Första skolavslutningen

Imorse var det ÄNTLIGEN dags för skolavslutning! Jag steg upp klockan sex för att dekorera tårtan, duka fint på verandan och stryka barnens kläder. Skolavslutningar har alltid varit en underbar dag för mig. Nya fina kläder. Mammas jordgubbstårta på altanen. Min moster som kom och hälsade på och såg på avslutningen. Ja, hela dagen var som ett enda spännande pirr när jag var liten.

Det vill jag såklart återskapa för mina barn. Och att nu äntligen ha ett skolbarn att fira “riktig” skolavslutning med är så himla underbart! Har sett fram emot den här dagen i flera år. Att få skapa egna traditioner som mina barn kommer minnas tillbaka när de är vuxna.

Den här bilden knäppte jag  klockan 06.10 imorse när jag drack mitt morgonkaffe och förberedde och kände mig ungefär som på julafton.

Mina söta spinkiga pojkar med tufsigt klippta frisyrer och jättestora fötter. Sjuåringen har storlek 35. Ser väldigt gulligt ut ihop med världens smalaste ben och runda äppelformad knän.

Strax innan åtta begav vi oss till bönhuset i byn där vi inväntade barnen som kom tågande från skolan. Det här är utsikten från kyrkbacken. Så fin! Där på andra sidan bor vi.

Och det kändes så högtidligt att vara i ett bönhus och fira.

Jag älskar att bo i en liten by och ha barnen på en skola där jag vet vilka alla är och mina barn känner så väl vuxna som andra barn vid namn. Folke träffade sin bästis på kyrkbacken. Det blev kramkalas.

I bönhuset satt jag bara och grinade hela tiden.

Var så rörd av alla underbara sommarbarn med våfflat hår, blommiga klänningar, nystrukna skjortor och fin-sandaler.

Efteråt blev det kramkalas. Sedan hem och fika. Morfar hade förstås kommit för att se på skolavslutningen också.

Varje skolavslutning är det obligatoriskt med gulliga uppställda familjebilder. Sådana tog vi jämt när jag var liten. Först med min pappa. Bertil är en avbild av sin morfar. Lika lång och smal som han var i samma ålder. När han blir stor kommer han nog också bli över 1,90.

Sedan vår fina familj <3 tänk att det blev så bra ändå. Att vi flyttade till världens utkant och gjorde det till jordens mittpunkt. Platsen där allt vi behöver finns.

På verandan dukade jag med finporslinet. Det har jag nyss fått av bloggläsaren Inger vars mamma skulle flytta in på ålderdomshem och inte längre hade plats för det här fina. Tror det är en servis från fyrtiotalet. Helt ljuvlig.

Det blev jordgubbstårta med limecurd och mosade bär.

Körsbär, äppelbullar med rostad kokos, saft och kaffe på verandan.

Sedan fick barnen öppna sommarlovspaket. Varsin ny hoppsaboll och så fick de vattenpistoler av morfar och varsin liten peng att göra något roligt för i sommar.

Nu har vi firat hela dagen och både Folke och jag blev så trötta att vi somnade i soffan en stund. Nio veckors ledighet ligger nu framför oss och det känns härligt, kravlöst och fridfullt.

Ikväll tar jag Bertil och hans två bästa kompisar och åker in till stan och går på bio och firar sommarlov!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

51 kommentarer på “Första skolavslutningen”

 1. Båda familjebilderna är helt underbara! <3 På den första älskar jag mönstren: prickigt, randigt på två håll och rutigt. Fint som snus! På den andra älskar jag era händer. Det finns så mycket ömhet, trygghet och kärlek i allas era händer. Vackert så jag blir lite tårögd. Det syns att ni är en kärleksfull familj. <3

  1. Maria; kanske du ska tagga neemr dig några hekto? 3 kommentarer med samma fråga inom loppet av 3 min känns nästan lika störigt olämpligt som frågan – som för övrigt ALDRIG är okej att ställa så där. Folk som ev är gravida berättar själva då de anser att det är lämpligt. Frågor på det?

 2. Grattis till skolungen! Är säker på att det blev en speciell dag för honom. Och vilken fin present!
  Det är kul med gener och hur de hoppar, min son är också lik sin morfar till kroppen, men farfar i ansiktet… 😄

 3. Åh så fint❣️ Sitter och läser och tittar på bilderna med tårar i ögonen. Minns alla mina fina skolavslutningar som barn. Något jag verkligen kan sakna med att inte bo i Sverige. Här på Irland gör man inget speciellt sista dagen i skolan, vilket jag tycker är lite tråkigt. Kanske ska försöka inför lite svenska traditioner i barnens byskola?😊
  Hoppas Bertil och Folke får ett fantastiskt sommarlov och att ni får en massa härlig tid tillsammans❤️

 4. Så fint! Jag blir ibland ledsen för att våra barn verkar så blasé – ingenting verkar stort och spännande för dem. Försöker att inge skämma bort dem för mycket, men herrejösses, de har ju allt de behöver och mer därtill. Och kanske upplever de en massa spännande och fint i sitt liv, bara inte de saker som jag förväntar mig?

 5. Men sommarlov och fantastiskt fina bilder i all ära – men är det där rosa syrener?! Har bara sett vita, ljuslila och mörklila syrener?! Fint!

 6. Åh, vad fint du berättar, både i bild och text! Jag och mina syskon tog alltid bild på skolavslutning, jätteroliga att ha nu när vi blivit lite äldre 🙂

 7. Så underbart du beskriver dina ögonblicksbilder. Jag får känslan av att du är riktigt lycklig. Livet är bra fint och det som betyder något är ju ändå oftast gratis.

 8. Så fint skrivet och vilka fina bilder! “Att vi flyttade till världens utkant och gjorde det till jordens mittpunkt” är det vackraste jag läst på länge.

 9. Åh så härligt! Själv har vi skolavslutning imorgon bitti för äldsta dottern som också slutar förskoleklass ☺️

 10. Underbart! Nu fick du mig att längta ännu mer efter imorgon, då min kid har avslutning. Härlig dag!!

 11. Så fint att läsa detta. Så var det för mig också, älskade skolavslutning och allt som hörde till, hela dagen och allt som väntade. Min mamma var lärare och vi firade alltid det långa sommarlov som väntade. Det var också speciellt att ta på sig finkläderna, finskorna och fin i håret, och promenera upp till Carlshöjdsskolan och sjunga med klassen där på baksidan. Framför alla föräldrar. Efteråt hade vi alltid picknick ute på en filt i trädgården. Alltid med röd melon. Imorgon firar jag och är med på brorsbarnets första skolavslutning.

 12. Vilka minnen, blir rörd! Hoppas och ser fram emot att få återuppleva detta genom mina egna barn en vacker dag!

 13. Ok, hoppas att du inte tar det illa: men finns det sådana människor som er? Eller byggar du bara ihop någon ideal värld… lever i så väldigt annorlunda sfärer men en ond far till min dotter och vet inte vart jag ska ta mig till… Och så skriver du på ett sätt som påminner om “goda gamla tider vi ändå aldrig haft”….

  1. Ja, de finns och har alltid funnits och kommer alltid finnas (även om Clara är extra bra på att visa upp sitt liv, alla bloggar ju inte).

   Jag är ledsen för din skull och hoppas du kan ta dig ur det onda du lever i. Livet ska vara fint <3

  2. Lyssna på podden så vågar Clara ge en lite mer mångfasetterad bild och man kan ana att det ligger en hel del vedermödor bakom allt det fina (så som livet ju är).

   Kom ihåg att man bara ser litegrann på en blogg, t ex inte alls Claras utmattningsssydrom innan hon valde att gå ut med det. Nyss skrev hon ju till och med att hon lådsades må bra på bloggen då. Så blir det med bloggar, eftersom bloggaren måste få behålla sin integritet. För att inte tala om familjens. Är något jobbigt med barn eller partner skriver givetvis ingen bloggare om det, och det ska dem inte heller! Men det är inget att jämföra sitt eget liv med.

 14. Fortsättning: kämpar mig fram varje dag att det på något sätt ska funka och tycker att jag är en jävla idiot när jag ser som andra lyckas med allt…

  1. Hej Bendte. Det låter som om du har det tufft nu 🙁 Alla går ju genom tuffa perioder på sitt sätt. Tex har ju Clara varit öppen med att hon förlorat sin mor, blivit utmattad och fått en rejäl depression. Knappast någon ideal värld. Jag tror att alla människor kämpar och är sårade, i olika omfattning. Det farliga är om ingen berättar om det utan folk får bilden att ständig lycka är det normala, och tror att “bara jag är olycklig”. Hoppas du hittar människor som kan stötta dig där du är nu. Kram, om jag får skriva det till en okänd människa.

  2. Vad menar du med “lyckas med allt”? Alla människor gör vissa saker bättre eller sämre. Ibland. Clara tex har ju varit utmattad och skriver ofta om sviterna från den. Clara bor avsides på landet och tycker att det är en dröm medan andra föredrar ett villaområde eller rent av bo mitt i smeten. Men visst verkar Clara ha ett fint förhållande. Å andra sidan kanske inte alla anser att det är kul med en partner som är egenföretagare och ständigt behöver jobba och fixa. Andra tycker att det är bra. Någon kanske inte tycker att det är så kul med en partner som åker utomlands några veckor för jobb, medan andra tycker att det är bra.

   Det är nog farligt att börja titta efter att andra “lyckas” och att motsatsen till det du anser är att lyckas skulle vara ett misslyckande. Det beror helt på vilka preferenser man har. Vad vill du, i ditt liv? Om ditt barn har en giftig förälder hoppas jag att du samlar kraft att försöka få till det bästa för barnet (och dig). Kvinnojour, socialen, rent av polis, kanske är insatser som du kan ta hjälp av. Våga ta hjälp! Även du kan leva ett liv som inte endast består av ångest och dåliga tankar (och/eller erfarenheter).

   All lycka till, till dig.

 15. Tack Clara för att du bjöd med oss läsare på skolavslutningen. Det var med glädje jag följde med på den. Så fint du ordnat med kläder, dukning, bak m.m. Läste om en skolavslutning jag tror det var i del tre av Karin Wahlbergs lasarett serie i en småstad i Sverige på 50 talet där beskrev hon en fint ordnad skolavslutning i stil ed eran och jag kände mig även där med bjuden och njöt av det, Tack…….

 16. Vilket varmt och fint inlägg! Du verkar vara en helt underbar mamma, så mycket kärlek och värme för dina fina barn. En vilja att skapa fina minnen, sprungna ur egna minnen, det är rart tycker jag. Viktigt för alla människor (tror jag) med traditioner, ritualer och förväntningar. Fint att föra över ett kulturarv för vem ska annars göra det om inte vi ger det till våra barn? Hörde Fredrik Lindström i en pod/intervju (kanske Värvet) om detta med traditioner och historia. Kan inte återge det alls bra, men andemeningen var just att föra vidare traditioner.

 17. Så inspierande! Vi har föräldrafri skolavslutning, med familjeavslutning vid jul istället, men årets första vattenbalongskrig kan få bli en tradition. Sommarlovspresent låter också kul.

  1. Varför får inte föräldrar komma på er skolavslutning? Så tråkigt, både för barn och föräldrar. 😳

 18. Underbart och så fina ni är! Läser också med en tår i ögat och minns mina skolavslutningar i byskolan, som alltid luktade av syren just då. Och själva avslutningen firades i kyrkan och med Den Blomstertid nu kommer. Det togs alltid foton också och säkert att vi fick något extra gott till fikat. Och mormor var där. Bor i London och här har de skoluniform så inga finkläder (gillar faktiskt skoluniformsystemet!) och vi har skapat egna traditioner – vi går på restaurang på kvällen (de gånger vi åkt till Sverige på semester dagen efter) alt grillfest/camping med klassen efter skolan som vi föräldrar fixar varje år. Fint det också, fast annorlunda. Ha en fin sommar! Här är det 5 veckor kvar i skolan…

  1. Åh jag bor också i England! Jag hade tänkt mig göra lite som vi gjorde på skolavslutningen när jag var liren nu när stora killen slutar reception. Så blir det nu inte eftersom det är två födelsedagskalas direkt efter varandra direkt när skolan slutar… Sommarlovspresent blir det i alla fall!

 19. Tack för att din blogg är så fin och jordnära, vilken rar och trevlig pappa du har, vill han möjligtvis chatta eller maila mig någon gång ?
  Vänligen Carina.

 20. Alltså Folkes minspel!! 😂😂 Han är ju för häftig, gör sig minsann inte till för någon fotograf inte!! 😜 GRATTIS till Bertil som fått sommarlov och som i höst börjar i 1:an! Så roligt! 😃

 21. Hej

  En önskan/fråga. Du har så fina tapeter hemma. Skulle du kunna ha ett “tapeter-hemma-inlägg” så man får se alla i samma inlägg? Om du vill så klart…

 22. Och jag missar barnens skolavslutning i år! Buhu, men vi kommer fira när jag kommer hem med besök på restaurang bland annat.

 23. Åh, de där spinkiga benen och stora fötterna! Påminner så om valpar med sina stora tassar. Min sjuåring är i samma format, spinkig men med storlek 37 på fötterna! Då välter han inte när han växer på längden för lång blir han, jag är 178 cm och maken 198 cm.

 24. Vilket fint inlägg att få ta del av, Clara! Jättevackra bilder och man blir ju själv sugen på att få gå på ett riktigt sommarkalas.

 25. Clara, vilket inlägg. Ljuvligt ljuvligt! Minns själv mina skolavslutningar i byn jag växte upp i utanför Umeå. Finklänning, krusat hår. Pinnsmala ben och alltid sol. Rosett i håret och alltid tårar i ögona då vi sjöng Den blomstertid nu kommer.
  Tack för att du låter mig följa dig. Och tack för att du delar och verkligen vill ge det genuina. Och du gör det utan knussel och låtsasmys. Du lever såhär. Trovärdigt. Mycket trovärdigt. För det ÄR ditt liv.

  Apropå inget, jag lyssnade på P2 påväg hem från jobbet igår. Vilket skimmer världen fick. Jag hamnade i en härlig bubbla. P2, och P1 för den delen, är annat än allt dunkadunka. Man får söka sig själv till de grundläggande. Man hittar det. Titta på en kotte, en blomma. DÄR är livet! Du har säkert kämpat och kämpar. Men det märks att du är jordad. Du älskar såsom du får leva o ge dina barn den uppväxt du ger. Du är en fantastisk kvinna och jag inspireras av dig var dag!

 26. Clara! Jag har en fråga. Oftast när jag kommenterar så står det “Din kommentar inväntar granskning”. Men ibland försvinner allt och hela sidan laddas om, efter att jag tryckt på “skicka”. Detta skedde precis nu när jag svarade en kommentar här ovan. Vad beror det på? Upplever att dessa kommentarer aldrig når fram.

 27. Blir gråtmild när jag läser detta.. Minns skolavslutningarna från min barndom, har också alltid firat med tårta och det har varit självklart att hela familjen samlats. Minns att jag brukade vara ledsen över att inte få träffa kompisarna på hela långa sommaren, och samtidigt full av förväntan. Idag ser jag hur många i min närhet inte kan närvara på sina barns skolavslutningar och det gör ont i mig när jag tänker på det..

 28. 9 veckor sommarlov i Sverige? – barnen i Danmark har bara 6 veckor sommarlov – jag skulle älska att mina barn hade 9 veckor till att cykla, bada, läsa, spela spel, åka till stan, till landet, ha kul, ha tråkigt och hitta på något att syssla med! Grattis på sommarloven!!

 29. Folke är så himla lik dig 🙂
  Tycker förövrigt att det är fint att familjer väljer att bo på landet med sina barn, och låter de få en uppväxt som påminner om när vi var små (jag är bara några år äldre än dig.)
  All fin uppväxt innan iphones och allt som det nu ska vara som barn ska ha nuförtiden. Och modekläder redan när barnen är nyfödda. Fint då att folk väljer att uppfostra sina barn på landsbygden. Visa den delen av världen/Sverige med, och att alla inte behöver bo i storstäder och ha nya saker hela tiden. Verkar mycket lugnare på landet. Som att tiden har stått stilla där. Som att barn är barn och uppskattar allting runtomkring dom, dom svär inte (inte som i storstäder iaf), och kan få se hur det är att odla sin egen mat.

  1. Fast va? Bara för man bor i stan behöver man väl inte ha märkeskläder till ungarna och låta de sitta inne med paddan hela dagarna?
   Går alldeles utmärkt handla på loppis i stan, odla och skicka ut ungarna på gården och leka. Brukar skicka med ett rep och en käpphäst

 30. Så fint! Fick också uppleva en fin skolavslutning med dottern i veckan. Lite synd är det dock att de har den på eftermiddagen ( praktiskt iof så man slipper ta ledigt) men det är väldigt rörande med alla barn som försökt göra sig fina själva utan hjälp av föräldrar. Vi grillade och pt jordgubbar med glass efteråt.