Sista kryddsvängen

I början av sommaren skrev jag om hur jag murade en odlingsbädd för kryddor. Efter ett tag murade jag en precis likadan till bredvid.  Kryddorna har verkligen trivts i dessa bäddar och nu börjar “pallkragarna” bli ännu mer patinerade och fina. Det är dags att skörda kryddorna men jag drar bara ut på det. Koriandern är överblommad och basilikan har frusit ihjäl men ytterligare en koriander och enorma mängder persilja har jag kvar att ta reda på.

Myntan – vad gör jag med den? Den är väl inte så god att torka och ha i mat. Kanske torkar och gör te istället! Te och ett härligt fotbad.

Det ska bli spännande att se hur kragarna klarar vintern – om de fryser sönder eller ej. Funderar på att täcka över dem med presenning när jag skördat – men vet inte om det bara bildas kondens under den? Jag har ju inte murat ihop stenarna utan bara lagt dem på varandra så jag hoppas och tror ändå att vintern ska gå bra!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

28 kommentarer på “Sista kryddsvängen”

 1. Myntan går utmärkt att frysa som den är. Den tinar på en minut och blir som färsk igen typ. Fast direkt från frysen i smoothies eller bordsvattnet är ju minst lika gott.

  1. Tänkte just säga det också, frusen blir den bättre än många andra kryddor. Vi råkade äta ihjäl våran mynta (planterad i kruka). Ofta växer de som ogräs men denna hade det lite trångt och vi åt mynta flera dagar i rad och då orkade den inte med… Blir en ny nästa år, så gott i lite Mellanöstern-inspirerade recept.

 2. Lägg granris eller/och halm på örterna i vinter ? så gör jag med mina örter och annat jag vill ska överleva

 3. Om du inte vill att det ska frysa sönder är det inte fel att “centrera” jorden lite. Göra som en pyramid i mitten. Så har de klarat sig utan att spricka för oss.
  (Men då får man kanske flytta på växterna)

  Lycka till!

 4. Mynta är sviiiiingott i mat! Tex i en matig sallad, eller till falafel. Eller gör en yoghurt-sås med turkist/grekisk yoghurt, mynta och lite vitlök. Eller virgin mojitos!

 5. Det ska inte vara nått problem att ha din mur som den är i vinter. Vi har en liten grillplats som är murad på samma vis och den klarar sig. Däremot om du täcker över den så bildas det kondens och det är ju inte bra – precis som du var inne på. Samma sak gäller trädgårdsmöbler -de ska man inte heller täcka över.

 6. Jag har blivit barnsligt förtjust i virgin Mojito. Tror det är schweppes som har en sådan läsk. Den är god i sig, men att lyxa till den med pressad lime, krossad is och frusen mynta! Så gott!!

 7. Torkad mynta som te är supergott! Brukar repa av bladen och lägga dem på en plåt och låta torka i runstemperatur.

 8. Hei Clara, Kan ikke du lage litt oppskrifter på alkoholfrie drinker? Jeg liker absolutt ikke sprit i drinker. Ha en fin dag?. Hilsen Linda

 9. Härligt med kryddor som bara växer. Frysta iskuber med mynta är kul. Teglet, det är bara stående fukt som är problemet, så kratta bort jorden från teglet så håller det super. Jag har en rabattkant med tegel på diagonalen, ett par som går varje år men så får det va.

 10. Jag bor visserligen i mörkaste Småland, men med odlingszon 6 och vi har haft våra kryddor i bänkar byggda av lösa tegelstenar i många år utan några problem. Jag tror säkert att det fungerar utmärkt.

 11. om myntan fortfarande står i kruka är det bara att ta in den, jag har haft min inne flera år i rad. Den ser lite ledsen ut i februari men kommer alltid igen.. Och är svingott i hallon/citronsmoothie eller apelsinsmoothie. =)

 12. Fina Clara!
  Kan du inte ta några bilder på er trädgård för att visa i stora drag hur ni har ordnat med sten, grusgångar och rabatter. Vi är i planeringen av våran o ska nu ha vintern på oss att fundera!

  Lycka till med nya klädkollektionen!
  Vh Maria

 13. Om du gillar libanesisk mat så finns myntan med i de flesta recept. Och i drinkar funkar mynta bra, det blir en fräsch smak!

  Lycka till!

 14. Tror det var jamie oliver som tipsade om att mortla ihop mynta och socker så kan man använda som stössel/krydda på typ fruktsallad.

 15. Torka myntan och ha den i spenat, det är suveränt gott! Tina spenat i kastrull m endast pyttelite vatten. Lättstuvad o kryddan salt, peppar och mynta. Ta av från värmen och häv i rejält m riven ost. Rör runt. Servera t pastarätter och kanske falukorv. Var så god och ät!

 16. Jag prövade att gräva ned min marockanska mynta i en stor jordhög vi hade på gården, bara på skoj för att se om den skulle klara det. Och jodå, den kom snällt upp igen i våras! Zon 6, gränsen till 7. Ingen täckning eller något, jag ploppade bara ned den!

 17. Min tipps är då att bereda mat med dessa kryddor och sen frysa ner allt. Exempelvis gör jag en pastasås med tomatpuré, som åker in i matberedare med färska tomater, massamassa färsk basilikum och lite matgrädde och litelite vitlök och något äpple eller päron (=sista biten som barnen lämnade på sin tallrik eller frukostboks). Jag har ingen frys, men jag är säker att just denna såsen går utmärkt att frysa, mycket bättre än färska tomater och färsk basilikum. Gäller också koriander, den blir inte direkt bättre i frysen. De flesta kryddor kan du ha i olja eller ättika, de smaksätter utmärkt.

 18. Myntaté är gott, men mynta går också utmärkt att frysa in! Håller superbra. Spara till virgin mojitos, ploppa ner i en karaff tillsammans med citronskivor eller kör ner i en baba ganoush! 🙂 Också gott att toppa sallader med.