Bild på god sommartårta med bär. Pavlova med grädde och smörkräm

Vad passar bättre än en riktigt härlig kalastårta när det nu stundar skolavslutningar, student, dop och alla möjliga fester.  Jag har ju en hel del fina recept här på bloggen som jag gärna vill lyfta fram. Bland annat denna goda sommartårta – en riktigt enkel och god tårta.

Marängbotten:

6 äggvitor

4 dl strösocker

1 tsk limesaft

4 tsk maizenamjöl

Fyllning:

150 g smör

2 dl florsocker

2 tsk vaniljsocker

2 msk hett vatten

3 dl vispgrädde

500 gram jordgubbar

300 gram björnbär

citronmeliss

Så här gör du pavlovan:

Sätt ugnen på 100 grader. Vispa äggvitorna till ett styvt skum. Se till att visparna är helt rena och att skålen inte är av plast – minsta lilla fett gör det svårt att få styva äggvitor

Tillsätt hälften av sockret och all limesaft och maizena. Forstätt vispa. Tillsätt resten av sockret och vispa en stund till.

Ta fram en bit bakplåtspapper. Lägg en mattallrik upp poch ner och rita av två cirkelar. Bred ut smeten i cirklarna och grädda i ugnen ca en timme. Stäng av ugnen och låt den stå på eftervärme 2-3 timmar. Marängen ska kännas lätt och släppa från pappret när den är färdig.

Vispa smör, florsocker och vaniljsocker vitt och fluffigt. Blanda sedan i det heta vattnet och låt smörkrämen stå i rumstemperatur så att den går lätt att breda på tårtan. Vispa grädden lätt. Lägg ena marängbotten på ett fat och fördela hälften av smörkrämen, grädden och bären och lägg sedan på det andra lagret och bred på mer fyllning och dekorera med bär och citronmeliss. Servera omedelbart.

Kolla in min härliga examenstårta!

Gillar du chokladtårtor kan du istället testa receptet på denna goda chokladtårta med schweizernötschoklad

Recept gräddtårta med bär. Enkel sommartårta

Eller så en klassisk gräddtårta med bär eller strössel ovanpå. Tårtan passar fint till alla fester och kalas och kan fyllas med sylt, smörkräm, mosad banan, chokladkräm eller något annat du tycker om.

kalastårta med tårtbotten av mandelmassa och citronfromage och kiwi

Eller testa att göra en härligt syrlig och enkel tårta med citronfromage. Här finns receptet på sommartårtan med mandelbotten