den var.
036A06231-700x877 renovera gammaldags badrum toalett äldre hus byggnadsvård

Vi övervägde en högspolande toalett vid renoveringen men vår rörmokare avrådde oss då han installerat några sådana och de varit av väldigt bristande kvalitet och konstruktion. Denna toalett i gammal stil fick bli en kompromiss.

 renovera gammaldags badrum toalett äldre hus byggnadsvård

Ja det var mitt lilla badrum det! Här trivs jag bra även om det förstås hade varit trevligt med dubbelt så många kvadrat. Men det fyller sin funktion och det är ju huvudsaken!  Inköpsställen hittar ni i detta blogginlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

32 kommentarer på “Badrum före och efter”

 1. Oj va bra att du skrev det om högspolande toalett för det har ja drömt om att installera på lilltoan! Den carianten ni istället valde är med fin med för bred för min lilla toitelett ?

 2. Snyggt! Har svårt att komma på hur vi ska göra badrummet då övriga huset blir i gammal allmoge stil. Tur att vi har en bit kvar innan vi måste göra de valen…

 3. Med tanke på att de flesta hus i Sverige på landet inte fick toalett förrän 40-50 tal så är det nog mer korrekt med en toalett som ser ut som din än en högspolande. Jag gillar ditt badrum, det är klassiskt och blir inte så lätt omodernt.

 4. Hej Clara! Jag måste säga att jag älskar att du har dina gamla inlägg vid sidan för oj vad jag läser nu igen! Mkt bra idé, håller med om att du har skrivit för mycket bra för att det bara ska bli liggande i ett arkiv långt bak…

 5. Wow! Vilken skillnad och så himla fint badrum. Hemma hos mig har vi gjort om vårat badrum och det är verkligen en sån himla fröjd att ha ett badrum en trivs i.

 6. Älskar också före och efter, både att skriva för då ser man ju vad mycket man faktiskt gjort, och även att läsa om andras. Och vilken förändring ni fått! Inspirerande! Är spegeln ett loppisfynd?

 7. Hade varit jätteintressant att veta lite om kostnaden för en sån här renovering. Är själv ägare av en lägenhet med en toalett i klart renoveringsbehov och just priset är ju av direkt vikt iom att det måste vara ekonomiskt försvarbar också ju ?

 8. Tycker inte att badrummet ser pyttelitet ut. ☺Vårt ena badrum är nog ännu mindre, men å andra sidan har vi två.

 9. Ååh vad fint!! Har ni förstärkt golvet på något sätt för att kunna bära tyngden av ett fyllt badkar? Vill också sätta in badkar i vårt gamla hus men enligt de vi begärt offert av blir det så omfattande då golvet inte är tillräckligt dimensionerat för att klara tyngden tydligen ? Så snyggt badkar ni hittat!! Hälsningar från Norrbotten

 10. Himla fint!! Är lite nyfiken på kaklet, har länge velat ha sånt kakel i köket med har hört att det är svårskött och blir fläckar som inte går bort… Vill väääldigt gärna ha den typen av kakel men vet ju att jag inte kommer att vilja städa ihjäl mig för att hålla det snyggt… Så vad säger du om saken?

 11. Hej Clara!
  Jättefint badrum! Men jag skriver i ärlighetens namn för att jag vill berätta hur mycket jag tycker om din blogg och alltid gjort! Skrivit några rader ibland, men alldeles för sällan, och när jag såg din vlogg om att vi nöjda läsare inte kanske alltid ger respons så tog jag åt mig direkt för det är precis min livsfilosofi, att man ska uppmuntra mer och ge positiv feedback, såväl i arbets-, och privatlivet. Jag är jämngammal med dig och jag skulle säga tack vare dig har jag fått nya perspektiv, vågat, drömt, kavlat upp ärmarna i min proffession.
  Det du skriver gör skillnad.

 12. Har hört Marrakechkakel är väldigt omtåligt men det är ju så fint! Hur funkar det hos er?

 13. Jag kan i princip ingenting om begreppet byggnadsvård men läste din krönika där du kritiserade Ernst.. Hur tänker du att denna typ av renoverande skiljer sig? I mina ögon gör du samma sak, byter bort fina gamla detaljer (i detta fall pärlspont, i Ernsts fall brädgolv) mot nya (i detta fall kakel, i Ernsts fall nåt slags stengolv). Men som sagt, jag kan inget om begreppet.. Skulle gärna höra mer hur du tänker. Eftersom ni ändå renoverat mycket 🙂

  1. Tänkte samma tanke, en hel del modernt i detta badrum trots att det ger en gammeldags känsla. De där golvplattorna är ju t ex supertrendiga nu, om än väldigt fina.
   Tycker att det är just så Ernst gör, bevarar, men byter om det behövs, och hittar en nygammal själ i huset/rummet.
   Ni har fått det väldigt fint!

 14. Hej! Va skönt att se att det är fler som har pytte badrum. undrar om inte mitt är ändå mindre,ett gammalt skafferi med snedtak. Skulle verkligen behöva renoveras. Är inte riktigt säkra på om vi ens får ut badkaret för ett element. Kakel eller matta på väggarna??? Har ni renoverat själv eller lejt bort jobbet?
  mvh Carina

 15. Verkligen ett jättefint badrum ni skapat! Vi är i färd med att färdigställa vårt badrum, också modell pyttelitet 🙂 Det skulle vara intressant att se hur du löst det med förvaring i ert badrum…
  Tack för en jättebra blogg!
  Hälsningar Sofia

 16. Är så himla avis på den spegeln, tycker resultatet är ursnajdigt fast jag skulle nog inte påstå att det är ett pyttelitet badrum? Alltså, det är ju långt ifrån stort men vi har ett badrum som verkligen ursprungligen bara var toalett och det är knappt 1,5×1 m + att hyresvärden nu har plockat en bit från klk bredvid där en liten liten duschkabin passar in.. Har typ 50×70 cm golvyta över.. typ, tänk dig att en liten duschkabin står där ni har handfatet, handfatet där ni har dörren och dörren tvärs toastolen, och själv duschen är ju i en nisch så väggen kommer ungefär i höjd med toaletten, har aldrig haft ett så här litet badrum och då har jag ändå bott i Paris…

 17. ditt badrum var ett av det jag inspirerades av när vi satte igång med vår egen badrumsrenovering. tack för att du delar med dig!

  känner också igen det där med att ha två cm att spela med. vi letade som galningar efter ett 130 cm begagnat gjutjärnsbadkar men fick ge upp och köpa ett nytt (svindyrt). det var så på håret att badkaret skulle få plats att byggisen fick montera lite tunnare gipsplattor om det skulle funka. men det passade som tur var perfekt. vi har också installerat högspolande toa, än så länge är det inga problem bortsett från att det dundrar som 17 när man spolar. håller tummarna för att det inte ska bli några framtida otrevligheter där …