Vårens bästa kalastårtor

Bild på god sommartårta med bär. Pavlova med grädde och smörkräm

Vad passar bättre än en riktigt härlig kalastårta när det nu stundar skolavslutningar, student, dop och alla möjliga fester.  Jag har ju en hel del fina recept här på bloggen som jag gärna vill lyfta fram. Bland annat denna goda sommartårta – en riktigt enkel och god tårta.

Marängbotten:

6 äggvitor

4 dl strösocker

1 tsk limesaft

4 tsk maizenamjöl

Fyllning:

150 g smör

2 dl florsocker

2 tsk vaniljsocker

2 msk hett vatten

3 dl vispgrädde

500 gram jordgubbar

300 gram björnbär

citronmeliss

Så här gör du pavlovan:

Sätt ugnen på 100 grader. Vispa äggvitorna till ett styvt skum. Se till att visparna är helt rena och att skålen inte är av plast – minsta lilla fett gör det svårt att få styva äggvitor

Tillsätt hälften av sockret och all limesaft och maizena. Forstätt vispa. Tillsätt resten av sockret och vispa en stund till.

Ta fram en bit bakplåtspapper. Lägg en mattallrik upp poch ner och rita av två cirkelar. Bred ut smeten i cirklarna och grädda i ugnen ca en timme. Stäng av ugnen och låt den stå på eftervärme 2-3 timmar. Marängen ska kännas lätt och släppa från pappret när den är färdig.

Vispa smör, florsocker och vaniljsocker vitt och fluffigt. Blanda sedan i det heta vattnet och låt smörkrämen stå i rumstemperatur så att den går lätt att breda på tårtan. Vispa grädden lätt. Lägg ena marängbotten på ett fat och fördela hälften av smörkrämen, grädden och bären och lägg sedan på det andra lagret och bred på mer fyllning och dekorera med bär och citronmeliss. Servera omedelbart.

Kolla in min härliga examenstårta!

Gillar du chokladtårtor kan du istället testa receptet på denna goda chokladtårta med schweizernötschoklad

Recept gräddtårta med bär. Enkel sommartårta

Eller så en klassisk gräddtårta med bär eller strössel ovanpå. Tårtan passar fint till alla fester och kalas och kan fyllas med sylt, smörkräm, mosad banan, chokladkräm eller något annat du tycker om.

kalastårta med tårtbotten av mandelmassa och citronfromage och kiwi

Eller testa att göra en härligt syrlig och enkel tårta med citronfromage. Här finns receptet på sommartårtan med mandelbotten

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

15 kommentarer på “Vårens bästa kalastårtor”

  1. Upphettad maräng rekommenderar jag, tex italiensk eller Schweizisk. Då slipper man smak av rått ägg. 🙂

  2. Härliga tårtor! Jag vill verkligen slå ett slag för bär blandat med vispgrädde som fyllning i tårtor, gärna i kombination med ett lager banan, ingen kalasgäst har klagat hittills ; )

  3. När det kommer till tårtor har jag ett ovärderligt tips; gör egen vaniljkräm! Koka upp mjölk med vaniljstång, tillsätt maizena vispat med äggulor. Blanda vaniljkrämen med vispgrädde- gudomligt gott! Jag har fått så mycket beröm de gånger jag haft denna fyllning i mina tårtor, kanske för att det är en “ren” smak?

    1. Det ska jag absolut testa nästa gång =) tack för tipset. Använder du det alltså till gräddtårta? Ovanpå och inuti?

    2. Jag har den bara som fyllning. Brukar tex lägga ett lager bär på botten och sedan lägga vaniljfluffet ovanpå. Supergott, mycket också för att det blir lite med “fast” i konsistensen än bara grädde. Detta är en klassisk fyllning för princesstårtor så googla “prinsesstårta” och välj “johans prinsesstårta”. Den fyllningen passar till så mycket mer än bara prinsess. Freestylar här och tänker även kanske alternativ fyllning till din Pavlova?