Det stora sommarkalaset

Igår hade vi kalas för vår fyraåring. Stoltare mer partypeppad fyraåring kan man inte hitta. Varje gång mina barn fyller år slås jag av hur stor och varm släkt de har. Det hade jag med som liten  – men inte på så nära håll.

Det blev presentutdelning inomhus medan åskan gick ute. Folke fick sina bästa paket redan från början. En blå diamant och en gosedjurskanin. Allting gosigt älskas – särskilt lena kaninöron. Han har fem kaniner sedan tidigare.  Tummen åkte genast in i munnen  och resterade paket fick de andra barnen öppna. Folke gav frikostigt bort grejer till Bertil och Juni. Tillfreds med det han redan fått.

Sedan skingrades molnen och det blev fint igen och då dukade vi fest i trädgården. Min systerdotter doftade längtansfullt på chokladbollarna. Folke hade önskat sig en tårta i två våningar så då fick han såklart det. Kändes som en bättre lösning än hans första önskemål – massa morötter i en hög med muffins ovanpå.

Det må låta vrickat men en av sakerna jag såg mest fram emot med att få ett sommarbarn var alla sommarkalas i trädgården jag skulle få möjlighet att ordna.

Jakobs lillkusin Felicia kom förbi och förgyllde dagen för barnen. Hon är så duktig på att sjunga att man ramlar av stolen. Beyonce får passa sig.

Citronvallmokaka och chokladbollar

Min mosters hund Saga sniffade runt kring borden och höll utkik efter nedfallna kaksmulor

Men det fanns ingen hejd på hur löjlig Melker var. Efter att vi var tvungna att dra ut alla hans tänder utom två, så fastnar läpparna i hörntänderna och han ser så här fånig ut där han sitter och har det skönt.

Här sitter någon annan och har det skönt – men han inte alls är fånig, bara vrålsnygg!

Anna och Lykke

Det är bra att Jakob har en mamma som är lågstadielärare och en moster som är förskolefröken. De kan alla bra lekar och efter fikat lekte vi i flera timmar.

Från tvååringar till åttioåringar gömde sig. Här står jag och min moster på lur bakom varsitt träd i leken Räven och Sorkarna.

Lykke saboterade leken genom att peka ut var alla gömde sig någonstans. Sedan tog hon en paus hos sin söta morfar med en stråhatt i cowboystuk inköpt i Estland. Sån rolig stilmix!

Folke fick en sparkcykel med Hello Kitty på (från PMU 35 kronor) och gosiga gosedjur, fina böcker, såpbubblor, sittkuddar, ett flygplan  och ett förstoringsglas.

Och så fick pojkarna ÄNTLIGEN sin efterlängtade studsmatta. De har tjatat i flera år och jag har vägrat. Tycker att det är svinfult men framförallt jättemycket pengar. Men nu hittade vi en begagnad av fin kvalitet för 1500 kronor. Och så kom jag på att jag kunde gömma den nere på åkern och slippa ha den mitt i utsikten i trädgården. Så då gav jag efter. Och vilken lycka – det studsades som bara den.

Halv tio på kvällen troppade de sista gästerna av och barnen stupade i säng. När de skulle sova ville Bertil bli nypt hårt i armen. Så att han skulle veta säkert att det där om studsmattan inte var en dröm. Själv nöp jag mig försiktigt för att påminna mig om vilken sanndröm det är att ha så mycket familj och släktingar runtom oss. Över att de finns här för vår familj. Över att de tänker på våra barn, älskar dem och alltid vill komma och fira, fika och leka med dem. Vilken nåd!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

31 kommentarer på “Det stora sommarkalaset”

 1. Vad härligt alltihop! Utom stackars Melkers löjliga uppsyn, haha!
  Hatar vår studsmatta för att den är så ful (funderar på att plantera en syrenhäck runt den…?), men älskar den för att barnen hoppar och hoppar, år ut och år in. Frisk luft och motion ju! 👌🏾

 2. Ja, det är en nâd. Min familj har skingrats pâ jakt efter jobb i Europa och mammas gamla kalas kommer ingen ihâg, förutom Clara 🙂 Tack rara Clara för alla fin photos !

 3. For et sommerlig og herlig blogginnlegg. Og du er så utrolig fin i den lyseblå Miss Clarity-kjolen Clara. Er det stretch i den? Ellers kan jeg fortelle at katten vår bare har fem tenner igjen han også. Snart skal tre til trekkes ut. Og for hver gang vi har måtte trekke tenner får han et mer og mer innsunket kjeveparti som gir et litt artig utseende. Han og Melker kan jo melde seg inn i “tannløsklubben” 😉 God sommer til dere fine folk!

 4. Oj vilket kalas blir nästan lite avundsjuk på att du har så stor släkt och att ni träffas och har så mysigt helt underbart låter det.
  Din klänning är ju också så vacker vilken färg som sommarhimlen så blå.

   1. Min lilla vovve har också precis fått dra 6 tänder pga det, och fler lär det bli :-(. Klarar han sig bra? Går det att äta ordentligt?

    1. Han klarar det jättebra. Verkar inte lida av det – tvärtom säkert skönt att få bort alla tänder som gjort ont. Slutat lukta illa har han också

 5. Takk Clara for fantastiske innlegg <3 For et fantastisk fint kalas!

  Du er så god på å vise, gjennom bilder og tekst, hvor takknemlig du er for det gode i livet – at du ikke tar det for gitt. Det synes jeg er så fint, og det påminner meg om å være takknemlig for det jeg har i mitt liv også.

 6. Citron och vallmokakan verkar väldigt god! Vågar man hoppas på att du lägger ut receptet?

 7. Jag har en liten fundering. Du gillar ju allt från förr både i stil på hem och kläder. Men gäller det ditt hår också? Jag gick länge och trodde du var minst 35 då du har lite tantig stil på kläder och hår (inte att man är en tant som 35 men att det gör att du ser äldre ut). Är detta medvetet? Då du liknar mer tex hur min egen mamma som småbarnsförälder på den tiden när det var modernt. Nu är det ju ganska ovanligt.

  1. Jag är osäker på vilken frisyr du menar då jag hela tiden byter? Men den jag har nu är ju en ostyrig page. Det tror jag är en ganska tidlös frisyr – tänker på Malin på Saltkråkan och det är ju supermodernt igen!

 8. Ett härligt reportage som sprider glädje.
  Så gott att se och läsa att förnöjsamheten och tacksamheten finns hos både vuxna och barn, det ger livet kvalitet.
  Tack för att du delar med dig så frikostigt av ert liv!

 9. Så otroligt fint inlägg, blev helt rörd och fick den där lilla klumpen i halsen när man har så mycket känslor att de måste samlas ihop någonstans. Tack för att du delar, det ger en väldig mysighetsfaktor!

 10. +1 på att mer än halva glädjen över ett sommarbarn handlade om kommande sommarkalas ☺️

 11. Nu blir jag ju sugen på att skaffa barn enkomt för att kunna ordna ett sånt där drömmigt barnkalas! Magiska bilder och beskrivning!

 12. Verkar verkligen varit ett toppenkalas!! En fråga som jag hoppas inte är för privat, men Folke suger ju på tummen. Det gör mitt ena barn också, och han är snart 2,5 år. Hans far är rätt så nojig över det och att tänderna ska bli sneda och hej och hå. Jag tror inte det är någon fra på taket än, och har iaf varit med om en till på fyra år som sugit på tummen. Ska tilläggas att min son ammar och att studier pekar på att barn som ammar ett par år har lättare att sluta med tummen sen. Men..hur tänker ni? (jag är alltså lugn med tumsugandet, det är min partner som börjat få lite panik och vill att det ska avslutas snart).

 13. Vilket härligt kalas! En vän till mig grävde helt enkelt en stor grop där studsmattan passade in. Snyggt och praktiskt men såklart en del jobb. Ni verkar annars ha hittat en bra lösning.

 14. Det där med Melkers leende känner jag igen! Vi har dragit ut en övre hörntand på vår katt Boris och hans läpp hänger nu upp sig på den nedre hörntanden så att han får ett snett flin.

 15. Studsmatta är svin fult och jätte dyrt! Våra grabbar fick en för 8 år sedan . Håller än och de hoppar fortfarande varje dag! Väl investerade pengar😃

 16. Precis innan jag läste att du önskade ett sommarbarn för att få ha kalas på sommaren tänkte jag exakt samma tanke! Nu har vi inga barn än, men drömmen vore att i alla fall ett av dem föddes på sommaren. Dock kommer jag ihåg min lillasyster, som är född i juli, aldrig kunde ha kalas då hon fyllde år eftersom aaalla var bortresta på semestern. Jag är född i mitten av augusti och det passade bättre, precis innan skolan brukade börja!