Nu ska ni få receptet på en underbart god och saftig lingonkaka i långpanna. Ät med vaniljvisp som en efterrätt – eller skär i bitar och ät som en vanlig kaka.

Det speciella med den här kakan är syran och beskan från lingonen – i kombination med mandelmassans sötma och den saftig kakbotten.

Det här är rekordgott!

Lingonkaka

Portioner

ca 12 – 16 bitar

Tid

ca 45 minuter

Ingredienser

  • 100 g smör

  • 3 dl mjöl

  • 2 tsk bakpulver

  • 1 dl strösocker

  • 1 tsk mortlad kardemumma

  • 1 ägg

  • 2 dl mjölk

  • 150 g mandelmassa

  • 3 dl lingon (frysta eller färska spelar ingen roll)

Gör så här

  • Sätt ugnen på 200 grader.
  • Skär smöret i mindre bitar. Blanda ner mjöl, bakpulver, socker och kardemumma och nyp ihop med smöret till en smulig deg.
  • Vispa ägg och mjölk i en skål och häll ner i mjölblandningen. Riv mandelmassa på ett rivjärn och blanda ner den också. Häll i 2 dl lingon i smeten. Smör och bröa en ugnsfast form (typ lasagneform i storlek) och häll sedan den sista decilitern lingon ovanpå kakan. Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter.

En annan favorit är Kanellingonbullar – mitt recept finns här!

Bind en girland av lingonris!