Fem fina sällskapsspel för hela familjen

Den här julen har vi spelat massa sällskapsspel. Den äldsta vid bordet har varit åttio år och den yngsta sex – så man har fått bra känsla för vilka spel som funkar över åldersgränserna. Så nu tänkte jag tipsa om fem favoritspel hos oss. 

Bandu är ett spel för 2-4 spelare eller lag. Från åtta år men med lätt modifierade regler kan mindre barn också hänga med i spelet. Man ska helt enkelt bygga det högsta tornet av träklossar i osannolika former som kulor, pyramider och stora romber. Man kan köpa eller bjuda ut en egen kloss på auktion – eller ge bort en riktigt taskig kloss till sin motspelare för att sabotera. Tornen blir fantasifulla och fina och man sitter som på nålar precis hela spelet! Här gäller det att vara fingerfärdig och samtidigt strategisk. Ett spel som är enkelt att förstå, men med möjlighet till flera olika varianter och upplägg. Det här gillade jag så mycket att jag omedelbart gick och köpte ett eget.

Dobbel är ett spel med enkla regler som går lätt att lära. Här premieras snabbhet och goda reflexer. Dobbel innehåller ett femtiotal olika kort, som alla visar ett antal symboler och bilder. Finessen är att varje symbol endast existerar på två av korten. Genom att försöka hitta symbolerna som liknar varandra får man ett rappt, roligt och utmanande spel! Lagom från 6 års ålder och kan spelas av 2-8 personer. Spelet kommer i en rund liten plåtask så den är perfekt att ta med på resor.

Dixit är ett supermysig spel med fina illustrationer. Rekommenderas från åtta år men vår sexåring älskar detta! Man behöver vara åtminstone tre spelare men fem-sex gör spelet ännu roligare. Alla spelare får ett gäng kort i sin hand. Bakom varje bild finns en historia –  en mystisk ledtråd/gåta som sagoberättaren i spelet hittat på och som de andra ska lyckas para ihop med rätt bild. Men du får akta dig –  för endast en av bilderna är rätt – resterande är fällor gillrade av dina medspelare.

Det är ganska svårt att förklara närmre vad Dixit egentligen går ut på – men det är i alla fall ett otroligt mysigt, fantasifullt, och klurigt spel för hela familjen. Och det är inte givet att störst är bäst – när vi spelade vann barnen oftast! Stort plus för fantastiskt fina illustrationer på spelkorten och att tempot är lugnt för de som inte gillar hets.

Vildkatten är ett spel perfekt för barn i förskoleåldern. Spelet består av en stor spelplan med 300 bilder och en låda med brickor föreställande likadana bilder – som snabbast möjligast ska kunna paras ihop. Vildkatten ger många timmars familjeunderhållning och reglerna är enkla att förstå även för de minsta. Här har faktiskt barnen en fördel framför de allra äldsta spelarna – att vara riktig kvicktänkt är en bonus.

Uno är ju en odödlig spelklassiker som typ alla uppvuxna på 80- & 90-talet spelat på fritids och förskola. Det är lagom från sju års ålder ungefär (fast Bertil har spelat det sedan han var fem så det funka för mindre barn om de kan siffror). Ett toppenspel för att bli bättre på sifferföljd och precis lagom utmanande tempo för barnen utan att bli tråkigt för vuxna! Uno kan 2-10 personer kan spela spelet samtidigt!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

13 kommentarer på “Fem fina sällskapsspel för hela familjen”

 1. Clara, det är väl kanske bara inne på din plattform som man kan läsa ett sånt här inlägg – och det är en stor anledning till att det är så roligt att kika in här!

  När jag läste detta insåg jag att jag ju verkligen gillar att spela sällskapsspel och längtar tills min son är äldre och kan spela mer avancerade spel. Men så slog det mig nu – om han ska gilla att spela sällskapsspel med mig nu så måste jag börja spela massor av olika spel redan nu! Kanske redan imorgon om vi hinner!

 2. Dixit är verkligen en stor favorit här hemma!! Lika roligt med barnen som med vännerna! Rekommenderas varmt! Och när vi ändå är inne på spel så är ice cool också ett fantastiskt roligt spel att spela med sina barn

 3. Tipsar även om Bamse Ubongo (Finns som vanligt också men kul med Bamse), Ticket to ride first journey – från 6 år, Labyrinth (Finns som junior och vanlig), Mato mato – funkar bra från tre år typ och sen Little Red riding hood som är ett singelspel.

 4. Så roligt med sällskapsspel! Alla kan delta. Vår familj har spelat mycket kort också och medan vi spelar pratar och skrattar vi mycket. Tyvärr har vädret i södra Sverige varit bedrövligt så det har blivit mycket innesittande. Annars är det härligt med långpromenader i naturen.

 5. Vilket mysigt inlägg! Några tips på spel som även passar mindre barn (i Folkes ålder)?
  Jag har en son som fyller tre i april och han fick Bamses honungsspel i julklapp och älskar det. Han gillar också bokstavslotto och “pusselspel” (där man ska bygga ihop djur av två olika bitar). Vill gärna ha tips på fler roliga och lagom svåra spel att börja med.

 6. Älskar dixit!
  Om en tycker om Uno är ett tips Skip-bo.
  Annars är Ubongo också en rolig favorit. Dock kan nog Ubongo 3D vara för svårt för barn.

 7. Sällskapsspel måste ju ändå vara bland det roligaste man kan göra med familjen en vanlig kväll, eller på nyårsafton för den delen. Själv äger jag inte några sällskapsspel (bor ensam, utan barn), men kan ändå uppskatta när man är hemma hos vänner och spelar 🙂

 8. Bra tips!
  Vi rekommenderar Skip-bo som är ett kortspel (från skaparna av Uno). Min mormor som är 91 introducerade det och nu älskar hela familjen det, från 6 åring och uppåt 😁! Funkar lika bra 2-6 spelare! Lite tur, lite strategi och lagom med spänning! Testa!

 9. Vilket fint och användbart inlägg! Tack! Sällskapsspel är ju en perfekt aktivitet för nyår med familjen.

 10. Om man vill spela Uno med yngre barn så rekommenderas också barnuno, då är det djur på korten och lite enklare spelregler och inte alla specialkort med. De använder vi ofta hos oss på förskolan tillsammans med 4-6 åringar. 🙂

 11. Åh, Dobbel! Älskar det. Jag har en burk hemma och en i klassrummet. Visste dock inte att det fanns i Sverige, jag har fått mina från Tjeckien!
  Var kan man hitta?
  Sällskapsspel är förövrigt fantastiskt roligt. Vilket bra sätt att umgås på!

  Gott nytt år!

  1. Dobbel finns på leksaksaffären här i Mora, så då borde ju andra leksaksaffärer också ha det tycker jag. Personalen rekommenderade det när jag köpte födelsedagspresent till systersonen senast.
   Älskar att spela sällskapsspel och nu när sonen börjar bli lite större ska jag försöka introducera lite mer regler i spelandet. 🙂