lingonbullar recept 1 036A6359

Snart stundar kanelbullens dag och vad passar då bättre än att baka? Testa mina kanellingonbullar gjorda på mjölvänligare vete. Bullarna har blivit en riktigt hit här hemma och Bertil konstaterade att det var de godaste han någonsin ätit. Inget dåligt betyg, inte! Syran i bären ihop med sötman i bullen blir en perfekt kombination.

Viktigt när man ska baka är att välja ett bra mjöl som dessutom är svenskt. Det fina är att Sveriges ledande mjölproducent Kungsörnen ställt om hela sin vetemjölsproduktion och tagit fram ett Vänligare Vete med upp till 20%  mindre klimatpåverkan. Nu lämnar bönderna ytor på åkern osådda, så kallade lärkrutor, där fåglarna kan landa och hitta mat. Det nya odlingssättet innebär också att man använder grön el, ecodriving och klimatvänligare gödsel.

Men nog om det – här är världens bästa recept på kanellingonbullar!

Kanellingonbullar

Portioner

ca 40 st

Tid

ca 120 minuter

Ingredienser

  • Till degen
  • 3 dl mjölk

  • 50 gram jäst

  • 1 ½ dl strösocker

  • 1 ägg

  • 100 gram rumstempererat smör

  • 10-12 dl vetemjöl

  • Till fyllningen
  • 100 gram mjukt smör

  • ½ dl strösocker

  • 1 msk kanel

  • 2 dl lingonsylt

  • Till toppingen
  • 2 msk ljus sirap

  • 1 msk vatten

  • Strösocker

Gör så här

  •  Värm mjölken fingervarm (37 grader) i en kastrull.
  • Smula jästen i en bunke och slå över mjölken. Rör tills alla klumpar försvinner
  • Blanda ner socker, ägg och smör skuret i bitar.
  • Mät upp mjölet och blanda ner i degen. Spara lite till utbakningen.  Arbeta degen  i maskin i 5 minuter eller 10-15 minuter för hand tills degen känns smidig.
  • Låt jäsa övertäckt med en bakduk i ca 40 minuter eller tills den blivit dubbelt så stor
  • Knåda degen lätt på ett mjölat bakbord och dela i fyra bitar. Kavla ut till rektanglar.
  • Rör ihop smör, socker och kanel.  Bred över rektangeln. Avsluta med att bre över ett lager lingonsylt. Vik degen dubbel och skär den i remsor. Tvinna remsorna och gör en knut på dem. Låt bullarna jäsa under bakduk ca 40 minuter.
  • Grädda i mitten av ugnen på 225 grader i ca 7-10 minuter.
  • Ta ut och låt svalna på ett galler.
  • Precis innan servering: blanda sirap och vatten i en kopp, pensla bullarna och doppa dem sedan i strösocker.

Mina bästa bullar på film – kanelsnurror som smakar toppen!

Bitiga bullar med mycket smör och kryddig kardemumma

Dinkelbullar – den nyttigare varianten

Så bakar du kalljästa bullar

Baka min goda lingonkaka i långpanna – superlätt!