Grön ärtsoppa på åtta minuter

Snålveckan. Grön ärtsoppa är milt och gott och barnen brukar gilla det! Till skillnad från vanlig ärtsoppa går det väldigt snabbt att laga till. En påse frysta ärtor och några buljongtärningar är inte dyrt – och grädden ger mättnad och rund god smak. Här har jag också gjort krutonger av gårdagens torra bröd som jag stekt i lite smör. Men annars mättar en vanlig macka bra till soppan! Eller så kan man lägga i ett kokt ägg delat i halvor.

Du behöver (4 portioner):

2 gula lökar

500 gram frysta gröna ärtor

8 dl vatten

2 tärningar grönsaksbuljong

2 dl vispgrädde eller matlagningsgrädde

Salt, peppar och några chiliflingor.

Gör så här:

Finhacka två gula lökar. Fräs i en kastrull. Häll på ärtorna och vattnet och smula ner buljongen. Låt koka 4 minuter. Mixa med mixerstav, blanda i grädden och låt koka upp. Smaka av med salt, peppar och chiliflingor.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

13 kommentarer på “Grön ärtsoppa på åtta minuter”

  1. Den soppan är favoriten här hemma, hela familjen gillar den. Jag testade att blanda i några nävar bladspenat också, det blev lyckat 🙂

  2. Mitt bästa snåltips är att ta till vara stocken/stjälken när man köper färsk broccoli och blomkål. Förr kastade jag den alltid, men numera lägger jag den i en påse i frysen och samlar på mig ett tag tillsammans med det sista gröna på purjon som ofta också åker i soporna. När jag tycker att påsen i frysen är full nog så gör jag soppa på hela klabbet, pytsar gärna i slattar av annat grönt från frysen tex spenat, persilja el dyl. Kokar med grönsaksbuljong och grädde och mixar slät. Här hemma har den fått namnet “Grön soppa” och barnen älskar den! Även att de inte gillar grönsaker annars! 🙂 Serveras gärna med lite knaperstekt bacon och varmt bröd, men det är ju en smaksak 🙂

  3. Mums och jag ska helt klart testa med kokosmjölk och chili som Ems tipsar om!!

    På tal om ärtor. Jag brukar ge barnen GLASSärtor (uttalas med betoning på GLASS och sen säger man ärtor supersnabbt) innan maten. Innan åt ingen av dom ärtor frivilligt, men när det är GLASSärtor kan dom visst äta hur många som helst 😉

  4. Med en skvätt vitt vin i soppan och en klick créme fraiche i tallriken blir det dessutom en bra, lyxig och billig festrätt! Jag tycker om att ha vitlök i och kanske lite timjan, men det är en smaksak.
    Det går också alldeles utmärkt att byta ut ärtorna mot frusen broccoli, det behöver bara koka lite längre.

  5. Testade din gröna ärtsoppa igår. Den blev såå god! Blir en ny familjefavorit. Tack för receptet!