• annonssamarbete EuropaRunt.se •

Femton tips för att tågluffa med barn

Här kommer en liten guide med frågor, svar och tips till hur du bäst tågluffar med familjen!  

1.Är det inte svårt att tågluffa? Nej det är inte svårt. Det är enkelt. Enkelt att boka och enkelt att åka. Jag kan ärligt säga att jag aldrig varit med om en så strulbefriad resa. Ingenting krånglade och varenda tåg avgick i tid.

2.Hur göra man då? Ring för guds skull Europa runts support och prata – du når dem här.  Det gjorde jag och de kan verkligen ALLT och är otroligt hjälsamma med råd och dåd kring rutter, hur man ska tänka med förbokning osv. Bäst är om du själv tänkt ut en ungefärlig rutt för var du vill resa så kan de hjälpa till med resten. Det är förresten gratis att ringa dit!

3.Är det inte jobbigt att resa med barn? Jo, om du åker för långt på för få dagar kan det säkert bli jobbigt. Du måste välja rätt avstånd och lägga upp en rimlig resrutt. Väldigt långa tågresor kan vara jobbigt för små barn samtidigt som de också kan komma in i en skön lunk på tåget. När vi åker tåg över natten brukar vi ha en egen kupé. Där kan barnen härja loss utan att vi stör några andra passagerare.

4.Ska man alltså välja nattåg? Nattåg är såklart praktiskt när du ska åka långt – samtidigt som du inte vill missa de vackraste sträckorna. Dela upp resan så att du får vara vaken när du åker dem.

5.Hur långa uppehåll ska man göra? Vi stannade inte kortare än två nätter i någon stad. Visst blir det lite dyrare – samtidigt känner i alla fall jag ett större lugn om man sover minst två nätter någonstans. Då hinner barnen bli lite ”hemma” och man kan känna ett lugn i att inte hela tiden vara på väg till nästa ställe.

tågluff interrail guide luffa familj

6.Måste man ha en sådan där jättelik ryggsäck när man tågluffar? Nej, vi reste med en vanlig stor resväska och en gammal briovagn där båda barnen fick plats om de ville åka. Inte det mest praktiska – men det gick. Ibland gick det att ställa bagaget i ett bagageutrymme – ibland fick vi ha det vid sätet eller stående mellan vagnarna och det var aldrig något problem. Men tänk på att packa lätt! Kläder går att tvätta upp i handfatet i lite schampo om det krisar. Och låt barnen ha varsin ryggsäck med sitt gosedjur, lek och spel i som de själva får hjälpa till att bära.

7.Är det bara backpackers som tågluffar? Att tågluffa förknippas oftast med backpackers och budgetliv. Själv har jag tidigare backpackat med tåg i Indien och visste att jag inte skulle orka med något riktigt lågbudgetprojekt den här gången. Inte efter utmattningen  – då måste allting vara uppstyrt. Idag är tågluff inte enbart något som ungdomar gör efter gymnasiet utan många tågluffar! Vi träffade både pensionärer och andra barnfamiljer under resan.

8.Hur uppstyrt var det då när ni reste? Vi bokade alla boenden i förväg (använde mig av booking.com) och hade redan innan vi åkte bestämt resrutten. Däremot hade vi inte bokat själva tågresorna. Vi visste vilken dag vi ville åka från vilket ställe –  men inte vilket klockslag. Allt för att kunna känna efter och hålla det lite öppet.

9.Hur navigerar man och väljer bland alla tåg när man väl är på resa? Ladda ner Interrail-appen. Den är guld och funkar även offline. Där kan du hitta alla avgångar mellan platserna du vill besöka. Och ser dessutom om du måste reservera plats eller kan hoppa på i farten.  På de flesta tåg reserverade vi inte plats. Men på Bernina railway som är en superpopulär sträcka bokade vi plats tre veckor i förväg ungefär. Jag skulle rekommendera att du platsbokar i god tid om du reser under sommaren som är högsäsong.

10.Hur funkar det med maten på tågen? Packa matsäck på alla tåg. Många har servering eller restaurangvagn men det är billigare att ha med eget. Lite uppskuren frukt, ett paket kex, någon ostbit, vattenflaskor och lite chips är bra för hungriga magar under kortare resor. En fickkniv är praktiskt för att kunna köpa en god korv eller lagrad ost och karva ifrån under resan.

11.Blev det inte stressigt? Nej vi försökte hålla ett lugnt tempo om dagarna. Visst – vi hann kanske inte se lika många monument och museum som om vi jäktat  – men barnen höll sig nöjda och glada.

12.Hur gör man tågluffen så bra som möjligt för barnen? Packa några roliga små spel, ett litet ritblock och pennor att roa er med på tåget. Vi spelade mycket UNO och Möjliga Familjen, men mest lekte jag och Bertil språklekar. Han håller ju på att lära sig läsa och långa tågresor var perfekta att öva under. En padda med film är inte heller dumt. Och en papperskarta är toppen! Mycket trevligare än att titta i telefonen och dessutom kan man rita upp rutten för barnen så att de hänger med i vart man är på väg. Förbered också barnen på vart ni ska någonstans. På väg till Verona pratade vi om Romeo och Julia och Shakespeare. På väg till Venedig pratade vi om gondolerna och om gator där folk kör båt istället för bilar. Och på väg till Rom pratade vi om romartiden, gladiatorer och slavar. Om Jesus och Petrus och Påven. Vi vuxna har ju så mycket förförståelse när vi reser och kan man levandegöra platsen för barnen blir det roligare för alla.

13.Något man inte får glömma?  Tänk på att ditt interrailkort är en värdehandling. Tappa inte bort det och ha det alltid redo och korrekt ifyllt när du kliver på tåget! Det går snabbt att få hem ditt interrailkort när du lagt sin beställning – men för säkerhets skull gör det i tid. Och ha med dig passet!

14.Fanns det något du skulle gjort annorlunda? Ja, ett par saker: Lämnat barnvagnen hemma. Den var jobbig att kånka på. Samt att tagit tågen hela vägen. Det var vår ursprungliga plan men eftersom Jakob fick ett nytt jobb direkt efter resan fick vi planera om och ta flyg en bit för att hinna med. Det var det enda dåliga med hela resan. Att åka tåg är så mycket skönare och roligare än att flyga.

15.Ett bonustips? Om barnen är borta från skolan  – ta bilder, dokumentera och skriv ner sånt barnen kan berätta för klassen när de kommer hem. Det adderar en extra dimension till resan.

Kommer du tågluffa igen? JA! Definitivt! Nu drömmer vi om tågluff med familjen i södra Italien eller Frankrike. För att inte tala om England. Oh boy!

Här kan du hitta mina blogginlägg om Bernina Railway, Verona, Venedig och Rom. Jag filmade en del från resan och mina stories finns upplagda som höjdpunkter på min instagram @underbaraclaras – Och på Europarunt.se finns all du behöver veta för att kunna planera din resa. 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

13 kommentarer på “Femton tips för att tågluffa med barn”

 1. Tack för bra tips! Skulle verkligen vilja tågluffa någon gång. Irland är också fint, och det går snabbt att ta sig mellan olika ställen eftersom det är så litet😉

 2. Det ser fantastiskt ut.
  Jag har åkt runt med tåg i Storbritannien och kan verkligen rekommendera det. Det här var för ett tag sedan, vi hade inte Internet överallt och olika sträckor kördes av olika bolag så det var svårt att hålla koll på tågtiderna eftersom varje bolag bara informerade om sina egna. En situation som man nog kommer runt om man kan slå upp infon själv i mobilen.
  Vi hade en treåring med oss, tycker tåg är fantastiskt med barn. Det är vackert och finns mycket att se. Det var smidigt att köpa luncher i mataffärerna och äta lite varstans (meal dela!)
  Vi hade en uppblåsbar bilkudde med eftersom visste att vi skulle bli hämtade i bil minst en gång. Det är lite synd att man ofta förutsätts ha bil, och med barn behöver man ju verkligen ha koll på hur långt det är att gå osv. vi kollade kartor för att se var det fanns grönområden och om det fanns trottoar eller inte (på landsbygden i Storbritannien känns det ibland som att man inte kan gå till fots) så det går ju att komma runt helt klart.
  Åh vad sugen jag blev på att åka igen!

 3. Åh vad härligt det verkar! Jag har alltid vart sugen på att tågluffa, antingen i Europa eller i Storbritannien. Jag har mest åkt bil på liknande resor. Har inga barn själv än men det vore perfekt för mig och sambon att dra iväg på något liknande. Tack för inspiration! <3

 4. England och tågboknimg är en mardröm. Vet inte hur det ser ut om man skulle tågluffa men dom gånger jag åkt tåg där och försökt boka hemifrån har det varit ett rent helskotta, allt är exakt så krångligt det är möjligt att få det och i slutändan kan man stå med sex olika biljetter, en för varje tåg man byter mellan och en för varje sittplats på varje tåg och så ska man hitta rätt i kortleken när konduktören kommer….

  1. Ack ja, Englands järnvägar. Efter att ha sett ett flertal av följderna av “Great British Railways Journeys” med Michael Portillo på BBC4 var jag så hänförd att jag beslutade mig för att på veckoändorna själv försöka genomföra samma resor. Ett par kortare lyckades jag med, men de flesta av de planerade expeditionerna var pga byråkratiska no-nos (årstider, veckodagar, anslutningståg) helt omöjliga. Utom för BBC och Mr. Portillo som kunde åka enkelsträcka för enkelsträcka och sedan sy ihop det hela i klipprummet. Men efter Brexit blir det hela nog mycket, mycket bättre. Slutligen handlar det ju om ” A True Brirtish Invention”! Jag är tillbaka igen på spåren nästa år. När Englands järnvägar äntligen är befriade från alla katastrofer.

 5. Har åkt så mycket tåg de senaste åren i Europa men England är jobbigt i jämförelse med andra länder. Tyvärr då jag älskar verkligen England.

 6. Bra tips! Jag planerar tågluff till Spanien med barnen nästa sommar, med stopp i Köpenhamn, Paris och Barcelona. Är så peppad på det!

 7. “…södra Italien eller Frankrike. För att inte tala om England.”. Jag blir alltid så förvånad över att svenskar alltid hoppar över Tyskland och BeNeLux när det gäller bildningsresor. Som om Europa först börjar efter att man avlägsnat sig minst 50 mil från Östersjön. Något så ideala tågreseländer som de ovan nämnda får man leta efter. Klassikern Köpenhamn-Hamburg-Berlin-Dresden-München-Wien ger en grundkurs i de idéer och värden (guddomliga muséer!) som formade det svenska bondesamhället till en modern stat med organiskt framväxt stadsplanering. Åtminstone fram till 1950/60-talet då man beslöt att nu äntligen förstörmodernisera Sveriges “tätorter” till fullkomlig profillöshet. Lyckligtvis är dessa kontinentaleuropeiska städer samtidigt också sällsynt barnvänliga.

 8. Hej och tack Clara!
  Jag har med spänning väntat på denna uppdatering. Vilka fler ställen övernattade ni på än verona, Venedig och Rom? Jag skulle också önska dina boendetips, de såg så fint ut? Där ni var nöja förstås:)
  Tack på förhand och taaaaack för att du är du!;) Fin blogg och insta!
  Mvh
  Helen

 9. Det är ett jättebra tips att boka egen kupé på nattågen — men att härja loss rekommenderas inte! 🙂 Det är ofta mycket lyhört.
  Däremot är det ju skönt att, om det behövs, kunna tända en lampa mitt i natten utan att behöva fundera på om någon främling blir irriterad.

 10. Hej, vilket fint och bra inlägg! Mina föräldrar åkte tåg med min syster och mig ner till sydeuropa inland när jag var liten och det är några av mina bästa minnen. Mycket mindre stressigt än flyg och man får se så mkt. Hoppas att du inspirerar många att tågluffa!

 11. Jättefina tips! Undrar bara varför barn måste berätta om sina resor i skolan, tycker det är tillräckligt med dessa “berätta/skriv/rita om ditt sommarlov”, där det blir så uppenbart kring vilka som har råd med semesterresor och vilka som försökt göra det bästa av en hemester pga dålig ekonomi.
  De kan väl dokumentera sina reseminnen bara för sin egen skull?