Jag tycker väldigt mycket om krusbär och minns hur jag som barn stod hemma i trädgården och rev upp sår på armarna för att komma åt de sötsyrliga bären bland de stickiga taggarna. Krusbäret är ett sorgligt förbisett bär – många tycker att det är surt och träigt. Krusbärskarten är mycket riktigt både stenhård och sur. Men när den får sitta kvar utvecklas sötman – särskilt på gula och röda sorter. Det finns någonting gammaldags över krusbäret som jag tycker väldigt mycket om.
Hösten är en perfekt tid att plantera bärbuskar. Morgondaggen gör att de inte torkar ut lika snabbt som på försommaren – och dessutom finns buskarna ofta på rea på plantskolorna. För hundra år sedan fanns det ett enormt utbud av krusbärssorter i Sverige. Men mjöldaggen drabbade beståndet och idag finns tråkigt nog bara ett fåtal sorter kvar. De plantor som säljs i butik i dag är tack och lov resistenta mot mjöldagg.
Mina egna krusbärsbuskar är taniga och små än så länge men hemma hos pappa plockade jag idag det här på bara en liten stund. Krusbärsbuskar kan faktiskt köpas uppstammade och stå i kruka på balkong om du inte har en trädgård. Men buskarna vill stå varmt och luftigt – blir det för instängt finns risk för sjukdomar. Och en riktigt torr sommar kan buskarna behöva vattnas.
Krusbär trivs i mullrik jord i soliga lägen. Plantera buskarna tidigt på våren eller sent på hösten och ge en näve kogödsel varje vår. Odla gärna ett par olika sorter ihop – så kallad korspollinering ger mer bär. Buskarna beskärs på samma sätt som vinbär och de är lika enkla att föröka.
Omogna krusbär innehåller mycket pektin och kan med fördel blandas ner i jordgubbssylten. Omogna krusbär är också goda i att använda i krusbärschutney. Eller i en sötsyrlig krusbärsbkräm. Eller testa min rabarberpaj med krusbär. Fullmogna är de godast att äta precis som de är. Testa att blanda ner dem i en fruktsallad.
Två av mina favoritsorter
Hinnonmäki gul är en medeltidig sort med stora bär. Den är motståndskraftig mot mjöldagg och de mogna bären är mycket söta. Busken trivs långt upp i Sverige, till zon 6
Lepas är en finsk sort med röda, sötsyrliga bär. Den trivs upp till zon 6 och är resistent mot mjöldagg.
13 svar
Tipsar även om att styckfrysa dom och sen äta dom frysta. I princip som mini isglassar av bästa sort!
/en till krusbärsälskare
Älskar å äta dom som kart!!
Kan du inte berätta lite om vinbärsbuskar med?’ Vill verkligen skaffa vitvinbär!!
Åh vad bra med tips! Vår buske levererar nästan inga bär alls, så ska kika efter nån av buskarna du skrev om och plantera en till 😀
Åh, vad jag saknar mammas krusbärssylt nu. Krusbärsbuskar står högt upp på min inköpslista då det är ett underbart bär. Både vackert och gott.
Var det inte du som odlat åkerbär? Skulle verkligen vilja ha tips för hur man bäst odlar dem!
Jag tycker verkligen om dina trädgårdsinlägg. Jag får massor med inspiration till min egen trädgård. Just nu väntar jag på att staketet ska bli klart och till våren ska jag anlägga en blomrabatt precis i hörnet. Ja och så vill jag ha både hallonbuskar och blåbär och kanske krusbär. Jordgubbar och rabarber har jag redan.
Vad roligt att höra 🙂
Hej! I vår trädgård, från 40-talet finns två krusbärsbuskar som var fulla av mjöldagg, hörde att aska skulle vara lösningen på problemet, hällde då måttligt med aska från våran pelletspanna över hela buskarna på hösten och har nu haft buskar utan mjöldagg i många år
Älskar den översta bilden; de ser ut som små gröna kinesiska lyktor.
Åh, jag älskar krusbär! Ska kika på att fixa till balkongen! Tack för tips.
Är det någon som vet var man kan få tag i krusbär så här mitt i vintern? Jag behöver till en fotografering.
Åh så bra! Har 4 fina buskar som ger mängder med krusbär varje år, och jag kommer aldrig på nåt vettigt att göra med dem.
Har lyckats få en odlingslott på 50 kvm, ska se om jag kan få lika mkt till.
Det första jag tänkte var krusbär, något jag saknat från min barndom, då jag pallade krusbär i området.
Alltså vi äter kiwi o annat importerat när vi har så underbara bär och frukter här.. men de glöms bort..
Krusbär är våra kiwi.. söta och goda o fullmogna ska de vara.
Inte som den importerade frukten som säljs omogen o sur i affären..
sen blir det givetvis physalis, jordgubbar, björnbär o mkt annat..