• Annonssamarbete ImseVimse •

Bebisprylar med ekotänk

Det är så mysigt att börja dona och göra iordning inför bebisens ankomst. Jag har inventerat mina lådor i källaren med bebisprylar – och fyllt på med det som saknas. Från ImseVimse har jag klickat hem sånt som jag inte kan vara utan när bebisen kommer! Framförallt flergångsprodukter som ersätter engångsprodukter. Tygblöjor, våtservetter och amningsinlägg. Det är bra både bra för miljön och för plånboken!

Som jag skrivit om förut har vi använt tygblöjor till våra barn, bland annat från ImseVimse. Eller i ärlighetens namn mest till Bertil för med Folke blev jag väldigt lat efter ett tag. Men nu tänker jag ta nya tag med bebisen. Det känns ju så hemskt att vi som knappt har några sopor i vanliga fall fyller tunnan på nolltid så fort vi får blöjbarn.

Jag har huvudsakligen använt all in one-blöjor till barnen vilket har varit toppen. Det är helt enkelt en blöja som är lika smidig att ta på som vanliga bebisblöjor. Där insidan av ekologisk bommullsfrotté och utsidan av PUL sitter ihop i ett enda stycke. Och när man tar av blöjorna sköljer man dem hastigt i vatten och lägger i en hink med lock i väntan på att tvättas. När man fått ihop ett gäng blöjor tvättas dem i maskin.

Men ImseVimse har fler typer av blöjor än all-in-one.  De har bland annat ett 2-part-system där man kombinerar en ekologisk bomullsfrottéblöja med en ytterbyxa av vattentätt PUL-material. Eller så viker man sina egna tygblöjor av tunt muslintyg (det som syns rullat till vänster i bild). Till en början använde vi tygblöjor av muslintyg till Bertil. Vi hade nämligen kvar sådana tygblöjor från när jag var liten. Men även efter att vi gått över till all-in-one-blöjor fortsatte jag använda det tunna muslintyget. Som snuttefilt, för att torka kräk och mjölk eller för att lägga över bebisen som ammade och behövde lugn och ro. Himla praktiskt och bra.

Att använda tygblöjor är inte bara en besparing för miljön utan också för plånboken. Andrahandsvärdet på tygblöjor är förvånansvärt högt och eftersom kvalitén är bra räcker blöjorna hela barnaskaran igenom – och sedan kan de säljas vidare. Här finns allt du behöver veta om tygblöjor.

Tvättbara våtservetter tycker jag också är nödvändigt. Mjuka i flanell är min favorit. Ska jag iväg blöter jag upp några och lägger i en vattentät tvättpåse. Skonsamt och milt för bebisars hud. Jag skulle själv inte välja att torka av mig med wipes preparerade med rengöringsmedel – så varför skulle jag göra det på mina barn? Speciellt inte flera gånger om dagen, som det ju blir när man byter blöja!

De vattentäta tvättpåsarna är också bra att ha med sig för att lägga de använda blöjorna i. Så kan man tvätta upp allt när man kommer hem.

Amningsinlägg i tyg är också ett måste! För de engångsinlägg för amning som finns att köpa på apoteken har jag svårt för.  Jag upplever att det fastnar ludd på brösten när mjölken läcker, vilket blir otrevligt när bebisen sedan ska äta. Speciellt när inläggen inte är av ekobomull. Så jag väljer amningsinlägg i tyg alla dagar i veckan. Ekologiska och bättre för miljön är de också!

Och eftersom jag hade en del problem med mjölkstockning under min andra graviditet tänker jag inte ta några risker den här gången. Speciellt inte eftersom bebisen kommer under vinterhalvåret. Den här gången lägger jag bröstvärmare i BHn som håller varmt och vindskyddat. Den vita varianten är gjorda  av 100% ull från Gotland med ett fodral av 100% silke. De är dessutom bra för att lindra redan uppkommen mjölkstockning.

Slutligen finns det något jag verkligen inte klarar mig utan under bebistiden. I den svarta påsen ligger nämligen en bärsjal. Jag fick låna en i tyg av min syster när Folke var liten och jag tycker att det är otroligt mysigt och smidigt med bärsjal på magen. Är en sådan som helst tar mina promenader på skogsstigar, där det är svårt att ta sig fram med vagn. Och då behövs ju en bärsja! Det är också smidigt med sjal när man ska laga mat, städa eller bara röra sig fritt i hemmet. Sjalen är ergonomisk och avlastar ryggen. Det är lite svårt att visa hur bärsjalen ser ut på mig när jag inte har en bebis – men hos ImseVimse finns bilder och instruktioner för hur den ska användas. Tyget är i 100 procent ekologisk bomull och förvaringspåsen till selen är sydd av tygresterna som blev över från sjalen.

Nu erbjuder ImseVimse 15 procent på hela sortimentet (utom reavaror) för dig som läser. Använd rabattkoden UnderbaraClara när du handlar (gäller till den 28/11). Kanske bunkrar du tygblöjor, eller så kan en fin bebisfilt bli en bra julklapp till någon som väntar smått? ImseVimse har inte bara bebisprylar – det finns också tygbindor, tygtamponger och rengöringspads som man kan köpa istället för de miljödumma engångsalternativen. Här kan du läsa mer om det! 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

35 kommentarer på “Bebisprylar med ekotänk”

 1. Clara! När jag skriver i rabatkoden så står det att den gått ut. Är det något på tok?

 2. Så bra! Vi kombinerade tyg och engångs med barn 1,tänkte göra det samma med bebis 2 som ska komma nästa vecka. Jag tycker det är skönt att tänka att man inte måste använda bara tyg om man inte orkar, det är bättre att använda få blöjor än många blöjor tänker jag.

  Funkar också sjukt bra att kombinera med EC eller babypottning. Förstå miljöbesparingen när bebis slutar med blöjor vid 12-18 månader istället för vid 3-4 år!

  Lycka till med bebis!

 3. Vad smart det där med tygblöjor, där skulle man spara en rejäl slant tror jag 😀 men frågan är om de är lika effektiva och håller tätt på samma sätt som köpeblöjor? Isf är det ju super 🙂

  1. Man behöver eventuellt byta tygblöjor lite oftare än engångs (de håller ju typ ett halvt dygns kiss! 😅), men det beror också på hur mycket uppsugande material man stoppar i tygblöjan 🙂

  2. Håller med Lisa att tygblöjor behöver bytas lite oftare än engångs. Däremot tycker jag att de är bättre på att hålla tätt. Tygblöjor har resår mot ryggen så när det kommer sånadär raketbajsar som sprutar upp på ryggen i engångs brukar det stanna kvar i tygblöjorna

 4. Åååh jag som fick hem tygblöjorna och amningsinlägg igår från imsevimse 😐 tänk om jag väntat en vecka med att beställa. Jaja! Men bra tips med bröstvärmare, har inte ens tänkt på det. Ska ha första bebisen i januari. 😊

 5. Kan tipsa dig om bebis-pottning! Vi har gjort det med båda våra barn från födseln. Det ska visst funka toppen ihop med tygblöjor. Vi har kört med engångsblöjor, dock betydligt mindre än vad det annars skulle gått åt. Och man slipper nedbajsad bebis o ond bebismage så “grodhållningen” hjälper alla gaser att komma ut! 👍 Sök på bebis på pottan så lär du hitta massor av information 🙂

  1. Hej Jessica!
   Jag ska köpa produkter både som inte är och är på rea, men kupongen vill inte gälla när jag har några produkter på rea? Går detta lösa eller får jag lägga två olila beställningar?

   1. Hej Irma,
    Skriv till oss på kundtjänstchatten på imsevimse.se så kan vi hjälpa dig. Du får lägga två olika beställningar, men om vi får ditt ordernummer så tar vi bort så det bara blir en frakt.
    Mvh Jessica

 6. Hejaheja med tygblöjorna!
  Du vet väl att blöjupproret hyr ut blöjor för den allra första tiden? I paket om 24 newbornblöjor. Så behöver man inte köpa den allra minsta storleken 🙂 Sen kan man också låna blöjor ur vårt blöjotek om man vill prova lite olika modeller. Exempelvis Imse Vimses all in 2 är poppis!
  Tipsar också om EC, så lärorikt och kommunikationsfrämjande!

 7. Tygblöjor var kanon! Vi kastade dem dock direkt in i tvättmaskinen och körde med annan tvätt. Snuskigt tyckte vissa, smidigt tyckte vi. 🙂 Till tvätt-trasor använde vi gamla t-shirtar som vi klippte upp i lagom stora kvadrater och sick-sickade kanterna. Mjukt som bara den. Låter ju attans präktigt men nu 14 år senare använder jag fortfarande trasorna! Till att snyta mig eller skura av något alltså…:-)

 8. Har använt tygblöjor till båda mina barn och det har funkat klockrent. Blöjorna håller hur länge som helst, och när barnen växt ur dem så skänkte vi dem till Myrorna (tror jag det var). Känns jättebra att ha minskat det enorma berg av blöjor som man annars gör av med under de år man har blöjbarn.

 9. Åh vad jag önskar att den här rabattkoden kommit senare! Den här månaden har vi jättetight ekonomiskt men det är just sådant här vi vill investera i! Så typiskt 🙁 Älskar Imse Vimse, har bara hört gott om dem och hoppas att vi kommer orka med så mycket flergångssaker som möjligt från den. Som förstagångsförälder är man ju så osäker på vad man behöver och hur mycket man orkar!

 10. Det verkar som att alla som använder tygblöjor tycker att dom är så himla bra. Jag testade, men min bebis hade otroligt svårt att sova några längre stunder redan som det var, och med tygblöjor vaknade hon av att hon kissade, så jag har kört engångs i alla fall. Tänkte använda tygblöjorna när hon blir äldre och det dels inte ska sovas så mycket på dagen, dels bara är bra ur potträningssyfte att hon känner kisset.

  1. Det finns många sorters tygblöjor, vissa med torrskikt så så de inte känner av kisset och sover gott ändå. Kolla in Bumgenius pocket till exempel 🙂 Min bebis sover hela natten med dem.
   För övrigt SÅ bra inlägg Clara! Tack!

 11. Använde tygblöjor till alla mina fem barn, fast med de tre äldsta hade jag en byxa av ull utanpå blöjan. Jag kunde vika tygblöjor i sömnen. 😉 Av en ren slump plockade jag av min första blöjan vid 1 år och 10 månader. Det tog två dagar och någon liten olycka så var han torr dagtid. Då upprepade jag det med övriga fyra med samma resultat. Någon av barnen tog det bortåt fem dagar innan det fungerade. Kanske var det en slump, kanske är det en optimal ålder att bli av med blöjan. Glöm inte det kanske allra viktigaste bland bebisutrustningen, en liten ullfilt att ha runt barnet oavsett om den lilla sover, ammas eller bara ligger på armen. En babyfilt ska vara av obehandlad ull, ej superwashbehandlad vilket enkelt betyder att den är doppad i plast, ullen förlorar sina egenskaper och bebisen andas in plastångor. Ullkläder / filtar behöver sällan tvättas, häng ut på vädring fuktiga kalla dagar så rengör sig ullen själv.

 12. Tips åt den som inte vill använda färdiga våtservetter, men som heller inte kanske vill tvätta tyglappar:
  Ica har tvättlappar i papper (finns på babyhyllan), typ 250 st för drygt 20 kronor. Vi använde bara dessa på våra två barn! Kan blötas under kranen och kramas ur och är perfekta vid blöjbyten, torka kladdiga munnar med etc. Smulas och klumpar inte ihop sig som hushållspapper gör, utan kan även som blöt vecklas ut igen till en tvättlapp. Vi tog alltid med liten plastpåse med färdigpreppade lappar i skötväskan. Vid envist bajs är det bara att ha på några droppar babyolja. Vi har inga blöjbarn längre och bara minimalt med matkladd, men köper dessa lappar fortfarande i alla fall som komplement till hushållspapper i köket.
  Obs! Coop har liknande lappar men de är tyvärr supersträva. Hemköps i genomskinlig plastförpackning är ganska bra. Icas är bäst.

 13. Himla bra med tygblöjor för miljön. Men jag fattar verkligen inte hur man orkar. Själv behöver jag så enkla rutiner som möjligt med bebis-helt enkelt för att orka. Men tycker många verkar ha mer energi generellt än jag!

  1. är ju också mycket jobb att köpa och drassa hem massa engångs, tömma och ta ut sopor, dessutom torka och tvätta bajskaos när det läcker… vi har aldrig haft läckage med tyg, men alla jag känner som har engångs har dessa ryggbajs ganska ofta.. eller benbajs. kommer ut överallt!

   vi har bara ullkläder till sonen, så tvättar knappt. hänger ut på vädring och ibland sköljer i ljummet vatten o hänger upp. samma med mig själv under september-april. kör även med EC/babypottning. så jag tvättar ca var 5-6 dag och då är det tvättlappar och tygblöjor och ibland nått annat som behöver tvättas.
   har mindre jobb med mitt barn än de flesta föräldrar! det är så enkelt när det är naturligt 😊

   slutsats: jag har mindre energi än ’normala folk’ så jag måste ha tygblöjor o naturligt för annars orkar jag inte 😜

   1. Blir så glad av att läsa ditt inlägg! Obehandlade ullkläder blir som ett hölje, en andra hud. Skulle den bli fuktig någon gång så värmer den ändå och upplevs inte våt. Tänk ett plagg i 100 % bomull som blir blött, det blir genast kallt och otäckt mot kroppen. Nej, bomull värmer inte ens då den är torr. Tunn ull kan man använda även på sommaren! Mer ullkläder åt folket och absolut till de allra minsta, idag finns en uppsjö av företag på nätet som säljer ullkläder.

 14. Vi har kört g-diapers och älskar det. Få blöjbyxor behövs. Mest inlägg och då har vi kört vikisar från Ikea. Billigt och bra! Sedan har vi satt barnen på potta efter måltid när de kan sitta = typ 0 Bajs i tygblöjan. Rekommenderas !

 15. Vi har också kört med tygblöjor till båda våra barn. Så himla bra. Köpte alla våra begagnat i en Facebook-grupp. Barnens förskola har också varit positiva till detta vilket ju underlättar. Även amningsinlägg i tyg är ju toppen. Mycket skönare än flergångs tycker jag. Bra för bebis och bra för miljön😊

 16. Å, vad jag minns med saknad tiden med bärsjal! En så enkel och ursprunglig uppfinning, som bara är helt perfekt. Har haft min med mig redan på bb med alla tre bebisarna och fått så många kommentarer och positiv uppmärksamhet! (Även av bb-personal, förvånansvärt många som inte sett en bärsjal innan!) Känns för mig så mycket naturligare att ha sin bebis nära, än att ha hen i en plastbalja…
  Men – det allra bästa är när en måste åka och handla, att knyta på sig sjalen redan hemma och sen flytta över bebis från bilstolen till sjalen direkt i bilen och slippa ”flasha” sin bebis i babyskyddet för allt och alla på affären… Avskyr när främlingar kommer fram och pillar, som om det var ok, bara för att hen är liten och gullig…

 17. Sitter och läser igenom din barnkategori. Ska också kläcka en unge här under våren och är sugen på att testa Imse vindes tygblöjor, främst av miljöskäl men även av ekonomiska skäl. Kan du inte berätta lite mer specifikt hur du använder dem, är det värt det eller är det egentligen inte så jobbigt som jag föreställer mig? Får man dem verkligen rena bara av att skölja, lägga i hink och sedan tvätta? Dum fråga kanske, men tvättmaskinen blir inte äcklig? Är de ”täta” eller är engångsblöjor bättre i det avseendet? Lika stor risk för röd rumpa? Så många frågor, men sån lust att leka miljöhjälte 😊