• annonssamarbete Region Västerbotten Turism •

En historielektion i skogens tecken

Som jag tidigare bloggat om tog jag och min bästa kompis Elina en tvådagarstripp genom Västerbotten, på uppdrag av Region Västerbotten Turism.  Vi tog med våra barn och efter första natten på Granö Beckasin drog vi  vidare till Lycksele. Vi skulle nämligen besöka Gammplatsen. Gammplatsen har i århundraden varit en samlingsplats  för samer, nybyggare och handelsmän. Här hölls marknader och ting och kyrkhelger firades. Nu ger Gammplatsens olika byggnader och museum en historisk bild av livet i södra lappland.

En trevlig guide mötte oss och visade oss runt på området. Dessa  fina grindar var det första vi såg. Jag övervägde att haka ner och sno med mig dem hem till vår gård.

Jaktmuseet med sina uppstoppade björnar, vargar och läskiga djur väckte stort intresse hos barnen.

Själv föll jag mer för postmuseet

och textilmuseet…

Fint ordnat med gamla tyger, symaskiner och inredning. Jag fotade massor för ren inredningsinspiration hem till mig.

Folke som sett de uppstoppade djuren undrade nu varför de dödat människor och satt upp i lokalen? Älskar treåringens logik. Vi lugnade honom med att det bara var dockor och inte uppstoppade riktiga människor.

Vi gick runt på området och utforskade allt fint.

Bertil skjutsade småttingarna och diverse timmer.

På gammplatsen finns bland annat kyrka, sameviste, smed, bagarstuga, mjölkstuga, skomakare och alla möjliga fina utställningsmiljöer.

När vi blev hungriga åt vi lunch på Ruselegården.

Det blev givetvis palt med lingonsylt och mjölk till oss alla fem. Västerbottniskt så det förslår.

Efter lunchen gick vi igenom Skogsmuseet med dess olika utställningar. För mig som har en släkt av skogsarbetare var det en speciell upplevelse. Mycket av det min morfar berättat om livet i skogen kände jag igen i utställningen. Slitet, utsattheten, farorna.

Men också värdet av kockan som bodde med skogsarbetarna i skogen hela vintrarna. Och som med enklast möjliga köksutrustning lagade palt, kalops och sillbullar åt hungriga arbetare. Det var dessa kvinnor som såg till att männen fick nyttig och bra mat och höll rent och snyggt i stugan. Ibland kunde kockan vara så ung som fjorton år och arbetet var tungt. En kocka berättar om slitet med den djupfrysta maten och hur svårt det var att med en såg få loss bakstycket av en frusen gris.

Skogen är en av anledningarna till vårt lands välstånd. Men kockans roll i det  känns som en bortglömd del av den historien, så jag blev glad att utställningen lyfte fram det.

På Skogsmuseet fanns också fina uppbyggda miljöer. Bland annat detta Per-Albin torp. Stor inredningsinspiration för mig!

Om man tänker bort fattigdomen, kalldraget och eventuella vägglöss.

På skogsmuseet hade de också en fantastisk lekdel för barnen. Där hade de så roligt att de fick stanna kvar själva i över en timme medan jag och Elina utforskade resten av området.

Vi gick  oss förbi den lilla butiken där det såldes bokmärken, gamla skolplanscher, marknadskarameller och annat tidstypiskt. Himmelens mysigt!

Älskar färgsättningen också. Såna här galna färger är det hemma hos min farmor med och det är så härligt!

Största behållningen under hela dagen var nog att gå omkring och kolla planteringarna. Jag anlägger ju en trädgård i (delvis) gammal stil med gamla sorters växter. Här fanns hur mycket inspiration som helst.

Till Gammplatsen har man samlat rotskott och perenner från gårdar runtom i Västerbotten. Och efter att vi pratat med trädgårdsmästaren fick vi också köpa rotskott av gamla sorter. Vi fick lite förtur för resten skulle säljas på Rosens Dag på Gammplatsen.

Hade jag varit kleptoman hade Gammplatsen levt farligt för mig.  Så otroligt mycket vackert att titta på.

Efter en inspirerande och innehållsrik dag på Gammplatsen lämnade vi området och åt middag på Restaurang 64 grader i Lycksele. Det var vansinnigt gott och kan varmt rekommenderas om ni är i krokarna.

Sedan tuffade vi hem igen. Helt mätta på intryck och inspiration. Vilka fina dagar vi fick i Västerbotten.

I Västerbotten finns flera fina kulturella och historiska upplevelser att ta del av både som vuxen och tillsammans med barn. Här kommer fler tips på vad du kan se och uppleva. (Ännu fler tips och länkar finns på Visit Västerbotten)

 • Norrbyskärs Museum visar livet på en gammal sågverk. Ta en dagsutflykt med färjan och ät i den mysiga restaurangen.
 • Olofsfors Bruk är ett av landets bäst bevarade bruk. Här kan man hänga en hel dag, äta gott, beundra glasblåseri och järnsmide, se de historiska miljöerna och handla byggnadsvårdsmaterial.
 • I Burträsk finns bland annat Västerbottensost Besöksscenter där man kan gå guidade visningar och se hur osttillverkningen går till. Och på Hembygdsområdet finns ett antal kulturbyggnader att se, bland annat Risåträskgården som kommer från byn Risåträsk och innehåller målningar av den kände allmogemålaren Per Olof Hållén som verkade i Västerbotten i mitten på 1800-talet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

13 kommentarer på “En historielektion i skogens tecken”

 1. Himla roliga och intressanta inlägg! Blir väldigt sugen på att besöka Västerbotten. Det är ju näst-nästgårds om man bor i Sundsvall 🙂

 2. Fint turista i Västerbotten (har bott 6 år i Umeå och har en make därifrån så vi är där varje år)

  Men palt är ju norrbottniskt 😅 Med vänlig hälsning, pitebon 😂

 3. Vilket fint inlägg om Lyckseles kulturskatt! Är själv Lyckselebo och man blir lätt hemmablind och ser inte det fina man har nära, man tar det för givet. Men dina bilder fick mig att se Gammplatsen i nytt ljus, hur otroligt fint det är och hur inspirerad man kan bli. Tack för det.

 4. Vilka superfina bilder <3 Det här är ett ställe jag absolut skulle kunna tänka mig besöka något år 🙂 Och kolla tapeten på näst sista bilden, så himla fin, den skulle passa i vårat lilla kök på landet.

 5. Så synd att jag bor i södra delen av landet. Långt upp, men jag njuter av dina beskrivningar och vackra bilder.
  Sen älskar jag dina klänningar, och dom sitter som e smäck på dig. Vart finns dom att få fatt i.
  Kram och ha en härlig dag!

 6. Underbart inspirerande semestertips för mig som bor i Skåne. Samlar idéer till min dröm roadtrip genom Sverige.

 7. Åh, jag tycker att så många av de här bilderna speglar hur det ser ut hemma hos dig, Clara! 🙂

 8. Drabbar skogsbränderna er där ni bor? Vet inte var ni bor, mer än i norra Sverige.
  Vad tänker du om vädret och konsekvenserna av det?

 9. Vilken fin resa ni hade! 🙂 Nu har jag ännu ett ställe på min “att-besöka-lista”. Roligt med rotskotten på ros också, hur planterar en sån på bästa sätt? Hälsningar f.d. Västernorrlandsbon.

 10. Tack för fina tips om spännande och vackra platser. När jag och familjen passerade Umeå förra veckan drog jag (efter tips från dig) med dem till Gammlia. Vi hade några sköna timmar där, särskilt uppskattat var skolan där barnen fick en privatlektion av en tidstypisk lärarinna.