Att odla vinbär – en liten guide

Få saker är så gott som färska bär och har man odlat dem själv är njutningen ännu större. I vårt svenska klimate trivs de flesta bärbuskar och hösten är en utmärkt tid att plantera dem. Mitt absoluta favoritvinbär är de vita som har en milt syrlig smak och dessutom är rackarns snygga på bakverk.

Mina bästa tips för att odla vinbär 

Vinbärsbuskar är ett måste i trädgården. Dekorativa, lättskötta och kan fungera som rumsindelare. Men de måste inte växa som stora dominerande buskar. Beskär du sidoskotten och behåller de som strävar rakt upp rymmer du många buskar på liten yta och de kan ge en rejäl skörd.

Vinbärsbuskar kan du enkelt föröka själv. Vik ner en gren mot marken och fäst den med en sten. Strö över jord. Snart har skottet rotat sig och så småningom kan grenen klippas av.

I många villaträdgårdar finns äldre vinbärsbuskar som slutat ge bär. Oftast går det att få nya skördar enbart genom kraftig beskärning. Gallra ut de äldsta grenarna i busken. Ungefär en fjärdedel av busken kan gallras bort varje år. Då uppmuntras den till att skjuta nya skott. Buskarna vill stå i väldränerad men något lerig jord som behåller fukten. Ett soligt läge är viktigt för en bra skörd. Vinbärsbuskar behöver däremot inte särskilt mycket gödsel, lite träaska räcker.

Det viktigaste att tänka på när du köper nya plantor är att välja en sort som är resistent mot mjöldagg och trivs i din växtzon. Den bästa tiden att plantera buskarna är sent på hösten eller tidigt på våren. Täck sedan marken runt busken med flis eller bark och låt inte gräsmattan växa in under busken eftersom den stjäl näring från jorden. När jag planterade mina nya vinbärsbuskar förra sommaren blev jag tvärsnål och la dit för lite bra jord i hålen – och det får jag betala för nu med buskar som knappt växt alls under sommaren. Gör alltså inte som jag när du planterar! Var generös med bra jord i planteringshålet.

Även bladen på svartvinbärsbusken kan man äta.  Torka dem och använd till te. Eller plocka bladen färska och gör svartvinbärsbladssaft. Det påminner om flädersaft i smaken. Svarta vinbär är nyttigast –  de är rika på vitaminer och antioxidanter. Vita vinbär är en muterad variant av röda vinbär och de är extra dekorativa på tårtor, bakverk och i fruktbål.

Vinbären kan plockas och styckfrys på en bricka och sedan läggas över i påsar. De färska vinbären kan också mixas med lite honung och frysas in i iskuber. Ta fram och låt en tärning smälta ner i frukostfilen. En riktig vitaminbomb! Vinbär passar bra i alla bakverk och är gott i smoothies, glass och efterrätter. Har du mycket bär är det också tacksamt att göra saft och gele av dem. Jag tycker att röda vinbär är så goda att jag gärna plockar fram dem djupfrysta och äter med sked…

Mina tre favoritsorter

Öjebyn har stora, mörk bär och ger rikliga skördar. Busken växer upp till zon 6

Hildur är en svensk sort som trivs bäst i norra Sverige men går sämre i zon 1-2.  Skörden är generös och bären stora och aromatiska.

Vit Jätte är en kraftigväxande sort som ger goda vita bär med frisk smak.

Röda vinbär på min topplista – här är de bästa bären!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

13 kommentarer på “Att odla vinbär – en liten guide”

 1. Mmm vinbär! Lägg frysta röda vinbär i botten på gröt-tallriken och häll den varma gröten över. De tinar på ett kick och smakar som nyplockade.

 2. Måste bara flika in att jag har en äldre vinbärsbuske på tomten. Den står i ett mycket skuggigt läge på lerig/blöt mark med delvis mossa runtomkring. Och den ger otroligt mycket bär. Flera liter varje år. Så jag funderar på om jag har en ovanligt härdig planta eller om det är så att vinbär kanske inte behöver så värst mycket sol ändå. Kanske undantaget som bekräftar regeln 🙂

 3. Åh, tack! Har precis köpt oss ett litet hus och pratade idag med en vän att vinbärsbuskar är prio ett. Vilken tur jag har att du skrev detta just nu!

 4. Kul med trädgårdstips! Uppfriskande att det funkar i högre växtzoner också. Dock bör man inte sprida vedaska i närheten av ätliga växter, då askan ofta innehåller höga halter av kadmium.

 5. Vill börja med att säga att du är så himla bra! Ibland funderar jag på.vad jag skulle göra eller säga om vi träffades på riktigt. Är rädd att jag skulle bli lite starstruck o säga nått knäppt, samtidigt som jag råkade prutta eller nått. Du är min girlcrush iaf!

  Men nu har jag en fundering om vinbären. Jag har en liten försummad buske som jag vill väcka liv i. Böja ned grenar för att sätta skott var ett bra tips, funkar det nu under hösten tror du?

  Ser fram emot podden imorgon!

 6. När jag var liten åt vi alltid frysta röda vinbär med hemgjord varm kolasås på vintrarna. Underbar efterrätt!

 7. Åh vilka fina bilder på vinbär, och tack Clara för alla tipsen! Vet du hur man gör med svartvinbärsbuskar som inte växer eller tar sig alls? Nu har de stått i mitt lilla land i typ 5 år, men DE BLIR inte större och inga bär kommer det heller. Ska jag ge upp? De står lite halvskuggigt, men får ändå en del sol. Är det anledningen? Eller är jorden för grund (ca 20 cm jord, stenhäll under jorden). Eller är det för att det växer några enar två meter bort? Har grubblat så. Eller är jag för orolig, att de inte ska växa (planerar att mina hittills ofödda barnbarn ska äta en massa härliga, stora vinbär någon gång i framtiden)? Är mycket glad för ett svar, vad som helst, tack!

 8. Vilket bra inlägg med enkla tips! Har köpt hus och ska plantera vinbär och hallon, vilken lycka! En fundering – ser att grannen satt buskarna i pallkragar, vet du varför/varför inte?