• Annonssamarbete med Eljest •

Julklappstips

I Umeå finns en underbar butik som heter Eljest. Vet du inte vad Eljest betyder? Det är ett norrländskt uttryck för att vara avvikande, annorlunda, unik. Och det är precis vad Eljest är. Jag älskar att strosa runt där inne och kolla på fina grejer. Det mesta som säljs där har någon slags norrlandsanknytning.

Här finns ekologiska kläder, näbbskinsstövlar och handgjord keramik. Mysiga stickade plagg, feministiska posters, örhängen i form av snippor och tygväskor med bra budskap som Pussy Power och Fitta är fint (den senare är tydligen en riktig storsäljare!). Dessutom finns utvald norrländsk litteratur, musik och massa fina köksredskap och handgjorda borstar i trä.

Eljest har en sådan bra bladning –  som jag på något sätt tycker hör ihop med allt jag älskar med min hemstad Umeå. Att det finns ett bubblande kulturliv med massor av grymma kreatörer – och att folk har ett starkt engagemang i politisk frågor, jämställdhet och miljö.

Häromdagen besökte jag Eljest och fotograferade några av mina julfavoriter från butiken som också har en webbshop. Ida Hillebjörk som driver Eljest är en otroligt inspirerande entreprenör som förutom att driva butiken också formger själv. Här är Ida i en ylleklänning från sitt eget märke IDAG.

Men Eljest är mycket mer än en butik  – det är också en mötesplats och plattform för lokala formgivare och hantverkare att synas på.

Jag är svårt förtjust i gammaldags granljusstakar – eventuellt är det världens finaste julpynt. Jag vet att flera av er frågat var jag hittat mina (de kommer från loppis!) men här finns alltså nytillverkade att köpa. Svensk produktion såklart!

Nu ska ni få några julklappstips från mig – på hållbara och unika produkter. Alla saker jag visar finns i Eljest butik på Vasaplan i Umeå och i webbshoppen Eljest!

Den här silverringen med kvinnomärket är fantastiskt fin. Perfekt att ge till en medsyster eller mamma. Prick en sådan här skulle jag själv vilja ha. Bakom designen står Leena Andersson från Umeå.

Eljest har också tagit fram rolig kylskåpspoesi på norrländska – med typiskt användbara ord som Eljest, Hedde, Abbar’n och Fjollträsk. Perfekt till en nyinflyttad som vill utöka sitt vokabulär eller den som har hemlängtan till Västerbotten.

Fina handgjorda mustaschmuggar går heller inte av för hackor. Kanske något för pappan som inte vill få skum i ansiktet när han dricker sin cappuccino?

Hos Eljest finns också flera fina posters med rimliga budskap.

Och söta små julkort – formgivna av Umeåbon Joel Hultdin – att skicka som hälsningar till nära och kära.

Små kulljusstakar är förresten också ett klassiskt fint julpynt – som passar extra bra ihop med IDAGs lingonmöstrade löpare.

Här kan ni  också se en inspirerande julfilm med julpyssel från Ida! Besök Eljestshop.com eller kika i den fysiska Umeåbutiken och slå till på något fint till julen. Som är handgjort, miljösnällt och unikt. Lite eljest helt enkelt. 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

42 kommentarer på “Julklappstips”

 1. ” ja ids int” …… så känns det ibland. Ska man slå till på en kanske….skulle hellre ha den texten på en t-shirt 🙂

 2. Det här var typ det bästa tipset jag fått. Exakt vad jag som norrlänning-som-flyttat-söderut-för-att-plugga-och-saknar-hembygden, behöver i mitt liv. Ska önska mig allt. Tack!

 3. …örhängen i form av snoppar och tygväskor med bra budskap som Cock Power och Kuk är fint (den senare är tydligen en riktig storsäljare!).
  Jag måste säga att jag inte riktigt förstår den här fäblessen med könsorgan, vad är det man vill säga egentligen? Folk skulle ju lixom tycka man var rubbad om man gick runt med snoppar i öronen.

  1. Plus att jag tycker det låter så fel när man kallar vuxna kvinnors könsorgan “snippor”. Det är småflickornas ord tycker jag (för jag utgår från att det inte är barnvaginor man ska ha i öronen).

   1. Jag tycker att kommentarer som era visar just på varför det behövs! Kvinnokroppen har alltid varit så laddad. Sexuellt objektifierad – eller något smutsigt fult att gömma bort. Att nu kvinnor ta tillbaka orden, rätten att prata om kroppen och definiera den själv. Utan sexuell laddning – det är befriande. Och varför skulle snippa vara ett ord för småflickor? Vad jag vet används ju motsvarighet snopp även om vuxna karlars kön.

    1. Det ska sägas att jag tycker lika illa om att använda ordet snopp om vuxna mäns könsorgan. ☺

     Sen är det knepigt det där med att “kvinnor” “tar tillbaka” orden etc. Jag är en kvinna, och jag pratar gärna om kroppen som du märker, men ordet snippa tycker jag är barnsligt och för mig är det inte befriande att det kvinnliga könsorganet avdramatiseras och omformuleras. Det är mest uttryck för ännu en smak, åsikt och markör, som inte är min.

     Med om poängen är att kvinnokroppen inte ska ses som smutsig eller något att gömma undan är jag helt med.

    2. Jag tycker inte att du förde fram några argument alls mer än att du inte höll med.
     Blir kvinnokroppen (vi ska ta delen, fittan, för helheten, kroppen, antar jag) mindre laddad om man går runt med fittor i öronen menar du? Eller en väska med texten Fitta är fint? Majoriteten av heteromän är ju redan stora fan av just fittan, så vilka är det som inte tycker fittor är fint egentligen? Bögar? Kvinnor? Blir de grupperna isf så påverkade av fittörhängen att de ändrar åsikt pga det?

 4. Tack för jättebra julklappstips. Kassen med texten Eljest blir perfekt till en 20-årig son som alltid gått och går sin egen väg. Och har Västerbottenpåbrå!

 5. Är eljest verkligen ett norrländskt ord? Har hört det även på sydligare breddgrader 🙂

   1. Ah! Då var det inte norrländskt då – men ett rätt gammalmodigt ord kanske? Hur använder ni det i småland? Min farmor djupaste norrland använde det typ så här “Hoen jer nalta eljest” vilket på rikssvenska betyder “Hon är lite annorlunda”

    1. Min mormor, som var född och uppvuxen i södra Finland och hade svenska som modersmål, använde ordet eljest som en synonym till ordet annars. Ex “Nu måste vi åka för eljest blir det för sent”.

     1. Bor också i södra Finland och vi säger eljest just i denna bemärkelse. Och här “ids vi inte” dessutom.

    2. Min släkt kommer från Halland och jag är välbekant med ordet.
     – Ska vi åka till sjön? Eljest åker vi till havet.

     Betydet alltså “annars” för mig.

  1. Precis, inte västerbottniskt. Däremot ett svenskt ord som har hållit sig kvar sedan fornsvenskan (uttal och stavning har ändrats något) med besläktade ord i flera germanska språk (som t.ex. engelskans else). Läser man texter från Vasatiden t.ex. så stöter man på eljest lite var som. Det är nog mer troligt att dialekter som har varit mer eller mindre isolerade från tidens nycker använder ålderdomliga ord som eljest. T.ex. min gamla bondesmåländska eller norrländskan. Hemma i byn i Småland så använder vi det mest för att beskriva att någon är lite speciell. Men jag känner även flera äldre som säger det istället för annars.

 6. Såg en sån där gammeldags granljusstake på Lions loppis idag i Piteå. Den kanske finns kvar imorgon också, om någon behöver.

 7. Åh vilka fina grejor ❤️ Tack för tipset perfekt julklapp till mormor som älskar Västerbottniska

 8. Tips till stockholmare som är på jakt efter en sådan gammaldags granljusstake: jag köpte min i shopen på Nordiska museet förra julen (nytillverkad) 🙂

 9. I Västergötland användes ordet förr, men inte som adjektiv för att beskriva en egenskap, utan som adverb i betydelsen “annars”.

  1. Jo, just så använde min farmor eljest. Hon var född 1919 och levde hela sitt liv i sydvästra Finland. Tycker mig ha hört nån annan från samma generation använda ordet också.

  2. Det används på båda sätten även i Västergötland. Eller gjorde i alla fall för 20 år sen när jag fortfarande bodde där.

 10. Kul julklappstips! Måste få önska en sak, och det är att ifrågasätta den norrländska vurmen för ordet Fjollträsk. Uttrycket kommer ju ifrån att Stockholmare är fjollor, alltså ”feminina och bögiga”, och inte hårda som äkta norrlänningar, och jag förstår faktiskt inte hur vi fortfarande oifrågasatt fortfarande kan slänga oss med detta ord. Jag fattar det är ett skämtsamt driv med Stockholmare och deras stroppighet, men som någon som är uppvuxen som bög i Umeå och fått höra detta (faktiskt) homofobiska utryck hela min uppväxt kan känna att vi borde kommit lite längre. Vi kan ju liksom driva med Stockholm utan att jämställa dem med bögar.

  1. Tack för din kommentar Eric! En klok synpunkt – jag känner mig lite otänkt för jag har inte reflekterat över kopplingen till att “fjolla” skulle hänga ihop med homosexualitet. Jo – jag vet ju att den benämningen förekommer. Men själv använder jag ordet om folk generellt som är lite fåniga. Typ “Den där tanten är ju ganska fjollig” eller “sluta fjolla er” till barnen när de är för tramsiga.

 11. Hade tänkt beställa “kylskåpspoesin” till min make från Norrland men såg att portot för den lilla asken låg på 249 kr! Kan det stämma?
  Inte för att jag kräver fritt porto, no no, men detta kändes rätt magstarkt!

  1. Hej Ulrika! Nä, det låter inte rimligt det har du rätt i. Frakten kostar 45 kr inom Sverige. Testa skriva in din adress i kundkorgarna så hoppas jag det ska funka! Maila mig annars så löser vi det! Mvh Ida på Eljest

 12. Hej Clara!
  Vad roligt att du uppmärksammar lokala företag som Eljest och företagsamma kvinnor som Ida!
  Apropå kvinnor och lokala förmågor så kanske du känner till att Handelsgården i Sagagallerian i Umeå, som drog igång för precis trettio (30) år sen som ett arbetsmarknadsprojekt för att peppa kvinnor att starta eget företag, är still going strong? Till och med att ett par stycken som var med då, i tidernas begynnelse, fortfarande är med? Nu står Handelsgården på egna ben, är ett bolag med ett femtontal hantverkande kvinnor i olika åldrar som driver butiken tillsammans. Hantverk, konsthantverk och delikatesser – unik design, hållbart och lokalproducerat – vi håller ställningarna trots alla köpcentra och affärskedjor. Det är inte illa!

 13. Jag undrar över den jättefina vita stjärnljusstaken som syns till vänster på sista bilden. Finns den också att köpa i butiken? Hittade den inte i webshopen men skulle så gärna vilja ha en sådan!