I Umeå finns en underbar butik som heter Eljest. Vet du inte vad Eljest betyder? Det är ett norrländskt uttryck för att vara avvikande, annorlunda, unik. Och det är precis vad Eljest är. Jag älskar att strosa runt där inne och kolla på fina grejer. Det mesta som säljs där har någon slags norrlandsanknytning.

Här finns ekologiska kläder, näbbskinsstövlar och handgjord keramik. Mysiga stickade plagg, feministiska posters, örhängen i form av snippor och tygväskor med bra budskap som Pussy Power och Fitta är fint (den senare är tydligen en riktig storsäljare!). Dessutom finns utvald norrländsk litteratur, musik och massa fina köksredskap och handgjorda borstar i trä.

Eljest har en sådan bra bladning –  som jag på något sätt tycker hör ihop med allt jag älskar med min hemstad Umeå. Att det finns ett bubblande kulturliv med massor av grymma kreatörer – och att folk har ett starkt engagemang i politisk frågor, jämställdhet och miljö.

Häromdagen besökte jag Eljest och fotograferade några av mina julfavoriter från butiken som också har en webbshop. Ida Hillebjörk som driver Eljest är en otroligt inspirerande entreprenör som förutom att driva butiken också formger själv. Här är Ida i en ylleklänning från sitt eget märke IDAG.

Men Eljest är mycket mer än en butik  – det är också en mötesplats och plattform för lokala formgivare och hantverkare att synas på.

Jag är svårt förtjust i gammaldags granljusstakar – eventuellt är det världens finaste julpynt. Jag vet att flera av er frågat var jag hittat mina (de kommer från loppis!) men här finns alltså nytillverkade att köpa. Svensk produktion såklart!

Nu ska ni få några julklappstips från mig – på hållbara och unika produkter. Alla saker jag visar finns i Eljest butik på Vasaplan i Umeå och i webbshoppen Eljest!

Den här silverringen med kvinnomärket är fantastiskt fin. Perfekt att ge till en medsyster eller mamma. Prick en sådan här skulle jag själv vilja ha. Bakom designen står Leena Andersson från Umeå.

Eljest har också tagit fram rolig kylskåpspoesi på norrländska – med typiskt användbara ord som Eljest, Hedde, Abbar’n och Fjollträsk. Perfekt till en nyinflyttad som vill utöka sitt vokabulär eller den som har hemlängtan till Västerbotten.

Fina handgjorda mustaschmuggar går heller inte av för hackor. Kanske något för pappan som inte vill få skum i ansiktet när han dricker sin cappuccino?

Hos Eljest finns också flera fina posters med rimliga budskap.

Och söta små julkort – formgivna av Umeåbon Joel Hultdin – att skicka som hälsningar till nära och kära.

Små kulljusstakar är förresten också ett klassiskt fint julpynt – som passar extra bra ihop med IDAGs lingonmöstrade löpare.

Här kan ni  också se en inspirerande julfilm med julpyssel från Ida! Besök Eljestshop.com eller kika i den fysiska Umeåbutiken och slå till på något fint till julen. Som är handgjort, miljösnällt och unikt. Lite eljest helt enkelt.