• Inlägget innehåller reklam •

Hjälp, jag är utmattad!

 

Äntligen får jag berätta om min och Ericas nya bok Hjälp jag är utmattad. Den har kommit till tack vare er poddlyssnare. I avsnitt efter avsnitt har vi berättat om hur vi blev sjuka, hur det påverkat oss och kampen om att hitta en friskare vardag. Och när vi gjort det har vi fått ett enormt gensvar av er. Pepp, stöd och otaliga berättelser från lyssnare och läsare som går igenom samma sak.

Trots att utmattning är en folksjukdom har jag haft svårt att hitta bra litteratur om fenomenet. Så jag ville skriva den bok jag hade behövt läsa när jag själv var som sämst. Ja den bok jag hade behövt läsa redan innan jag blev sjuk. I boken har vi intervjuat Sveriges främsta experter på ämnet och samlat kunskap om hur man kan förhindra att bli sjuk. Och hur man kan bli  frisk igen.

Det känns väldigt roligt men också läskigt att ge ut den här boken. För både jag och Erica skriver väldigt självutlämnande om våra svåraste stunder. Jag delar med mig av sånt jag inte pratat om förut, som mina ocensurerade dagboksanteckningar och panikångesten. Erica berättar om sitt sammanbrott på hallmattan och om ilskan som jäser i utmattningen.

Det här är boken du vill hålla i handen om du är rädd för att du håller på att bli utmattad. Eller om du redan är det. Och jag är så väldigt stolt över den. Hoppas ni ska få tröst, pepp, råd och lite jävlar anamma av att läsa. Nu kan du förhandsboka Hjälp jag är utmattad på Bokus fram till den 28:e januari och få 10% rabatt genom att använda den här länken. Eller så kan du förhandsboka via Adlibris och få 10% rabatt på priset mellan den 19/1-2/2 2018!

Här är ett extra poddavsnitt – mitt och Ericas stora varma kram till alla poddlyssnare som gett oss inspiration till att skriva boken. Tack!

Vi har gjort en lista med tips på  tidigare poddavsnitt där vi pratat om just utmattning och stress på olika sätt.  Kan vara bra för dig som just håller på lära känna En Underbar Pod eller är särskilt intresserad av utmattning. På listan finns bland annat avsnitt 1,5, 19, 22, 28, 31, 34, 37, 41, 46 och mer om det hör du om du bara klickar på gula playknappen! Kom ihåg att prenumerera på podden i din podapp.

Musik: Himlen över Hedlunda med Olov Antonsson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

44 kommentarer på “Hjälp, jag är utmattad!”

 1. TACK för att ni har skrivit den här boken. Den är precis vad jag behöver läsa- två år efter utmattningen satte igång och fortfarande delvist fast. Du och Erica har haft så kloka funderingar i podden och har fått mig att gråta av igenkänning flera gånger (vilket är väldigt skönt). Jag förhandsbokar direkt!

 2. Nämen, jag tog mod till mig å delade tidigare idag å så ser jag detta nu.. Det är så läskigt så vill ge er extra stort tack för att ni tom vågat skriva detta i bokform! Så himla bra å viktigt. Ska läsa den. Heja er!

 3. Vill tillägga, vad ni e modiga båda två! Å TACK, ni kommer vara förebilder till så många som har å kommer drabbas av utmattningssyndrom!

 4. Så bra gjort av er två! Känns som en bok som jag skulle ha stor nytta av att läsa. Ser fram emot att kunna ta del av den.

 5. Åh, så underbart❤. Börjar lipa här hemma. Jag går för första gången på 7 år in i ett år och känner att det äntligen har vänt. Äntligen har jag kommit över på andra sidan. LÄNGTAR EFTER DENNA❣️

 6. Mycket bra att ni tar upp detta viktiga ämne igen på Podden och i en bok, tack! Boken låter spännande och intressant. Blir att köpa den. Stort lycka till!

 7. Så nu har jag lagt boken i Bokus varukorg! Tack för att ni pratar och skriver så öppet om utmattning och annan psykisk ohälsa! Jag har helt nyligen erkänt för mig själv att jag är utmattad och finner mycket tröst i att inte vara ensam om detta. Jag har även tagit upp detta med min arbetsgivare nu, vilket är något jag inte tror jag hade tänkt på att göra om det inte vore för er. Ni gör skillnad! Tack igen!

 8. Beställd 😊
  Är på väg tillbaka i jobb efter en sjukskrivning, ska bli spännande att läsa om er väg

  Å vill även tacka för ditt inlägg om underkläder👍 Så härligt att du delar med dig av det som ingen pratar om. 👏👏

 9. Åh jag blev så glad när jag läste att er bok handlar om utmattning. Jag hade faktiskt gått och hoppats på det😊
  Jag blev själv utbränd för drygt 3 år sedan, och även om jag har lyckats hitta ett mer harmoniskt sätt att leva på så har jag längtat efter bra litteratur om ämnet. Så jag ser verkligen fram emot att läsa om era upplevelser, samt att få lite tips och råd.
  Är så glad för er skull❣️ Och även för min egen skull att jag har detta att se fram emot😊

 10. Åh vilken härlig nyhet!! Att lyssna på er podd (poddar) om utmattning och depression fick mig att inse att jag var där själv… ni satte ord på hur jag mådde (men försökte att ignorera) och till slut gick det inte att fly längre. Efter ett tufft år är jag nu på väg ur min utmattning och jag har letat efter böcker, forskning etc. för att lära mig mer om sjukdomen, hitta tröst och framtidstro. Där är du en sån bra förebild och inspiration att se att det finns nåt bra när man kommit ut på andra sidan. Ser verkligen fram emot att läsa boken!!
  Jag skulle även vilja tipsa om en annan bok som hjälpt mig, nämligen ”väggen” av Pia Dellson. (Tror man kan behöva mer än en bok att hålla i handen när hela ens jag krisar).
  Kram! Marie

 11. Älskar att ni jobbat fram så mycket fakta. Jag har själv utmattningssyndrom och kämpar mig tillbaka -eller nej, framåt! Jag ser så mycket fram emot den här boken. <3

 12. Hej! Är 189 kr priset efter 10 % rabatten? För rabatten syns inte i kassan när jag lägger boken i varukorg? Vill så gärna beställa denna bok, så underbart att ni haft ork och mod att skriva den! TACK!!

 13. Den ser jag fram emot att läsa här där jag sitter i soffan. Utmattad. Tack vare er vågade jag gå till en psykolog och till läkaren. Undrar om boken svarar på vad en ska svara på frågan “Hur mår du nu?”. Det är min svåraste fråga. För jag har mått så här så länge och vad är normalt mående, vad är utmattat mående och vad är mående på väg att bli bättre? Hur mår en när en mår bra?

 14. Härligt xtraavsnitt! Ska bli spännande att läsa eran bok! KRAM TEBAX från en lyssnare som verkligen gynnats av alla era tips kring utmattning och kanske delvis inte hamnat där ?! För min del är det framförallt min dumma snällhet som ibland kommit i vägen för ett sunt leverne både i arbetsliv och privat. Jag uppmuntrar också andra till vänlighet: dvs ber om hjälp och stöd mer än förut, vilket jag alltid haft svårt för. Jag har nu blivit bättre på att säga “inte lämpligt” och att “slarva” med det jag kan för att spara kraft, och fästa allt mindre uppmärksamhet vid energibovars kommentarer, medvetna eller omedvetna sådana. Också blivit bättre på att älta sådant som är bra- en (över)levnadsstrategi som jag de fakto haft sedan barnsben och nu känner mig mer bekräftad att fortsätta använda <3<3

 15. Åh vad roligt att ni skrivit en bok om detta viktiga ämne!!! Ser verkligen framemot att läsa den när den kommit ut. Och innan dess ser jag så mycket framemot poddstarten igen om 2 veckor 🙂

 16. Största kramen! Till alla er som hör av er så här och berättar om er själva och ger oss värme. Betyder mycket för oss båda!
  Har precis lämnar Norstedts förlag efter några intensiva timmar. Clara blev kvar ännu en stund för att prata med journalister som har frågor om boken. Som vi sa i poddavsnittet – stort tack för hjälp med boken ❤️

 17. Det här är en bok som jag vill läsa och även en bok som jag skulle vilja ge till vänner som jag upplever tar på sig för mycket som de egentligen inte alls måste göra. Just för att vara till lags och för att de alltid ställer upp fast de egentligen inte vill.

 18. Hej igen! Har försökt beställa från både Bokus och Adlibris men får inte 10 % rabatt på någon av sidorna!! Varför skriva på bloggen att man får rabatt när man inte får det? Priset är ändå helt ok men blir ledsen av att man utlovas rabatt som man inte får..

 19. Grattis till boken! Gott nytt år till er båda och så gött att podden är tillbaka. Jag älskar att höra er stöka och prata om viktiga och verkliga saker när jag åker till jobbet, en guldstund…
  Bry dig inte om underklädesgnällarna, jag använder midjeformare då och då och det gör jag väl om jag vill, pilutta. Kram och tack igen för att ni är så kloka och för att starka kvinnor får ta plats hos er. Hälsningar från Catarina i Tyskland

 20. Grattis till nya boken! Och tack för att ni delar med er, både i bok och pod! Jag tror att det är viktigt att detta lyfts och normaliseras (alltså, så klart menar jag ju inte att detta ska vara det normala, jag önskar att fler fick hjälp att se utmattning, depression mm i tid och få verktyg att jobba förebyggande; men att det inte är konstigt, att man inte ska backa från att söka hjälp, att man inte ska vara rädd för att finnas där för nära och kära som råkar ut för detta eftersom man inte vill göra fel osv.).

  Jag har ett minne från tiden när jag under en lång period mådde riktigt dåligt. Jag tror jag var ute och gick, och samtidigt lyssnade på er pod (minns ej vilket avsnitt). Då berättade du, Clara, om när du börjat med medicinering och du liksom började komma tillbaka till dig själv och märkte att du faktiskt kunde vara så där glad som du varit innan. Jag minns att jag grät när jag hörde det, för det var precis det jag själv längtade så innerligt efter: att få känna mig som mig själv, att vara glad och positiv på det sättet jag varit på förut – men det kändes sååå långt bort, som något onåbart för mig. Jag var så ledsen över det, för det kändes som att jag aldrig skulle bli mig själv igen. Men nu, kan det vara något år senare ungefär?, är jag så otroligt tacksam för att jag hade fel. Jag mår mycket bättre nu och ja, jag kan vara glad igen, jag är mer mig själv nu – och det är så härligt! Det finns hopp.

 21. SÅ bra! Mer kunskap och mindre stigmatiserande behövs. Själv var det först hos min tredje läkare jag blev förstådd och sjukskriven (den första skrev ut antidepp, och den andra höjde dosen, men en sjukskrivning skulle aldrig försäkringskassan godkänna enligt dem). En förstående läkare, och omgivning, är GULD. Nyligen tillbaka på heltid på jobb efter upptrappning (och faktiskt noll problem med fk), och bestämt mig för att ta det så lugnt jag kan, känner dock att redan nu glömmer bort det ibland och stressar och kör ut mig fastän jag vet hur det är på botten och aldrig vill hamna där igen. Hatar så att detta är nya folksjukdomen.
  Kram till er och alla som kämpar!

 22. Jag har precis läst boken och har blandade tankar och känslor.

  Den är en ganska övergripande och enkel bok. Går inte jättemycket på djupet, vilket jag saknade.

  Dock mådde jag till viss del sämre av att läsa den, då den förutsätter dels att man har vänner och en fungerande familj, men även att man bor i närheten av Göteborg eller Stockholm. Många som bränt ut sig har just ensamhetsproblem och att man kanske inte har så mycket kompisar kvar. Vissa av råden i boken är just att ta hjälp av kompisar. Ringa dem när man har det svårt etc. Många jag känner som är utbrända + jag själv, har inte det. Likaså utgår den lite ifrån att man har barn och familj, vilket heller inte alla har. Och den rekommenderar att man söker hjälp, t.ex. i stressgrupper, vilket bara finns i Sthlm och Göteborg.

  Men där är bra kortare listor i boken med varningstecken samt hur man behöver ändra sitt tänk att vara och tänka, ganska kortfattat och övergripande. Bra introduktion till ACT.

  Så den kan vara en bra första bok för den som lever “ganska normalt”, dvs. inte har andra diagnoser eller trauman med sig, utan blivit utbränd via t.ex. jobbet, och som har nära till Sthlm eller Göteborg. Men har man mer problem sedan tidigare, kanske den inte ger lika mycket.

  Jag har själv plockat russinen ur kakan och tagit till mig de delar där jag känner att jag kan få ut något av den. Den gick väldigt snabbt för mig att läsa ut.

  Bra att det belyses med utmattning i alla fall och jag gillar att boken ändå är ganska positiv, att man kan bli bra. Men det är klart jag börjar tänka “kommer även jag bli bra fast jag inte har särskilt god och respektfull kontakt med släkten eller har direkt några kompisar längre?”.

  1. Hejsan Emelie! Vad fint att du läst boken och kommer med dina tankar. Hoppas att du också får må bättre snart <3 känner bara att jag vill lägga till att man inte alls måste bo i närheten av Stockholm eller Göteborg. Erica och jag bor i västerbotten. Här erbjudes stressrehab på flera ställen. Och jag har aldrig gått i någon stressgrupp eller i ACT som Erica. Och det gick också jättebra. Man måste varken ha tillgång till det ena eller andra =)

   Däremot håller jag med om att vänner och sociala nätverk är en ovärderlig del i att tillfriskna snabbare. Och att det förmodligen är svårare om man helt saknar det

   Allt gott