Så stoppar du en energitjuv!

Poddlyssnaren Elin vill ha hjälpa att hantera energitjuvar. Jag och Erica klämmer ur oss alla knep vi kan komma på. Flera trix har vi testat själva,  andra drömmer vi om att prova på!

Lyssnaren Caroline vill höra när vi snokar i varandras skaffeier och vi börjar i mitt. Det visar sig då att gamla saftflaskor och mjölpåsar är som livet, där det finns skurkar måste man rensa!

Musik: Himlen över Hedlunda av Olov Antonsson.

Veckans avsnitt är alltså efter önskemål från poddlyssnare. Fler sådana kommer under hösten och för att inte missa något kan du prenumerara på En Underbar Pod via din poddapp. Här hittar du alla avsnitt samlade.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

23 kommentarer på “Så stoppar du en energitjuv!”

 1. Ska lyssna på direkten! Längtar alltid tills nästa avsnitt släpps!

  Jag har skrivit ett önskemål om poddinnehåll på din insta-direkt. Jag heter “Miiali” där, så kanske du hittar igen meddelandet.

  Kram

 2. Hej hurra! Va bra detta va! Älskar att ni prata mer dialekt när ni skulle säga ifrån. Det enda som är mindre bra med avsnitten är att de tar slut för fort! Ni ger så mycket energi till mig. Tack!

  1. Jag håller med dig- mera dialekt och man vill inte att podden ska ta slut! Dessutom föll jag in i en härlig skrattsalva när ni iscensatte drömmen om att säga ifrån som till ett barn!!

 3. När man pratar om energitjuvar så bör man fundera på varför man upplever den personen som just tagare av energi. Många gånger är det något i min egen inställning som behöver jobbas med istället. Så tjuvar kan bli givare i ens egna utveckling istället!

  1. Sant och intressant. Har varit med om att personer jag tycker är de mest inspirerande uppfattas som jobbiga av andra och vice versa.

 4. Din svärmors tips är ju helt fantastiskt Clara, hoppas jag vågar använda mig av det om/när det behövs 🙂

  1. Kul att höra att du tycker vi är härliga! Rösterna i bakgrunden – Claras man Jakob hade besökare i sitt växthus den här dagen som då och då besökte toa, jag måste ha glömt att lägga in den förklaringen i avsnittet. My bad!

 5. Intressant samtal och bra tips! Värsta energitjuvarna jag råkat ut för är de som alltid klagar och gnäller på sin situation (i en relation eller sitt jobb t.ex.) men inte gör något – tillräckligt – för att försöka förändra situationen. Tar sååå mycket energi att lyssna på och engagera sig i. Jag har nu lärt mig att inte engagera mig känslomässigt i såna personer/situationer. Har ni några tips hur man handskas med såna personer?

  1. Jo, det där känner jag igen. Har då och då fått känslan av att den som klagar känner sig klar när den klagat på någon annan inför mig. Skönt – nu fick jag tömma ur mig! Har inget supertips, brukar bara säga – vad skulle hända om du berättade det för chefen? Prata men hen.

   Nyfiken på hur du själv gjort – för att inte engagera dig i sådana situationer?

   1. I de fall jag tänker på så är det chefer och hela arbetsupplägget som är dåligt på vänners arbetsplatser. Kan kännas omöjligt – eller i alla fall väldigt svårt – att ändra på. Men man kan t.ex. vägra acceptera orimliga arbetsuppgifter, prata med facket m.m. I värsta fall säga upp sig. Inte kompromissa med sin hälsa.

    Till din fråga; svårt att beskriva vad jag gör. Jag lyssnar, ger stöd och tips om möjligt men det nya är att sen släpper jag det. Jag grubblar inte på det, förväntar mig ingen förändring, släpper det inte “under huden”. Hade försökt det förr också utan resultat men sen kom jag till en punkt då enough is enough.

 6. Åh, vad roligt att ni rotar i Claras skafferi! Jag ser fram emot att lyssna men jag sparar på avsnittet till helgen. Tidig lördag morgon, familjen sover, bara jag vaken, långfrukost med mig själv och “sällskap” av Clara och Erica : )

 7. Skitbra avsnitt! tack clara o erika från en distriktssköterska som vilar med EUP (en underbar pod) =)

 8. Älskaar avsnitten; ska lyssna imorgon.

  I mitt liv finns sånna där energitjuvar som en inte kan styra över…grannarna på våningen ovanför. De liksom låter konstant; med barn från förskoleålder till gymnasieålder och med bjudningar så har de säkert fruktansvärt kul, och där nere sitter jag singel och önskar att de knep käft. Så tänker jag att det nog är jag som är problemet. Ska inte klaga och sätter musik i öronen.

  Tills jag får gäster.
  Och de undrar hur jag överlever. Det dunkar i golvet så att en måste säga “va?” när vi sitter och pratar över en kaffe. Det dammsugs typ 22:40 och barnen läxas upp i porten så att det ekar enda in i mitt kylskåp 😉

  Har knackat på två gånger. Ena gången när despacito spelades om och om igen så rutorna skallrade och en annan gång när de hade fest. Med fylla. På en måndag. Jag tänker att jag genomborrade dem med blicken och fick dem att sköta sig. Realiteten är att de inte ens svarar på mina kommentarer utan bara hummar och drar igen dörren.

  Jag är tant. Som är ett trefika från att ha fyllt trettio. Äger både novemberkaktusar och färgsorterar pelargonerna i fönstrena. Meeeeen jag tycker mig ha rätt. Och ändå. Ändå har det gått 3 år. Och nu sitter jag här och lyssnar på dammsugning och parbråk istället för att sova.

  Om inte, var även min text en energitjuv, men Gud ska veta…en dag dricker jag mig full på sherry och äggar deras dörr…ska bara lägga av med att vara nykterist först. ^^

  1. Läste den här kommentaren två gånger. Den är som en Lars Molin-film där Mona Malm har jobbiga grannar, drar några sherry för mycket och slår näven i grannbordet. Gillar detaljerna med novemberkaktus! : D

 9. Tack för ett fint avsnitt! Jag har en kompis som tenderar att bli en energitjuv, och det här gav mig det lilla extra modet som krävs för att säga ifrån. Nästa gång hen droppar en sån där dum och dryg kommentar tänker jag inte skratta med och sedan sitta där med ont i magen…

 10. Alltså tjejer ni ger mig problem. Erica som är proffsig radiopratare gör att era samtal har bäst ljud, flyter naturligast, och är bäst redigerade. Så andra poddar jag försöker lyssna på (om resor, friluftsliv och annat spännande) gör mig numera bara irriterad med allt hummande och upprepande. Ni är bäst!

  1. Åh, så kul att du hör så mycket när du lyssnar Jenny! Mitt stora ego ser inget problem med det här alls ;D