Loppat lite till

Nu har jag varit i fyndartagen igen. Här hos min syster finns så många bra loppisar och antikaffärer som vi ränner runt i. Anna är bra att ha med sig för trots att vi har helt olika stil har hon alltid ögonen öppna efter sånt jag gillar.

Samlar ju på servisen Blå Blom och min syster grävde fram tre perfekta koppar med fat och tillhörande assietter. Älskar denna servis – dels för att den är superfin såklart. Men också för att min faster hade den i sin sommarstuga som var otroligt mysig och varje gång jag dricker ur detta porslin tänker jag på min faster. Tycker mycket om detta tyg också – klassiskt bolstertyg. Ursprungligen inte menat att synas utan snarare ligga under madrasser och örngott. Det finns som nyproducerat men det gamla är snäppet vassare. Så jag blev glad när jag hittade ett gammalt kuddfodral från armén med den rätta looken.

Det är roligt att märka hur min stilen utvecklas över åren. Min senaste besatthet är av handgjord keramik. Från 40-70 tal. Gärna lite murrigt också. Det är så fint med handgjorda saker – det adderar själ! Dessa fyra småskålar med pastellglasyr var jag tvungen att ha! Perfekta för sojan till sushin, till flingsaltet, för små smycken i badrummet eller annat pyttigt plock. Tio kronor skålen betalade jag!

Och hålslevar är bra att ha. En i blå emalj  är extra fin! Den blå emaljen är typisk för Danmark medan den kockumgula med grön kant, eller vita med mörkblå kant är mer typisk för Sverige. Jag samlar också på majolikafat av alla modeller. Dessa är så rasande fulsnygga! Farmor hade ett turkost fat med precis den här blomman och den påminner om henne så den ville jag ha! Har blåa, citrongula och rosa tallrikar i serien sedan tidigare. Fina fruktfat.

Hittade också en Sverigekarta i fint skick som jag tänkt hänga upp i Bertils rum. Jag älskar kartor och har alltid fascinerats av dem. Minns aha-upplevelserna när jag som liten förstod hur platser i mitt medvetande förhöll sig till varandra på kartan. Tänker att kartan kan hjälpa Bertil att förstå när jag är ute och far och flänger på jobb. Var ligger egentligen Stockholm? Skövde? Och Linköping? Ja – då kan jag peka ut det. Och Borås och Malmö och alla andra platser där han har släktingar utströsslade.

I vinter ska vi ta tag i renoveringen av tvättstugan och toaletten på övervåningen. Det blir pyttig värre så detta praktiska torkställ som man fäster på väggen och drar in och ut efter behov kommer komma väl till pass för att hänga underkläder och strumpor.

Min syster hittade också dessa bulliga gröna ljusstakar i keramik – samma serie som jag har krukor i hemma så de kommer passa utmärkt ihop. Och så fick jag äntligen tag i en ostkupa. Har letat en fin i flera år och nu hittade jag en rejäl doning som inte skäms för sig på bordet och håller osten fräsch!

Men kronan på verket var ändå denna oljelampa med handmålad skärm – för 350 kronor. Kunde inte motstå den men har nu lovat mig själv att aldrig köpa fler oljelampor eftersom jag redan har ett dussin hemma.

Ja det var totti det.

Fina tallrikar och andra fynd

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

13 kommentarer på “Loppat lite till”

  1. Så roligt inlägg! Är också på jakt efter en sådär riktigt fin ostkupa. Kul läsning, tack för det! 🙂

  2. Hej, lite roligt att du är nere i södra Sverige och letar loppis, själv är jag i Norrbotten och gör samma sak (fast jag är från södra Sverige). Hittade ett underbart loppis i närheten av Piteå som hade flera rum ute och inne fullt av allt möjligt skoj från förr i tiden fram till 90-talet. Jag såg bland annat en sån där ostkupa i väldigt fint skick (inte samma mönster på, det var något landskap på den ostkupan) och massor av keramik, byttor, träskålar, kläder, 50-tals grejor och minst 20000 andra underbara saker och ting. Det är första gången jag är uppe i Norra Sverige och det är fantastiskt roligt att se hur fint det är och hur många loppisar som finns längst E4:an. Hoppas du hittar fler fynd där du är, själv ska vi leta loppisar (och hoppas på att vi får visa barnen någon/några renar) längst inlandsvägen imorgon på resan påväg hem. Mvh Mia

  3. Tyget tillverkades i Norrköpings textilfabriker, tror att kopior nu görs utomlands. En klassiker!

  4. Tips angående kartor; det finns pussel med motiv kartor, både Sverige och världen. Även såna med flaggor. Alltså gjorda för barn. Kan vara ett pedagogiskt och kul sätt att lära sig geografi på. ?

  5. Åh vad många fina grejer du hittat! Jag älskar att se andras loppisfynd och att gå runt på loppisar men när jag väl är där så ser jag inget fint utan det blir liksom för mycket att ta in. Så avundsjuk på de som lyckas gräva fram de bra fynden!