Mina fina loppisfynd

Jag lovade ju att visa upp loppisfynden jag gjorde i Borås och här kommer allihop. Några saker fyndade jag dock i min systers förråd när hon rensade ut det. Som den broderade vepan som det står Handdukar på. Tror det är min farmor som har gjort den för länge sedan. Bordet på bilden är dock loppisfyndat för 300 kronor. Det lyckades jag med nöd och näppe stuva in i vår kupé när vi åkte hem. Passar perfekt i matrummet med björken och karmstolen med samma typ av trä.

På bordet står en rad fina kannor och vaser jag fyndade. Alla kannor på bordet kostade tio kronor styck. Utom den gröna som kostade 80 kronor och den munblåsta i glas som jag fick av min syster men som ursprungligen kommer från min faster.

Just nu är jag mycket inne på cremefärgat porslin med fyrtiotalsdekor. Som dessa små vaser. Glasburken med blå knopp ska få stå på mitt nattduksbord och förvara vigselringarna.

För att fynda ska man köpa julsaker på sommaren och sommarprylar på vintern. I fel säsong vill ingen handla och då får man saker billigare.

8 ikoniska juylpynt att leta på loppis!

Slog till på den lilla tomten med hunden och fick av Anna en fin julbonad och en med höstmotiv.  Hittade också en Mjöl-Stina (den där grejen i metall längst ut till höger). Det är en mjölsikt, likadan som den mormor har. Helt suverän – men som jag aldrig lyckats hitta någonstans tidigare.

Den stora keramikskålen kostade 10 kronor och är perfekt som bakbunke och den gamla träskålen ska jag ha som fruktfat. Den kostade 85 kronor om jag minns rätt. De två fåglarna fick jag av min syster, de är ett reseminne från hennes pakistanske vän. Jag samlar ju på  dockor och figurer från olika länder så de här ska få stå på pianot tillsammans med mina antika japanska dockor och gamla dalahäst.

Spillkumen från Gefle är ett annat favoritfynd. Tror den kostade 100 kronor.  Och så kunde jag inte motstå detta fotografi för en femkrona. Samlar ju på äldre fotografier. Det här föreställer en man som kärleksfullt kramar om en bebis, stående framför en syrenberså med en flaggstång som skymtar där bak.  Ser ut att vara fyrtiotal. En underbar och ganska ovanlig bild av en man från den tiden.

Det här är den kategori fynd som jag älskar mest. Specifika pinaler jag letat efter länge och som gör att jag kan byta ut något nytt och fult mot något gammalt och fint. Något som liksom verkligen sätter stilen. Fynd som en rekvisitör skulle vara glad att hitta när den ska göra en tidstypisk film.

Längst fram syns en gammal dörrklapp i järn som ska sitta ute på verandan (15 kr). Bakom den ett etui för en tändsticksask (20 kr). Anna trodde att det kunde vara Algots gamla fabrik i Borås som avbildats. Och så slog jag till på en gammal flugsmälla (10 kr). Jag har länge letat efter en som är fin nog att ha hängande framme. Jag förstår att det kanske låter märkligt men det är precis den här typen av köp som gör hela skillnaden i ett hem när man bygger upp en särskild stil.

Och så flaggan då. I mitt barndomshem fick man alltid en svensk flagga på sin fikabricka när man fyllde år. Eller så stod den på bordet när det var midsommar eller någon annan högtidsdag. Har länge letat efter en fin antik och blev så nöjd när jag fick tag i den här. Den hamnade på bästa platsen på midsommarbuffén och kommer hamna på alla fikabrickor på barnens födelsedagar! 40 kronor fick jag punga ut för den.

Och så måste jag visa dessa underbara prylar. Kudden med ullbroderi kom från Annas gömmor. Den ÄLSKAR jag. Väldigt lik de vackra broderade kuddar jag och Anna beundrade när vi besökte Hemslöjden Skåne i Landskrona förra sommaren.

Blev också glad för den fina gamla lampfoten i brons och knoppbrädan som ser ut att vara 40-tal. I mitten är en ljuvlig taklampa som ska hänga uppe i hallen och det som syns till vänster är små vägghyllor/konsoller i trä ( men de står upp och ner här). Jag har många sådana runt om i huset och dessa ska upp på väggen i punchverandan så att fler blommor kan rymmas. Köpte fem stycken men bara två rymdes i bilden. För allt på bordet betalade jag typ 400 kronor.

Blev också glad för den felfria emaljkastrullen jag hittade (50 kronor), det grönblommiga fatet (10 kronor), jugendfatet med tulpaner (40 kronor)  och den rutiga kakburken (40 kronor). Har suktat efter just den modellen på många loppisar tidigare men då har den varit för dyr.

Av min syster fick jag också traven med gammeldags munblåsta skålar “Blå Kant” från Bergdalahyttan. Den serien har tillverkats i över hundra år och förr sades det att den blå kanten skulle avskräcka flugor från innehållet i skålar, fat och kannor med just den blå kanten. Återstår att se om det funkar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

19 kommentarer på “Mina fina loppisfynd”

 1. Hur förvarar du alla prylar som du köper? Allt kan ju inte vara fram samtidigt? Vi bor i ett litet hus från 1954 som vi byggt till med ett ordentligt sovrum och badrum men ändå kommer vi knappt upp till 120-130 kvadratmeter. Vi måste rensa ofta i vår förvaring för att få rum med nya prylar. Jag kan knte ha många vaser, tre st totalt har vi. Vi har inte rum för nån finservice så vardags och fest är densamma. T.ex så ger jag bort barnens kläder genast de växer ur dem. I och med att vi har en flicka och en pojke så kan de inte ärva allt av varann liksom. Just nu har vi en påse kläder ur tonårstjejens garderob som ska till en ny ägare, min jobbarkompis har två tjejer som gladeligen tar emot. Dottern fick i sin tur kläder kläder av sin bästa kompis förra veckan. Ge och få…

 2. Är konsumtion finare för att det är auktionsfynd och billigt?
  Det är så mycket prylhets idag.
  Tänk om fler vågade skala av och rensa ut istället för att samla på sig. Att rensa ut saker ger ofta en bättre frid än att shoppa.

  1. På din första fråga, svar: JA
   Sen kan jag ju tillägga att det mesta här är sånt som ingår i mitt rekvisitaförråd. Jag är ju stylist och fotograf och gör böcker så då behövs detta. Ingen tänker väl att en snickare inte ska få ha virke och verktyg eller att en målare inte ska få ha penslar och färg.

  2. Fast var har du tänkt att det man rensar ut ska hamna om inte på loppis och auktion? Eller tycker du att vi ska kasta grejerna i soporna? Det är väl toppen om de grejor jag inte behöver/ vill ha kan komma till nytta och glädje hos någon annan!

  3. Givetvis! Problemet med konsumtion är ju att den inte är hållbar. Är det hållbar shopping man ägnar sig åt, typ att låta prylarna i ens hem gå i någon typ av kretslopp mellan loppisar och andras hem, så är shopping inget sämre intresse än att påta i trädgården eller måla tavlor. Människor som är intresserade av att t ex odla tomater (som jag…) kan också bli hetsiga, vilja framåt, vilja ha mer, men det gör inget när hetsen inte förstör för omvärlden.

  4. Gillade denna artikel apropå minimalism som är rätt inne just nu. Nog kan sakerna ta över ett hem men jag tror minimalismen också kan ta över. Om minsta pryl stör dig och skapar oro behöver du kanske inte rensa ut utan fundera på vad som ger dig så mycket oro. Oftast tror jag inte det är sakerna utan att man försöker ordna insidan genom utsidan.

 3. Åh vilka härliga blogginlägg du har publicerat på sistonde! Blir så inspirerad och glad varje gång jag besöker bloggen. Du har verkligen fått till en bra mix

 4. Hur i hela världen har du lyckats få med dig allt hem på tåget? Är grymt imponerad. Tror du får ge lite pack-råd till oss som lätt (läs: så gott som alltid) får packning som sväller över.

 5. Så fina grejer! Blir inspirerad o peppad inför sommarens alla loppisrundor 😊
  Men roligast av allt var att se glasburken med en blå knopp på locket – jag har en likadan som är köpt på loppis, fast högre. Din burk ser ut som att man tagit min o tryckt ihop den 😄

 6. Hej Clara!
  Så fina fynd. Kan knappast bärga mig för mitt årliga Sverigebesök då loppisrundor står högst upp på listan av saker jag vill göra. Handlar sällan stort – bara smått – men bara att gå runt och leta prylar är kul. Typ sockerskål, tårtspade, krokar och Dalahästar… Samlar…
  Kram
  Annette
  MY ROSE VALLEY

 7. När jag ser de fina Bergdala-skålarna blir jag återigen SKITARG på min exmake som hade sönder TVÅ av mina stora Bergdala-skålar genom att ställa dem på en varm spisplatta. Inte därför vi skildes, men bidrog säkert.

 8. Vad är det för årsmodell på den där flugsmällan? Vill minnas att min farmor hade någon liknande. Funkar den fortfarande att smälla med, eller är det mest tänkt som prydnad? Hunnit använda den ännu? 🙂