Dinkelbullar är mycket lika kanelbullar med sin snurrform, här bakade i bullformar av papper. dinkelbulle.jpg

Kanelbullar är toppen men ännu bättre är dessa, både nyttiga och goda bullar som bakas på dinkelmjöl och honung istället för socker.

Receptet har jag fått av min mans mormor och det är numera en riktigt favorit. Prova själv!

Dinkelbullar

Portioner

ca 20 – 30 bullar

Tid

ca 120 minuter

Ingredienser

  • Till degen
  • 150 gram smör

  • 5 dl standardmjölk

  • 50 gram jäst

  • knappt 1 dl honung el. råsocker(jag använder främst honung)

  • 1/2 tsk salt

  • 850 gram siktat dinkelmjöl. Vanligt vetemjöl går också bra om man inte har dinkel.

  • Till fyllningen
  • Smör som man hyvlar med osthyvel.

  • Ungefär 1 dl honung

  • Finhackade hasselnötter eller mandlar.

Gör så här

  • Smula ner jästen i en degbunke. Smält smöret och tillsätt mjölken och låt det bli fingervarmt, 37 grader.
  • Rör ut jästen i lite av degvätskan och tillsätt sedan resten av ingredienserna. Låt degen arbeta i en matberedare. Minst tio minuter om du använder dinkel.
  • Låt sedan degen jäsa i 30 minuter övertäckt med bakduk. Kavla ut till en rektangulär platta.
  • Bre ett lager honung på degplattan, hur mycket man använder är en fråga om tycke och smak, men se upp så att det inte blir för sött!
  • Hyvla sedan kylskåpskallt smör med osthyvel så att det täcker den utkavlade degen. Strö över de hackade nötterna och rulla ihop plattan.
  • Skär rullen i cm tjocka bitar och lägg i bullformar. Låt jäsa på varmt och dragfritt ställe  i 30 minuter.
  • Pensla sedan bullarna med uppvispat ägg. Saknar du ägg kan mjölk med lite olja i ge samma effekt.
  • Grädda bullarna i 250 grader  i 5 -8 minuter.
  • Låt sedan kallna under en bakduk på ett galler.  Servera med ett stort glas kall mjölk. Gott!

Så gör du kalljästa bullar