Världens godaste (och enklaste) lingonkaka

Nu ska ni få receptet på en underbart god och saftig lingonkaka i långpanna. Ät med vaniljvisp som en efterrätt – eller skär i bitar och ät som en vanlig kaka.

Det speciella med den här kakan är syran och beskan från lingonen – i kombination med mandelmassans sötma och den saftig kakbotten.

Det här är rekordgott!

Du behöver:

100 g smör

3 dl mjöl

2 tsk bakpulver

1 dl strösocker

1 tsk mortlad kardemumma

1 ägg

2 dl mjölk

150 g mandelmassa

3 dl lingon (frysta eller färska spelar ingen roll)

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.

Skär smöret i mindre bitar. Blanda ner mjöl, bakpulver, socker och kardemumma och nyp ihop med smöret till en smulig deg.

Vispa ägg och mjölk i en skål och häll ner i mjölblandningen. Riv mandelmassa på ett rivjärn och blanda ner den också. Häll i 2 dl lingon i smeten. Smör och bröa en ugnsfast form (typ lasagneform i storlek) och häll sedan den sista decilitern lingon ovanpå kakan. Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter.

En annan favorit är Kanellingonbullar – mitt recept finns här!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

11 kommentarer på “Världens godaste (och enklaste) lingonkaka”

 1. Oooh den ser superfin ut! Kan tänka mig att den gör sig bra särskilt nu i höst och till jul. Sparar detta i min lilla recept-länk-hög.

 2. Hej Clara! Jag har o visste faktiskt i förväg att jag fått den där diagnosen, utmattningssyndrom. Om man egentligen kan säga så. Jag är bara 23 år gammal, men har valt att inte ta till mig mediciner utan menar på att jag ska hjälpa mig själv. Hittills har det gått fantastiskt bra. Att läsa din blogg är någonting som gör mig glad. Den finns i mitt “att må bra” för jag blir så inspirerad över din blogg, så små saker som kan göra dagen för mig. Tack för bloggen. Alltså verkligen- tack <3

  1. Tack för din fina ord! Och krya på dig från den där eländiga utmattningen ❤️

 3. Hej! Både jag o min man läser din blogg o vi hade båda utan varandras vetskap tänkt baka denna kaka! Den blen jättegod! Men hur gör du för att riva mandelmassan? Min bara smälte i fingrarna o klumpade sig… men gott blev det ändå! Hösthälsningar från Vörå, Östebotten, Finland.

  1. Vad kul att höra 🙂 lägg mandelmassan i kylen eller frysen en halvtimme innan så går den bra att riva

 4. Hej bästa Clara ! En fråga bara – Gör man allt till en röra eller lägger man först degen i botten på formen?

  / Ingegerd G

 5. Hejsan!

  Bakade just denna som en födelsedagskaka till min kompis som fyller år idag, använde svarta vinbär eftersom lingon inte går att få tag på här i Nya Zeeland. Hon älskade den och det gjorde även de andra, otroligt god!!

  Tack för ett mycket bra recept 🙂

 6. Tack för ett riktigt gott recept! Testade förut och gud vad bra det blev. Nu ligger det på min egen blogg ihop med glutenfria havrefrallor.

 7. Den här kakan blev utmärkt. Jag hade överblivna lingon och björnbär som stått i alkohol i två månader från likörtillverkning, och det fungerade bra också.