Jag älskar verkligen färgstarka läppar. Kanske särskilt röda. Det är en accessoar och ett sätt att sätta piffa upp en vanlig outfit. Men man kan ju samtidigt bli lite nojig av läppstift. Sitter det på tänderna, släpper det eller flyter ut? Så här kommer min ultimata guide till de perfekta röda läpparna.

  • Se till att läpparna är rena och återfuktade. Använd gärna läppbalsam men inte precis innan du målar läpparna utan typ en timme innan.  Huvudsaken är att läpparna inte är helt feta och oljiga precis när du ska sätta på läppstiftet. För då sitter det inte. (Men läpparna får alltså heller inte vara helt flagiga och torra)
  • Ett vanligt fel med rött läppstift tror jag är att man väljer ett som är för återfuktande och glansigt. Det kladdar mer och sitter inte på plats lika länge. Jag använder i regel läppenna istället för läppstift när jag ska måla röda läppar.  För dels är det enklare att måla med och sedan sitter det som berget. För mindre dramatiska och mindre knalliga läppstift funkar återfuktande, krämiga läppstift bra.
  • Har du en rosaaktig hudton är det fint med ett aningens kallare rött läppstift – medan en gulare hudton gör sig bra till lite varmare  nyanser.  På den här bilden har jag målat mig med en läpppenna i färgen Helen från FACE Stockholm. Tycker det är en perfekt röd på en grisskär kvinna som mig själv.
  • Jag fyller först försiktigt i läpparnas kontur med pennan och målar sedan över hela läppen. Därefter baddar jag på lite tunt transparent puder. Både på läpparna och runt munnen (för att förhindra att färgen flyter ut i foundationen). Gillar detta puder från MAC. Sedan målar jag på ett lager till. Viktigt att vara noga vid amourbågen. Det är bättre att måla lite för lite av läppen i början, för att sedan flytta ut konturerna steg för steg.
  • Avsluta med att pluta med munnen och stoppa in ett finger i hålet. Dra försiktigt ut det. Då har du fått bort läppstiftet på insidan av läpparna som är det som brukar hamna på tänderna.
  • Ta med dig pennan/stiftet för att bättra på under dagen. Särskilt vid måltider kan det tappa lite färg. Men med min metod sitter det allra mesta kvar tills dagens slut.
  • Bonustips! Öva på att måla dina läppar på kvällen när du ska sminka av dig. Då gör det inget om det blir lite misslyckat.

Ps – här hittar du mina bästa beautyhacks!