• Inlägget är ett annonssamarbete med Hemköp •

Saffransfalafel och honungsglaserade rotsaker

kanel glaserade morötter 036A3716

Jag tror stort på det vegetariska julbordet. Enligt en färsk sifoundersökning som Hemköp gjort kan var femte svensk tänka sig att byta ut hela julbordet mot ett vegetariskt sådant. Det är i år det slår igenom på bred front!  Och trots att jag är köttätare (vi har ju våra egna grisar på gården) kommer jag också addera massa nya veggiealternativ till vårt julbord.  Som de här glaserade morötterna med chili och kanel.

saffransfalafel 036A3645

Eller denna smarriga saffransfalafel. Recept jag har tagit fram för Hemköps räkning. De vill uppmuntra till ett vegetariskt julbord i år.

Hemköp kan man handla mat via nätet och få det levererat till dörren om man bor i Stockholm eller Göteborg. Matpriserna är samma på webben som i butik och hemleveransen kostar bara 20 kronor. Otroligt smidigt att kunna sitta hemma i lugn och ro och klicka hem julens alla matinköp och välja i deras breda vegetariska sortiment. Men koden JULMAT2016 som gäller fram till och med 31:e december får man 50 kronors rabatt vid köp över 900 kronor.

Jag tycker att ni ska testa min smarriga saffransfalafel till julbordet! Istället för att fritera den tillagar jag den i ugnen. Då behålls den vackra gula färgen och så blir den lite nyttigare.

Saffransfalafel (ca 25 st)

Du behöver:

1 1/2 dl sötmandel

1  gullök

1 vitlöksklyfta

240 gram (avrunna) kikärtor

Rivet skal från 1 citron

1/2 g saffran

3 msk  olivolja

2 msk vetemjöl

1 kruka koriander

1 tsk salt

Dressing:

2 dl turkisk youghurt

1 dl sötsur sås

salt

Så här gör du:

Kör mandeln i en matberedare så att den grovhackas. Finhacka gullöken och vitlöken och lägg i matberedaren. Tillsätt kikärtor, citronzest, saffran, olivolja, vetemjöl, en kruka koriander och salt. Kör i matberedaren tills smeten gått ihop. Tillsätt mer olja ifall smeten känns torr. Låt sedan stå i kylskåpet en timme.

Forma små bollar och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt. Grädda mitt i ugnen på 175 grader i ca 15 minuter. Vänd bollarna försiktigt efter halva tiden. Rör ihop ingredienserna till dressingen och servera falafeln ljummen. Strö över lite granatäppelkärnor som dekoration.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

21 kommentarer på “Saffransfalafel och honungsglaserade rotsaker”

 1. Saffransfalaffeln låter jättegoda. ….så dom blev jag verkligen sugen på att göra till julafton. Men en fråga. ….går dom att frysa? Måste göra så mycket som möjligt i förväg.

  1. Jansson och så finsk kålrotslåda och morotslåda är ett måste i vårt julbord. Har spridit sig även till den övriga släkten när de har fått smaka.

 2. Dom där glaserade morötterna måste jag testa. Låter supergott. Håller med Sofia, finsk morotslåda och kålrotslåda är jättebra vegetariska alternativ på julbordet.

 3. Dom glaserade morötterna såg sååå smaskiga ut :-).
  Om jag fick välja själv så skulle julbordet vara mer vegetariskt, men resten av familjen vill nog inte som jag..
  Ha en mysig lördag, fina du!
  Kram Ulrica

 4. UnderbaraClara: om du skulle vara tvungen att ta bort koriandern, vad skulle du ha i stället? Eller blir det lika gott utan? Sugen att prova detta, men min sambo avskyr koriander!

 5. Saffransfalafel måste jag definitivt testa, tack!

  Läser från iPhone och det står inget om att detta är sponsrat, vilket jag antar att det är?! Du är ju bra och tydlig med spons så tänkte att du ville veta – om jag nu inte är ute och cyklar angående sponsringen 🙂

  1. Läser oxå från IPhone och överst står det klart och tydligt i samarbete med Hemköp. Helt otroligt att folk måste ifrågasätta utan att ens läsa! Clara är ju alltid så noga med detta.

   1. Annette,
    Jag kanske var otydlig i min kommentar eftersom du reagerade som du gjorde. Min poäng var just att Clara är bra på att markera att något är ett samarbete! Vilket jag självklart uppskattar. Dessutom är ju Claras samarbetsinlägg väldigt väl genomtänkta och snyggt upplagda – det uppskattar jag också. Det finns alltså inget jag vill klaga på. Jag ville endast informera om att när jag läste inlägget i morse så stod det inget om samarbete. Och jag uppdaterade ändå sidan! Precis som Ellan skriver kanske det har något med formatet att göra. Jag är en trogen läsare och tror i n t e att Clara skulle ge någon smygreklam. Men det finns andra läsare också – de kanske inte förstår det. Ville endast informera om att det inte syntes (därav angav jag att det var just iPhone jag läste ifrån)

    Hann skriva tidigare innan din kommentar var godkänd därför svarar jag nu. Men trevlig helg hur som!

  2. Vill bara säga att det nu när jag gick in här igen för att lyssna på er senast podd (äntligen tid för det!) så står det att detta är ett samarbete. Kanske var det min mobil som var konstig haha. Trevlig helg!

   1. Det syns inte alltid i min mobil heller när det är spons.. Kanske har nåt med formatet att göra??

 6. Jag ska fira jul med familjen i år och även om jag tror vi alla äter kött lite nu och då har vi bestämt oss för ett helvegetariskt julbord. Nej, pappa ville göra gubbröra! Men i övrigt blir det veg som gäller.

  Tidigare jular har vi ätit vegetariskt, men inte gjort det traditionella julbordet utan bara ätit en god och lite finare middag.

 7. Clara, jag tycker att du även skulle kunna lyfta fram vikten av att äta Svenskt på julbordet. Att välja svenska råvaror i så stor utsträckning det går är att göra ett riktigt smart val- ur båder miljösynpunkt och ur etiska aspekter. Framför alt då det kommer till kött och mejeriprodukter. GOD JUL!

  1. Hejsan Vega! Självklart håller jag med dig =) och jag väljer svenskt av allt som finns att köpa svenskt utav.