Hur man gör bröllopet trevligare för brudparet

Bröllop i dagarna tre. Jag är så glad för att våra föräldrar inte höll på att lägga sig i våra bröllop. Varken mina eller Jakobs föräldrar hade  några “riktiga” bröllopsfiranden – och därför heller inte en massa föreställningar om hur vi skulle göra med vårt. Det var väldigt skönt. Som brudpar är det ju inte så välkommet när svärmor, syster och tre olika kusiner ska vara med och bestämma hur festen ska bli. Jag har så många exempel från mina vänner, på hur bröllopet blivit en källa till irritation och bråk i släkten – när någon ska lägga sig i och sedan blir stött när deras förslag inte tas hänsyn till.

4 saker att tänka på för att göra bröllopet trevligare för brudparet

 • Lägg dig inte i planeringen. Du har inget att säga till om vad gäller bordsplacering, datum eller meny. Le, se glad ut och nicka instämmande.
 • Håll gärna tal. Men håll aldrig längre tal än två och en halv minut. Det blir outhärdligt långsamt om du inte är fantastiskt rolig. Men skriv gärna ner talet och ge bort till brudparet efteråt. Man minns nästan ingenting från sitt eget bröllop – men vill gärna ha med sig det där fina talet för framtiden
 • Håll paketen enkla. Köp ingen vas som brudparet inte har önskat sig, eller en tavla du inte vet om de vill ha. Om du är osäker – välj ett presentkort på en god middag eller på en affär som har det mesta. Eller så jobbar du Soparnos-style och lägger lite sedlar i ett kuvert. Alltid mest uppskattat. Hellre ett personligt kort som medföljer och så en present som är mer allmänt hållen.
 • Tänk på att bröllop skiljer sig från andra fester. Meningen är inte att du som gäst ska vara nöjdast och ha roligast. Meningen är att brudparet ska ha roligt och vara nöjda efteråt. Gör allt för att höja stämningen – istället för undra när underhållningen egentligen sätter igång?

Vad jag lärt mig av att leva med samma man sen jag blev myndig

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

22 kommentarer på “Hur man gör bröllopet trevligare för brudparet”

 1. Åh, vi fick oxå alla tal i skrift! Kan vara en av de bästa presenterna, för jag minns ju festen igen. O talen. O tårarna!

 2. Hade gärna fått tips på konkreta sätt att se till att festen blir rolig! Min syster ska gifta sig nästa sommar och har önskat att jag är ”lek och spex-ansvarig”, och det känns svårt att veta vad som blir roligt och vad som mest blir fånigt/jobbigt. Tal? Sång? Roliga lekar? Överraskningar? Osv osv. Tips mottages gärna!

  1. Min syster ordnade en rolig lek på mitt bröllop. Hon hade 12 kort i handen och bad oss hitta olika personer, typ “den största vinkännaren” “det värsta kakmonstret” osv. Så gick vi och plockade upp alla en efter en och bildade tillsist ett långt tåg. Varje person fick sedan ett kort av min syster där det stod till ex “ta med brusparet på vinprovning i januari” “bjud hem brusparet på hemmabakad kaka i februari.” En för varje månad. Himla kul lek även om cirkus 0 personer har smutfört sina uppdrag^^

  2. Tips är att se vad dem gillar… Min syster är ganska traditionell, och dem hade inte lust på några lekar. Det var inte stelt, men lekar hade bara inte passat deras stil. Medan en annan bekant hade ett par lekar och en quiz, spridit ut på kvällen, och det var jättekul, varade lagom länge och passade dem eftersom de är ett väldigt lekfulla båda två. 2 olika men lika härliga bröllop!

 3. Min bror satt med sin blivande fru o svärföräldrar och planerade det kommande bröllopet. Efter att alla hans idéer och förslag ratats, reste han sig till slut och innan han lämnade rummet frågade han om det var okej att han överhuvudtaget kom på sitt eget bröllop eller om det också var en dålig idé…

 4. Tycker fortfarande att din bröllopsklänning är den mest fantastiska jag sett efter tio år! Brukade sitta och drömma om den när jag planerade mitt eget bröllop, tyvärr blev inget som jag tänkt mig när det gällde det och det blev en rätt sorglig historia men äsch det är ju bara en dag i livet.. det finns ju flera liksom, och det är dom som räknas! Men din klänning var/är väldigt väldigt fin! Kram

 5. 2,5 min! What! Klart man kan hålla ett tal på mer, kanske dubbelt upp…5 min. Det är så mycket kärlek i tal, hur det än blir eller om man inte är bäst eller roligast. Håll tal ändå! Livet är för kort.

  1. Tal är bland det värsta som finns med just bröllop. Maten hinner kallna medan en tvingas sitta där och le åt något pinsamt som hände under brudparets uppväxt. Nä, hellre en gästbok där alla kan skriva ner sina kärlekshälsningar till de båda. <3 Och alla kan få äta den med omsorg lagade festmåltiden medan den är varm. Hurra!!!

 6. Min morfar som är en sann teknik o ljudnörd, spelade in alla tal på mormor o morfars bröllop. Det är fantastiskt kul att nu kunna höra min mormors far prata om kärlek och äktenskap. Det kan jag varmt rekommendera! Det finns något alldeles magiskt i att höra rösten från nån som sedan länge gått bort, prata om något så tidlöst som kärlek.

  1. Fantastiskt! Att bara spela in ljudet och inte filma tror jag är så mycket mer effektfullt i efterhand.

 7. Hej Clara, fina inlagg. Saknar lite inspo for mat. Vad lagar du just nu? Jag skulle garna vilja veta vad ni skordar, garna bilder, ar sa mysigt 🙂 Ha en trevlig helg.

 8. Mitt tillägg är att som gäst ta mycket bilder och sedan dela med sig av dem till brudparet! Blir många fina minnen och man kanske får se bröllopet från en annan sida (tex vad gästerna vid ett visst bord hade för sig under kvällen).

  1. På ett bröllop jag var på hade de ställt ut en engångskamera på varje bord så att gästerna skulle fota under middagen. Enda minuset sa bruden var att alla kameror inte var fulla vid middagens slut.

 9. Bordsplacering är ett ganska obehaglig påfund oavsett bröllop eller annan festform. Tror många ”nej tack jag är upptagen” skulle undvikas om man slapp oroa sig för var man ska sitta.

 10. Hej,
  Apropå något helt annat, om du inte redan har sålt den och får för dig att sälja din fantastiska vintage volangklänning, den svarta du bar 2008 så vill jag gärna vara den första att köpa den 🙂
  Tack för en fantastisk fin blogg och härliga lässtunder.