Snart stundar kanelbullens dag och vad passar då bättre än att baka? Testa mina kanellingonbullar gjorda på mjölvänligare vete. Bullarna har blivit en riktigt hit här hemma och Bertil konstaterade att det var de godaste han någonsin ätit. Inget dåligt betyg, inte! Syran i bären ihop med sötman i bullen blir en perfekt kombination.
Viktigt när man ska baka är att välja ett bra mjöl som dessutom är svenskt. Det fina är att Sveriges ledande mjölproducent Kungsörnen ställt om hela sin vetemjölsproduktion och tagit fram ett Vänligare Vete med upp till 20% mindre klimatpåverkan. Nu lämnar bönderna ytor på åkern osådda, så kallade lärkrutor, där fåglarna kan landa och hitta mat. Det nya odlingssättet innebär också att man använder grön el, ecodriving och klimatvänligare gödsel.
Men nog om det – här är världens bästa recept på kanellingonbullar!
Kanellingonbullar
ca 40 st
ca 120 minuter
Ingredienser
- Till degen
3 dl mjölk
50 gram jäst
1 ½ dl strösocker
1 ägg
100 gram rumstempererat smör
10-12 dl vetemjöl
- Till fyllningen
100 gram mjukt smör
½ dl strösocker
1 msk kanel
2 dl lingonsylt
- Till toppingen
2 msk ljus sirap
1 msk vatten
Strösocker
Gör så här
- Värm mjölken fingervarm (37 grader) i en kastrull.
- Smula jästen i en bunke och slå över mjölken. Rör tills alla klumpar försvinner
- Blanda ner socker, ägg och smör skuret i bitar.
- Mät upp mjölet och blanda ner i degen. Spara lite till utbakningen. Arbeta degen i maskin i 5 minuter eller 10-15 minuter för hand tills degen känns smidig.
- Låt jäsa övertäckt med en bakduk i ca 40 minuter eller tills den blivit dubbelt så stor
- Knåda degen lätt på ett mjölat bakbord och dela i fyra bitar. Kavla ut till rektanglar.
- Rör ihop smör, socker och kanel. Bred över rektangeln. Avsluta med att bre över ett lager lingonsylt. Vik degen dubbel och skär den i remsor. Tvinna remsorna och gör en knut på dem. Låt bullarna jäsa under bakduk ca 40 minuter.
- Grädda i mitten av ugnen på 225 grader i ca 7-10 minuter.
- Ta ut och låt svalna på ett galler.
- Precis innan servering: blanda sirap och vatten i en kopp, pensla bullarna och doppa dem sedan i strösocker.
Mina bästa bullar på film – kanelsnurror som smakar toppen!
Bitiga bullar med mycket smör och kryddig kardemumma
13 svar
De ser verkligen fantastiskt goda ut! Och perfekt när en liksom vill ha något mer än en vanlig kanelbulle. Med Bertils recension måste jag bara prova dessa!
Men herregud, aldrig ens tänkt tanken! Det låter ju genialiskt!
Åh! Spännande. Undra om det kanske skulle funka med röda vinbär istället för lingon? Är ju lite syra i dem med. Vi har hela frysen full. Får testa det!
Det kan det säkert göra =) de har ju dock lite mer vätska i sig så eventuellt får du tänka på det och göra en tjockare sylt så att fyllningen inte bara rinner bort
Jag testade igår och det funkade! Men som du sa så är det ju mer vätska i dem, så nästa gång ska jag nog koka/sila bort ännu lite mer. Men väldigt bra recept! Tack! 🙂
De där ser helt underbart ut! Så gott. Måste absolut testa. Var så länge sen jag bakade bullar. Kram
Hej Clara,
tack för det här receptet som jag måste absolut prova. 🙂
En fraga gällande topping bara: Vad kan man använda i stället för sirap? Jag bor i Tyskland och där finns det inte att köpa, tyvärr.
Smält smör och pensla på bullarna innan du vänder dem i socker. Det blir jättegott, godare än sirap faktiskt.
Tack, Mathilda! Det ska jag testa.
Hej!
Jag ser detta ofta i recept och vill bara flika in och säga att “fingervarmt” inte är 37 grader. Fingervarmt ska man ha så att jästen inte dör och det motsvara temp på ca 25 grader! 37 garder är kroppstempen i kroppen och inte ute i fingerspetsarna så att säga. Bra att veta för den som är supernogrann och tror att det blir bäst med termometer och inte bara känner sig fram med fingrarna…
Kram o tack för fina bilder och härlig läsning!
Lingonbullar, vilket supertips! Det här måste jag testa. Bakar sällan kanelbullar men jag älskar lingon så det här måste jag ge mig i kast med.
Har precis bakat de idag till kaffeet och de smakar helt underbart! Och de såg så fina ut redan innan de var färdig bakat, som polkagrisar. 😉
Helgbakningen ledde till mycket goda kanellingonbullar 🙂 Tack för tips!! Dock var nog min lingonsylt lite för lös för det var svårt att få den att stanna kvar i bullen. Jag kanske får prova med färska/frysta lingon nästa gång.