Bröllop i dagarna tre. Jag är så glad för att våra föräldrar inte höll på att lägga sig i våra bröllop. Varken mina eller Jakobs föräldrar hade  några “riktiga” bröllopsfiranden – och därför heller inte en massa föreställningar om hur vi skulle göra med vårt. Det var väldigt skönt. Som brudpar är det ju inte så välkommet när svärmor, syster och tre olika kusiner ska vara med och bestämma hur festen ska bli. Jag har så många exempel från mina vänner, på hur bröllopet blivit en källa till irritation och bråk i släkten – när någon ska lägga sig i och sedan blir stött när deras förslag inte tas hänsyn till.

4 saker att tänka på för att göra bröllopet trevligare för brudparet

  • Lägg dig inte i planeringen. Du har inget att säga till om vad gäller bordsplacering, datum eller meny. Le, se glad ut och nicka instämmande.
  • Håll gärna tal. Men håll aldrig längre tal än två och en halv minut. Det blir outhärdligt långsamt om du inte är fantastiskt rolig. Men skriv gärna ner talet och ge bort till brudparet efteråt. Man minns nästan ingenting från sitt eget bröllop – men vill gärna ha med sig det där fina talet för framtiden
  • Håll paketen enkla. Köp ingen vas som brudparet inte har önskat sig, eller en tavla du inte vet om de vill ha. Om du är osäker – välj ett presentkort på en god middag eller på en affär som har det mesta. Eller så jobbar du Soparnos-style och lägger lite sedlar i ett kuvert. Alltid mest uppskattat. Hellre ett personligt kort som medföljer och så en present som är mer allmänt hållen.
  • Tänk på att bröllop skiljer sig från andra fester. Meningen är inte att du som gäst ska vara nöjdast och ha roligast. Meningen är att brudparet ska ha roligt och vara nöjda efteråt. Gör allt för att höja stämningen – istället för undra när underhållningen egentligen sätter igång?

Vad jag lärt mig av att leva med samma man sen jag blev myndig