Min godaste födelsedagstårta

Någon önskade receptet på min gräddtårta till kalaset. Det är mycket enkelt och samma slags tårta som min mamma brukade göra. Tårtbotten är av sockerkaka – och detta är ett väl beprövat recept ur Vår Kokbok som inte går att misslyckas med.

Till tårtbotten behöver du:

3 ägg

3 dl socker

1 dl hett vatten

3 dl vetemjök

1 1/2 tsk bakpulver

Till fyllning behöver du:

1 banan

5 matskedar sylt

2,5 dl vispgrädde


Så här bakar du min tårta:

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker riktigt pösigt. Blanda i det heta vattnet och rör runt. Blanda vetemjöl och bakpulver i en skål och dofta ner i smeten. Rör tills den blir klumpfri. Smöra och bröa en springform (ca 24 cm i diameter) och häll ner smeten. Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter. Känn med en sticka så att kakan är färdiggräddad.

Låt kakan svalna. Skär sedan tårtan i tre lager med en brödkniv. Mosa en banan med gaffel och blanda i några skedar vispad grädde. Bred banangrädden över första lagret. Blanda sylten med några matskedar vispad grädde och bred på det andra lagret. Lägg på sista lagret och spackla hela tårtan med vispgrädde innan du dekorerar den.

För att slippa grädde på tårtfatet kan du lägga remsor av bakplåtspapper runtom och under tårtan. När tårtan är färdig drar du bara bort dem och vips har du ett rent och kladdfritt tårtfat.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

14 kommentarer på “Min godaste födelsedagstårta”

 1. Det receptet på tårtbotten har jag använt i många år och attans vad det är bra. Däremot har jag märkt att när jag använder min kitchen aid så blir det ibland övervispat och botten sjunker ihop i mitten. Fick förklarat att det var för att det är för hög fart i den vispen och då går proteintrådarna i äggen av. Rådet var då att vispa några tag med en gaffel eller vanlig visp tills äggen gått ihop lite.
  Pust långt inlägg om småsaker men vi vet ju alla hur tråkig en ihopsjunken tårtbotten är 😉

 2. Lika snygg blir inte min, och jag har ofta använt färdiga bottnar, men blandningen av banan, grädde och sylt, kanske sommarbär på toppen, är otroligt god. Och enkel som sagt!

 3. Har följt fin blogg i snart två år men aldrig kommenterat. Flera gånger som jag tänkt göra det, men det har liksom inte blivit av. Men idag kunde jag inte låta bli – skulle just googla tårtrecept till kalaset och då -baaam -levererar du ett superduperrecept på kalasfin tårta. Man bugar och bockar. Och tack föra alla andra fina texter jag fått ta del av. Du är grym, glöm inte det. ❤️️

 4. Du var snäll och gav mig receptet i kommentarsfältet för några år sen på denna tårta. Nu återkommer den varje år min mellanpojk fyller år! Det blir på torsdag nästa gång 🙂 Den är supersmaskig!

 5. Ännu ett tips.
  Smörj inte kanterna på formen. Då sjunker den inte lika mycket.
  Det är lätt att skära runt formen och få loss botten ändå.
  Tipset kommer ursprungligen från Mia Öhrn.
  Kommer definirivt att använda strösseldekorationen. Varför har jag inte tänkt på det…
  Smart