NĂ„gon önskade receptet pĂ„ min grĂ€ddtĂ„rta till kalaset. Det Ă€r mycket enkelt och samma slags tĂ„rta som min mamma brukade göra. TĂ„rtbotten Ă€r av sockerkaka – och detta Ă€r ett vĂ€l beprövat recept ur VĂ„r Kokbok som inte gĂ„r att misslyckas med.

FödelsedagstÄrta

Portioner

ca 8 bitar

Tid

ca 60 minuter

Ingredienser

  • Till tĂ„rtbotten
  • 3 Ă€gg

  • 3 dl socker

  • 1 dl hett vatten

  • 3 dl vetemjöl

  • 1 1/2 tsk bakpulver

  • Till fyllningen
  • 1 banan

  • 5 matskedar sylt

  • 2,5 dl vispgrĂ€dde

Gör sÄ hÀr

  • SĂ€tt ugnen pĂ„ 175 grader. Vispa Ă€gg och socker riktigt pösigt. Blanda i det heta vattnet och rör runt. Blanda vetemjöl och bakpulver i en skĂ„l och dofta ner i smeten. Rör tills den blir klumpfri. Smöra och bröa en springform (ca 24 cm i diameter) och hĂ€ll ner smeten. GrĂ€dda i mitten av ugnen i ca 30 minuter. KĂ€nn med en sticka sĂ„ att kakan Ă€r fĂ€rdiggrĂ€ddad.
  • LĂ„t kakan svalna. SkĂ€r sedan tĂ„rtan i tre lager med en brödkniv. Mosa en banan med gaffel och blanda i nĂ„gra skedar vispad grĂ€dde. Bred banangrĂ€dden över första lagret. Blanda sylten med nĂ„gra matskedar vispad grĂ€dde och bred pĂ„ det andra lagret. LĂ€gg pĂ„ sista lagret och spackla hela tĂ„rtan med vispgrĂ€dde innan du dekorerar den.
  • För att slippa grĂ€dde pĂ„ tĂ„rtfatet kan du lĂ€gga remsor av bakplĂ„tspapper runtom och under tĂ„rtan. NĂ€r tĂ„rtan Ă€r fĂ€rdig drar du bara bort dem och vips har du ett rent och kladdfritt tĂ„rtfat.