Någon önskade receptet på min gräddtårta till kalaset. Det är mycket enkelt och samma slags tårta som min mamma brukade göra. Tårtbotten är av sockerkaka – och detta är ett väl beprövat recept ur Vår Kokbok som inte går att misslyckas med.

Till tårtbotten behöver du:

3 ägg

3 dl socker

1 dl hett vatten

3 dl vetemjök

1 1/2 tsk bakpulver

Till fyllning behöver du:

1 banan

5 matskedar sylt

2,5 dl vispgrädde


Så här bakar du min tårta:

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker riktigt pösigt. Blanda i det heta vattnet och rör runt. Blanda vetemjöl och bakpulver i en skål och dofta ner i smeten. Rör tills den blir klumpfri. Smöra och bröa en springform (ca 24 cm i diameter) och häll ner smeten. Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter. Känn med en sticka så att kakan är färdiggräddad.

Låt kakan svalna. Skär sedan tårtan i tre lager med en brödkniv. Mosa en banan med gaffel och blanda i några skedar vispad grädde. Bred banangrädden över första lagret. Blanda sylten med några matskedar vispad grädde och bred på det andra lagret. Lägg på sista lagret och spackla hela tårtan med vispgrädde innan du dekorerar den.

För att slippa grädde på tårtfatet kan du lägga remsor av bakplåtspapper runtom och under tårtan. När tårtan är färdig drar du bara bort dem och vips har du ett rent och kladdfritt tårtfat.