Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

16 kommentarer på “Psyket och Underbaraclara”

 1. Tycker att det är så bra att du tar upp det här och inte tystar ämnet… så många som mår dåligt idag och vi blir alla hjälpta av att lyssna till någon med erfarenhet.

 2. Så fint att du avdramatiserar depression och medicinering, det behövs verkligen!
  Och tack för att du pratar om detta och är så öppen med ditt mående! Känner igen mig i så mycket av det du berättar. Tänk att det kan vara så svårt att acceptera sina egna behov och begränsningar, när det är så enkelt att vara förstående mot andra… Jobbar själv på min självmedkänsla och det är något jag vill tipsa om även till andra i liknande situation (läs t.ex. Kristin Neff eller Agneta Lagercrantz)!

 3. Vilket bra avsnitt ❤️ Stor igenkänning! Har också haft utmattning och depression. Tycker också det är jättejobbigt när jag ska hämta ut medicinen, jag får antidepressiva och insomningstabletter, värst är det när jag någon gång haft barnen med mig, tror att expediten tänker “stackars barn” att behöva ha ett “psykfall” till mamma. Nu har jag “löst det” genom att gå till olika apotek runt om i grannorterna för att sprida ut uttagen… helt sjukt att man skäms för att hämta ut sin medicin, ungefär som att man valt att bli deprimerad.. korkat! Nej, nu får vi ta och sluta skämmas och istället vara stolta för att vi faktiskt tagit tag i våra liv och sökt hjälp! Kram Elin

 4. Tack! för att du tar upp detta ämnet; psykisk hälsa/ohälsa. Även om det har blivit bättre, finns det ändå fortfarande en intolerans hos många och mycket tror jag bottnar i att man inte har tillräckligt med kunskap. Jag har fått diagnos utmattningssyndrom och paniksyndrom. Jag mår idag bättre efter en längre tids rehabilitering via arbetsförmedling och försäkringskassan. Vissa läkare, handläggare och coach har varit bra, och vissa undrar man varför de har valt det yrke dom har. Ju fler som samtalar om detta, som du gör här i intervjun, så blir “skamstämpeln” mindre och förhoppningsvis kunskapen och toleransen bättre. Jag vill rekommendera tre olika serier fr SvtPlay. Titta gärna här i länkarna om du/ni vill! 1) “Skörheten” – https://www.svtplay.se/video/11999422/skorheten/skorheten 2) “30 liv i veckan” – https://www.svtplay.se/video/13267236/30-liv-i-veckan/30-liv-i-veckan-avsnitt-1?start=auto&tab=senaste 3) “True selfie” –

  1. Tack för tipsen! “Skörheten” har jag sett, var mycket bra! Och “True selfie” har jag sett ett avsnitt av och velat se fler men inte kommit på vad serien heter.
   Ska se “30 liv i veckan” också. Tack!

 5. Tack att du berättar och delar med dig av detta ♥ Blev också utmattad för en tid sedan och känner verkligen igen mig i mycket av det du beskriver. Alltifrån att inte orka med små vardagliga saker, till att undvika andra människor och svårigheter med fokus och bilkörning.
  Även vi har downshiftat och flyttat ut på landet. Har nyligen börjat blogga och skriver bland annat om vår resa, om normer, frivillig enkelhet, välmående och hur man finner modet att följa sitt hjärta ♥

 6. Tack för att du pratar om det här. Du sätter ord på vad jag känner men inte kan formulera. TACK TACK TACK!!!

 7. Tack för att du pratar om detta Clara! <3 Jag känner så väl igen det du pratade om att vilja vara duktig och klara av – och att i utmattning/depression få använda sig av det tänket till att vara duktig på återhämtning. Att tänka så har hjälpt mig mycket för att kunna ta det lugnt.

 8. Underbart, igenkännande och förlösande. Älskar att du vågar prata om det här för att minska stigmat kring antidepressiva. Var precis som du och gav detta en chans en mörk januarikväll när jag kände att jag inte orkade längre. Vad hade jag att förlora? Och att sedan kunna möta den fantastiska känslan av att leva ett liv fritt från oro och ångest. Tankar som “varför, VARFÖR gav jag inte detta en chans tidigare?”. Jag älskar mina antidepressiva och skulle inte klara mig utan dem. Tack för att du delar med dig Clara <3 Du ger mig så mycket styrka!

 9. Hej Clara!

  Jag har aldrig följt din blogg, men känt till den länge. Det var så himla, himla underbart att lyssna på ditt program i Psyket. Jag har själv fått en utmattningsdiagnos för ungefär ett år sedan och kände igen mig i så himla mycket som du sade! Hela processen. Att gå till vårdcentralen och säga att jag nog har något problem med sköldkörteln, nästan börja gråta när proverna visar sig vara helt perfekta.

  Att inte vilja prata med en enda människa.

  Att försöka gripa tag i andlighet, terapi och att tänka att det är nog bara det här jag behöver lite mer av.

  Att ha ångest och oro varje dag men att inte ens själv fatta att man är deprimerad, för att man så himla lite vill vara det. För att man så himla mycket försöker vara glad.
  För att man borde vara glad.

  Och så medicinen. Att stå öga mot öga med sin egna helt omedvetna) stigmatisering av den.

  Och att så en dag plötsligt må bättre.

  Det var som att höra sig själv berätta. Och gav mig mer insikter om min egen situation! Tack för det!