
NĂ„gon önskade receptet pĂ„ min grĂ€ddtĂ„rta till kalaset. Det Ă€r mycket enkelt och samma slags tĂ„rta som min mamma brukade göra. TĂ„rtbotten Ă€r av sockerkaka – och detta Ă€r ett vĂ€l beprövat recept ur VĂ„r Kokbok som inte gĂ„r att misslyckas med.
FödelsedagstÄrta
Portioner
ca 8 bitar
Tid
ca 60 minuter
Ingredienser
- Till tÄrtbotten
3 Àgg
3 dl socker
1 dl hett vatten
3 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
- Till fyllningen
1 banan
5 matskedar sylt
2,5 dl vispgrÀdde
Gör sÄ hÀr
- SÀtt ugnen pÄ 175 grader. Vispa Àgg och socker riktigt pösigt. Blanda i det heta vattnet och rör runt. Blanda vetemjöl och bakpulver i en skÄl och dofta ner i smeten. Rör tills den blir klumpfri. Smöra och bröa en springform (ca 24 cm i diameter) och hÀll ner smeten. GrÀdda i mitten av ugnen i ca 30 minuter. KÀnn med en sticka sÄ att kakan Àr fÀrdiggrÀddad.
- LÄt kakan svalna. SkÀr sedan tÄrtan i tre lager med en brödkniv. Mosa en banan med gaffel och blanda i nÄgra skedar vispad grÀdde. Bred banangrÀdden över första lagret. Blanda sylten med nÄgra matskedar vispad grÀdde och bred pÄ det andra lagret. LÀgg pÄ sista lagret och spackla hela tÄrtan med vispgrÀdde innan du dekorerar den.
- För att slippa grÀdde pÄ tÄrtfatet kan du lÀgga remsor av bakplÄtspapper runtom och under tÄrtan. NÀr tÄrtan Àr fÀrdig drar du bara bort dem och vips har du ett rent och kladdfritt tÄrtfat.
17 svar
Det receptet pÄ tÄrtbotten har jag anvÀnt i mÄnga Är och attans vad det Àr bra. DÀremot har jag mÀrkt att nÀr jag anvÀnder min kitchen aid sÄ blir det ibland övervispat och botten sjunker ihop i mitten. Fick förklarat att det var för att det Àr för hög fart i den vispen och dÄ gÄr proteintrÄdarna i Àggen av. RÄdet var dÄ att vispa nÄgra tag med en gaffel eller vanlig visp tills Àggen gÄtt ihop lite.
Pust lĂ„ngt inlĂ€gg om smĂ„saker men vi vet ju alla hur trĂ„kig en ihopsjunken tĂ„rtbotten Ă€r đ
Bra tips du lÀmnar Chatrine!
Har nog ocksÄ vispat för mycket ibland.
Lika snygg blir inte min, och jag har ofta anvÀnt fÀrdiga bottnar, men blandningen av banan, grÀdde och sylt, kanske sommarbÀr pÄ toppen, Àr otroligt god. Och enkel som sagt!
Har följt fin blogg i snart tvĂ„ Ă„r men aldrig kommenterat. Flera gĂ„nger som jag tĂ€nkt göra det, men det har liksom inte blivit av. Men idag kunde jag inte lĂ„ta bli – skulle just googla tĂ„rtrecept till kalaset och dĂ„ -baaam -levererar du ett superduperrecept pĂ„ kalasfin tĂ„rta. Man bugar och bockar. Och tack föra alla andra fina texter jag fĂ„tt ta del av. Du Ă€r grym, glöm inte det. â€ïžïž
HÄller helt med om att just det receptet pÄ tÄrtbotten Àr grymt bra! Hett vatten Àr da shit!
Du var snĂ€ll och gav mig receptet i kommentarsfĂ€ltet för nĂ„gra Ă„r sen pĂ„ denna tĂ„rta. Nu Ă„terkommer den varje Ă„r min mellanpojk fyller Ă„r! Det blir pĂ„ torsdag nĂ€sta gĂ„ng đ Den Ă€r supersmaskig!
Vad roligt =) grattis till mellanpojken förresten
Ănnu ett tips.
Smörj inte kanterna pÄ formen. DÄ sjunker den inte lika mycket.
Det Àr lÀtt att skÀra runt formen och fÄ loss botten ÀndÄ.
Tipset kommer ursprungligen frĂ„n Mia Ăhrn.
Kommer definirivt att anvĂ€nda strösseldekorationen. Varför har jag inte tĂ€nkt pĂ„ det…
Smart
MUMS
Hur mÄnga grader ska ugnen vara pÄ?
Jag undrar ocksĂ„… 175 grader kanske?
Tack för det hĂ€r fantastiska receptet. AnvĂ€nder det varje kalas đ
Hur mÄnga portioner rÀknas den hÀr till?
Ca tio bitar đ
Ă terkommer till detta recept Ă„r efter Ă„r! StĂ„r nu och gör tĂ„rta för att fira skolavslutning imorgon đș
Och nu gör jag den igen!
5-Ă„rskalas pĂ„ ingĂ„ng â€ïžđ
HĂ€rligt đ€