Stora kalasdagen

r036A8544

Idag var det alltså Bertils födelsedag. Uppvakta med tårta på sängen gör vi inte. Inte ännu eftersom Bertil vaknar först av alla i familjen. Däremot dukar vi fint på morgonen. I min familj var det så spännande att vakna på sin födelsedag och se hela köket dekorerat med ballonger, serpentiner och flaggor.

r036A8551

Pyroteknik är en födelsedagshit.

r036A8580

På morgonen fick han två paket – resten fick vänta till kalaset.

r036A8709

Jag hade bakat en hel massa och dukade upp en buffé i köket för alla släktingar som skulle komma.

r036A8643

Min syster och systerdotter Lykke var med också. Färgglada och fina.

r036A8734

Önskemålet var en gräddtårta med marsipanrosor ovanpå. Klart jag fixade det!

r036A8765

Tänk att ha två söner <3

r036A8806

Gräddtårtan är gjord efter detta eminenta recept

r036A8817

Och chokladkakan med glasyr är detta recept – minus kaffet i glasyren och mandelspånen.

r036A8833

Anna rullade en herrans massa chokladbollar i färgglatt strössel

r036A8850

Fint!

r036A8837

Jag matchade prickarna i duken med prickigt porslin

r036A8855

Dammsugarna var också ett önskemål från födelsedagsbarnet – vilket fick oss att fundera på om dammsugare är dialektalt? Säger man punschrullar i södra Sverige? Några av oss benämner dem också som trådrullar.

r036A8927

Jag är ledsen att bilderna är lite oskarpa nu för tiden. Måste lämna in kameran på service – det är något som är lurt.

r036A8961

Serpentiner! Vilken festlig grej förresten. Vi hängde dem lite överallt.

r036A9098

Efter paketutdelningen följde monteringen av alla presenter. Bygga ihop dinosaurieskelettet, legot, det flygande tefatet och magnetpinnarna. Blev helt slut i hjärnan. Men födelsedagsbarnet var lyckligt.

r036A9107

Sent på kvällen föll vi ihop i soffan alldeles utkalasade och utsjasade och spelade några partier Uno. Nu har jag en förkylning som är på väg att bryta ut och tänker gå och knyta mig för kvällen. Tack för alla fina kommentarer på förra blogginlägget <3

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

68 kommentarer på “Stora kalasdagen”

 1. Så fint du gjort Clara! Älskar verkligen alla fina dekorationer och chokladbollarna med olika typer av strössel:)

 2. Grattis till Bertil och grattis på 6-årsdagen av föräldraskapet! Bertil och Folke är så söta så man storknar!

  Här i Sundsvall säger vi också dammsugare, men punchrullar förekommer.

 3. Grattis Bertil och grattis till föräldrarna! Göteborgare äter också dammsugare, i alla fall de jag känner 🙂

 4. Haha! När min dotter fyllde ett år, ställde jag klockan på 04:30 för att inte missa att få väcka henne med tårta på sängen. Sen satt jag och väntade på första ljudet och när jag hörde henne knorra störtade jag in och sjöng! ? Så har jag fortsatt år efter år, men nu (11 år senare) räcker det med att jag vaknar vid sju ? Grattis Bertil! PS. Dammsugare i Kiruna

 5. Grattis Bertil! Vilket mysigt kalas ni verkar ha haft 🙂
  Jag kan inte låta bli att kommentera på hur vansinnigt lika Lykke och Anna är varandra, jag tänkte detsamma när jag såg bilden Anna la upp på Instagram tidigare. Häftigt ändå, att man kan se likheter så tidigt!

 6. Jag bor i Uddevalla (9 mil norr om Göteborg) och här säger iaf jag och många fler dammsugare! 🙂

 7. Är från Halland och vi säger också dammsugare. Pratade med min svärfar från östra Skåne igår och han säger samma sak.

 8. Grattis Bertil!

  Även i Värmland säger man dammsugare.

  Älskar din klänning! Vart kommer den ifrån?
  Så fin och smickrande modell!

  Krya på dig!

 9. 19 år har gått sedan jag hade en 6-åring, men minns att det var mycket legobyggande! Idag byggs det digitalt som grafiker från samma “barn”. Grattis till din 6-åring.

  Även i Stockholm säger vi dammsugare om detta bakverk. Har aldrig hört någon som säger punchrullar, så frågan är: Varför står det så på förpackningen.

  Jag har aldrig lämnat “tassavtryck” tidigare, har följt dig sedan Bertil var nyfödd (tror jag) och tycker det är kul att läsa om ditt liv och att det faktiskt går att leva på landet och ha karriär. Lycka till i livet och var rädd om det. Tack för att du delar med dig.

  1. Kan det vara så illa att konsumentlagen satt stopp genom exempelvis falsk marknadsföring från en svunnen tid när det stod dammsugare på förpackningen och någon blev “lurad”? 🙂

 10. Det finns ett elakt rykte där ute som säger att man gör dammsugare av gamla kakrester som blivit över, och som dränks in med arraksessens för att dämpa eventuellt mindre trevlig bismak. Det ryktet är helt sant, i alla fall vad gäller mindre konditorier, kan jag intyga. Jag arbetade på ett sånt ett par somrar i min ungdom och minns mycket väl hur såväl torra kanelbullar som lätt surnade gräddtårtor, sjaskiga wienerlängder som krullat sig i kanterna, och egentligen allt annat som inte blivit sålt i rimlig tid, kastades ner i en stor beredare där de gick runt, runt till en geggig massa – som konditorn därefter hällde kakao (tror jag?) och arraksessens efter behov i, varpå massan formades till långa rullar som sveptes i grön marsipan, skars i lagom långa bitar och sedan doppades i smält choklad, varpå de magiskt kunde återuppstå som nya, fräscha bakverk. DÅ tyckte jag att det var jätteäckligt, NU tycker jag (allvarligt!) att det är ett superbt exempel på återbruk.

  1. Det berättade min farmor med. Hon arbetade på ett konditori i Göteborg på 40-talet och där tog man smulorna som gästerna lämnat kvar på tallrikarna och gjorde dammsugare av!

 11. Finfint kalas. Skulle gärna glufsa i mig några chokladbollar och en bit av den där tårtan… Mums. Ser så fridfullt ut på bilderna och undrar i tysthet om det verkligen var så där lugnt och trevligt som det ser ut eller om detmer var kapplöpning mellan rummen, kusinkull och hopp i soffan bakom kulisserna? Förmodligen. ser hur som helst ut att ha varit en 6-årsdag att minnas. Grattis Bertil.
  Xxx

 12. När jag var liten och bodde i Ångermanlands inland sa vi trådrullar. Numera säger vi nog mest dammsugare. Om man går in på matskarlsson.info finns en underbar kartläggning över hur de smakar på olika fik över hela vårt land. ?

 13. Guud vad trött man blir på när bloggare/instagrammare inte presenterar vinnare i sina tävlingar! Många har frågat om vem som vann Cirkuslampan, du verkar vara den enda som inte har presenterat vinnaren… känns ju inte ok mot dina läsare någonstans faktiskt. Tävla inte ut grejer om du inte orkar/hinner sköta det riktigt. Den gick ju ut för veckor sedan, och som sagt så har många påmint dig!
  Ber om ursäkt om jag har missat att du presenterat vinnaren. Vi diskuterade det här kring kaffebordet idag, att många bloggare tyvärr gör så.. och det känns ju bara trist. Dessutom var ju den tävlingen för ett gott syfte! Hoppas du valt/väljer en bra motivering också. För det är väl lag på att motivering ska finnas med nu för tiden?

  1. Hejsan Anna! Det är inte jag som utser vinnaren – det vore oetiskt av mig. Givewatts utser och kontaktar vinnaren och jag bistår dem med namnen på alla deltagarna. Vinnaren är utsedd men jag har inte fått reda på vem det är ännu. Självklart ska den med bäst motivering vinna – saknas motprestation så räknas det som ett lotteri och för ett sådant måste man ha tillstånd

   1. Tack Clara för ditt svar. Tyckte bara det verkade så konstigt att du inte valt vinnare. Eftersom det ju hör till jobbet, och du ändå verkar ta ditt bloggande på väldigt stort allvar liksom. Menade inte att verka oförskämd, fast det kanske lät så. Men du presenterar väl vinnaren så att alla får se vem det blev, precis som övriga bloggare gjort? Så vi vet att någon faktiskt vunnit tänker jag.
    Grattis till din fina pojke, ni ser ut att vara en sån himla fin familj!

 14. Nix, här i Stockholm är det dammsugare som gäller! Aldrig hört något annat 🙂
  Finns dock en spännande ur filmen Repmånad när Lasse Åberg (Sthlm) beställer dammsugare av en skånska och hon inte alls förstår och inser att han menar Arraksrulle. Gränsen kanske går kring Götaland? Kolla detta Clara! https://m.youtube.com/watch?v=FKWfktHxchg

 15. Bilden på Bertil och Jakob!! <3 <3 <3
  Har också en son och det är ibland för mycket att ta in att han också ska bli sådär stor och få bygga ihop saker med sin pappa.

 16. Grattishälsning till Bertil! Fina bilder som inger glädje och värme. Bilden på dig och dina pojkar var fantastisk, vilken gåva.

 17. Grattis till Bertil.

  På tal om nåt helt annat, och ytligt (jämfört med att fylla sex), så måste jag få säga att jag känner en lättnad över att se färg i ett hem! Så trevligt och upplyftande och o-grått! Det var allt. 🙂

 18. Fantastiskt fint 🙂

  Hoppas bara inte att du fixat allt själv utan att din man också hjälpt till.

 19. Vad härligt det ser ut! Man skulle ju fylla år i er familj <3

  Här i Skåne har jag bara hört att man säger dammsugare 🙂

 20. Här i Östergötland kallar vi dem för trådrullar- men en del säger också dammsugare. Ha en fin dag med dina pojkar. Så kul att läsa och titta in i Ert hem.

 21. Stort grattis till Bertil !Låter som en mycket trevlig födelsedag! I mars fyller min äldsta 6 År. Det är verkligen stort och ibland kan jag inte förstå att jag varit mamma så länge. Stor kram

 22. Mysigt med kalas och fina bakverk!
  Vi hade kalas förra helgen. Då ingen i familjen direkt gillar tårta så körde vi på glasståg i likhet med förra året. Finns bild på vår Instagram och annars här från förra årets kalas:
  http://minimalisterna.se/1-arskalas-med-atervinningstema/

  Vi tyckte dock det blev lite mycket socker med både glasståg och flera sorters kakor så vi bestämde redan nu att vi vid nästa barns kalas i sommar ska ha en stor fruktsallad med diverse tillbehör. Fräscht och somrigt!

 23. Jag har alltid sagt dammsugare och jag bor i östergötland. I ett litet samhälle mellan Linköping och Norrköping. Mysigt kalas han fick! 🙂

 24. Herregud. Fick ngt slags wakeupcall när jag såg hyr stor Folke blivit! Föddes inte han nyss?! Tiden får verkligen fortare ju äldre man blir.

  Så himla fina söner har du 🙂

 25. Vilket fint kalas!
  Dammsugare heter de, även här i sydvästra Finland. På svenska alltså. Inser medan jag sitter och skriver det här att jag faktiskt, trots min väldigt tvåspråkiga tillvaro, aldrig har reflekterat över vad bakverken i fråga kan tänkas heta på finska. Måste väl kolla upp saken… 🙂

 26. Älskar din gräddtårta! ? Du var snäll och gav mig receptet här i kommentarsfältet för några år sedan och nu är den standard på alla födelsedagar (och ibland svänger vi ihop en däremellan också….!).