8 ikoniska julpynt att leta efter på loppis

Att jag tycker att julpyntet ska vara gammaldags och gärna införskaffas begagnat är ju ingen nyhet. Det blir liksom finast då. Därför har jag sammanställt åtta lite extra “ikoniska” julpynt jag tycker att man ska hålla utkik efter på loppis! På antikaffärer säljs de dyrt men har man tur hittar man dem ibland billigt på second hand….

Kulljstake i rött

Det är någonting så charmigt och härligt med dessa klarröda stakar bestående av träkulor. Fina både som adventsstake och för enkelljus. Kom bara ihåg att stoppa metallkoppar i trästaken (finns att köpa tex på Panduro) ifall det saknas.

Gammaldags porslinstomtar

Jag vet att porslinstomtar är en riktig vattendelare. Men själv älskar jag den äldre sorten med milt ansiktsuttryck och handmålade detaljer. Ibland har man turen att komma över dem billigt bland allt julskröfs på second hand. Tveka inte att slå till! Fler filurer i min samling kan du förresten se här.

Änglaspel

Änglaspelet uppfanns i början av 1900-talet av tysken Walter Stock. De första spelen var rikt ornamenterade och oftast utav tenn. I Sverige blev änglaspel blev vanliga först efter andra världskriget och här var de enklare i utformningen och oftast utav mässing. Jag har två änglaspel hemma som jag är väldigt förtjust i. Ett nytillverkat jag fått i present av min moster och ett gammalt jag fann i originalkartong på en loppis. Här ser ni det senare!

Julkrubba

Julkrubbor är både otroligt vackra men och roliga för barnen att leka med. Jag ställer min lågt så att barnen når upp att flytta runt de fina gamla figurerna. Min julkrubba är köpt på loppis men figurerna i den har tillhört min farmor en gång i tiden.

Granljusstake

Fullkomligt livsfarlig och fullkomligt förtjusande – det är julgransstaken i trä. Jag kom över en riktigt gammal variant med vacker dekor på en antikaffär för några år sedan. Som tur är så är de nytillverkade varianterna också söta. Det finns dessutom trärena byggsatser så att du kan köpa och måla själv. Nytillverkade granar har metallkoppar och sätt för guds skull i sådana om du har turen att hitta en gammal!

Pappersstjärnan & julgranskulorna av glas

Pappersstjärnor finns det gott om i butikerna. Men en riktigt ömtålig gammal pappersstjärna – gärna i orange papp – är det något visst med. Jag har bland annat den här fina från fyrtiotalet. Den sprider ett milt guldgult sken och får hänga uppe i vårt sovrum.

Jag vill också slå ett slag för skira gamla pumlor av glas. Ännu går de ibland att hitta billigt i en loppislåda. Slå till och häng högt i granen – utom räckhåll för klåfingriga ungar.

Tomteparad

Slutligen tycker jag att du ska hålla utkik efter en gammaldags tomteparad. Jag har ett helt gäng i olika modeller. Både stora och små. Med nissar och med lucior. Nytillverkade i gammal stil – och några riktigt gamla original. Ställ i fönster, på bordet eller som här högt upp på ett skåp.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

21 kommentarer på “8 ikoniska julpynt att leta efter på loppis”

 1. Åh, du har en formidabel förmåga att skapa julkänsla med dina inlägg. Jag fullkomligen älskar dem och vill meeeer! Nu börjar snart årets bästa månad och du är en jultradition så god som någon. Det här kan för övrigt vara en av de finaste komplimanger jag någonsin givit någon. Så mycket älskar jag julen.

  1. Haha, underbart <3 jag riktigt känner hur varm komplimangen är. TUSEN TACK Maria =)

 2. Ja för loppat julpynt! Gick in på min favoritloppis förra veckan och det fanns horder av julpynt. Även om allt inte ser ut exakt som det man hade valt om man köpt från valfri stormarknad eller inredningsbutik så skulle jag inte ha samvete att köpa nytt julpynt när det dignar av bra begagnat. Hittade mycket fina saker, pappersstjärnor, adventsljustake och en fin porslinskyrka bland annat för inga pengar alls nästan. Porslinstomtar fanns i överflöd, de kommer dock inte innanför min dörr, än iallafall 😉

 3. Tack för tipsen, Clara! Mitt julpynt är begränsat till en adventsstjärna, tre tovade tomtar jag köpte en gång på waldorfskolans julmarknad och en halsduk i grått och rött jag stickat en gång, som jag lägger ut som duk. Kanske borde vi skaffa en adventsljusstake till sonens rum? Eller en stjärna. Ja, jag tror allt det.

  Ett änglaspel köpte jag en gång till mina spanska svärföräldrar. De hade aldrig sett på maken och tyckte det var mycket häftigt när änglarna snurrade runt och pinglade. Och det är det ju! Jag minns dock att det var svårt att hitta bra och billiga ljus till detta. Till slut hittade jag ett 24-pack (eller liknande) på butiken Önska. Kanske har du (eller någon annan) något annat tips på var man kan köpa dessa småljus?

  1. Skulle tipsa om svensktillverkade stearinljus. Små julgransljus från Liljeholmen. En enkel googling ifrån dig.
   Finns på Clas Ohlson i större pack och till bra pris! 🙂
   Gynna det svensktillverkade tycker jag.

  2. Vill också tipsa om Liljeholmen antikljus =)

   Tycker att det lät som ett väldigt fint och väl avvägd samling pynt Tove

 4. Tycker julstjärnor är läskiga, enligt berättelsen guidade stjärnan astrologerna för att herodes skulle kunna ha ihjäl jesus, nu hann jesus familj fly men det ledde till ett fruktansvärt massmord på små pojkar

  1. Nja… Stjärnan guidade astrologerna/de vise männen/kungarna, det stämmer. Men det var Herodes som anstiftade barnamordet utan information från dem (de tog en annan väg hem, berättar Bibeln).

 5. Du var jättebra i Go’kväll igår. Och vilket bra gäng gäster de fått ihop.
  Kul!
  Du pratade så rappt o energifullt. Men utan att tumma på artikulerandet. Missade inte ett ord av det du sa. Intressanta middagsgäster du valt dessutom.

  Blev väldigt inspirerad av hon som bakade med fullkorn. Det ska testas snarast.

 6. Hej! Dom äldre änglaspelen har en mycket vacker klang och står stadigt, dom nyaste verkar vara gjorda av folie..

 7. Vilken utmärkt lista! Jag vill lägga till virvateller på listan. jag hade turen att hitta gamla på tradera, men finns även nytillverkade. de snurrar så vackert i fönstret!
  Jag tillåter mig ett nytt pynt varje år, tittar runt på loppis och antik till jag hittar något riktigt begärligt. det börjar bli en riktigt fin liten samling.

 8. Ett av min absolut häftigaste loppisfynd har jag gjort på en gata i West side New York. Där satt en äldre kvinna och sålde gamla grejer för 5 dollar. Bland annat en låda med gamla julgranskulor. Jag slog till direkt. När jag kom hem upptäckte jag att kartongen var orginal! Kulorna i, är de som är avbildade på kartongens utsida. Skulle tro 40-50tal. Jag vårdar den här lådan som en skatt! ….och så häftigt att tänka på att de en gång har hängt i en gran i NYC! 🙂

 9. Jag håller med. Det är mycket nostalgi med jul. Har man en ved spis måste man ha metallspiralerna hänga och snurra. Det hade min moster i sitt bondkök. Jag har lika tomteparad som du har på skåpet, vet du var de kommer ifrån? Jag fick mina från Norge tror jag.