Om jag får bli gammal

Picture 3908

Picture 3910

Det här är min mormor Rut och morfar Karl-Göran när de var unga. På cykelsemester genom norrbotten. Innan de fick barn, kanske ganska precis efter att de gift sig. De var så tjusiga på den tiden. Hatten på om de så fällde träd, skottade koskit eller lade järnväg. När morfar dog 90 år gammal hade de varit gifta i 65 år. Tänka sig det. Att hålla ihop ett äktenskap under sådan lång tid. Vilken bedrift! Och att få bli så gammal som mormor. Att få vara snart 92 år och hålla sitt barnbarnsbarn i famnen.

Tänk om jag får leva och sitta med Bertils barnbarn i knät en dag. Tanken svindlar. Eftersom min mamma dog när hon var 52 känns det ibland svårt att tänka att jag ska få bli gammal. Men jag hoppas på det. Håller alla tummar och tår.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

25 kommentarer på “Om jag får bli gammal”

 1. Min mormor blev 87,5 år och var pigg fysiskt, och hyfsat i huvudet också även om hon var lite virrig ibland. Hon fick träffa 4 av sina barnbarns barn (det har blivit 19 st hittills) och hon var väldigt nöjd med att se hur bra det gick för oss alla barn och barnbarn.

  Jag är lite kluven till att bli gammal, allt beror på hur frisk man är och vilka vänner och jämnåriga man har kvar. Jag märkte på min mormor att när hennes jämnåriga som hon hade sin historia och ungdom dog eller försvann in i senilitetens dimmor. Det tyckte hon var jobbigt, framför allt när det hände hennes syster som hade varit med genom alla bekymmer och jobbiga tider.
  Men det som gjorde att hon tappade gnistan var när de sista i hennes generation dog. Även om hon inte träffade dem så ofta så pratade hon med dem i telefon en eller två gånger i veckan.
  När hon var på den sista begravningen så tog det bara 4-5 veckor innan hon själv dog.

 2. Vi brukar skämtsamt säga att vi ska bli minst 117år, mamma och jag. Mormor vill bli 110. SÅ klart önskar man sig ett långt liv men framför allt ett hyffsat friskt liv. Min farmor tillbringade sina sista sju år på intuition och hade sedan gett upp hoppet och det var riktigt sorgesamt att se hur hon mådde.
  Apropå dina foton. Var inte folk generellt stiligare förr i tiden. Både män och kvinnor!

 3. Åh, vilka fina bilder. Min mamma dog också för tidigt. Å hennes mamma, min mormor också ?! Oddsen känns inget vidare för mig men jag hoppas också att jag får bli gammal….

 4. Vet precis vad du menar när du berättar om din mamma. Jag har aldrig föreställt mig att ja ska leva länge för min pappa gick bort när ja va liten. Har också haft svårt att föreställa mig ett liv med barn för jag föreställer mig att han ska bli föräldralös. Men nu är han är och ja måste leva nu ♡ vilket man ovkså lär sig iofs när man vet att inte allt är en givet..önskar med att ja får leva så länge! Jättefint inlägg

 5. Clara, jag har alltid gillat din blogg, men nu är den mysigare än nånsin! Otroligt att ny portal kan göra sån stor skillnad, som att få en kram av varma välkomnande färger.

  1. Det gör mig så glad att höra =) tack för peppen! Det var förstås min förhoppning att fler skulle känna så i och med flytten men att få det svart på vit betyder mycket

 6. Jag uppskattar så mycket när du skriver om seriösa/allvarliga saker i bloggen! Tycker att din blogg är en sån bra blandning av djup och ytlighet, eller vad man ska säga! Jag uppskattar verkligen ditt djup och dina “livs-tankar” och att du låter det får komma med i bloggen. /troget fan av din blogg 🙂

 7. Min mamma blev bara 59 och hon fick aldrig bli mormor i livet. Det är i sig så sorgesamt så att en nästan går under men jag ser så fram emot att få bli farmor en dag. Jag ska bli den bästa och jag håller alla tummar och tår för att jag ska få hänga med länge, länge. Tack för en inspirerande blogg!

 8. De liknar franska filmstjärnor frân förr men fortfarande enormt populära. De är naturliga pâ ett trevligt och glatt sätt och inga korvstoppade gangster, som är sâ populära idag. Egentligen kan man frâga sig varför ; gangstrar och poliser är väl inte kul eller cool, som man säger idag. Visst de tillhör den hârt arbetande socialklass 3 och behöver allt respekt den kan fâ, men jag gillade bättre de tiden dâ man kunde skoja och säga “polis polis potatisgris” utan att riskera fängelse Dina morföräldrar ser verkligen enormt trevliga och rara ut. Liknar dig lite grann ! 😉

 9. De är fantastiskt att vara gifta så länge. Min mormor och morfar har varit gifta i 70 år. Och dom lever fortfarande båda två. Dessutom har dom fått träffa sitt barnbarns barnbarn. De är coolt! Jag är så tacksam över att min son är 10 år nu och alltså kommer att komma ihåg min mormor och morfar. Kram.

 10. De var så stiliga förr i tiden! Jag fantiserar också om hur det skulle vara att få barnbarn. Jag tror jag kommer bli en sån som kommer ha svårt att hålla tillbaka tårarna när de kommer eller ska åka❤️ “nu gråter mormor igen”?

 11. Så fint, så rörande och vackert. Vilka bilder. Skulle kunna titta på dem hela dagen. Men, vidare med vardagen.

 12. Vilka fantastiska foton! Så otroligt vackra.
  Jag har lyckan att ha både föräldrar, mor- och farföräldrar kvar i livet, så mina barn får chansen att umgås med dem och tvärtom. Det är värt så otroligt mycket.
  Jag studerar ofta fotona som hänger på väggarna hos mina morföräldrar och tänker på den svunna tiden. Vackert så det förslår och samtidigt gör det lite ont att det inte är på samma vis längre. Och att de kanske inte har så många år kvar i livet.

  Önskar dig en fantastisk dag Clara.
  Kram Fanny

 13. Det finns nog ingen jag imponeras så mycket över som min farmor. Hon är 92 år, bor kvar i sitt hus på landet, klipper gräset, skottar snö och tar dagliga promenader runt byn. Visst börjar det märkas att hon blivit gammal, men hon är helt klar i huvudet. Enormt allmänbildad och hänger med bättre i vad som händer runt i världen än vad jag gör emellanåt. Hon har 17 barnbarnsbarn så det hade ju inte varit helt omöjligt ifall hon glömt namnen emellanåt eller blandat ihop födelsedagar, men det gör hon inte. Hon berättar historier och låter barnen vara barn exakt sådär tillåtande och fint som man önskar att alla gjorde. Jag har svårt att tänka mig själv 92 år gammal med så mycket liv kvar i kroppen. Jag hoppas förstås på det, men det är svårt att föreställa sig själv drygt 60 år in i framtiden. Med 60 åriga barn, barnbarn och kanske till och med barnbarnsbarn.

 14. Hej! En off-topic-fråga (och beröm):
  Gillar verkligen din nya podd – upplägget, dialogen och känslan (mysigt, “småputtrigt”, öppen-/frisinnat, personligt, glatt och roligt).
  Undrar om du – eller andra – har tips på fler liknande poddar!?
  /Jenny

 15. Det är en ganska konstig känsla att börja bli lika gammal som sin förälder blev. Jag är snart lika gammal som min mamma var när hon blev diagnosticerad med den sjukdom som hon sedermera avled av. Jag har liksom alltid tänkt att livet är slut vid 40-50 år och så är det så klart inte. Eller hur?!

 16. Underbart att få lov att bli så gammal men även att få vara gift i så många år.

  Kika gärna in på min blogg: ettvitthus.wordpress.com

 17. Apropos detta tema, skulle du inte kunna skriva lite hur du tänker just om tex Jacob skulle dö före dig? Vill du bli gammal om du blir ensam länge? Min mormor miste min morfar ett år sedan och hon pratar bara om honom, gråter fortfarande varje dag säger hon och tycker livet är allmännt hemskt nu utan honom. Vi försöker såklart peppa henne, och hon håller sig aktiv, men man ser att det bara är en fasad… Vet inte om hon någonsin kommer få tillbaka livsgnistan. Hursom, skulle vara intressant hur du ser på detta lite djupare. Fint skrivet annars, jag personligen håller med om att få bli gammal är det inte alla givet!

 18. Man ser att ni är släkt – du är rätt lik din mormor på nedre bilden, tycker jag!

  Tänker på min kompis mamma, som jobbade inom äldrevården och såg det där med att åldras som ett spännande äventyr hon såg fram emot. Hon dog knappt 2 veckor före sin 52-årsdag, så hon fick aldrig uppleva det. Själv har jag nyligen blivit mamma för första gången, 41 år gammal, barnets far har hunnit fylla 50. Har frågat mig många gånger att hur vågar vi, tänk om vi båda hör till dem som dör i cancer vid lite på 50! Men en kollega, som också fick sina barn på lite äldre dagar konstaterade att “hur hans (sonens) liv kommer att te sig kan du ändå inte helt påverka, vare sig du lever eller dör”. Och så är det ju.

 19. Men nog är du lik din mormor ? speciellt på andra bilden. Över munnen i synnerhet. Jättefina bilder.