Jag tycker vĂ€ldigt mycket om krusbĂ€r och minns hur jag som barn stod hemma i trĂ€dgĂ„rden och rev upp sĂ„r pĂ„ armarna för att komma Ă„t de sötsyrliga bĂ€ren bland de stickiga taggarna. KrusbĂ€ret Ă€r ett sorgligt förbisett bĂ€r – mĂ„nga tycker att det Ă€r surt och trĂ€igt. KrusbĂ€rskarten Ă€r mycket riktigt bĂ„de stenhĂ„rd och sur. Men nĂ€r den fĂ„r sitta kvar utvecklas sötman – sĂ€rskilt pĂ„ gula och röda sorter. Det finns nĂ„gonting gammaldags över krusbĂ€ret som jag tycker vĂ€ldigt mycket om.

Hösten Ă€r en perfekt tid att plantera bĂ€rbuskar. Morgondaggen gör att de inte torkar ut lika snabbt som pĂ„ försommaren – och dessutom finns buskarna ofta pĂ„ rea pĂ„ plantskolorna.  För hundra Ă„r sedan fanns det ett enormt utbud av krusbĂ€rssorter i Sverige. Men mjöldaggen drabbade bestĂ„ndet och idag finns trĂ„kigt nog bara ett fĂ„tal sorter kvar. De plantor som sĂ€ljs i butik i dag Ă€r tack och lov resistenta mot mjöldagg.

Mina egna krusbĂ€rsbuskar Ă€r taniga och smĂ„ Ă€n sĂ„ lĂ€nge men hemma hos pappa plockade jag idag det hĂ€r pĂ„ bara en liten stund. KrusbĂ€rsbuskar kan faktiskt köpas uppstammade och stĂ„ i kruka pĂ„ balkong om du inte har en trĂ€dgĂ„rd. Men buskarna vill stĂ„ varmt och luftigt – blir det för instĂ€ngt finns risk för sjukdomar. Och en riktigt torr sommar kan buskarna behöva vattnas.

KrusbĂ€r trivs i mullrik jord i soliga lĂ€gen. Plantera buskarna tidigt pĂ„ vĂ„ren eller sent pĂ„ hösten och ge en nĂ€ve kogödsel varje vĂ„r. Odla gĂ€rna ett par olika sorter ihop – sĂ„ kallad korspollinering ger mer bĂ€r. Buskarna beskĂ€rs pĂ„ samma sĂ€tt som vinbĂ€r och de Ă€r lika enkla att föröka.

Omogna krusbÀr innehÄller mycket pektin och kan med fördel blandas ner i jordgubbssylten. Omogna krusbÀr Àr ocksÄ goda i att anvÀnda i krusbÀrschutney. Eller i en sötsyrlig krusbÀrsbkrÀm. Eller testa min rabarberpaj med krusbÀr. Fullmogna Àr de godast att Àta precis som de Àr. Testa att blanda ner dem i en fruktsallad.

TvÄ av mina favoritsorter

HinnonmÀki gul Àr en medeltidig sort med stora bÀr. Den Àr motstÄndskraftig mot mjöldagg och de mogna bÀren Àr mycket söta. Busken trivs lÄngt upp i Sverige, till zon 6

Lepas Àr en finsk sort med röda, sötsyrliga bÀr. Den trivs upp till zon 6 och Àr resistent mot mjöldagg.

SÄ odlar du olika sorters vinbÀr

BĂ€sta bĂ€ren – min röda topplista!