Vinterfräscht

Jag vill ha kvar julen så länge att jag fullkomligt spyr på den. Då vet jag att jag har klämt det mesta ur min bästa årstid. Igår kväll fick jag plötsligt nog och halv nio på kvällen for jag runt i världens fart och plockade bort allting som påminde om julen. För att det inte ska kännas så tomt och hela hemmet bli fullt med kala fläckar efter julen så bestämde jag mig för att möblera om. Matrummet fick flytta in i köket och så gjorde jag ett till vardagsrum av det gamla matrummet.

Här kommer julpolisen och hon är jädrigt förbannad!

Det blev så mysigt! När alla halvdöda julblommor kastats ut fyllde jag på med lite tulpaner och primula i glada färger.

Nu har jag städat och fejat hela förmiddagen så nu ska jag ta min kaffekopp och sätta mig tillrätta och läsa vidare på Zadie Smiths Vita tänder.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

13 kommentarer på “Vinterfräscht”

 1. Vad tycker din man om de här rycken du får? Inte för att du borde bry dig, bara nyfiken. 😁 Tror att han härhemma skulle bli döless. Och jag gissar att du behöver hans hjälp med de tyngsta möblerna.

  1. Det är inte säkert att hon behöver hans hjälp. Är uppväxt (och delade rum) med en storasyster som gjorde precis samma sak redan när vi var barn. Hon knuffade möbler tills hon blev blå och drog saker på mattor.

   1. Haha, en sån dotter har jag 😁 hon möblerar om stup i kvarten och har aldrig bett vare sig om hjälp eller lov. Hon hade ett pytterum på 7 kvadrat tidigare och gisses vad många olika sätt hon lyckades placera sina möbler därinne. Nu huserar hon på hela 17 kvadrat och tar det aningen lugnare, fast i förrgår hade pianot (som tur är ett elpiano på ställning) hamnat på nytt ställe. Omväxling förnöjer!

   2. Mitt tips om man vill flytta tunga möbler på parkett, laminat eller klinkers: skär en stor potatis i fyra 1 cm tjocka skivor. Lyft möbeln försiktig på ena sidan och lirka en potatisskiva (med snittytan mot golvet) under kanten, gör på samma sätt på de andra tre sidorna så att den “står” på potatisskivorna. Nu kan du flytta runt möbeln utan större ansträngning samtidigt som golvet skonas. Står möbeln på sin nya plats, lyfter du den en bit så att du kan knuffa bort potatisskivan. Har gjort så många gånger när jag har velat möblera om och behövt flytta runt mitt tunga sekelskiftespiano eller stora skåp 😉

    1. Men vilket slöseri på mat när en lika gärna kan använda grytlappar, strumpor eller någon annan textil? Gärna något som ska i tvätten direkt efteråt? Plus att en väl blir tvungen att tvätta (skrapa?) potatis av både golv och möbel?

     1. Hej M! De flesta sekelskiftespianos väger mer än 250kg och står dessutom ofta på små hjul vilket gör det svårt att flytta pianot med grytlappar. Lovisa undrade i sin kommentar hur man kan flytta tunga möbler utan hjälp, därav mitt tips att använda potatisskal istället. Det handlar inte heller om en hel säck potatis som man slösar bort, det handlar om lite tjockare potatisskal från en enda potatis. Skalet går inte sönder och kan därför användas till flera väldigt tunga föremål. Efteråt plockar jag upp (det fortfarande hela) potatisskalet och tar eventuellt en fuktig trasa att torka golvet med, men de flesta brukar ju ändå städa lite när de möblerar om i huset, gissar jag.
      Vi odlar dessutom själva och istället för att slänga en dålig potatis så använder jag den inte bara som “flytthjälp”, men även som rengöringsmedel i kök och badrum, av samma anledning sparar jag kokvattnet från potatis. Resterna torkar vi och använder som braständare, det håller nämligen vedspisen fri från sot.
      Jag har vuxit upp utanför Sverige och i olika länder har man olika hushållsknep. Själv tycker jag att det är intressant att man kan lösa små vardagsproblem på olika sätt och gillar därför Claras kommentarsfält här på bloggen, jag brukar nämligen ofta hitta vettiga tips 🙂

 2. Det finns kommunikation även om man gör jobbet själv. Vill ena parten ha kvar julen till påsk ja då får man givetvis förhandla . Men det argumentet rent praktis förvånar . Kvinnor kan och män kan själva .och flytta ett köksbord kräver styrka eller finurlighet , ( grytlappar fyra st) . Roligt med nya vyer hemmet . Eller inte allt är inviduella , bara man är överens , Helena

 3. Hej! Hur gör du med taklamporna när du möblerar om? Skulle jag flytta vårt matbord så hänger ju lampan helt fel. Jag skulle gärna möblera om oftare men tycker just takbelysningen begränsar?

 4. Så mysigt och fint! Verklig vårvinter-känsla 🙂 Tunga möbler går jättebra att flytta själv om man lägger grytlappar/vantar eller frottehanddukar under möbelns fötter.