
Kanelbullar är toppen men ännu bättre är dessa, både nyttiga och goda bullar som bakas på dinkelmjöl och honung istället för socker.
Receptet har jag fått av min mans mormor och det är numera en riktigt favorit. Prova själv!
Dinkelbullar
Portioner
ca 20 – 30 bullar
Tid
ca 120 minuter
Ingredienser
- Till degen
150 gram smör
5 dl standardmjölk
50 gram jäst
knappt 1 dl honung el. råsocker(jag använder främst honung)
1/2 tsk salt
850 gram siktat dinkelmjöl. Vanligt vetemjöl går också bra om man inte har dinkel.
- Till fyllningen
Smör som man hyvlar med osthyvel.
Ungefär 1 dl honung
Finhackade hasselnötter eller mandlar.
Gör så här
- Smula ner jästen i en degbunke. Smält smöret och tillsätt mjölken och låt det bli fingervarmt, 37 grader.
- Rör ut jästen i lite av degvätskan och tillsätt sedan resten av ingredienserna. Låt degen arbeta i en matberedare. Minst tio minuter om du använder dinkel.
- Låt sedan degen jäsa i 30 minuter övertäckt med bakduk. Kavla ut till en rektangulär platta.
- Bre ett lager honung på degplattan, hur mycket man använder är en fråga om tycke och smak, men se upp så att det inte blir för sött!
- Hyvla sedan kylskåpskallt smör med osthyvel så att det täcker den utkavlade degen. Strö över de hackade nötterna och rulla ihop plattan.
- Skär rullen i cm tjocka bitar och lägg i bullformar. Låt jäsa på varmt och dragfritt ställe i 30 minuter.
- Pensla sedan bullarna med uppvispat ägg. Saknar du ägg kan mjölk med lite olja i ge samma effekt.
- Grädda bullarna i 250 grader i 5 -8 minuter.
- Låt sedan kallna under en bakduk på ett galler. Servera med ett stort glas kall mjölk. Gott!
14 svar
åh tack så jättemycket för receptet, jag behövde verkligen det. Vill lära mig baka bullar och framför allt NYTTIGARE än det ordinarie receptet s’att säga. Tack!
Ska provas, genast!
Clara! Din blogg har verkligen blivit en av mina favoriter! Dina inlägg är av värde, varenda ett och jag blir alltid uppmuntrad, glad, får en tanke, morrar med dig eller bara får ideer och tankar som påverkar mig positivt. Det har blivit ett måste att läsa din blogg för du är grym!
Claaaaaaara. kan du adoptera mig den här veckan? Jag är ensam hemma och insåg just att kylskåpet inte riktigt rymmer det jag kan äta. Jag kommer svälta. Ynk. Du kommer bli världens bästa mamma när du få pjoddisar.
Kram vännen
Fy på dig, nu blev jag så sugen på bullar men det får vänta. 🙂
åh! ska testa så fort som möjligt! tack för tipset.
Det där ser magiskt gott ut! Ska jag testa. Bra med lite nyttigare smaskigheter i mitt nya välmående liv.
Tack för tipset..det blev tokgott 🙂
åhhh mm gott!
Bullarna är inne i ugnen och förväntan är stor, dom ser supergoda ut. Tack för tipset. Måste säga att jag verkligen gillar din blogg, den har blivit lite av en favorit. Jag gillar pysslet och recepten, jag blir superinspirerad. Mer recept och mysigheter:D Det kan aldrig bli för mycket.
Ha det bra!
man kan ha 100 g margarin till 5 dl degspad, det blir faktiskt godare, och nyttigare om man bryr sig om det 🙂
Vad roligt att ni gillar receptet! Det är toppen. Och tack för alla fina kommentarer. Ni förgyller min vardag ni med. KRam
Kajsa: du är så välkommen hit 🙂
Lotta: ja, kanske det, men margarin är ju inte alls så värst bra ingrediens, smör tror jag är bättre. Men man kan ju göra lite hur man vill 🙂
Mvh Clara
alltså jag menar 100 g matfett, vad man nu väljer, borde skrivit det istället. det var mängden som var det väsentliga 🙂
Standardreceptet här hemma! Stort tack för det.