Bildspecial – inspiration till barnkalas

Hipp hipp hurra för alla midsommarbarn! Vet att många svenskar fyller år den här tiden på året (9 månader efter midsommar). Här har jag satt ihop en bildspecial från barnkalas jag ordnat och besökt. När jag själv tittat genom födelsedagsbilder ser jag att det finns några enkla knep som lyfter kalasen:

1, Sätt stämningen med färg och mönster!

När jag tittar på bilder från kalas vi haft hemma inser jag att enkla saker som färgerna på ballonger, dukar och servetter spelar stor roll. Det behöver alltså inte vara så svårt att ordna ett temakalas – man kommer långt med ett tyg och en näve ballonger.

Ljust kök med barnkalsdukning på köksbordet, rosa, blå och gröna ballonger hänger i fönstret.

Bertils krispiga vinterkalas med vita pompoms och pastellfärgade ballonger. Så ville han ha det när han fyllde fem år 2016.
Till dukningen klippte vi ut stora glada prickar av färgat papper. Svårighetsgrad 0 på en skala upp till 10.

Köksbord i trä med kalasdukning med många sorters godsaker och ballonger som hänger ner från kökslampan

Folke brukar ha ett tydliga sommarkalas. På hans första födelsedag hade jag glömt köpa nya ballonger så vi blåste bara upp de sista. Här är det inte alls mycket pynt utan bären och blommorna från ängen utanför husknuten som sätter stämningen. Den här dagen var Folke så liten att han inte brydde sig, annat var det den dag han fyllde tre.

Barnkalasfixat kök med ballonger i fönstret och blommor på bordet.

Samma kök men en annan festkänsla. Så här dukade jag till Bertils 2-årskalas innan han själv brydde sig. Blir fortfarande på bra humör när jag ser blandningen av färger och mönster med blommigt, rutigt och prickigt. Lite cirkuskänsla över det hela. Just prickigt är det mönster som ger mest partykänsla!

2, Få magen att pirra av förberedelser!

Tycker det är bra om barnen själva är med och gör inbjudningskort, bakar eller i alla fall dukar så att de hinner bygga upp den rätta kalaskänslan. Under livets första födelsedagar ska det pirra i maggropen!

Två små barn står intill en sval järnspis som fyllts med vackra inslagna paket i olika färger.

Paketen ska gärna ligga framme ett tag så födelsedagsbarnet hinner klämma och hoppas. Har man syskon eller en kompis till hands innan kalaset får man skaka alla paketen och gissa.

Liten barnhand garnerar en gräddtårta med hallon och chokladbitar

Kan själv! Om barnen vill vara med och garnera tårtan – låt dem vara det!

Gräddtårta dekorerad med smågodis och drinkparaplyer.

Smågodis och drinkparaply. Barn är världens bästa tårtdesigners! Den här bakade jag till Bertil tidigare i år efter önskemålet “godis på tårtan”.

chokladtårta med texten Bertil 6 på toppen.

Namn och nummer. Det ska synas vem som fyller år och hur mycket!

Gryningsljus där Claras son Bertil sitter framför födelsedagstårta med ljus.

Viktigt att dagens jubelar får kontrollräkna ljusen och provblåsa innan kalaset!

Dukat för sommarkalas med ballonger och godsaker på träbord i lantkök.

Allt ska dukas fram. Ett stilrent barnkalas är inget barnkalas.

Två barn står och tittar ut genom ett fönster mot en väg.

Sen är det bara att vänta och längta efter gästerna.

3, Ja må du leva – på ditt eget sätt!

En del barn verkar älskar att vara i centrum. Att bli hyllad, hissad under taket och sjungen för. Andra tycker det är otäckt att ha alla andras blickar på sig. Om barnet inte gillar sång och hurrarop – respektera det! Den som fyller år har rätt att känna sig bekväm.

Festdukat bord med färgglada servetter som står upp i glasen. Claras son Folke med kusinen Juni intill som tittar på honom.

4, Låt barnet bestämma menyn!

Om ditt eget barn bara vill ha glass eller chokladbollar strunta i tårtan, bullarna och kakorna! Vi vuxna har ofta fasta bilder av hur ett “riktigt kalas” ska se ut och det ger oss ofta onödigt mycket arbete. En del år har jag inte haft ork att ha många barn hemma och för mina pojkar har det då räckt långt att bästa kompisen kommer.

Gräddtårta dekorerad med bär

Den klassiska gräddtårtan går att variera i det oändliga – här är mitt bästa recept!

Chokladbollar med färgglatt strössel på barnkalas.
Travar av nygräddade plättar på fat med olika sommarbär och barnhänder som plockar från fatet.

Godast är att få äta med fingrarna! Finporslin och bestick kan dukas upp på vuxenbordet istället.

Festliga kaffekoppar framdukade på kalasbord.

5. Ge plats för lek!

Paketöppningen brukar vara kalasets rörigaste stund, inte vuxenanpassad på något sätt. När det är dags för födelsedagsbarnet att slita upp papper och snören försöker jag ofta smita undan, ta en påtår och prata med en annan vuxen i ett annat rum. Då verkar pojkarna aldrig sakna mig… märkligt.

Sonen Bertil öppnar födelsedagspaket
Barn i pirat och riddarkläder.

Som jubelar måste man självklart få prova de nya gåvorna direkt!

Clara klädd i sommarklänningar leker med Bertil som får åka karusell i luften i hennes armar.

Och vuxna får banne mig bjuda till och leka en stund!

Farmor leker med Bertil och Folke i vardagsrummet, hon har fått en stor tygorm om huvudet.

6. Satsa på små överraskningar!

Kommer du ihåg Pippi Långstrumps sockerdricksträd? Att servera något vanligt på ett oväntat sätt skapar stor festeffekt!

Barnkalas med en tråd under taket där godispåsar hänger

Gör som min kompis Elina och häng godispåsarna i taket!

Två små barn kurar ihop sig och myser när det brinner ur ett bordsraket fäst i en tårta.

Eller sätt eld på tårtan!

7. Fota för bövelen!

Så liten jag var på min första födelsedag! Barn växer fortare än ogräs och när de blir lite större är det så kul både för dem och dig att se tillbaka.

Bertil som liten i Claras knä under paketöppning.

Här öppnar Bertil ett av sina första paket.

Folke 1 år sin första sommar i badbalja utomhus.

Och Folke firade sin första sommarfest genom att räkna alla sina tår i vattenbaljan. Ett badkalas behöver inte vara svårare.

Hoppas du fått något tips som funkar. Här finns fler recept på några av mina godaste tårtor som också funkar för äldre och för mer inspiration kan jag tipsa om boken Kalas som jag och Annakarin Nyberg gjort – bra för barn som vill fixa eget party.

Lycka till med kalaset!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

26 kommentarer på “Bildspecial – inspiration till barnkalas”

 1. Åh så kul! Vilket bra inlägg 🙂 Vi ska ha fyraårskalas hemma nästa helg och jag har mest känt mig stressad och lite “ångestig” iför det men det här gav mig så mycket inspiration och kalasglädje! Nu ska vi ha skoj, färg och kaos 🙂 Det behöver ju inte vara så himlarns perfekt och superstylat. Tack för påminnelsen!

 2. Så bra tips! Tar med mig massor av detta. Just pyntningen tycker jag är svår, blir oftast bara ett gäng ballonger vilket är helt OK det också, men vill gärna skapa den där magin för barnen. Att bygga upp födelsedagskänslan ska jag verkligen försöka med nästa kalas (3år).

 3. Vilka fina tips, användbara till barnbarnen också när man vill bjuda dem på kalas! Barnkalas måste ju inte alltid vara just födelsedagskalas, man kan göra barnbjudningar vid andra tillfällen också! Våra barnbarn tar gärna med sig kompisar hem till oss, som nu när de haft sportlov t ex. Då fixar vi feststämning genom att göra kojor av gamla täcken, och så sover man där på madrasser. Eller sover under ett bord, under trappan eller i stora rummet på vinden – långa rader av ungar som fnissar och berättar riktigt läskiga historier för varandra :-O Och så kalasigt mysiga middagar och fika, med dukningar, ballonger , färger och mönster! Så roligt, och vilka fina barndomsminnen att vila i när man blir äldre! Jag minns med glädje hur vi fick blandsaft och Mariekex på farfars lastbilsflak, världens bästa fikaplats. Eller middagsmaten på höskullen och tandborstningen i bäcken. Bara för att. Jag ska köpa din bok Kalas, tack för alla fina tips du delar med dig av!

 4. Toppenbra tips! Vår grädd-och tårthatande son uppvaktade vi med glassbar på kalaset istället. Vi köpte flera sorters glass, bägare, strutar, strössel, kolasås och rån och så fick alla barn välja själva hur de skulle utforma sina glasstrutar/bägare. Varenda en gick från glassbaren med ett lysande flin över ansiktet och en övertygelse om att just deras glass var den absolut godaste och finaste i hela världen. Så det kan vara ett hett tips, särskilt om man är ut, för det kan bli rätt kladdigt och strössligt både här och var.

  1. Sicken bra idé! Glassbar! Det ska jag f ö r e s l å för min rätt bestämda 8-åring nästa gång det vankas kakas!

  2. Skulle precis skriva ett inlägg om glassbarens förträfflighet i all sin enkelhet men ser att du hann först 😁

 5. Vilket trevligt inlägg med fina bilder.
  Det påminner mig om att jag har lovat mitt barnbarn att det ska finnas ballonger och fiskdamm när hon kommer på mitt födelsedagskalas ikväll.

 6. Så fint du tänker kring barnens stora dag. Jag blev alldeles tårögd över den lilla raden om respekt för barnens olika önskan om att stå eller inte stå i centrum. Det borde vara så självklart men ibland är det som att vuxenvärlden glömmer sig. Fint att bli påmind och tack för bra tips om kalas överlag!

 7. Tack för inspirerande tips!

  Jag har en önskan om ett inlägg.

  Lite bakgrund: Jag är snart färdigutbildad och ska kasta mig in i ”karriärslivet”. Måste erkänna att jag följer Löwengrip slaviskt och vill vara så där peppig och framgångsrik.
  Men. Jag får ju inga av jobben som jag söker. Och det känns som att jag tappar mig själv lite för att jag fokuserar så på karriär, status och framtid. Glömmer liksom att jag helst vill vara med min fästman och våra vänner och familj. Det är ju det viktigaste, egentligen! Tillsaken hör att jag inte kommer ha några barn i framtiden och då blir pressen på att ”lyckas” i karriären ännu större. Min fråga lyder därför: hur gör du för att hålla fokus på det som är verkligt viktigt? Inte försvinna in i tankar om status och pengar.

  1. Varför skulle pressen att vara framgångsrik öka om du inte har barn? Det tycker verkligen inte jag ska vara din sanning!

   Däremot kommer du ju ha en annan tid, ork och kanske pengar att röra dig med utan barn (oberoende av typen jobb du har). Det skulle jag utnyttja istället och göra sånt jag är nyfiken på. Just nu har jag inget jobb (skitsvårt att få, så jag känner med dig) men går en gitarrkurs. Senare vill jag prova teater, dans och keramikkurs! Jag har för övrigt slutat läsa Isabellas blogg sen en tid tillbaka för jag känner absolut ingen inspiration eller beröringspunkt när jag läser den. Så det är också ett tips! Kanske blir det enklare att blicka inåt då? Kram!

 8. Faktum är att det är ganska jämt fördelat med födelsedagar under månaderna på året (flest är dock under mars-augusti) när man fyller år. Så detta snack om ”9 månader efter midsommar” är bara en skröna. Detta upptäckte jag första gången jag var gravid och sökte all statistik gällande födslar som jag kunde hitta. Se tex https://www.scb.se/sv_/Hitta-statistik/Artiklar/Manga-barn-fods-under-var-och-sommar/

  Men fina bilder och bra tips annars!

  1. Oj vilken knäpp meningsbyggnad det blev. Men hoppas du förstår vad jag menar.
   Ungefär fördelning av födelsedagar är annars (i %)
   Jan 8.2
   Feb 7.8
   Mar 8.8
   Apr 8.8
   Maj 8.9
   Jun 8.7
   Jul 9.1
   Aug 8.8
   Sep 8.3
   Okt 8.1
   Nov 7.3
   Dec 7.2

   Kanske visserligen bara är jag som är lika förtjust vid fakta så om du tycker att det är ointressant kan du ju bara scrolla förbi och tänka på något annat trevligt. Typ födelsedagsfirande 🙂

 9. Åh underbart Clara! 😀
  Jag fyller själv år om ett par veckor och som barnlös tänker jag satsa helt på detta till mitt egna kalas! Tack så mycket för den fina inspirationen av bilder men också tanken varför du gjorde som du gjorde- mycket inspirerande!

 10. En kul grej när det gäller dekoration är att göra en skylt av ett stort papper med barnets namn och ålder och låta barnen dekorera skylten som första aktivitet. Sedan hängs den upp och på slutet så kan man ta ned den och låta barnen klippa ut en bit av det målade och göra en tavla av. Det enkla sättet är att klistra upp den uppklippta biten på ett färgat papper men vill man vara ännu mer pillig kan man köpa ramar och låta barnen rama in biten på så sätt. För riktigt pyssliga barn kan man ha en aktivitet att måla ramen också. Då kan man skippa eller minska ev. godispåse till kanske en tablettask istället.

 11. Så fina kalas du har ordnat ❤️ En bekants dotter ville bjuda på frukost på sitt kalas, så så blev det. Vill födelsedagsgrisen ha frukost på sitt kalas, ska det givetvis bjudas på frukost! Tack för fina tips och idéer.

 12. Bra och fin inspiration! Har tre barn och alltid satsat på barnkalas. Härliga bilder du delar!!

 13. Vi har så tur att vi har ett träd som det växer godispåsar i varje gång det är barnkalas! Kan rekommenderas att sätta ett sånt träd!

 14. Clara, jag älskar din blogg! Så otroligt fina bilder, vilken kärleksfull mor du verkar vara!

 15. Ett tips (om det inte är för många barn på kalaset) är Paketleken: Barnen sitter i ring, alla gäster håller sina paket. Födelsedagsbarnet får snurra en flaska, den flaskan pekar på får ge sitt paket. Med 3-5 åringar som inte lägger så mycket värdering i vad som är i paketen så är det perfekt! Alla tycker det är spännande att se om man blir nästa som får ge, och födelsedagsbarnet får tillfälle att tacka ordentligt för presenten istället för att alls rivs upp på en gång.

 16. Underbart inlägg! Enda nackdelen: knoddlängtan typ exploderade i kroppen! Varför kan inte min man förstå hur underbara barn är?!

 17. Så många bra tips, älskar barnkalasets enkelhet och att det inte finns några regler! Och många vuxna måste komma ihåg att ett-två-treåringar troligtvis inte kommer ihåg om cupcakesen matchade girlangerna utan snarare om köpeskakorna hade stulits av en lurig räv och gömts i garaget eller att alla fick bygga sin egen glasstrut med ovanligt mycket strössel. Eller att det fanns ett sockerdricksträd. Är det något man kan spara pengar på med hjälp av lite fantasi så är det ju barnkalas! Ps en fiskdamm där det fiskas upp ett par herrkalsonger går alltid hem!