HÀr kommer en liten guide med frÄgor, svar och tips till hur du bÀst tÄgluffar med familjen!  

1.Är det inte svĂ„rt att tĂ„gluffa? Nej det Ă€r inte svĂ„rt. Det Ă€r enkelt. Enkelt att boka och enkelt att Ă„ka. Jag kan Ă€rligt sĂ€ga att jag aldrig varit med om en sĂ„ strulbefriad resa. Ingenting krĂ„nglade och varenda tĂ„g avgick i tid.

2.Hur göra man dĂ„? Ring för guds skull Europa runts support och prata – du nĂ„r dem hĂ€r.  Det gjorde jag och de kan verkligen ALLT och Ă€r otroligt hjĂ€lsamma med rĂ„d och dĂ„d kring rutter, hur man ska tĂ€nka med förbokning osv. BĂ€st Ă€r om du sjĂ€lv tĂ€nkt ut en ungefĂ€rlig rutt för var du vill resa sĂ„ kan de hjĂ€lpa till med resten. Det Ă€r förresten gratis att ringa dit!

3.Är det inte jobbigt att resa med barn? Jo, om du Ă„ker för lĂ„ngt pĂ„ för fĂ„ dagar kan det sĂ€kert bli jobbigt. Du mĂ„ste vĂ€lja rĂ€tt avstĂ„nd och lĂ€gga upp en rimlig resrutt. VĂ€ldigt lĂ„nga tĂ„gresor kan vara jobbigt för smĂ„ barn samtidigt som de ocksĂ„ kan komma in i en skön lunk pĂ„ tĂ„get. NĂ€r vi Ă„ker tĂ„g över natten brukar vi ha en egen kupĂ©. DĂ€r kan barnen hĂ€rja loss utan att vi stör nĂ„gra andra passagerare.

4.Ska man alltsĂ„ vĂ€lja nattĂ„g? NattĂ„g Ă€r sĂ„klart praktiskt nĂ€r du ska Ă„ka lĂ„ngt – samtidigt som du inte vill missa de vackraste strĂ€ckorna. Dela upp resan sĂ„ att du fĂ„r vara vaken nĂ€r du Ă„ker dem.

5.Hur lĂ„nga uppehĂ„ll ska man göra? Vi stannade inte kortare Ă€n tvĂ„ nĂ€tter i nĂ„gon stad. Visst blir det lite dyrare – samtidigt kĂ€nner i alla fall jag ett större lugn om man sover minst tvĂ„ nĂ€tter nĂ„gonstans. DĂ„ hinner barnen bli lite ”hemma” och man kan kĂ€nna ett lugn i att inte hela tiden vara pĂ„ vĂ€g till nĂ€sta stĂ€lle.

tÄgluff interrail guide luffa familj

6.MĂ„ste man ha en sĂ„dan dĂ€r jĂ€ttelik ryggsĂ€ck nĂ€r man tĂ„gluffar? Nej, vi reste med en vanlig stor resvĂ€ska och en gammal briovagn dĂ€r bĂ„da barnen fick plats om de ville Ă„ka. Inte det mest praktiska – men det gick. Ibland gick det att stĂ€lla bagaget i ett bagageutrymme – ibland fick vi ha det vid sĂ€tet eller stĂ„ende mellan vagnarna och det var aldrig nĂ„got problem. Men tĂ€nk pĂ„ att packa lĂ€tt! KlĂ€der gĂ„r att tvĂ€tta upp i handfatet i lite schampo om det krisar. Och lĂ„t barnen ha varsin ryggsĂ€ck med sitt gosedjur, lek och spel i som de sjĂ€lva fĂ„r hjĂ€lpa till att bĂ€ra.

7.Är det bara backpackers som tĂ„gluffar? Att tĂ„gluffa förknippas oftast med backpackers och budgetliv. SjĂ€lv har jag tidigare backpackat med tĂ„g i Indien och visste att jag inte skulle orka med nĂ„got riktigt lĂ„gbudgetprojekt den hĂ€r gĂ„ngen. Inte efter utmattningen  – dĂ„ mĂ„ste allting vara uppstyrt. Idag Ă€r tĂ„gluff inte enbart nĂ„got som ungdomar gör efter gymnasiet utan mĂ„nga tĂ„gluffar! Vi trĂ€ffade bĂ„de pensionĂ€rer och andra barnfamiljer under resan.

8.Hur uppstyrt var det dĂ„ nĂ€r ni reste? Vi bokade alla boenden i förvĂ€g (anvĂ€nde mig av booking.com) och hade redan innan vi Ă„kte bestĂ€mt resrutten. DĂ€remot hade vi inte bokat sjĂ€lva tĂ„gresorna. Vi visste vilken dag vi ville Ă„ka frĂ„n vilket stĂ€lle –  men inte vilket klockslag. Allt för att kunna kĂ€nna efter och hĂ„lla det lite öppet.

9.Hur navigerar man och vÀljer bland alla tÄg nÀr man vÀl Àr pÄ resa? Ladda ner Interrail-appen. Den Àr guld och funkar Àven offline. DÀr kan du hitta alla avgÄngar mellan platserna du vill besöka. Och ser dessutom om du mÄste reservera plats eller kan hoppa pÄ i farten.  PÄ de flesta tÄg reserverade vi inte plats. Men pÄ Bernina railway som Àr en superpopulÀr strÀcka bokade vi plats tre veckor i förvÀg ungefÀr. Jag skulle rekommendera att du platsbokar i god tid om du reser under sommaren som Àr högsÀsong.

10.Hur funkar det med maten pÄ tÄgen? Packa matsÀck pÄ alla tÄg. MÄnga har servering eller restaurangvagn men det Àr billigare att ha med eget. Lite uppskuren frukt, ett paket kex, nÄgon ostbit, vattenflaskor och lite chips Àr bra för hungriga magar under kortare resor. En fickkniv Àr praktiskt för att kunna köpa en god korv eller lagrad ost och karva ifrÄn under resan.

11.Blev det inte stressigt? Nej vi försökte hĂ„lla ett lugnt tempo om dagarna. Visst – vi hann kanske inte se lika mĂ„nga monument och museum som om vi jĂ€ktat  – men barnen höll sig nöjda och glada.

12.Hur gör man tÄgluffen sÄ bra som möjligt för barnen? Packa nÄgra roliga smÄ spel, ett litet ritblock och pennor att roa er med pÄ tÄget. Vi spelade mycket UNO och Möjliga Familjen, men mest lekte jag och Bertil sprÄklekar. Han hÄller ju pÄ att lÀra sig lÀsa och lÄnga tÄgresor var perfekta att öva under. En padda med film Àr inte heller dumt. Och en papperskarta Àr toppen! Mycket trevligare Àn att titta i telefonen och dessutom kan man rita upp rutten för barnen sÄ att de hÀnger med i vart man Àr pÄ vÀg. Förbered ocksÄ barnen pÄ vart ni ska nÄgonstans. PÄ vÀg till Verona pratade vi om Romeo och Julia och Shakespeare. PÄ vÀg till Venedig pratade vi om gondolerna och om gator dÀr folk kör bÄt istÀllet för bilar. Och pÄ vÀg till Rom pratade vi om romartiden, gladiatorer och slavar. Om Jesus och Petrus och PÄven. Vi vuxna har ju sÄ mycket förförstÄelse nÀr vi reser och kan man levandegöra platsen för barnen blir det roligare för alla.

13.NĂ„got man inte fĂ„r glömma?  TĂ€nk pĂ„ att ditt interrailkort Ă€r en vĂ€rdehandling. Tappa inte bort det och ha det alltid redo och korrekt ifyllt nĂ€r du kliver pĂ„ tĂ„get! Det gĂ„r snabbt att fĂ„ hem ditt interrailkort nĂ€r du lagt sin bestĂ€llning – men för sĂ€kerhets skull gör det i tid. Och ha med dig passet!

14.Fanns det nÄgot du skulle gjort annorlunda? Ja, ett par saker: LÀmnat barnvagnen hemma. Den var jobbig att kÄnka pÄ. Samt att tagit tÄgen hela vÀgen. Det var vÄr ursprungliga plan men eftersom Jakob fick ett nytt jobb direkt efter resan fick vi planera om och ta flyg en bit för att hinna med. Det var det enda dÄliga med hela resan. Att Äka tÄg Àr sÄ mycket skönare och roligare Àn att flyga.

15.Ett bonustips? Om barnen Ă€r borta frĂ„n skolan  – ta bilder, dokumentera och skriv ner sĂ„nt barnen kan berĂ€tta för klassen nĂ€r de kommer hem. Det adderar en extra dimension till resan.

Kommer du tÄgluffa igen? JA! Definitivt! Nu drömmer vi om tÄgluff med familjen i södra Italien eller Frankrike. För att inte tala om England. Oh boy!

HĂ€r kan du hitta mina blogginlĂ€gg om Bernina Railway, Verona, Venedig och Rom. Jag filmade en del frĂ„n resan och mina stories finns upplagda som höjdpunkter pĂ„ min instagram @underbaraclaras – Och pĂ„ Europarunt.se finns all du behöver veta för att kunna planera din resa.